До каква възраст водехте детето за ръчичка?

• 959
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, до каква възраст водехте вашето дете за ръка, на каква възраст трябва да започне лека-полека обучението как да пресича правилно, как да се пази от колите и т.н. ?Благодаря!

# 1
Според мен обучението трябва да почне докато се води за ръчичка. От първият момент, в който ходи навън и не е в количка. За другото не мога да отговоря. Детето ми е малко.

Движението в България е ужасно, та според мен е много важно да се обяснява.

# 2
Обучение как се пресича улица се почва от момента в който детето проходи. Въпреки това моите в момента са на 14 и 12, пътуват/ходят/пресичат сами големи булеварди в София и все още когато са с мен ги хващам за ръката, следя ще се огледат ли преди да пресичат и се карам ако не проявят нужното според мен внимание.

# 3
  • Банско
Синът ми е на 6 и живеем в Банско, но въпреки малкия град винаги го държа за ръка и смятам да го правя поне до към 10 годишен. Според мен трябва да се види по детето, като видите че е по-самостоятелно вече е хубаво малко свобода, но все пак да наблюдавате дали се оглеждат и спазват сфетофарите, и пешеходните пътеки.

# 4
Обучение как се пресича улица се почва от момента в който детето проходи. Въпреки това моите в момента са на 14 и 12, пътуват/ходят/пресичат сами големи булеварди в София и все още когато са с мен ги хващам за ръката, следя ще се огледат ли преди да пресичат и се карам ако не проявят нужното според мен внимание.

Завиждам ти, че ти разрешават. Моята много по-рано отказа да дава ръчичка.

# 5
На 27г съм, омъжена, имам дете на 3г. Когато родителите ми идват на гости и пресичаме, инстинктивно ме хващат за ръката. Няма точна възраст, въпрос на притеснение и доверие е. Според мен е някъде след 7г...

# 6
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
На 27г съм, омъжена, имам дете на 3г. Когато родителите ми идват на гости и пресичаме, инстинктивно ме хващат за ръката. Няма точна възраст, въпрос на притеснение и доверие е. Според мен е някъде след 7г...
А аз съм на 35, но до ден днешен аз хващам майка ми за ръка в редките случай, в които пресичаме улица заедно Joy хич ѝ нямам доверие...
Децата ги хващам също за ръка винаги, когато пресичаме.

# 7
Завиждам ти, че ти разрешават. Моята много по-рано отказа да дава ръчичка.

Още не са влезли съвсем в пубертета  и не ги е срам да ги виждат с родителите си. Предполагам, че скоро и това ще стане и разбира се ще е в рамките на нормалното, но пък с напредване на възрастта и притесненията се променят. Колежката е майка на студентска 1 курс и ходи в 4 часа сутринта с такси до Студентски град да я прибира от дискотека Wink.   

Иначе инатенето във възрастта, в която използвахме термина 'ръчичка' беше рязко прекъснато от мен още в зародиш. Аз бях от майките, които ясно заявяват кой определя правилата и каквото съм казала се спазва на 100%. Ако ще се тръшка, защото не иска да ме хване за ръката, за да пресечем улицата ще го оставя да реве и да се търкаля по тротоара докато не разбере, че няма да стане на неговото. Като сложиш 3-4 пъти ясни граници, на 5-тият  вече не се замисля дали ще се подава ръка или ще търчи да пресича сам.

Ако трябва да съм съвсем точна обаче 5 клас в моментът, в които са започнали да пресичат съвсем сами улици, защото в този момент спират родителите да ги водят на училище. До този момент децата в София по-принцип са придружени от родителите си.

# 8
  • София/Севлиево
Синът ми е на 16 години,аутист, отлично знае как се пресича,но въпреки това все още ме държи за ръка(ако е с баща си или някой друг не се държи,но мен ме търси и не ме пуска).Малкият е в норма, на 3 години и 5 месеца,уча го къде и как се пресича,ще го държа за ръка дотогава, докато има нужда и ме търси.

# 9
Да кажем, че водите децата на училище до 4 клас (примерно), но как стои въпросът като трябва да излязат в междучасието, да си купят закуска и т.н. Как им обяснявате да не се отдалечават от училището....на нас ни е доста рано още, но от сега почвам да се замислям.

# 10
  • София
Децата до 4 клас не се пускат извън училището.
По темата - доколкото помня, до към 1 клас съм ги държала за ръка. И около пубертета вече не искат да ме държат за ръка, като пресичаме.

# 11
  • над кукувичето гнездо
На моите всеки път като пресичаме им казвам "огледайте се, пресичаме!" още откакто са започнали да се возят седнали в количката. За ръчичка се държат по техен избор. На 9 и на 7 са.

# 12
Да кажем, че водите децата на училище до 4 клас (примерно), но как стои въпросът като трябва да излязат в междучасието, да си купят закуска и т.н.

До 4 клас включително не ги пускат извън училищния двор.

# 13
Моята дъщеря е на 5 и винаги търси да ме хване за ръката, макар че сама ме дърпа да се качваме на тротоара, когато чуе в далечината превозно средство. Чува ми ги преди мен, защото аз не чувам толкова добре, а не ходим постоянно по тротоара, защото хората си ги имат за бащиния тротоарите пред къщите и има дървета, строителни материали, коли... много често само бордюрът е свободен. Като цяло, отдавна се е научила на предпазливост, спира на пешеходни пътеки, чака светофара, откакто е проходила ѝ говоря и обяснявам какво се прави. Не като някакво съществено усилие от моя страна, просто ѝ говоря какво виждаме и чуваме (самата среда, не само опасните неща - къщи, кучета, котки, други животни, дървета, цветя, паркираните коли, камиони, трактори, мотори...) и какво правим. Отпреди прохождането го правя всъщност, децата обичат да им говорят.

# 14
още като проходи започнахме с правилата за движение. на почти 4 е вече. знае правилата. за ръка я държим до натоварени улици. иначе на по-спокойни места ходи без да я държим. постоянно напомняме правилата за пресичане. тя си е диваче, понякога много лесно се разсейва. ще продължим още доста време да я държим за ръка, когато вървим до натоварени улици или пресичаме. под натоварени визирам булевардите с по-сериозен трафик в софия (цариградско шосе, евлоги Георгиев) или други големи градове. учим я да върви между нас или от вътрешната страна на тротоара и така, когато няма много трафик я оставяме да е по-самостоятелна .

Общи условия

Активация на акаунт