Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 88 (м. март)

• 22 378
  • 903
  •   1
Отговори
# 240
  • на острова на мечтите
Beki8, какво удоволствие разходка със снежен аромат! Завижд много и благодаря! На Етна има сняг, но понеже от два месеца, а може и повече изригва, малко ме е страх да ходя. Догодина ще се кача да си начеша крастата за сняг.
Натка, аз още като паднах си знаех, че счупих нещо. Не ми дадоха рентгенови снимки. Мисля, че напоследък качват всичко на електронен носител и ги гледат само те на компа. Днес нов екип. Доктора от спешното веднага се усети, че нещо са объркали в рентгенологията. Много симпатичен и спокоен. Абе ще си постоя у дома да чета и да си почина. Много стрес на работа.
Браво на отслабващите ! Аз тъкмо започнах сериозно да се занимавам с физически упражнения и трак. Ще сменя подхода.
Заек, какъв е този воден кефир? Не че ще се заема да правя, Тамагочи не ми трябва, но не бях чувала за такова животно🤔

# 241
Кефирът поне при мен е на някакви негови си периоди, хич не му и забелязвам вече ама аз от доста години го въдя. Има някакви периоди в които си стои горе-долу еднакво количество гъбата, а в други расте като бясно това нещо... да прави каквото ще, нали ми прави кефир там, не мога да го мисля и него кога какво и що. Щом няма видими отклонения на цвят, вкус и мирис, значи всички сме доволни Grinning

Скрит текст:
Е те не "падат" постоянно и равномерно. А примерно ако видиш днеска да речем 300 грама повече от вчера и настават драми, поне при повечето хора.
А какви тръшкания съм виждала как някоя качила 1 кило задето яла снощи еди какво си! Абе, моме, нищо не си качила ами тая вода както си я изпила, така ще я и изпикаш. Аман значи...
Нормално си е да има флуктуации в теглото, живи хора сме а не сме статуи да стоим все едни и същи. Не държа моите да ги гледам всеки ден, те си се случват със и без моето гледане. Интересува ме дали се налага да си закопчавам колана на друга дупка и съответно тя в коя посока е Grinning
Добре, ти сега последно, в пастьоризирано или в ултра пастьоризирано мляко правиш пробиотика?

/сварено и държано 20 минути на 90+ градуса се равнява на UHT/
Моето ми е все от магазина, когато мога вземам UHT, а ако е само нормално пастьоризирано си го загрявам аз, заедно и с инулина в него че да уморя и в него по нещо там, то ясно че баш стерилно няма да стане. Ако е UHT загрявам малка част с инулина, той и без това ме дразни как се разтваря ако не е топло млякото (ти щом имаш УВ стерилизатор може би е добра идея да минаваш и инулина през него, аз бих ако имах). Чак 20 минути май не се е случвало да държа, признавам си че нямам нерви. Но не е и само да ги стигне тия градуси и айде стига толкова.
Скрит текст:
Бурканчетата, както и всичко друго което използвам да смеся млякото минават през тенджерата под налягане точно преди да сложа да квася. Само капачките им не съм измислила как и що, че са пластмасови и ми се струва че няма да устискат на това, тях само ги мия с препарат и много гореща вода непосредствено преди да ги сложа, гъбата е нова всеки път. Докато работя, се старая да не дишам с отворена уста точно над "материала" или да говоря през това време пак над него. Термометърът който използвам да проверявам млякото дали е изстинало достатъчно, също се почиства със спирт обилно и се оставя да изсъхне хубаво от него. Аз си стоплям и млякото отначало, и вода сипвам топла в уреда, т.е. нямам начални час-два или де да знам колко в които изобщо не е толкова топло млякото а искам да стартирам от правилната температура и да е толкова за цялото време от 36 часа. Съответно меря с термометъра и като изстине до 37-38 градуса си го смесвам и с подквасата от предната партида. И пак се сгъстява чак в последнта част на цялото това мътене, май само веднъж ми се бяха посгъстили на 18-20 часа, не напълно ама все пак.
 Бурканчетата не се отварят и пипат докато не стане време да ям от тях, съответно всяко е една порция и другите стоят непокътнати, нямам случай да бъркам в някое и да го прибера после да стои още, както тия дето квасят в по-голям съд.
По-чисто от това не мога в домашни условия. И пак смятам от време на време да си започвам отново от таблетки само. Точно Протектис ползвам и аз - един щам е, нямам чудене като се извъртят няколко поколения от кой щам колко ще е, както бих се чудила ако бяха повече от един. А и често споменават втория щам в Гаструс като проблемен заради много хистамин, което на мен като човек с алергии никак не ми прозвуча добре и не го искам щом мога и без него.
Разделена партида на суроватка и извара не съм имала, нито една, макар че като гледам не е изобщо рядкост. В първата ми миниатюрна партида имах аномалия - от 2 бурканчета едното така и не се сгъсти а остана почти както в началото течно, рН също беше почти неутрално, него ен посмях да го ям. На другото беше 4 и нещо преди да го прибера в хладилника, оставих си него и от него си въдя до тук, то си беше нормално гладко заквасено кисело мляко със съвсем малко суроватка по ръба. За вкуса и аромата си прав че не е като на кисело мляко, леко сладникав ми е и отначало чак ме заблуждаваше че млякото хич никакъв кисел вкус няма от него си, а то не е така. Но мирише като нещо по-сладникаво, поне за моето възприятие. Някои с чедър го сравняват, аз не мисля така но аз на чедър съм фен на най-узрелите а те вече друго си миришат Grinning Виж тия капсули които са с незнамсиколко милиарда cfu в тях поне по моята логика би трябвало да се квасят за по-кратко време че там поначало е по-голяма бройката и според мен са си баш превтасали ако ги държат по 36 часа и пак в толкова мляко.

