ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 436
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
Аз пак идвам да питам нещо.От 5-6 дена започна да киха много.Той си киха,откакто се е родил,но по 3-4пъти дневно.Сега е по около 30-40 пъти.Няма кашлица,температура,хрема.Почистих с физ.р-р и аспиратор,но пак киха.Не съм променила ни прах,ни други тоалетни принадлежности,нито нещо по нас(нов прах,парфюм и т.н.).Педиатърката я няма,сериозно болна е и не ми е удобно да й звъня утре.Какво мислите?Дали иам нещо притеснително?

# 721
  • Sofia
Аз пак идвам да питам нещо.От 5-6 дена започна да киха много.Той си киха,откакто се е родил,но по 3-4пъти дневно.Сега е по около 30-40 пъти.Няма кашлица,температура,хрема.Почистих с физ.р-р и аспиратор,но пак киха.Не съм променила ни прах,ни други тоалетни принадлежности,нито нещо по нас(нов прах,парфюм и т.н.).Педиатърката я няма,сериозно болна е и не ми е удобно да й звъня утре.Какво мислите?Дали иам нещо притеснително?

Там където живеете има ли от онези гадни дървета с белите мъхчета? Да не би да киха от тях и да е алергия към полени?

# 722
Lunatichka наблюдавай го за зачервяване на очичките, около нослето, сълзене - това 100% е алергия.
И Боби много киха, но не чак 30-40 пъти дневно.  И съм забелязала, че когато му стане малко по-студено го прави. Обикновено го държа без чорапи и като му станат студени крачетата - започва. Обувам го и всичко е топ.
Ljoli  напълно съм съгласна.
Sweety  само не се вманиачавай - казвам го най-добри чувства. Или аз не те разбрах точно, но няма как да обезопасиш дивана, освен ако няма остри ръбове. Колкото и да обезопасяваш - все някъде ще се удари. Особено пък като проходят.... Важното е острите ъгли - на шкафове, маса и т.н. и да няма дребни неща, с които може да се задави.
Аз имам навик като ми влезе нищо в главата, чак прекалявам. Терасата на детската ми е южна и приятно слънчева и сега съм се навила да я стегна, изчистя и да я ползвам като компенсация, че нямам двор. Дори ми хрумна да сложа една мрежа отгоре, от тези, които правят частична сянка и да му изкарам кошарата там. Ще може да си играе, защо не и да спи. Хем ще бъде навън, хем аз ще мога да си свърша някаква работа вкъщи. В главата ми звучи едновременно като супер идея и като пълна глупост 🤔😄
Не мога да се пречупя да го пускам на земята - колкото и прахосмукачки да пусна, мопове, даже с парочистачката минавам, но след 5 Мин животното е пуснало козина. Ще си лази в кошарата и с мен на спалнята, докато проходи. Пък дано тогава претръпна, защото ми е ясно, че отново ще се въргаля по земята.

# 723
Къде изчезнахте?Видяхте хубаво време и нямате време за темата😁,така ли?Намаля му кихането,но и според мен е някаква дихателна алергия.
Мен от вчера ме почна страшна кашлица и личния ми изписа антибиотик,та сега се лекувам.Само кашлица,без хрема или нещо друго.Все пак се притеснявам,че ние сме си двамата по цял ден,а аз през 5мин кашлям.Дано да го опазя този път,че миналия се прихвана.

# 724
  • Sofia
Ние сме от 4 дни в болница с уроинфекция и затова не съм писала. Лошото е, че никой не казва колко дни ще стоим а е пълно с кашлящи деца и ме е страх да не се заразим с нещо друго.

# 725
Здравейте, аз захранвам от около 20дни някъде. Давала съм много неща, вкючително месо, различни зеленчуци, яйца, кисело мляко, плодове. Няма особен интерес към пюретата, яде по малко количество, иска да маже и да пипа храната. Аз също ползвам една лъжичка, с която се храни сам, но на Nuby, това му допада доста. Още млякото е основна храна и скоро не виждам това да се промени и така искам да бъде. Кърмя и вечер давам по 1-2 бутилки АМ. Буденията нощем са 2-3, но поне ми се струва, че дневният сън се увеличи. Струва ми се много пораснал тези дни Филип. Потвърждава ми се впечатлението, че с всяко пътуване децата порастват и се променят (снощи се върнахме от България).
Филип вече доста се върти, надига дупето и се опитва да се изтласква напред, явно се подготвя за пълзене. Ако някой го вземе в скута си задължитвлно иска да е прав и да де кокори. Много са готини в тази възраст, имат очи на гърба си, всичко е интересно, интерактивни, искат да участват, голяма разлика!
Ljoli, любопитно ми е за киселото мляко. Аз спрях млечните и яйцата за две седмици да видим дали от тях идва повръщането при Лина. То така и не изчезна, но като че ли понамаля. Като бяхме в България за Великден повръщането започна с всичка сила, след като ядох кисело мляко. Питах гастро-то дали мога просто да ги въведа тези храни при Лина сега вече като се захранваме, за да видя дали има директна реакция. Тук са по-консервативни и тя ми спомена за млечни чак към годинката. А с яйцето също да изчакам. Аз яйцето вече си го въведох, цяло пъдпъдъче. Нямаше реакция, но искам и млечните да пробвам.

