Кои са най-добрите елитни ресторанти в София?

• 9 945
  • 98
  •   1
Отговори
# 75
  • Glasgow
Хаха, разликата е в продуктите, в качеството, в уменията на готвача. Нали не е като да отидеш да хапнеш обедно меню до офиса мусака за 10 лв с незнайни съставки в каймата.

Хайде стига..
Яйца по панагюрски
300 г
29.99 лв.
Колко по-качествени могат да бъдат яйцата от домашните за да струват 30 лева?
Много ми се приядоха покрай тази тема (а не мога да приготвям сама), проверих няколко турски ресторанта в Uk, те имат подобен продукт, малко по евтино е Simple Smile 10-12£ Close Аз преди няколко дни разбрах, че на някои места пошираните яйца също идват готови замразени. Имаше някакъв проблем с доставките на яйца и на много места менюто за закуска беше редуцирано, т като яйцата са част от много от продуктите за закуска/брънч- английската закуска, авокадо тост и т.н., обаче клиенти консумираха яйца Бенедикт. Та така...пошираните яйца идвали замразени.

# 76
В Англия всичко е възможно, все пак там кулинарията е на дъното като цяло.

Още по-зле, щом има кой да плаща 13 паунда или 30лв за яйца с кисело мляко на стойност макс 2лв, че и замразено..

# 77
Fake French не ме впечатли нито като храна, нито като обслужване. В добавка и цените са неоправдано скъпи. Не бих се върнала там, но чувам, че ако човек иска резервация за петък, събота или неделя, трябвало да се обади седмица по-рано.

# 78
  • пустинята Гоби
Ммм в Англия има много вкусни места за хапване, дъно са туристическите като навсякъде.

# 79
Отговора на въпроса има ли елитни ресторанти е много лесен. Проверете колко ресторанта има с една, две или три Мишлин звезди и сте готови с отговора.
Между другото, отговора може и да ви изненада.

# 80
  • Glasgow
Има ли вече?

# 81
Нали за звезда трябва държавата да плати на оценителя да дойде. Помня, че имаше нещо такова, че да не е само за богати собственици.

# 82
Ммм в Англия има много вкусни места за хапване, дъно са туристическите като навсякъде.
Има, чужди.
Говоря за локалната кухня и култура, а тя е на дъното в Европа.

Ако у нас на теория има някой ден Мишелин звезда, че стане най-скъпия Мишелин в света.
Много сме далеч от Мишелини, ама много

# 83
  • пустинята Гоби
А да, английската кухня не ми допада, изключая някои сладки неща.

# 84
Когато съм в София ме водят по ресторанти децата. Запомнила съм, значи с добро, Арбат и Щастливеца - срещу БНТ , като по-елитни.
А битови/ с хубава храна Хаджидрагановите изби, Дивака и Кара Иван.

# 85
Добро впечатление ни направи последното лято, когато ме заведоха в Джанъм скай клуб, бившия хотел Родина.
Обслужването беше на добро ниво, храната - също.

# 86
  • София
Звездите са Мишлен, не Мишелин или Мишлин. Тук спрягани за достойни за такива звезди са може би няколко от изброените по-горе ресторанти. Между другото тези със звезди поне посетените от мен в Италия не са кой знае какво, като изключим цената. Да не говорим, че един в Торино нямаше изобщо цени  в менюто което дадоха на мен и се почувствах изключително неудобно защото исках да си платя и трябваше да попитам сервитьора за моята сума! Има някаква прехваленост за тия звезди, която не съвпада с моите разбирания за приятно изкарване. Може би до известна степен има гаранция за качество на продуктите и наличието на известен шеф с много награди, но до там.

# 87
  • Glasgow
Този шеф имаше заявка, че ще "донесе" звезда на България https://www.dieciboutique.com/, в Търговищко
 Но каквото съм чела от него като отношение към клиенти- ако някой посмее да остави лошо ревю, има много опак характер, грубо се държи, малко тип шеф Петров. А мисля, че и това има значение.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 10:07 от Jokerr

# 88
Аз съм била в ресторант със звезда  Мишлен и не съм много впечатлена.

# 89
Също така, не всички ресторанти със звезда Мишлен се вписват в определението “елитни”. Аз съм била в такъв, в който дори нямаше покривки на масите. Менюто беше интересно, да, но нито обслужването, нито обстановката бяха “елитни”. Така че, това дали има звезда не го прави автоматично елитно заведение. Както някой по-горе спомена, това понятие е комплекс от много елементи- меню, обстановка (например има ли покривки и заредени чаши на масите, тиха музика на живо - джаз, пиано и т.н.), обслужване (предлага ли се нещо извън официалното меню според сезона или предпочитанията на клиента, сервира ли се комплимент извън поръчката и т.н.), какъв е контингентът на клиентите (например дипломати, политици, хора от шоубизнеса и т.н.)
“Елитно” само по себе си носи смисъла “не за всеки”. Разбира се, в София и като цяло в България има много ресторанти, в които се готви много вкусно, но това не ги прави елитни според горното определение.
Според мен основния фокус на темата доста се измести заради това объркване в понятията. Виждам, че по-нагоре се дават като предложения ресторанти като Бурата и Джанъм. Нищо против тях, но такъв тип заведения са мноооого далече от понятието за елитен ресторант. Това е личното ми мнение. В София има много ресторанти с хубава кухня, но елитните ресторанти в горния смисъл се броят на пръсти.

Общи условия

Активация на акаунт