Пак оспамихме темата с нашето квасене, че и го правим да звучи къде по-сложно отколкото е, слагам повечето в скрит текст. Ако ти се занимава да отвориш и поддържаш отделна само за тия неща, с удоволствие бих се пренесла там по тия въпроси, едва ли на всички тук им се чете толкова често аз и ти какво мътим.

Беки, чак нереално ми изглежда, много красиви снимки Simple Smile
Днес толкова топло беше че се смяхме с една приятелка - едва ли не до оня ден с шапките и ботушите за сняг, а стана вече за крем за слънце и къси ръкави Grinning
Дано намерите вариант за тия прословути целувки, дето да станат каквито ги искате. Валерия наистина има много рецепти, а и експериментира много с десерти, мисля че не би отказала и ако я питате нещо по-конкретно да пояснява и още ако трябва. Тя е учителка, предполагам е свикнала Grinning

# 242
Бяла ми е гъбката.
Единствено е лигаво леко, даже като мих вчера беше лигаво и не мога да го измия хубаво.
Прибрах го във вода за малко, днес пак ще го плакна и ще му дам млекце.
После ще пиша в кефирената тема за още мнения.

Дано Нати да е това дето казваш и да няма страшно.

# 243
  • В центъра на моретата
Заек, какъв е този воден кефир? Не че ще се заема да правя, Тамагочи не ми трябва, но не бях чувала за такова животно🤔

Японски живи кристали или т. нар. алги. Ферментират и става напитка, която е леко газирана и тръпчива. Пак са някакви щамове на бактерии, но не съм се обзавела с микроскоп, за да ги изследвам Simple Smile с какви бактерии са.
Абе, занимавка. Вчера си купих и две саксийки с ягоди и сега ще развъждам. Една костилка от манго също се каня да го сложа в саксия. ММ се смее, че ще ги засея всичките тези при маслините, които засях и нищо не излезе, както и при лимети и портокали, и двете ги взехме от Италия с цел да ги бучна някъде и да станат дървета. Та така и с тамагочитата, наречени кефир. Ще видим докога ще ги коткам.

