Живот на кантар - тема 2

• 36 553
  • 728
  •   1
Отговори
# 195
Но да ядеш 3 бургера вместо 10 не е промяна на навици, и си е пак тъпчепе. Ако си свикнал да ядеш само захар, ако опиташ нещо различно то няма никакъв вкус, но ако дълго време не ядеш захар и после пробваш дори не ти харесва, защото усещаш основно остър вкус само на захар. Все пак е известно, че тя е пристрастяваща, не че толкова обичаш наистина. Не е важно само да отслабваш, а как отслабваш. Реално и с чипс ще сваляш, ако имаш калориен дефицит, но каква полза за организма. А и те трябва да имат сили и за тренировки.
Имат здравословни проблеми, но те са вследствие на начина на хранене, а не че са започнали да ядат така, защото имат проблем. Тоест имат, но не физически, а са претърпели някаква загуба повечето и компенсират и запълват липсите с храна. Но в предаването не искат да лекуват това, може и за добро, иначе щяха да използват личните им истории и травми по много гаден начин.
Щом предаването и в тази си форма мотивира някого, значи е добро.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 10:31 от Tanya Valcheva

# 196
Има разлика между възпитаване на вкус и насилствено ядене на нещо, което просто не е вкусно за дадения човек или е направо отвратително. За да може един режим да се превърне в начин на живот, следва на човека да му е вкусна здравословната храна.

# 197
Захарта пристрастява като хероина, това мисля всички го знаем.
Има ли тук някой, който грам не вкусва сладко... захар, мед, млечни (млечна захар), подсладители, плодове и т.н.
Ако има, обявявам го за Свръхчовек! Grinning

# 198
За не човек! Божество някакво Simple Smile

# 199
  • Пловдив
Айде, и аз тогава да се включа в офлайн отслабването, тъкмо е понеделник. 169 см, около 80 кг, на кантара - после. Отскоро броя калории с приложение.

Цитат
Има разлика между възпитаване на вкус и...
Именно. Намаляване за захарта в кафето (аз впрочем също го пия без захар, понякога с мляко) или шунка вместо пържено кюфте в сандвича не е като "броколите със сьомга са ми гадни, трябва да се възпитам да ми бъдат вкусни".
Според случая е, и точно за отслабване количествата (+засищащи храни и по-малко захар, де, заради влиянието върху инсулина) са най-важни.
Винаги има компромис, който работи.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 10:59 от Магдена

# 200
  • София
Е ми да, де - не виждам смисъл да яде непременно сьомга със зеленчуци, може един бургер (два, три? не десет) с пилешко (ако обича) и краставица примерно.
Е, то 95% от хората обичат джънк фууд, но ако човек иска да е здрав, не става само да намали храната. Това не е ежедневна храна, ако искат да се справят с ИР, високо кръвно, щитовидни проблеми и каквито още заболявания изредиха да имат. Бургерите от Макдоналдс, които някои ядяха, не може да се намалят по 2 на ден, трябва да се спрат и да кажем ведъж месечно да хапнат. Веднъж седмично могат да си правят домашен.

На тях не им е отнето всичко, имаха по меню филия със сладко, здравословен вариант на пица. Не ядат броколи по цял ден.

# 201
Е ми да, де - не виждам смисъл да яде непременно сьомга със зеленчуци, може един бургер (два, три? не десет) с пилешко (ако обича) и краставица примерно.
Е, то 95% от хората обичат джънк фууд, но ако човек иска да е здрав, не става само да намали храната. Това не е ежедневна храна, ако искат да се справят с ИР, високо кръвно, щитовидни проблеми и каквито още заболявания изредиха да имат. Бургерите от Макдоналдс, които някои ядяха, не може да се намалят по 2 на ден, трябва да се спрат и да кажем ведъж месечно да хапнат. Веднъж седмично могат да си правят домашен.

На тях не им е отнето всичко, имаха по меню филия със сладко, здравословен вариант на пица. Не ядат броколи по цял ден.

За мен лично това беше грешка. Да там изядоха по една филия със сладко, но когато излязат и знаят, че е позволено няма да се задоволят с една. Правилната стратегия според мен е, когато се изградят полезни здравословни и дългосрочни навици, и когато това се превърне в начин на живот, и когато могат да се контролират и да се хранят интуитивно тогава да си позволяват подобни неща.

# 202
Не смятам, че е грешка. Не могат да бъдат лишавани от абсолютно всичко, в случая даже не говорим за чипс или бургер от верига ресторанти.

Навън няма кой да им държи ръката. Затова психологическата работа е много важна. Като станеш устойчив на изкушенията и най-вече като не изпитваш страх от дадена храна, знаеш, че само ти си отговорен за изборите си и можеш да ги контролираш.

