Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 746
  • 332
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Не знам каква е гимназията във Франция, моето дете е в гимназия в България, но си учи доста яко.
....
Изпитите за самостоятелна форма на обучение не са в края на срока/годината, а са в сесии, срокът на които се определя от училището.
Както казах, трудното във Франция е, че не се минава с 3-ка. Трябва да се изкара поне 4-ка. В същото време 6-ци почти не се пишат (които да помогнат да има някаква компенсация с ниските оценки). А там за 4-ка се учи доста повече, отколкото в БГ. Та затова във Франция е трудно да имаш добър успех. В Германия не знам как се изкарват оценките.

При нас за СФО ни викаха два пъти в годината - точно в края на всеки срок (но не ставаше въпрос за гимназиален етап).

Хай, авторката търси варианти да завърши средно в БГ - СФО е вариант, без да напуска Германия.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 10:10 от Brin de muguet

# 241
И като мъжа не е съгласен с ясла, авторката робиня ли му е? Ако някой мъж се държеше така със жена си в България, със сигурност всички биха го обявили за насилник и биха я посъветвали да бяга с двеста, но щом е са в Германия това е приемливо. На мен ми е жал за нея, никой не я е питал къде иска да живее, първо родителите й са решили вместо нея, сега решава мъжа й. Вярно трябвало е да мисли за това преди да забременее и да има дете, но не е помислила, сега цял живот да страда ли? Аз бих я посъветвала поне да се опита да си вземе българска диплома, да не се оставя съвсем да я третират като безгласна буква.

# 242
Лятно време, намирам разсъжденията ти за напълно погрешни. Нищо лошо няма, че родителите са взели дъщеря си в Германия.  И аз взех моята на същата възраст. Родителите са отговорни за децата си на тази възраст. Какво значи "помъкнали"? Направо не разбирам. Значи сега ще стоиш безработна, за са не разваляш "спокойствието" на дъщеря си?

# 243
Няма да стоя безработна. Ще направя компромис и ще приема работа, която не е толкова добра, но да е поне приемлива. В крайна сметка след 3 години дъщеря ми ще завърши, ще е пълнолетна и ще съм свободна да работя, където искам, ако съм жива и здрава до тогава разбира. Твоята дъщеря може да е била позитивно настроена към преместването и дори да го е искала, но аз знам за много фрапиращи случаи на деца, които това ги е направило нещастни с години.  Мисля, че като се взема решение за преместване в друга държава, трябва да са съгласни цялото семейство, включително и децата над 14 години.

# 244
Това са минали работи. Сега трябва да реши авторката, какво ще прави. Самостоятелна форма на обучение е приемлива, но авторката трябва да може да се справи сама с ученето.
За яслите в Германия: винаги може да разбута кошера и да се оплаче, че мъжът ù не ù дава да работи и не пуска детето на ясла, но тогава ще трябва да поеме по друг път.
И последно: авторке детето има ли български паспорт? Смяташ ли, че мъжът ти има средства и желание да обяви, че си отвлякла детето като се прибереш в България? Пари за това прибиране имаш ли?
По принцип, ако в бюрото по труда в Германия заявиш, че искаш наново да правиш аусбилдунг, те ще ти помогнат и в намирането на детска градина. В Caritas има безплатни консултации, какво да се направи в случаи като твоя.

# 245
Досега друг и е виновен за всичко, но сега сама се набутва между шамарите. Живее с някакви мечти за България, които изобщо нямат общо с действителността. Като дойде в България има ли жилище? С какво ще плаща сметките? С какво ще се издържа, тя и детето, за да продължи да учи? Или част от потребителките тук ще я издържате за да вземе заветната тапия?
Най-добре е в момента да си гледа детето, ако трябва да работи с мъжа си и да си заделя някаква сума, дори и минимална всеки месец. Междувременно да упражнява и усъвършенства немския си. Детето сред година или две ще тръгне на детска градина, а тя през това време да е проучила какво да запише за да завърши там. Ако може да го запише в момента, още по-добре, но ако мъжа я спъва, да си начертае план и да го следва стъпка по стъпка. А не просто да скача в дълбокото, че накрая ще е без мъж, без дете, без пари и образование.

# 246
  • Варна
Мисля, че авторката схвана възможностите тук и там, не виждам да се е втурнала на сляпо. Да учи в Германия, да си гледа детето, а току-виж като дойде време, когато ще може да се върне, да установи, че всъщност някак междувременно се е приспособила там и не ще да живее тук. Животът е динамичен и често ни изненадва с обрати.

# 247
Тя работи чистачка и гледа дете. Не я виждам как ще изкласи в Германия.

# 248
Чистачка е на Minijob, т.е. по 1-3 часа на ден може би или 2 пъти в седмицата. Това е работа за домакини в Германия, да си изкарат джобни. Ако работеше на нормално работно време, кой щеше да ù гледа детето. Нали това е проблемът? Бащата не иска детето да посещава ясла, съответно тя седи вкъщи. Ако имаше, кой да гледа детето, щеше спокойно да прави аусбилдунг- професионално обучение, което хем учиш професия, хем се явяваш на изпити, хем ти плащат за работата, макар и по-малко.

# 249
А като какво да работи според вас? Като професор може би? Няма никакво образование, нормално е да работи като чистачка. Сега и пречат мъжа и детето, а преди това какво и е пречило да не завърши средно? Желанието може би? Все пак не пише да е родила на 16.

# 250
  • Melmak
Помъкнали я били техните, не я били питали.. ако питаш тийн сигурно ще иска да яде само пица и пържени картофи и да седи нон стоп на лаптопа да играе игри. Ама не може..

Това са минали работи и вече нямат значение. Ако е искала да се върне в България, на 18 е могла. Обаче е решила да бременее и да създаде семейство в Германия.

Не очерняме България, просто авторката е в кофти ситуация без никакво образование, с което да може да се справи в България. Аз не съм емигрирала, живея си в страната, обаче съм се образовала. Не знам с 8 клас какво може да работи тук?

В Германия може да дозавърши, писаха вече съфорумките какво да направи. Дори да не е професор, там може да изкара професионална квалификация за нещо, с което да има професия.

# 251
  • Sofia
Сега и пречат мъжа и детето, а преди това какво и е пречило да не завърши средно? Желанието може би? Все пак не пише да е родила на 16.
Има хора, които не са адаптивни. Това е типично за по-възрастните, но има и немалко млади такива. Може и 20 години да живеят в дадена страна, но се движат в затворен кръг само в среда от тяхната родна държава, не създават приятелства с местни, не се интересуват от местната култура, не научават езика на добро ниво (само колкото да си напазаруват и да се оправят с институциите) и следователно трудно се интегрират и изучават. Тези хора са ни риба, ни рак - не са си на място в чуждата страна, защото си остават винаги нискообразовани чужденци, но вече и в родната страна вече не могат да си намерят място. На мен авторката ми прилича именно на този тип хора.

Трудно. Трябва коренно да си промени мисленето и поведението и да има поне минимална подкрепа от близките, за да може да напредне.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 17:17 от Brin de muguet

# 252
В Германия може да дозавърши, писаха вече съфорумките какво да направи. Дори да не е професор, там може да изкара професионална квалификация за нещо, с което да има професия.
В Германия професионалната квалифакация + средно се цени повече (от България) и може да намери по-добре платена работа.
Има голяма разлика в манталитета и приемането на професионална квалификация. У нас се иска висше ей така по навик, когато реално не е необходимо. Вече беше даден пример за секретарките.

# 253
  • Melmak
Така е, биборана, не само, че тук за всяко нещо искат висше, а че и много професии, които можеш да работиш само със средно просто са зле платени. Няма нищо лошо човек да иска да бъде работник - в завод, в ресторант, в някакво производство. Но просто условията на труд и заплатите са ниски. Авторката ако иска да се прибират в България, дори мъжът й да се съгласи, ще плащат наем, ще имат доста разходи. А колко ще са доходите?

# 254
Вероятно, родителите са се преместили в Германия за да осигурят по-добро препитание и много по-добро бъдеще за дъщеря си. Не е редно, че тя им се сърди за това.

Проблемът идва от това, че е свързала живота си с грешния мъж.  И ми се струва, че тя повече иска да избяга от него, отколкото от Германия.  Ако имаше добър мъж и щастливо семейство, нямаше така да й тежи животът там.

ПП:  - Защо мъжът й не е съгласен детето да посещава ясла?
         - Женени ли са (официално)?  Ако не са - Защо?

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 01:36 от ellll

Общи условия

Активация на акаунт