# 244
  • на острова на мечтите
Тъй, а откъде взимаш тези японски кристали? Сигурно не ходиш до Япония? Или ходиш? Как да ги търся в нета? Ще си поръчам. Кефир съм дундуркала, макар че Долче ще ме опровергае, че нейните кефирени тамагочита не искат да ги дундурка, но с вода ми се ще да опитам.
Натка, не ни лишавай от присъствие! С кой ще се заяждамЪ?😜😁

# 245

/сварено и държано 20 минути на 90+ градуса се равнява на UHT/
Според Гугъл температурата е най-често 115-120 градуса за 20-30 минути или 138-150 градуса за 1-2 секунди, или 140 градуса...все от този род числа.
Беки, прекрасни снимки!🙂
Ще взема да експериментирам по някое време и аз с целувки!😅
Дани, абе...да не са гледали някой мач вчера или да са се почерпили нещо?😂
Скрит текст:
Мен как ме стресираха преди две седмици, че трябвало да ми вадят един зъб и нямало какво да се направи.🤪 Настоях да направим нова снимка от друг ъгъл и, о, чудо, на предишната снимка не се виждало добре, а на новата се оказа, че просто е заседнал материал от предишния зъболекар навремето...😃
Моят кефир наистина не го дундуркам особено. От една седмица си стои в хладилника на +3 градуса. Може и ниската температура в хладилника ни да е разковничето, той си е почти замразен...😂 Най-добре трае директно в малко кефир, макар че и в мляко с вода изтрайва немалко време. Последният кефир стои от една седмица (или повече) непрецеден, още си е ок на вкус, пробвах вчера. Днес, ако ми се цеди, ще пийнем.

# 246
На 2-3 градуса по целзий става неактивна гъбата, поне доколкото съм чела. Но и на малко над тях нещата се случват много по-бавно де.
За пастьоризирането, явно не го правя баш както трябва, ще гледам все УХТ да си купувам и туйто, не мога да му бая и на него толкова.
Тъй, а откъде взимаш тези японски кристали? Сигурно не ходиш до Япония? Или ходиш? Как да ги търся в нета? Ще си поръчам. Кефир съм дундуркала, макар че Долче ще ме опровергае, че нейните кефирени тамагочита не искат да ги дундурка, но с вода ми се ще да опитам.
Натка, не ни лишавай от присъствие! С кой ще се заяждамЪ?😜😁
Никъде не съм избягала, от мен не е толкова лесно да се оттърве човек Grinning Но на моменти наистина прекаляваме с младежа по тая тема с квасенето, та точно с тия дискусии не са баш за тук, предполагам че дотягат. И да спра да пиша тук за квасене, ИР си остава на дневен ред, просто другото би отишло другаде и да го чете само който има интерес. Но мързелът ми надделява и не мисля че бих се хванала да направя аз тема.
Водният кефир и на английски така го водят (water kefir), така че и при теб предполагам че пак така ще можеш да го намериш. В сладка вода май виреят хайванчетата, те едни много странни че са прозрачни, само на снимки съм виждала. И това, както и комбучата, нещо не ми пасва идеята да го въдя, а дори не мога да кажа защо така съм го наумила... Пак си е домашен любимец, пак полезно било. Не съм ровила да чета като щамове колко е по-различен от млечния кефир, само знам че има и такова животно и че някои хора които хич не консумират млечни се насочват към него.

# 247
Докторът каза, че няма счупено. Обаче ме боли. Тази ръка вече съм я чупила преди няколко години, та може и затова да ме боли толкова.
Как стана ли? Ами спънах се на една постелка в гаража и се пльоснах.  Що да не си разваля празника😭😆
Благодаря ви за съчувствието!
Тайс, аз си купих голяма връзка магданоз пък😂 И гъби шитаки. Много ми харесват.
Приятна разходка, на който е по планините! И снимки, моля!
Изплаши ме!!!
Радвам се че са добре ❤
Мен пак ме блъснаха хораааа. Този път гледах в огледалото и го видях как лети ии. За момент и от секундата си помислих този няма да може да спре и бях права.  Сама бях след работа на едно кръгово пак (какъв е тоя, мой късмет!).
Видях го летиии аз съм 1ва кола и за секунди изскочих от джипа и тъкмо да затварям вратата се чу такъв трясък . За около минути се изгубих . Не мога да реагирам. От околните коли наизскачаха. Нищо ми няма физически, но такъв шок. Още ми гърми трясъка. Колата е нова ще я сменя добре че имах време да изляза от колата тоя влезе до предното ми огледало. Карам volvo полстар . С незнам колко се движеше но влезе до предното ми стъкло . Замислям се да си купувам нещо по-желязно🙄
Какъв е този късмет. Голям 8ми март няма що
Със закъснение честит празник на всички жени и на всички мъже с прекрасни половинки

# 248
Ох, Дара Hug
Абе важното е, че си добре.

Нати, аз също държа млякото с гъбата повече в хладилника.
Вече имам 2 с гъба и 2 без гъба.
И преценявам кога да вадя да подквасвам.
Че не може нон стоп, не пия толкова и чакам буркан без гъба да се изпразни и тогава квася навън.

Абе как така го дондуркате кефира?
Като бебенце ли? Grinning

# 249
  • В центъра на моретата
Дара, какво правиш бе, момиче? Heart Добре, че си успяла да излезеш навреме.  Този стрес не е ок.
Дани, до Япония не съм ходила - планирам де. Ама, надали ще си взема алги оттам. Във фейсбук има разни групи за кефир, раздаваха  такива, на които им е в повече и реших да пробвам.
Млечният кефир не е много моя, ама го правя. Водния, също. Чакам да изяде сладкото и да стане съвсем без вкус и силно ферментирал. Ама, нали се води уж полезен и единия, и другия. А и количествата, които консумираме са малки.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 20:59 от zaek

# 250
Леле, Дара, то при теб май направо танк трябва да караш... егати. А мислех че у нас е опасно по пътищата, като чета какво разправяш ти май там е още по-зле. Радвам се че не си пострадала, не че и предния път малко ти беше...

# 251
  • на острова на мечтите
Ой, Дара 🤗😱Танк ти трябва! Права е Натка!Отдавна си мечтая и за Такова нещо. Ще ги науча на ред !
Добре, че си успяла да реагираш! Мойто лек кахър. Ще ми мине като на куче.
Долче, мач не съм гледала, ама днеска ме боцнаха с нещо отзад, от това ще да е😆
Елора, врътня си е. Затуй викам дундуркане. Мий гъба, мий буркан, купувай мляко, абе стига ми Принца. И на него давам пробиотици, таблетка за черния дроб, която изваждам от капсулата, разделям на части прахчето, което правя на порции като пекан наркоман, смесвам с нещо съблазнително, че да го излъжа да клъвне, витамини отделно... А, добре съм си без Тами ( да се подразбира Тамагочи!)
Заек, и на мен ми се ходи до Япония. Да видим кога ще се сбъдне желанието ми.

# 252
Току що видях бурканчето дето кисне с мляко от бая дни. Вече е готово, а е било в хладилника и с капачка.
Става си и в хладилника, но много по-бавно. Тя и Таис така си ми каза. Втасва, ама бавничко.

# 253
Дарче, дано приключи тая черна серия при теб 🩷.
Дани, къде е счупването? Много си енергична, някоя флегма няма да падне да съ потроши.

Аз вече имам два буркана с двойни дози кефир. Утре смятам три четвърти да замразя. Че предния път от замръзналото кралство вадих 😀.
Днес две паници от двата буркана. Сипах и на мм в една изкусителна чашка да пие, той льока айрани от купешките, а кефирът му бил неприятен. Днес теглих една лекция. И понеже остана доста, правя на Нати ферментацията . Нейната беше с моркови, аз нарязах селъри 😀.
Нати, кога ще избухне ? Ще подлагам чиния отдолу, сега кефирчо е студен от хладилника и кротува.
Днес купих и свинско филе цяло парче. Варих под налягане за час със зелев сок и подправки, после топло го опакавах във фолио с много обилни подправки. Утре ще докладвам дали стана колбас като при вас. Ако стане, ще правя редовно.

# 254
Таис, ти как го замразяваш?
Просто го слагаш в пликче ли?
Четох, че в сухо мляко се слагало и после в камерата.

Общи условия

Активация на акаунт