Шестокласници 2024-2025-тема 4-От Радини вълнения обзети,децата учат пак безброй куплети

• 22 940
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
Татко мецан, не унивай, пилците се броят наесен!
Вече е официално и мога да пусна награденото детско стихотворение, което вярвам няма да развълнува толкова децата ни, колкото ще се впечатлят от броя участвали стихотворения Simple Smile Simple Smile (въпреки, че е писано за по-големи деца)
https://oborishte.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8% … -%D0%B7%D0%B0-11/

Този текст е за теб и вниманието към моите стихотворения, за колорита, който внасяш в темата, за отзивчивостта ти да даваш решения на нерешими задачи, абе за цялостна дейност с една дума
Благодаря и на всички майки, които ме подкрепят и търпят Simple Smile

Скрит текст:
Пролетна песен

Пролет надникна в гората ни пак –
чакана, искана, носеща радост!
Слънцето плахо подаде й знак:
Хайде, раздавай от твоята младост!

Първо обагри дърветата в цвят,
вещо с вълшебно перо ги погали.
Вижте ги, колко са нежни – блестят!
А пък Южнякът – обул си сандали!

После разстла по полето килим,
случи се някакво чудо в зелено!
Да пролетта е сезонът любим –
нишка любов тя завърта с вретено.

Песен се носи, и глъчка, и смут,
Зимата взе си за спомен кокиче.
Беше забравила нрава си лют,
каза, че всъщност сега ни обича.

Сънен Мецан се показа навън,
гледа - гората е в нова одежда.
-Мечо, повярвай, това не е сън,
всичко тъй прелестно вече изглежда
Скрит текст:

Пс С тия рими и аз колко да съм добре в главата?

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 15:23 от a blue-eyed girl

# 676
Добре си ти, награда, диплом и статуетка - е това е вече нещо! Че и 100 кинта. За каса шампанско Искра стигат😃

# 677
  • у дома
И аз съм учила по 6 часа  в гимназията,но и още 6 в събота/понеже съм от древните,та си учехме и в събота,отпадна чак когато бях 10 за 11 кл,та като сметна часовете учили сме си в гимназията точно толкова часове,колкото и сега,пък даже сме имали и един ден по-малко почивка.Да не говоря,че лятната ваканция от двата месеца единия бяхме на задължителна бригада. За съжаление днешните деца нямат изградени навици за учене и им идва нанагорно когато се наложи да се положат малко повече усилия.

# 678
Права си за бригадите, само че много хора казват, че са ги харесвали, защото, представи си, било весело. Аз ги мразех.
За 6-дневната учебна седмица е вярно, само дето честно не помня кога я направиха 5 дневна.

# 679
  • у дома

За 6-дневната учебна седмица е вярно, само дето честно не помня кога я направиха 5 дневна.
Учебната 1988/89г

# 680
Човеко, аз завърших гимназия 1985...значи докрая съм бил на 6-дневна седмица...не помня, но лошото е, че и чичко Гугъл не знае. Казва, че 5-дневна работна седмица е въведена 1968, но работна...за учебната излизат различни неща, излиза мнение на АI, ,че било 68 година, но той явно се бърка с работната... излизат мнения в lex.bg, където пишат юристи, но и те говорят за работна...и излиза, че към 1989 с демокрацията са я отменили...в Гугъл излизат различни твърдения.
Все пак трудно ми е да повярвам, че всички са били на 5 дневна, а само учителите на 6 дневна...но като не помня, не помня

Но няма значение. И в събота да сме учили, такова чудо като сега не е имало, такъв стрес не в имало и в прогимназията никой не учеше с часове. Вуте казал - я не знам как е, ама и така не е. И аз казвам - не знам как трябва да бъде, но както е сега, не трябва да е...

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 17:12 от Татко Мецан

# 681
Бях 7 клас, когато за пръв и последен път учихме и в събота. После, така е, дойде демокрацията Simple Smile
Аз не помня като вас в големи подробности кога какво сме учили. В главата ме са останали някои текстове от учебника по английски език за подготве и след това географията в 12 клас, която сега дъщеря ми я учи в 10ти.
Аз съм някак човек на днес, тук, сега и утре. Каквото е станало, станало. И може би не извличам достатъчно добре поуките от миналото.
Каса Искра, викаш, Татко Мецан, не е зле.
Добре че наградите са скромни, че журито да работи честно, не като в Трявна. Жителите на Трявна пуснаха петиция за преразглеждане на решението на журито на Славейковия конкурс. Много скромно върви, обаче. Подписите са по-малко от броя на участниците в конкурса.
За сто лева бих купила и изпратила 7-8 книжки на библиотеката в Панагюрище, която организира конкурса в знак на признателност, че културата все още е жива и малките градове не отсъпват в ентусиазма си на големите. Освен тези два града имаше и още има да излизат резултати от Горна Оряховица, Тополов град, Свиленград... Имаше и конкурс за Св Влас, но там се вдигна голяма дандания, наградите бяха големи, заради спонсорството на братя Д.... Спечелилата второ място, едноседмична почивка, върна наградата в знак на несъгласие с поведението на журито на награждаването... Хората масово възразиха срещу първото място, както и срещу това, че не 1 и 2 добри работи останаха зад борда.
Въобще, циркове да искаш Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 21:54 от a blue-eyed girl

# 682
Първи клас съм била през уч. 1987/88 г., не съм учила в събота никога. Освен ако тези учебни съботи не са се отнасяли за начална степен. Родителите ми също не са работили в събота, поне откак аз съществувам.
Доп. Мъжът ми е по-дърт с 2 години - и той не е учил в събота.

# 683
Малко се намесвам без да ме питате, но формули за съкратено умножение са се учили и по мое време в 7. клас, но НЕ сме ги извеждали с Тригълника на Паскал, който предлага Татко Мецан. Триъгълникът на Паскал се учи сега в 11 клас ООП, навремето нямам спомен някога да сме го учили, не го откривам и в сборниците и учебниците, които пазя. До 7. клас програмата по математика има много малко неща, които са различни от мое време - има вероятности заедно с кръговете на Ойлер, които не са се учили, но заради международните състезания и заради състезанията за прием след 4. клас в МГ, явно ги вкараха в най-простия им вид в 6. клас и преместиха Питагорова теорема от 8. клас в 6. Заради PISA има вкарани и специален раздел диаграми и графики, ние сме учили такива задачи, но не са били отделен раздел и не сме наблягали специално на тях. Отрицателни степени по мое време си има в сборника, а задачите от група Б са сегашните състезателни задачи, а тези от А са си на ниво Б група от сборниците на Коала Прес или Архимед. В горните класове има повече неща, които са свалени. Има Теория на вероятностите с включително триъгълника на Паскал, формула на Бернули, условна вероятност освен класическа и пр., които аз съм учила само в университета, има комбинаторика още в 8. клас, която също не присъстваше извън МГ даже и в ЗИП, но пък колко стереометрия сме учили ние, сега няма. Статистика също има за всички сега от 10. клас мисля започваше, а преди беше само за търговските гимназии и в университета, сега в профил си имат вече и доста сериозна статистика с различните видове анализи, стандартни отклонения и пр. (материал също от университета), отделно има и доста Анализ (не само граници, първа и втора производна и оптимизиране) и Аналитична геометрия в профил, което също е университетски материал от мое време. Проблемът не е в това, че в 5-7 клас е много материалът по математика, а в това, че до 5. клас учат само аритметичните действия в обикновените училища и нищо, което да им размърда мозъците. Та те много от децата като видят текстова задача и блокират, не могат условието да си "преведат на математически език", защото до 4. клас са имали по 1-2 задачи на ден в урока/тетрадката и изведнъж в 5. клас почват цял раздел текстови задачи.

# 684
Мишленце, благодаря. 🤗И аз мислех тази христоматия да купя.
Синеочке, поздравления за стихотворението и наградата! Продължавай да разнообразяваш темата ни! 🤗

Аз съм 70-ти набор и помня, че учехме в събота. Не помня кога намалиха учебната седмица. Питах чичко Гугъл, но получих същите отговори като Татко Мецан. Часовете ни бяха по 45 минути, започвахме в 7.30ч., имахме по 6 часа дневно, веднъж седмично 7ч, когато имахме ЧК, но часовете бяха по 40 минути. Помня, че веднъж седмично имахме трудово обучение. Ходехме в междуучилищен център, където имахме по 5-6 часа. Учехме металообработване, дървообработване, шев и кройка, готварство.
Другата разлика от сега беше, че нямахме толкова много почивни дни.
Справяхме се без допълнителни уроци дори и при кандидат - студентските изпити.
Не знам каква е причината, но сега масово на децата им е трудно да усвоят учебния материал. В учебниците ли е причината, в начина на изпитване ли, в материала, който се преподава и не е интересен, в начина на преподаване ли, в самите деца ли? Има сериозни проблеми в образованието, но няма кой да ги реши. И проблемите не са само в средното образование, и във висшето е такъв батак, че думи нямам.

# 685
Благодаря, Фортуна!
Имаше, обаче, бригади и бригади.
Бригади с преспиване близо до полето и бригади, при които сутрин отиваш в училищния двор, с автобуси те извозват до полето и вечер те връщат. Аз съм брала грозде и домати. Без преспиване Simple Smile
На един му се падаше честта да пише кофите или щайгите за деня за целите на социалистическото съревнование.
Той/тя си беше най-добре Simple Smile

# 686
Фортуна ,точно така.
+100
Синеочке, и на теб +100. В 8 клас бяхме така, вземаха ни сутрин и ни връщаха по бригадите.
Ама от 9 клас ужас. Бяхме на място в съответното село 1 месец на бригада. Спяхме сигурно 50 момчета в едно спално, и момичетата бяха така. Един пърди, друг се оригва. В спалното миришеше на козел. Някой като не ни кефи, като заспи и го обръщахме с дюшека наобратно. Един съученик го вкараха в шкафчето, извадиха чекмеджето и го снимаха как само очите му се виждат през процепа на чекмеджето. С аналогов фотоапарат, нямаше смартфони, снимката я проявиха във фото и обиколи цялата гимназия. Абсолютно като нацистки концлагер беше. По-младите нищо не знаете. И след като цял ден си изпълнявал норма, следобед стровеа подготовка, маршируваш по плаца. Едвам стоиш. И за капак като заспиш, те обръщат с дюшека. Слава Богу, беше ми спестено, щото най-силното момче ми беше приятел и спяхме на съседни легла. Една нощ бяха решили да обръщат мен ли, него ли, не разбрах, но в просъница чувам - туп,туп, туп, десетки стъпки, веднага се събудих, поне 10 момчета бяха. И чувам приятеля ми от съседното легло вика - пишлемета, буден съм! Грози ви опасност! - и чувам туп, туп, туп, как стъпките се изнасят...Абе от комунизма по-отвратително няма и от онези времена по-отвратително няма!
Никога не сме били толкова добре, колкото сме сега. И никога толкова богати. Толкова се радвам, че ще сме вече и в еврозоната! Истински европейци, където ни е мястото, ЕС, НАТО, Шенген, Еврозона. Голям шлем! Изключително успешна нация последните 35 години. Радвам се и се гордея, че съм българин! И още малко, докато завърши детето средно, и няма и да мисля да го пращам да учи в чужбина. Защо да ходи немил-недраг по Нидерландия да плаща 1000 евро наем за 9 квадрата стая и за човек да не ги смятат?! Айде няма нужда. До 5 години ще се види ясно. Тук да си е, при нас. В България е страхотно.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 22:29 от Татко Мецан

# 687
Ооо, и бригадите помня. 😊
Ходехме на бригада в една консервна фабрика. Спяхме в лагер до фабриката. Правихме кисели краставички за братския руски народ.
Това беше лятна бригада, а на есенните беряхме грозде. Що грозде съм набрала. 😊

# 688
Много яко мнение, ТМ, плюс 200!

# 689
Синеочке, аз още преди 6 години съм писал, когато еврозоната и Шенген изглеждаха мираж. Но съм вярвал и тогава, а ето, постигнахме го
https://bg-mam.ma/p/1134563/39199452

Но повече от всичко на света обичам България, защото майка ми е българка, защото баща ми е българин, защото кръвта, която тече в жилите ми, е българска, защото езикът, на който съм проговорил, книгите, с които съм закърмен, са български. Защото стихотворението, което съм цитирал с възторг и благоговение като дете, е "Аз съм българче" на Вазов! Защото най-чистата, най-светлата и безкористна личност, живяла някога на планетата - Васил Левски - е българин, защото стихове на Ботев са издълбани на Сорбоната в Париж!...Защото няма по-хубави планини и море от нашите, защото дивната хубост на Рила по нищо не отстъпва на швейцарските Алпи, защото няма по-красива планина на света от Родопите, и най-хубавата ѝ част - високата, красивата, е в България! Защото няма по-хубаво море от българското - никой българин не харесва бетонирането, презастрояването, лошото обслужване - но никъде по света няма такива хубави, златисти пясъци, и да е хем море, хем планина - на северното Черноморие достигат източните разклонения на Стара планина, а на южното - Странжда! Другаде е или много студено (Германия и Полша), или много горещо- Гърция и Турция, като и в Гърция, и в Турция, и в Хърватия, е камънак! Прословутият плаж Конялтъ в Анталия, на който съм бил, е един метър кална ивица! Защото никой друг народ не е оцелял в такива екстрени условия цели пет века, защото преди турското робство сме били най-развитата държава в Европа, в период на разпад на феодализма - и това 13 век, а османската империя във възход на военния феодализъм. Защото сме дали българската азбука на света, на която пише не само огромна и все пак силна страна като Русия, но също и далечни нам народи като Монголия, Туркмения и Азербайджан! Защото тези букви са български! Защото, на кръстопът на великите сили, българинът е запазил прагматизма си и е оцелял, но също и емпатията; защото България е спасила 50 000 евреи от лапите на смъртта! Защото в началото на 20-ти век е първата електрифицирана държава на полуострова е България, защото 1900-та година в София има електричество, а  1901 година в София има електрически трамваи, никъде другаде няма на полуострова!  Защото киселото мляко е българско, защото българската роза няма аналог в света, защото сме благословена земя, където още Орфей е витал, защото никъде другаде по света на такава малка площ, колкото една шепа, няма и равнини със златисти жита, и море, и планини, и целия релеф, който има на света! Защото сме добър, толерантен народ, защото винаги сме плащали сметката и когато не сме виновни! Защото няма друга страна в света, чието бойно знаме никога не е пленено в сражения, защото Българският войник няма загубена битка - битките са ги губили политиците. Защото имаме трагична орис, че политиците ни нито преди, нито сега  не са били и не са достойни за нивото на народа. Защото....мога да напиша още хиляди страници.
Защото съм българин и се гордея с това! Защото никога не бих живял в друга държава. Защото обичам гледката на Витоша и Балкана, която се вижда от балкона ми, защото обичам нашето море, защото обичам планините ни, защото никъде другаде не се чувствам добре - благодаря на Бога, ходил съм достатъчно, бил съм на много места в много държави. И още на втория ден съм имал неистовото желание да се прибера в България.
И не е да не сме - ами че изобретателят на най-великото изобретение - компютъра, благодарение на което сега сме в 21 век и си общуваме дори и тук в този форум - Джон Атанасов - е българин.
И накрая да кажа - ами и форумът "бг-мама" - най-интелигентният, с дискусии на световно ниво, с всякакви гледни точки - форум в света, където хората ги е грижа за децата им. Никой никъде по света не си обича децата така, както българина - и доказателство за това е този форум. Гордея се, че съм българин, и че съм част от него. Никъде по света няма друг такъв - може да обсъждат прагматични страни, но така с обич, загриженост и ангажираност за децата, никъде по света не пишат, никъде не са толкова навътре в това, в проблемите на образованието, като се почне още от началното образование, никъде няма такива интелектулани дискусии, никъде, освен в България и тук, в този форум. Изконният стремеж на българина към образование, към добруване и закрила на децата, което според мен е прекрасно, го няма никъде другаде по света в такава степен, както тук.
И да допълня - преди тези Коледни празници, една седмица декември, детето ходи от училище на екскурзия 1 седмица, Хърватия, Словения, Австрия, Германия (и Сърбия, разбира се, минаха транзит от там). Разгледа Загреб, Любляна, а в Залцбург, града на Моцарт, бяха 5 дни. Като се върна, го питах, и каза - хубаво е, много е хубаво, разбира се. Много е хубаво в Австрия, в Залцбург, каза, обаче в България е най-хубаво. Чак не вярвах какво каза и викам - е не искаш ли да живееш в Залцбург? Страхотно е, каза, обаче в София си ми е най-хубаво и никъде освен в България не искам да живея. Паднах направо и въобще не съм му влиял. Патриот си ми е детето. И не е да не е виждал- бил е в Гърция 5 пъти, бил е в Италия с нас 1 седмица, също и в Букурещ, и сега на тази екскурзия половин Европа изръшка. Категоричен е, никъде освен в България не бих живял, вика.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 00:08 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт