Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 22 941
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Министърът освен да констатира нещо, което знаем от години, не прави нищичко да реши проблема. Ама нищичко. Напротив - още по-големи батаци забърква. Прав ще е, ако реши да действа, вместо само да блее колко били натоварени учениците. Освен натоварени, са и функционално неграмотни и абсолютно демотивирани. Какво ще направи за това? Ще им вкарва религиозна пропаганда, докато в белите държави започват да работят с изкуствен интелект от 1 клас и въвеждат тотално нови концепции в образованието.
Тестове по Бел съм взела тези на бг учебник и аз. Не са лоши.

# 661
  • София
Е, дай до 8-ми клас да учат само таблицата за умножение и да им набутаме цялата математика в гимназията, че да им е по-лесно. Изобщо не е прав министърът. То не може да се качва до безкрай, без нещо да се маха. Ако ще се олекотява, трябва изцяло да се преработят програмите и да отпадне изобщо материал. По всички предмети.

# 662
Не, светла, корени и трапец учихме в 8 клас, а ФСУ от 3 степен нагоре учихме само в МГ, в другите училища не се учеше. Ти си явно много наясно с програмата, аз не съм хич, а просто виждам огромни разлики с моето време. Но в 8 клас учихме много тригонометрия, адски много, в 9-ти логаритми и граници, сигурно и това няма нищо общо със сега. Но ниският среден резултат на лесното НВО явно показва, че материалът е утежнен и много от децата не се справят.

# 663
  • у дома
Аз пазя учебник за 7 кл и може да ти снимам какво е учено-- има си квадратен корен(71 набор съм,малко по-малка де,но в ония години много рядко се сменяваше програмата).Тригонометрия съм учила със сигурност в 9 клас,както и сега се учи (също МГ).
Иначе си пазя и физиката от 6 клас-повечето неща,които сега се учат в 7 кл сме ги учили още в 6кл,пък и доста повече.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 10:54 от svetlaem

# 664
В ЗПУО и в проекта става дума за ученически книжки, разбирай едновремешните бележници. Позлва ли се такова нещо все още в дигиталния ни свят?
От мен - това:

Скрит текст:

МОТИВИРАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
за промяна на ЗПУО и регламентиране създаването и поддържането на интернет страниците на училищата, както и съображения относно проекта за промени в ЗПУО, предоставен за обществено обсъждане

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

С настоящето писмо излагам мотиви относно допълнение и промени в ЗПУО, които да кореспондират с чл. 175/ ал. 3, чл. 263/ ал. 3, чл. 290/ ал. 3 от ЗПУО и др. В момента няма изрична препращаща норма към ЗПУО или друг релевантен закон или наредба, с която да се регламентира създаването, поддържането, изгледа и задължителните атрибути на интернет страниците на училищата. Получава се правен нонсенс – от една страна училищата са задължени да публикуват дадени документи на интернет страниците си, но няма регламент за създаването и поддържането на тези страници. При липса на интернет страница или неработеща такава няма как да се изпълнят задълженията за публикуването на документи на интернет страниците на училищата (справка с чл. 175/ ал. 3, чл. 263/ ал. 3, чл. 290/ ал. 3 от ЗПУО). Моля да бъде обсъдена промяна на ЗПУО във връзка с регламентиране създаването, поддържането, изгледа, хостинга и задължителните атрибути на интернет страниците на училищата, както и отговорностите при проблеми със сайта (недостъпен сайт, неактуална информация и др.).

Във връзка с предложените промени на ЗПУО в частта “Санкции” предлагам в чл. 203, ал. 2 текстът “Предупредителната мярка „забележка“ се налага от класния ръководител или всеки учител, който преподава на ученика” да бъде заменен с “Предупредителната мярка „забележка“ се налага от директора по мотивирано предложение на класния ръководител, психолога или педагогическия съветник”, за да няма възможност за злоупотреби и превишаване на права от страна на учителите. Също така предупредителните мерки да се налагат след задължително изслушване на ученика в присъствието на родител и друг значим за него възрастен (учител, психолог/ педагогически съветник, социален работник). Да се добави в чл. 201, ал. 2, текста: “след задължително изслушване на ученика в присъствието на родител и друг значим за него възрастен (учител, психолог/ педагогически съветник, социален работник) в удобно за всички страни време”. Текстът  “удобно за всички страни време” добавям, за да няма злоупотреби и превишаване на права от страна на училищната администрация.

Също така предлагам думите “ученическа/ ученическата книжка” да отпаднат от ЗПУО, т. к. официалната кореспонденция между училището и родителите са електронният дневник и бележникът за кореспонденция, а комуникацията между училищата е чрез удостоверения и по електронен път.

Да се предвидят и налагат санкции за педагогическите и непедагогическите специалисти при доказани нарушения на други закони, кореспондиращи с трудовите им задължения, както и при наложени предписания от висшестоящия орган или други институции (КЗЛД, ДАЗД, омбудсман и т. н.) Санкциите да се вписват в електронните трудови книжки на служителите. При отказ на РУО да наложи санкция при предоставени писмени доказателства МОН да налага санкции на служителя на РУО.  

Името на предлагания нов предмет “Религия и добродетели” да бъде променено с друго подходящо, напр. “Етика и добродетели”, “Морал и добродетели” или друго подобно, изключвайки думата “религия”, т. к. в република България религиозните институции са отделени от държавата (Конституция на РБ, чл. 13, ал. 2). Още повече, че концепцията на предлагания предмет набляга на граждански и общочовешки ценности.
Може да ползвате, каквото прецените от текста.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 11:25 от poems

# 665
  • София
Добре че нямам спомен от математиката в училище, за да не се шокирам сега като вас кое къде е преместено 😂 И при детето има само една срочна/годишна оценка, което не пречи да е ясна картинката по другите предмети. Очертава се само една петица и тя не е по математика. Може би затова беше тази усилена гръмотевична дейност и пренасочени полети вчера 😂😂  Потупвам се по рамото заради решението за лекторските часове и благодаря на Дийпак Чопра за мъдростта! Сега остава да видим какво ще кажат, ако покрай предстоящото НВО някой журнарля все пак му светне да попита и за нашето с идеите от миналата година. Покрай това евро, дето ни окраде самоличността 😅 и религия, и добродетели, и МГ-та и всичко умре безславно.

Jiema, погледни дали това ще ти свърши работа https://www.ozone.bg/product/zabavno-redaktirane-tekstove-za-ots … nni-greshki-mare/

# 666
Аз не помня кое кога съм учила, но определено не помня да съм учила отрицателни степени. В 8 клас учихме някакви системи, но нищо повече.

# 667
Абсолютно съм сигурен, че не сме учили корени в 7 клас, а ги учихме в 8.
Квадратен корен се вади много трудно...за разлика от кръглия корен, например на краставицата, която та-та-та-та...и съдържа 99% вода.

https://youtu.be/ITP8f1U9sPA?feature=shared
Ето така се вземат изпити...хората още 1965 г са го измислили, и аз не съм бил роден тогава, хаха.

# 668
  • Варна
Специално за математиката нямам претенции, нито спомени, аз лично имам претенции към програмата като цяло. Претоварени са ужасяващо децата. Доказателство е, че болшинството деца ходят по школи от 5-6клас и имат нужда да решават тестове през ваканциите. Това е очевиден, очеваден сигнал, че времето в училище не е достатъчно.

# 669
  • София
Ако минат тия промени, с акушерката ще влиза и учителката по математика в родилна зала. Къде я четох скоро.. една майка, чието дете догодина ще е в предучилищна, но жената питаше  за кандидатстване в 5 клас 🥲😅 Не знам колко години прави да е детето сега. А ни програми, ни планове, ни часове е видяла още. Та не е само в тях проблема. Много често е най-вече в главата.

# 670
За мен също са претоварени. Каква е била програмата и какво точно сме учили не помня, но определено имахме само по шест часа, не се налагаше да ходим на частни уроци. Вкъщи за подготовка съм отделяла по час- час и половина. Остатъкът от времето ми беше книжки, срещи с приятели. На тази възраст до късно вечер играехме навън и такова нещо като умора нямаше. Сега дъщеря ми след цялото натоварване в петък спи следобяд, нещо, което и в ДГ не е било.

# 671
Beeps,
С главата и аз не съм наред.
Скрит текст:
Регистрирах се тук, когато детето беше на годинка и взех да чета всичко за образованието, предимно за детските градини, но и за училищата и даже за гимназиите. Още тогава реших, че ще бъде в частна градина, за да научи език! (куку и пипе). Обиколих всички градини с немски да видя на място, в повечето ме пуснаха за 10-тина минути в групите да видя учебния процес- в Германи, Ерих Кестнер, Увекинд, Веда, Киндероазе... бях решил да научи немски като роден, защото от 10-те най-добри градове за живеене в света 7 са немскоговорящи (тогава беше така, сега не следя). 2 годишен го записах в Киндероазе, щото изцяло на немски, учителите германци, директорката германка..
900 лв такса на месец 2014 година (равни може би на 2000 сега по покупателна способност). На 4 години кандидатства в Дойче шуле към посолството, изпит! На 4 години! Влезе ...айде 5000 евро такса плюс 1500 входна такса, невъзвращаеми). Говореше немски като за възрастта си, но в къщи нито аз, нито жена ми говорим. По тъпата немска програма не беше чувал нито една българска приказка, не беше учил български...айде после в ПУК в СС, щото нали най-доброто. И там изпит... месеци преди това го занимавах в къщи, лабиринти, симетрии, откриване на разлики, изключване на различното... Влезе. Само да срича не можах да го науча, от немската школа не беше добре с българския. В СС го ограмотиха, научиха го да чете още първия срок гладко. Немският отиде на кино...там е с английски, немският го забрави тотално още в ПУК. 45 бона за детска градина на вятъра. Аз мислех ще слуша приказки на немски, ще гледа филмчета, от Дойче шуле ни подариха на изпроводяк един куп дискове и книжки с приказки на немски. Вятър, не ги погледна...
Между другото той момче, буен, играе му се и не му пука за великите ми планове. Въртеше се в час, тичаше като луд междучасията, скачаше по стълбите. Отличник, но такова поведение в СС не търпят. Не ни подновиха договора и го казаха чак в края на май, когато вече в никое ЧУ няма места - изпитите са февруари, сега май и по-рано. Звъня по телефони, никой не вдига, а който вдига, казва, че няма места. Леле откачих. Тръгнах да ги обикалям на място по-читавите ЧУ. И голям късмет - в КО едно дете се отказали, и има 1 свободно място за 1 клас. Едно! А кандидати десет. Айде пак изпит! Близо 3 часа, чакам отвън и си ям нервите. Ама той с подготовката от СС ги разби всички кандидати, още след изпита излезе директора и вика - приети сте безусловно, мястото е ваше. Нямаше изчакайте резултатите и тям подобни - веднага го взеха и го записахме същия ден. И пак такси, пари...а сега вече не можеш насила да го накараш да учи - той е 1,72 и 65 кила. По-висок е от майка си. Играе Фортнайт и туйто...та вече и да отида да си прегледам главата, късно е...
Скрит текст:

Гиги-гаги, по 6 часа имахме в гимназията, а в прогимназията по 5. В прогимназията и по 1 час на ден не ми се е събирало да уча. Ходехме из Морската градина. И бях пълен отличник. Определено сега са ужасяващо натоварени, съгласен съм напълно.
И не съм помирисвал уроци и школи през целия си живот, никога. В МГ влязох с 5,88, а в МЕИ- с 6,00.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 12:55 от Татко Мецан

# 672
  • София
Добър татко си, Мецане! Сигурна съм, че е с добро и с вяра всичко, дето си направил. Саморефлексията е хубаво нещо, отделяй повече време да мислиш върху себе си, страховете си, миналото си. В един момент човек просто разбира изтласкани в несъзнаваното и неотработени неща от живота си и започва да си живее екстра след това! Това Киндероазе, ако не ми беше казал какво е, можеше да заложа, че е вино Simple Smile

# 673
Хубаво вино, направо Дом Периньон, братче
https://bg-mam.ma/p/1498545/48014253

Всичко го правих с душа и сърце, да...а то какво излезе...

# 674
Мишленце, коя христоматия купи?
Fortuna ето тази, всяка година нея взимам.

Аз (a+b)3 извеждах миналата седмица да обяснявам на детето след като госпожата им беше обяснявала някакви задачи с формули за съкратено умножение.

Иначе аз пазя сборници от моето време и като гледам по математика не е мръднал особено материала. Дори на нашите в 5-ти клас госпожата им беше давала задачи от един сборник, от който аз съм решавала навремето.
А ето за 7-ми клас какво сме учили ние (1999г), мисля само линейните неравенства ги няма сега (редактирам се - видях, че дори и неравенствата ги има в учебника за 7-ми клас):
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 13:49 от _Mishlence_

Общи условия

Активация на акаунт