Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 21 050
  • 764
  •   1
Отговори
# 30
  • Някъде по Дунава
Здравей. Наборът е болен и тази седмица ще си е и дома. Не е нещо сериозно, зачервено гърло и лека хрема, но предпочитам да не е на училище. Много болни има. Сега ще се занимаваме с "Принцът и просякът" и лице на окръжност.

# 31
32 е максималният брой точки при нашата формула. Същата оценка ли би получило детето?

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:51 от stella1977

# 32
Досадно става вече. В конкретния случай при 32 точки да, защото това е частен случай, при който максималният брой точки, делен на 4, дава 8. И да, в този конкретно случай точките на детето се делят на 8 и се добавя 2.
При нас на всяко контролно максималния брой точки е различен. Не ми се вярва някое училище да дава контролни, на които винаги сборът от точките да е 32.

# 33
  • shumen
Гинес,и моя е болен и си е вкъщи до Сряда поне засега.Сега пише и учи по Английски и Човек и природа,а след обяд ще се занимаваме с лице на окръжност и употреба на минало неопределено време.
Моя е със кашлица и Т.Надявам се да е по добре в Четвъртък и на училище.
Ще трябва и за репетициите за Малкият принц да учи,че май и тях ще пропусне.На 21.03.ще изнасят презентацията пред другите класове.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 11:23 от danaeka

# 34
Лице на окръжност е пи по ер на квадрат. Какво има да му се занимаваш? 🤣
По този повод има следното обяснение. Защо влака трака? (тук влакът трябва да е с пълен член, но го пиша така, за да има рима и да е смешно).
Какво е влакът? Локомотив и вагони, които се движат по релси. Вагоните имат купета и колела. Купето само по себе си не може да трака. Изключваме го. Остават колелетата. Ама и колелото само по себе си не може да трака. То се търкаля по релсата, но и тя сама по себе си не може да трака. Защо тогава - ами колелото е плътно, нали? Значи има лице. Колко е лицето? - пи по ер на квадрат.
Пи - не може да трака, то е число, 3,14.
Ер също не може да трака - то е параметър, r.
Остава квадратът.
Ми един квадрат, като го търкаляш по релсата, много ясно, че ще трака!!!
🤣🤣🤣

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 20:17 от Татко Мецан

# 35
  • Някъде по Дунава
Татко Мецан, не всички са завършили математическа гимназия. По професия съм филолог.С по - лесните задачи се справяме - и аз, и той. Но има един вид, който не успях да обясня. А именно да се намери лице/ обиколка на оцветена част от фигура. Нещо такова.

# 36
  • Варна
Имаме фигури, състоящи се от кръгове и части от кръгове. По същия начин решаваха задачи за четириъгълници, петоъгълници и т.н. На първата имаме един кръг, в който са изрязани два други, на втората - половин кръг, в който е изрязан половин по-малък кръг, но пък е добавен половин със същата големина.

# 37
  • shumen
И аз успях да обясня по лесните задачи,но тия с фигурите ни затрудниха и двамата.

# 38
Тези задачи се решават както Месечинка е казала. Не мога от клавиатурата да пиша пи и прочее. Лицето на голямата окръжност е пи по 4 на квадрат, т.е. 16 пи. На едното око лицето е пи по 2 на квадрат, т.е. 4 пи. Лицето на другото око също е 4 пи. Ерго, лицето на оцветената част е 16 пи минус 8 пи, тоест 8 пи. Елементарно е.

На втората - точно както казва Месечинка, имаме половин кръг с ер 4, пи по 4 квадрат върху 2, т.е. 8 пи. От него е изрязан половин кръг с радиус 2, тоест пи по 4 върху 2, тоест 2 пи. Разликата е 6 пи. Добавен е половин кръг с радиус 2, т.е. 2 пи. Лицето на оцветената фигура е 8 пи. Елементарно, Уотсън,🤣

А пи е трансцедентно число, което значи, че е безкрайно след десетичната запетая и няма правило за всяка следваща цифра...но има каламбур на български, който ако запомниш, просто броиш колко букви има всяка дума. Каламбурът е:
Как е леко и бързо изчислено Пи, всички знаят, щом желаят!
3  1  4   1   5      9       2     6     5     3    6,  май така беше...нещо като the quick brown fox jumps over the lazy dog- изречение, в което има всички букви от латинската азбука и с което проверявахме дали всички букви от клавиатурата работят...

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 11:24 от Татко Мецан

# 39
Бийпс, честито представяне на олимпиадата по история!

Бързо оздравяване на децата, които са си у дома! И мен много ме боля гърлото тази нощ.
Предния ден се притесних заради една ситуация и веднага тялото ми реагира....
Пиша ви да ми дам един линк за конкурс за ученици между 9 и 15 години, който ми се стори интересен:

https://www.bgpost.bg/epistolar2025

Мисля, че деца, на които им се отдава креативното писане, биха могли да се пробват Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:40 от a blue-eyed girl

# 40
Благодаря за линка. Ще предложа на дъщеря ми, но честно казано втора награда за такъв конкурс е по-подходяща. 😃
При нас излязоха резултатите от английското кенгуру. Моята се яви на B2, и се представи много добре. Доволна съм. Не се класира нататък от училището отива само едно дете. Аз като цяло не мога да я накарам да участва в състезания, а и трябва опит, та съм доволна и на малки отстъпки.
Иначе при нас сега втората половина на март, преди ваканцията, ще имат контролни почти по всичко. Нещо не ги изпитват устно, засега има оценка само по география, по една от тест по БЕЛ и математика и това е.... За сметка на това по музика, ИИ и тема подобни по две-три....

# 41
Ха, права си Гиги, аз не бях довидяла, че има и предметни награди. Ами и третата не е зле. Пък тоя скутер... не знам Simple Smile

# 42
  • shumen
Гиги,и аз предложих на моя син,но категорично отказа.
По БЕЛ днес видях,че на контролното има 5.Като се върне в училище му казах да си ги иска,за да видим къде са му грешките.

# 43
  • София
Поздрав със Здравето Каменова и най-вече за тези с “дребни трътлести деца” 😂😂
https://www.facebook.com/reel/666558259215533/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
Моето дете миналата година беше спечелило награда- ваучер за художествен магазин. Добре че валидността беше цяла година, та два дни преди да изтече успяхме да отидем до “Слънчоглед”.
И при нас скалата по математика е тази, дето се прибавя две. Слава богу, че има родителки да попитат в Школо каква е скалата и аз лично едва тогава загрях, че скала явно има, а аз даже не го и осъзнавам 😂 Другото си е както му е реда- контролни, домашни, емоции и изчезващ по средата на изречението глас, Майнкрафт тук и там и те така те. Предменопауза и предпубертет е равно на внл.

# 44
Нашето гардже се сдоби с награда портативна колонка, имал boombox. Какво? Моля, аз съм от друго поколение 😂
И ваучер за Технополис, тъкмо ми замина ел. каната. 👍 А така бих се зарадвала на нещо художествено! Аз, не той.

Общи условия

Активация на акаунт