Иначе и Лина като че ли предпочита парчета пред пюрета. Понякога си хапва и пюрета лакомо, но предпочита да мачка с ръчички. Имаме същите лъжички като Zimk, много си ги обича. Аз ги редувам по време на хранене. Каква ви е чашата със сламка?
Най-любими са ѝ ягодите. За ужас на всички ги предложихме изцяло не по правилата - вечер, докато сме ваканция при нашите. Като чета, че някои предлагат храна пред спешното от страх от алергична реакция.

Моите наблюдения са същите след пътуването - Лина расте като че ли всеки ден и нивата ѝ на енергия са до небесата. Чудим се как да я укротяваме. Но и в България се видя с 1000 човека и винаги беше в настроение.

Понеже бяхме на консултация при Ася Демирева в София, споделям кои 5 храни спомена тя, ако сега би захранвала - ориз, защото може да е база на много ястия, зеленчук тиквичка, овкусена с копър и чесън, които после са махнати, дроб, риба, някакъв плод заради фибрите и хидратацията.

Кърмата си остава основна и при нас и това само ме радва. Хранене не замествам, най-често предлагам кърма след хранене. Пробвах и преди хранене, но тогава няма много интерес за друго. Нощем се буди различно, понякога по 4 пъти, понякога по 2 пъти. Не намирам някаква връзка със захранването, затова и не гоня цели.

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 13:16 от D_ana

# 726
Моето юначе вече няколко дни само нощем иска да суче, през деня не иска. Мята се, все да е по корем, да пълзи, да е седнал, озърта се, не го свърта да се кърмим, само като е сънен иска. Пробвах с помпата, но много малко излиза с цедене. Като той суче усещам, че има, понякога ми се препълват гърдите през деня. Предпочита пюренца или адаптирано мляко. Явно сам иска да се отбива. Може и да е намаляла кърмата, не знам, но така ако продължава съвсем ще спре.
Тъжно ми е някак и емоционално го приемам. Предстои краят на тази връзка между мама и бебе. Макар да нямах амбиции и толкова да кърмя, защото нямах много кърма с баткото, пък и сега не е било да замразявам излишък, все съм дохранвала. Но имаше периоди, много сучеше, често и кърмата се увеличи.. Сега просто вече някак други неща го вълнуват. Расте, вече като голямо бебе се държи. Понякога и не слуша, взел например чехли да лапа и като му ги взема се сърди. Simple Smile
Нов период явно ни предстои, но все едно вчера се роди.. мъчно ми е някак. Искаше ми се още малко да кърмя, но не бих му спряла АМ, не искам да гладува, че да приеме да суче от няма и накъде. Може би и болките във венците също оказват влияние.

Вафличке, бързо оздравяване!

# 727
Моята бебинка вече е официално отбита,
два пъти на ден цедя на ръка мъничко  кърма (толкова има) и давам.
Жестоките ухапвания от бебката бяха три общо, но просто не мога да си подам гърдата, тя стиска много силно, хапе и боли, ох как боли. Не броя леките ухапвания. Не знам друга такава болка. Също минах през съжаление и липсване. Бибка вече ползваме за заспиване вместо гърда.  То и тя не се наяжда от някакви си 20 грама. Но ги давам, забелязвам, че е концентрирана  със сигурност си е нейното полезно нещо.
В четвъртък е за  преглед и ваксина, която пак отложихме.
Емоциите бушуват в мен като буря, толкова съм чувствителна.
От ден на ден идвам все повече на себе си, но в същото време и толкова променена.
Прави са като казват хората 9 месеца се променя тялото за да роди, още 9 месеца или дори година след това се връща към нормалния режим.
Времето е топло най-после, а аз имам следната дилема - как да сме все навън, а и вкъщи да се чисти, готви, пере и т.н.... 
Разходките ме уморяват, на пък усещането след дългата зима и студената пролет, просто е уникално. Аз не пътувам насам натам по далечни дестинации с бебето, не съм готова.
Даже и в квартала предпочитам да съм наблизо, ако нещо съм забравила или настроението на малката стане непредвидено. А тя е кротка по принцип, но бързо мени настроенията,  на кого ли се е метала 🤣

# 728
Здравейте и от мен, ние след фалстарта в 5 месец, вече сред средата на 6ти месец сме заместили от 4-5 дни две хранения-обяд и следобяд. На обяд хавла месно или жълтък със зеленчуци, следобяд хапва каша с 2-3 лъжички плодово пюре в нея. Яде по 130-150 грама на хранене. Останалите 3 хранения в деня са ни ам. Въвела съм доста зеленчуци, от месото само пилешко и жълтък. Предстои ми да въведа глутен и млечни, иска ми се да разнообразявам следобедното му хранене. Приоритет ми бяха в началото зеленчуците +месо за да има разнообразни комбинации. Не съм имала за цел да замествам хранения, но просто той се наяжда с това количество, спазвам пропорциите на зеленчуци и протеин по схема при всяко хранене за да съм сигурна, че получава необходимото.

И сега идвам с питане кога мислите да въведете белтъка от яйцето, така ми се ще да му спретна едни бъркани яйца😀

Как сте със седенето в седнала положение? Моят бебко се задържа за няколко секунди , не още не е стабилен

# 729
Моето юначе вече няколко дни само нощем иска да суче, през деня не иска. Мята се, все да е по корем, да пълзи, да е седнал, озърта се, не го свърта да се кърмим, само като е сънен иска. Пробвах с помпата, но много малко излиза с цедене. Като той суче усещам, че има, понякога ми се препълват гърдите през деня. Предпочита пюренца или адаптирано мляко. Явно сам иска да се отбива. Може и да е намаляла кърмата, не знам, но така ако продължава съвсем ще спре.
Тъжно ми е някак и емоционално го приемам. Предстои краят на тази връзка между мама и бебе. Макар да нямах амбиции и толкова да кърмя, защото нямах много кърма с баткото, пък и сега не е било да замразявам излишък, все съм дохранвала. Но имаше периоди, много сучеше, често и кърмата се увеличи.. Сега просто вече някак други неща го вълнуват. Расте, вече като голямо бебе се държи. Понякога и не слуша, взел например чехли да лапа и като му ги взема се сърди. Simple Smile
Нов период явно ни предстои, но все едно вчера се роди.. мъчно ми е някак. Искаше ми се още малко да кърмя, но не бих му спряла АМ, не искам да гладува, че да приеме да суче от няма и накъде. Може би и болките във венците също оказват влияние.

Вафличке, бързо оздравяване!

Вероятно е кърмаческа стачка. Много бебета минават през нея, моето също. Хранех я в просъница през деня. И постепенно и мина. Бебетата по принцип не се отбиват сами преди 18 месеца и това е минимумът - обикновено възрастта на естествено отбиване е 2-4 години. Та едва ли се отбива малкото, но вероятно минава през стачка. Може да помогне да се люлее, докато почне да се затваря очите и тогава да се сложи на гърда

# 730
Жужи, аз също съм буря от емоции и много чувствителна.. ❤️

Zimk, благодаря ти, не съм се отказала още, но при цедене много малко излиза, ще пробвам и с люлеене.

# 731
Здравейте,

Започна захранването, а заедно със зъбчетата е време и да започне да се създава навик за миене на зъбки, чрез реално миене.

Първо, предлагам да отдадем почит на Ангелчо от Пловдив! Светъл път на душата ти , детенце! 🤗❤

Препоръката на здравната система в Англия е да се започне с излизането на първото зъбче, да се използва паста, богата на флуорид и да не се отмива. Има материали по темата. Хубаво е да се разпространява информация от такива източници, който се интересува ще чете.

Аз се чудя само колко образовани трябва да сме родителите!? И дентални специалисти ли станахме вече, за да предпазим децата? Работа ли е на родителя работата на анестезиолога да знае, за да предпази детенцето, да Пази Господ 🙏🏻

Иначе правила много, но и генетика, и начин на живот, и храна, да направи живота на родителя още по-отговорен….

Сега по дентална статистика, много важно! N.1 причина за прием на деца в балница за операции под пълна упойка в Англия,  е дентални процедури. Моят призив, както казах по-горе е, моля споделяйте, пък четящите нека сами решат кой, каква политика ще следва. Благодаря!

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 01:02 от MayaJane

# 732
О, аз 100% ще ползвам паста за зъби с флуорид, когато и поникнат зъбки. Сега как ще стане точно не ми е много ясно, но това ми е планът. Имам една позната, която точно тези операции прави (детски зъболекар) и всеки ден оправя зъбите на малки деца с по 7-8-9 кариеса под пълна упойка.

Моето бебче много иска седнала да стои, ама още не е много стабилна. Но се опитва, много е сладичка

# 733
Тази паста с флуорид как да се изплакне после? Ако детето погълне, опасно ли е?

# 734
Моят стои седнал, но за кратко без да е облегнат.

Флоуридът не е опасен, естествено, че ще го погълне. Аз мисля да редувам паста с флоурид и такава без в началото, защото липсата му води до кариес, но и насищането му (все пак не могат да си плакнат устата) знам със сигурност, че води до петна по зъбите.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт