Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

  • 22 219
  • 903
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 403
Патогени, които могат да се развият в идеалната, хранителна млечна среда при дива ферментация:

1. Бактерии
Salmonella: Може да се срещне в замърсено мляко или храна, която не е била съхранявана или обработена правилно. Тя причинява гастроентерит и може да доведе до сериозни заболявания.
Escherichia coli (E. coli): Някои щамове, като E. coli O157:H7, могат да произвеждат токсини и да доведат до сериозни стомашно-чревни инфекции. Основно се среща в сурово или незащитено мляко.
Campylobacter: Бактерия, която причинява стомашно-чревни инфекции и е основна причина за хранителни отравяния. Тя може да попадне в млякото при неадекватна хигиена или обработка.
Listeria monocytogenes: Причинява листериоза, която може да е опасна за бременни жени, новородени и хора с отслабен имунитет. Може да се размножава при ниски температури, което я прави опасна и при съхранение на ферментирали продукти.
Clostridium botulinum: Тази бактерия произвежда токсин, който причинява ботулизъм – сериозно заболяване с риск за живота. Тя може да расте при анаеробни условия, ако ферментацията е твърде дълга или ако продуктът не се консервира правилно.
Bacillus cereus: Тази бактерия произвежда токсини, които причиняват хранителни отравяния. Тя може да се намери в прах и в контаминирани хранителни продукти.
Staphylococcus aureus: Тази бактерия произвежда токсини, които причиняват гастроентерит и често се свързва с неправилно съхранение на храни.
2. Дрожди
Candida spp.: Въпреки че някои видове дрожди са част от нормалната ферментация, други видове могат да растат и да причинят неприятни миризми и лошо качество на продукта. Възможно е също да се развият гъбични инфекции.
Saccharomyces cerevisiae: Тази дрождева бактерия е основен виновник за ферментацията на алкохол, но при недостатъчна хигиена може да замърси ферментирали храни.
3. Плесени
Aspergillus spp.: Плесени, които могат да растат в условия на висока влажност и лоша хигиена. Те могат да образуват микотоксини, които са опасни за здравето.
Penicillium spp.: Някои видове на тази плесен могат да се развиват в условия на неправилна ферментация, причинявайки плесенясване на храната.
Mucor spp.: Други плесени, които могат да се развият при неправилно съхранение и ферментация.


Сега... жената прави от време на време квас, но там нещата са под по-голям контрол.
Лично аз не бих рискувал с разни "био продукти" вкарани в топло мляко да ги чакам 1-2 денонощия...
Въпреки, че риска е малък и в почти всички случай ферментацията е добра, вътре все нещо попада, което е някакъв симбиот на полезните, но може да предизвика дразнене или възпаление...

Дори с микроскоп не съм толкова смел Wink

П.П.
Пробвах да заквася l.reuteri в мляко с добавена хранителна среда от ленено семе вместо инулин, като уж източник на азот и т.н. но след 24 часа само миризмата ме отказа да го близна дори. Под микроскоп нещата бяха малка лудница, не успях да видя какво имаше там, но и да е било полезно... мириса беше отвратителен Simple Smile

# 76
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 2 331

От къде взимаш закваската?
Уви, в градчето където живея не намирам ни закваска, ни Елби мляко.

steli4ka, преди време бях поръчвала директно от сайта на ЛБ Булгарикум
https://lbbulgaricum.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0% … 1%8f%d0%ba%d0%be/ и ми пратиха по куриер.
А иначе млеката на ЛБ съм виждала, че ги продават в Била.

А иначе в кефира слагах няколко пъти капсула ройтери - видимо нямаше промяна.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 11:53 от zaek

# 77
  • Мнения: 24 840
И бабате ни едно време също са си запазвали от предишно кисело мляко за подкваса или ако нямат са вземали от някой друг, не мисля че само 1-2 поколения преди нашето все още са разчитали на дива закваска че да питаме нечия баба. Кисело мляко си се кваси по познат начин от много по-дълго.
И аз съм си играла с квас преди години, естествено преди да мина на режим. Но и тогава ми е бивал странен доводът - аа, то в купената мая кой знае какво има! Аз в диво завъден квас сякаш знам какво има... Та и с тия диви захващания за кисело мляко пак така. Сигурно са го правили. И сигурно е имало и недобри резултати наред с добрите. И пак са си раздавали после да заквасват от на която никой не се е натровил, вероятно Grinning Не знам дали бих посмяла.
Майка ми слага листа от забравих какво в туршията, май от вишната къса. Мие ги, де. Според нея са за аромат, не съм забелязала да променят нещо но тя си ги има в рецептата, има дърво в двора и слага. Може и за внасяне на бактерии да са включени първоначално.

# 78
  • Мнения: 7
Минавам само да Ви благодаря за помощта. Най-сетне тръгна надолу пикочната киселина и е благодарение на това с черешите,  което ми препоръчахте тук. Има още да пада поне със 100 единици (ако приемем,че лабораторията с по-ниския резултат е с истинската стойност). Днес минах 2 лаборатории да пусна изследването и въпреки,че пак има разминаване, важното е,че върви надол и разминаването между двете лаборатории този път не е 120 единици, а само 17. Това дали значи, че предния път е паднала от единия ден (620) до другия със 120 (и да стане 500) ще остане мистерия. Важното е,че върви надолу и благодарение на помощта Ви.  Благодаря Ви! Спасихте  ме от лекарства за свалянето и! Надявам се скоро да влезе в норма. Прикачам и резултатите! Simple Smile Благодаря Ви отново!

# 79
  • Мнения: 223
Здравейте! Прочетох първия пост, който ми беше много полезен, благодаря за труда да се събере и синтезира тази информация. Ще се боря с ИР на детето ми, което е на 11г. Ендокриноложката беше дала 3 месеца да се опитаме да редуцираме храненето, но не беше много успешно и сега каза да започва глюкофаж. НОМА индекс е 5.8, а Серумния инсулин беше 29 преди 3 месеца, сега е 26,6. Има и леко разместване на стойностите в липидния профил, като например много нисък добър холестерол.
 С ММ сме на мнение, да опитаме още месец-два, дали ще има резултат в килограмите и в кръвните изследвания, тогава да включваме глюкофаж. От всички възможни диети и режими, мисля че ВМ-НВХ е най-подходящ. Исках да помоля, някой ако има изготвен режим или примерно меню да го сподели, защото разнообразието е голям проблем за мен. Събирам храна за училище и трябва да подготвям по 1 основно и 2 леки хранения + да съм измислила и вечеря за вкъщи. В момента детето има адски апетит, който може би се дължи на високия инсулин. Винаги се е готвело в къщи, любители сме на домашната храна. Опитваме се да се снабдяваме с продукти от село /телешко месо, суджук, сирене, прясно и кисело мляко/. Притеснявам се също, от много пилешко да не започнат хормонални проблеми за които съм чувала от близки приятелки...
Първата стъпка която направих е да изчистя всички пакетирани боклуци от вкъщи, сложих ги  в един кашон и ще ги дам на някой.
Ще се радвам ако някой е преминал през това с детето си да сподели опит, защото съм много притеснена и се чувствам в безизходица.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 08:36 от sunflower_sunflower

# 80
  • Мнения: 24 840
На 11 години вече започва или е започнал пубертет... там и стойностите които са нормални не са като на човек дето го е минал и приключил. Надявам се че с детски ендокринолог работите. Не знам и доколко е сериозно положението откъм наднормено тегло, ако е момиче дали има цикъл вече и дали не се е отразила ИР и там както става често...
А за менюто - според мен би ви било лесно да си направите в някакъв вид списъци с подходящи храни, да не пиша "позволени" че на някои им звучи стресиращо. И да комбинирате от тях. Примерно един списък с основните храни, в смисъл на протеин - такова и такова месо, дреболии, яйца, риба, абе каквото имате възможност да купувате и естествено каквото яде детето. И един с варианти за гарнитура, макар че примерно при мен там е каквото грабна откъм зеленчук и салата, предимно според сезона.
Едно основно и две леки хранения предполагам означава междинки преди и след обяд, това за голям човек не е хич за препоръчване, за дете не знам обаче доколко е ОК щом казвате и че огладнява доста.

В кутията за обяд най-вече зависи от това какво би яло детето.
Яйца във вид на варени, някакъв вид яйчени мъфини (то си е омлет но във форми за мъфини), желатинова баница, навит японски омлет не е никак лош и изстинал. Тия неща поне и изстинали не си сменят вкуса и са лесни за ядене. Когато аз си слагам варени яйца, си ги обелвам вкъщи и даже разрязвам на две така че после е минимум занимавка.
Някаква мръвка, кюфтета, наденица ако имате някаква подходяща - тия неща са ясни, пак зависи дали би ги яло изстинали, дали би носило топли в термос и прочие.
И гарнитурите са ви всякакви зеленчуци без такива с нишесте - т.е. без картофи, ориз, царевица - почти всичко друго става и във всякакви комбинации за да не омръзва и поне аз държа и да ми е цветно. Дали нарязани на салата, дали сварени или печени. Маслини също, стига да харесва - те са си добър източник на мазнини, не им пречи да постоят в кутията както примерно ако е авокадо или от сорта. Или пък масло дето е вкусно върху зеленчуците но като изстине вече не е.
Има в темата съфорумка която вкара дъщеря си в такъв режим, сигурно тя ще сподели по-конкретни неща които са при такава възраст вече като особености.
А самото дете иначе с какво отношение е към това да мине на режим? Че това е едно от трудните неща, мотивацията. Ако то е с желание, ще ви е много по-лесно, че иначе си е борба голяма.

# 81
  • Мнения: 223
Става въпрос за момиче, което все още няма цикъл, но пубертата включително и физиологичните изменения са започнали, 150см височина и е 62кг. Ендокриноложката /която е детска/ е втората, която сменяме и сякаш детето повече се заслушва в нейните думи. Каза че добрата новина е, че сега е започнал пубертета и има да расте, но да не се отпускаме и да не разчитаме на това. Откровенно си каза, че след 10г. на това положение  ако не вземем мерки, дъщеря ми ще има диабет тип 2.
Като цяло яде всичко, мрънка понякога, но яде. Много ми беше трудно да се преборя да носи яйца под някаква форма за закуска, че ѝ се подигравали съучениците, че миришело на стари чорапи. Иначе осъзнава и разбира, че не е ОК така, че трябва и тя да положи усилия с режим и спорт /ходи на плуване/. Дала съм и смарт часовник и съм ѝ казала, докато не направи 10к крачки, няма да ѝ дам да вечеря, хем като шега, хем да се стресне, че нещата са сериозни. Когато иска да яде нещо, което не трябва ме пита, може ли, аз казвам не, след малко пак ме пита и така до като кажа да, а на мен сърцето ми се къса.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 08:38 от sunflower_sunflower

# 82
  • Мнения: 24 840
За съжаление децата никак не са съобразителни, а вече и като започне да ги трещи пубертетът могат направо безмилостни да са. Не знам какво е решението за това, честно казано. Особено ако съучениците не си носят масово кутии с домашна храна. Или ако нямат много къде да се хранят на обяд без да са навряни заедно в класната стая.
От друга страна, това може да бъде мотивация да се опита да махне поне междинките, за да не трябва по толкова пъти да вади кутия с храна, макар че такива отрицателни стимули хич не са добри по принцип.
Поне на мен, яйцата ми миришат по-отчетливо когато ги сваря да са не твърдо сварени до сух жълтък, а да остане мокър вътре, те така са ми и по-вкусни на мен. Може там да експериментирате малко също.

# 83
  • Мнения: 223
Аз също така ги обичам яйцата, но дъщеря ми не. Тя всъщност жълтъците почти не ги яде, главно белтъци

# 84
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 2 331
Аз влязох в темата покрай дъщеря ми. Като дойде ковида съвпадна с подготовка за изпити за гимназия, застоя се, защото бяха онлайн, затвориха басейна за тренировки, а в домашни условия й липсваше мотивация за тренировки. За жалост се е метнала на баща си в това отношение. Тогава беше не 13 г. Хормоните се бяха развихрили яко.  
За съжаление не попаднахме на лекар, но пък попаднах тук и момичетата помогнаха.
Относно храната  - тъй като е на училище от 8 ч. до 15 ч. - носи си храна и не е единствената (повечето си носят от къщи). Сутрин не закусва, пие кафе нормално или зелено. Храната за училище е от рода на омлет, бъркани яйца с гъби, напр., пилешко с кожа, пуешко с кожа или друго. Към това има задушени зеленчуци,  но не много.  С яйцата могат да се направят доста неща - вземете си форми за бургери и яйца с моцарела и масло, и бакпулвер стават като бургер. Добавте филе и малко кашкавал и става като сандвич.
Олио не ползвам за готвене, а обикновено патешка мазнина,масло или зехтин.
Вечерята е аналогична. Изключила съм сладко, боб, леща и варива, брашно, тесто, паста, ориз, картофи, сокове, фрешове, газирани, та даже и без захар.
Като цяло менюто е месо и зеленчук. С млечните не се прекалява - имат доста въглехидрати. Гледайте етикетите на стоките и стойността на въглехидратите. Всички пакетирани храни имат таблици с хранителните стойности. Научете в кои храни имат вгх. От плодовете е добре да са следните- ягоди, малини, боровинки, къпини.

И нещо много важно е да тренира всеки ден и тъй като децата в тази възраст са доста притеснителни за това как изглеждат, като начало можете да тренира у вас - в youtube има доста програми за кардио и за силови тренировки с гири. Тренирането го правете след хранене. Ако пък можете да я водите  на фитнес, нека първите няколко пъти да бъде с инструктор, за да я коригира и да изпълнява както трябва упражненията.

Добре би било и вие да покажете съпричастност и евентуално да минете на такъв режим, а и за домакинята е по-лесно. А и това е личен пример.

Другото, на тази възраст инсулина е по-висок от този на възрастните.

Добавките са вит. Д, магнезиев цитрат, омега 3.

Има отделна тема за рецепти, ама в момента не мога да пусна линк, че не е много активна и трудно ще я намеря, има и за тренировки в домашни условия https://www.bg-mamma.com/?topic=1715697

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 16:18 от zaek

# 85
  • Мнения: 223
А за колко време се оправиха нещата? Колко кг свали?

# 86
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 2 331
Тя нямаше много за сваляне - 4-5 кг, свали си ги. Не пропуска ден без тренировка. Ходеше на фитнес, ама времето й  започна да не достига и затова в момента тренира у нас. Оборудвана е с дъмбели с дискове, гири, ластици, пружини, велоергометър. Възнамеряваме и гребен тренажор да вземем. Е и ние ги ползваме, де.

Имайте предвид, че свалянето на инсулина е мнооого бавен процес. Може килограмите да паднат малко,но инсулина да не мръдне. Ще се получат нещата, но само ако и вие я подкрепяте. И не й се карайте, защото до голяма степен вина имат и родителите.
Аз и до ден днешен не мога да си простя, че я изпуснах за кратко, при положение, че до 3 годишна възраст не е близвала сладко и бях много стриктна в храненето. За съжаление човек не винаги може да си степенува приоритетите правилно.

Направете й хранителен дневник и всичко, което слага в устата, без вода да го записва. Но трябва да е честно, т.е. ако я почерпят с бонбон -  да го пише. Така ще имате наблюдение какво приема. Изтеглете си приложение за определяне на макросите и вероятно в началото и на вас ще е по-лесно.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 16:53 от zaek

# 87
  • Мнения: 24 840
А за колко време се оправиха нещата? Колко кг свали?
Имайте предвид че това че са се "оправили" нещата е просто ремисия която трябва да се поддържа, а не да се забрави че някога е имало ИР. Т.е. съобразяването и новите навици си остават на дневен ред, вече при всеки е различно до каква степен ще може да разхлаби нещата без да се поболее пак.
Т.е. работите за трайни навици а не за нещо което просто да го изтърпи някак за колкото време отнеме. Колко бързо изобщо ще настъпи това и самото адаптиране чисто физически към новото хранене - това при всеки е различно. А сваляне на тегло може и съвсем отначало да няма, освен там първите килограми изхвърлена задържана вода ако има. Подгответе се и за това, за да не останете с впечатлението че всичкото това "не работи" и да се откажете твърде рано. Свалянето на тегло често следва свалянето на инсулина, високият инсулин не позволява много-много да се пипат запасите от мазнини на тялото. И да е достатъчно нахранена, не да се стреми към малко храна понеже искате да сваля.
Тя е и на възраст когато и расте активно, така че по време на тоя целия процес вероятно и ще е пораснала още малко, така че теглото не бива да ви е приоритет отначало и да се вторачвате в него. Едричка звучи спрямо написаното като за ръста си, но не нещо фрапиращо или застрашаващо живота че да е чак спешно. Навиците и прогрес в показателите, да види че се случват нещата и да набере някаква инерция. За това време ще й се регулира и апетитът в някаква степен (при голям човек бих написала напълно ама пубертетът си е пубертет) и ще има повече енергия, така че усилията няма да са незабележими със сигурност.
От друга страна, това че е в такъв период от живота си я поставя в по-изгодно положение от нас на по 40+ дето сме се събрали тук - при нея по-лесно тренировките ще оформят мускулатура и навици, отколкото ако почва на моите години тепърва.
Постижими са нещата, но имате много работа пред вас.

# 88
  • Мнения: 5 616
Момичета и момче/та, замисляме за 8 март разходка по пътя Алеко - Черни Връх, като изкачването до върха не е задължително. Времето ще е слънчево с температури +5/+9 и слаб вятър. Ще се радвам ако има желаещи Blush

# 89
  • София
  • Мнения: 22 679
Супер идея, добре да си прекарате. Бих се включила по- нататък, като ми минат болежките.

Да, показателите падат последни, много след килограмите.

Общи условия

Активация на акаунт