# 203
Според мен ще започнат да дават и малко повече информация за състоянието им преди това, но като напреднат епизодите. Беше ни досадно да се "запознаем с тях" в първия епизод, представяте ли си, ако 5 епизода разказват истории. Кой колко см е, колко болести има, колко хапчета пие и тн. Ще стане скучно. Със сигурност в движение ще дават повече информация. Поне се надявам де.
Оф топик малко
Скрит текст:
Моя брат не яде захар. В нищо. Хранят се еко, био, мио, веган, меган, от космоса, от слънцето Joy Нищо общо с мен. Та един път ми вика, че отива да си купи някакъв десерт. Викам, ти нали не ядеш сладко. Той ми каза, че сладко яде, само ако има нужда от бърза енергия. Дълго време на работа, после тръгват на път на 1000км (те суоер много пътуват) и по този начин му действа енергийно. Веднъж в месеца примерно. Бях доста изумена, защото знам колко са еко.
Една приятелка ми беше казала преди години, че е спряла сладкото на 100%. Реално, ако не ядеш никаква захар 10 дена, на 11 вместо да се нахвърлят, просто не ти се яде. Според мен със здравословното хранене точно това целят. Ударно да ги откажат.

# 204
  • София
Според мен е много различно за всеки. Случвало ми се е месец да не ям нищо сладко, но да не ми се яде след това не.
Преди си мислех, че и аз без едно мога, но с едно не мога. И този път стратегията ми е различна. Не се ограничавам като изляза с приятелки. И вино пия, и десерт ям. На чисто психологическо ниво това ми помага много. Знам, че мога да ям всичко. Ако не днес, то в някой от следващите дни. За друг това би било убийствено. Няма универсална формула. Чета ви за високо мазнинния режим и започва да ми се гади. Аз не мога да ям много мазно.

# 205
  • Пловдив
Да, аз за предаването видях/чух, че имат разнообразно меню и има избор, говорех принципно за възпитаването на вкуса.

# 206
Не смятам, че е грешка. Не могат да бъдат лишавани от абсолютно всичко, в случая даже не говорим за чипс или бургер от верига ресторанти.

Навън няма кой да им държи ръката. Затова психологическата работа е много важна. Като станеш устойчив на изкушенията и най-вече като не изпитваш страх от дадена храна, знаеш, че само ти си отговорен за изборите си и можеш да ги контролираш.
Е те очевидно страх от определена храна не изпитват! И може би точно от това имат нужда. Страх, защото в противен случай, като излязат ще се върнат към старите си навици.

# 207
  • На морето!
След като русата Вили сподели, че мъжете треньори не се справяли с темперамента й, има и реакция
Скрит текст:
Тя от 1-2 години някъде, още преди операцията е на режими, трнировки и процедури, но явно не е спазвала хранителните и тренировъчни режими щом нямаше никакъв резултат, а сега за седмица свали 4 кила.

# 208

Е те очевидно страх от определена храна не изпитват! И може би точно от това имат нужда. Страх, защото в противен случай, като излязат ще се върнат към старите си навици.
Страхът води до чувство за вина, ако "прегрешиш", което може да пагубно и да те върне в изходна позиция. Информаният и осъзнат човек не се страхува от храна, а знае как тя да работи в негова полза (стига да няма обективни медицински пречки).

# 209
Според мен няма нужда от страх, а от разбиране за действието на определени храни върху начина на работа на тялото ни и как именно го затормозяваме.
Проблема идва от забраната и то "завинаги". Просто мозъка ни се противопоставя на подобен тип забрани и в дългосрочен план се проваля. Всеки опитвал неуспешно да спре тютюнопушенето знае за какво става въпрос.
Когато се заинатиш как "завинаги" спираш нещо, мозъка ти се чувства лишен, чувстваш се ограбен и ощетен, дори може да се да самосъжаляваш. "Нещото" ти липсва......
Затова е по - успешно да не си даваш срокове,  за да избегнеш чувството за обреченост, а да правиш малки крачки към успеха и да знаеш че дори да приемеш "нещото" след това ще се коригираш. Просто си казваш: "точно сега и днес няма да хапна този бургер"
Просто отлагаш момента,......и когато го отлагаш постоянно, постепенно разбираш че можеш да не ползваш това като извор на удоволствие. Но може да си го хапнеш веднъж след 2 седмици примерно или при специален повод. В този пример с храната е уместно да го отложиш и да си го позволиш веднъж в месеца примерно, докато при тютюна това е просто способ да си излъжеш мозъка, като идеята е никога повече да не поемеш "нещото "
Препоръчвам книгата на Джилиан Райли, която обяснява много добре как работи зависимостта към тютюна, някои от съветите могат да се приложат и при храната.

Общи условия

Активация на акаунт