Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 828
  • 773
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Не, не се борим за една и съща позиция - човекът иска да става синиър, на което му желание беше обяснено на годишното оценяване, че трябва да има по-разнообразни проекти и да бъде по-самостоятелен. За мометна с второто удря на камък и не знам дали ще продължи така за в бъдеще или е някакъв моментен шок от това, че трябва да работи по нови проекти (нови за всички, не само за този човек - т.е. колкото той знае, толкова и останалите). Реално плановете са аз да стана ТЛ,  половината екип да мине под мен, останалата да остане при другия ТЛ. При нас е по-особено, защото сме в един екип хора, които вършим различни неща в 2 направления (най-общо) и идеята е да станат 2 екипа всеки специализран за проектите и работата, която върши. Борба за позицията не бих казала, че има, по-скоро е въпрос на време да се официализира административно. Може би от първият ми пост не стана особено ясно, но миналата година за първи път се заговори за подобно отделяне. Тогава проведохме за първи път разговора за моето ТЛстване с мениджмънта, като ясно се разбрахме, че трябва определени неща да се случат преди официално да се разделят екипите, като първоначалния план беше тези неща да се случат в рамките на миналата година, но се случиха неща, които не бяха планирани (като смяна на клиенти, рекрутмънт на приливи и отливи, фрийз, и какво ли още не). Та, в тази връзка, ситуацията в която съм, не е неочаквана или изненадваща за мен, не е нещо, което съм решила да правя на добра воля, на екипът е обяснено, че към човек Х се обръщат хората, които правят дейност Х, към човек У - хората, които правят дейност У. Просто за първи път се сблъсквам с човек, който иска да бъде дондуркан (за справка, това започна сравнително скоро - може би преди месец-месец и нещо, преди това човекът само си мрънкаше, но беше в рамките на нормалното).

# 406
  • на последния етаж
Ще ви компенсират ли разликата от новия по-висок максимален осигурителен праг?

# 407
При нас заплатите се актуализират веднъж годишно, т.е. евентуално ще го компенсират през януари - заедно със следващото му вдигане.

# 408

Януари компенсираха, за април не знам още.

# 409
  • София
Януари не е имало увеличение на прага. Отложиха го за април.

# 410
Не. И при предишното вдигане не ни компенсираха.

# 411
  • Melmak
Не, няма да ни компенсират.

# 412
Ние имаме актуализация веднъж годишно, в средата на годината, между 3 и 5%. Повече не очаквам, нищо че сиренето вече е 20 лв, кашкавалът - 30, а саламите 30-40-50....

# 413
  • София
На нас пък ни намалиха реалната заплата, с разни врътки за допълнителни облагаеми пера. Да му мислят такива като мен, които нямат бонуси.

# 414
Такъв тип проформа инициативност по принцип как се възприема - като нещо положително, което може да ти бъде от полза за кариерното израстване или по-скоро обратното? Питам, защото съм забелязвала подобно поведение в колеги, които именно целят да се представят като инициативни, но на мен не ми е присъщо и също ми е дразнещо.
Зависи кой гледа, някои мениджъри се радват, други се дразнят. Същото като с подмазването.
Зависи и за кого е предназначен този цирк. Обикновено се цели човека да бъде забелязан от тези на по-високо ниво, които нямат пряка видимост над самата работа. Те не виждат резултата или липсата му, само запомнят, че човека е показал активност. Съответно това може да наклони везните в даден момент затова, че този са го запомнили, а друг им е неизвестен.

# 415
Здравейте, имам казус и влязох да прочета дали е коментиран. От адвокат знам, че при вече отправена оферта, работодателят не може да я оттегли и сме защитени, ама как, не помня коментирахме ли. Обаче не намирам къде точно в закона е записано и прочетох това:

Дори да има писмена оферта, тя не поражда правни последици.

Всъщност казусът ми е свързан именно с отправена писмена оферта към мен, която приех, но се чудя имам ли някаква сигурност до подписване на договора и ако утре ми кажат "ами всъщност проектът няма да стартира", защитен ли съм по някакъв начин?

Благодаря предварително!

# 416
Не си защитен, офертата не е правно обвързваща. Разбира се, има възможност за граждански иск за пропуснати ползи и/или претърпени вреди, но перспективите там са много мъгляви.

# 417
Няма защита, докато не се подпише договор. А и дори като се подпише, ако служителят не се яви на първия работен ден, договорът отпада без правни последици. 

# 418
Те могат и в изпитателния срок да ти прекратят договора. То тогава нямаш защита, камо ли само с оферта.

# 419
Точно. Може още на първия ден да те махнат без последствия. Обикновено изпитателният срок е в тяхна полза.

Въпреки че има и хора, които след ден-два преценяват, че не е тяхната работа и обикновено ги пускат да си ходят.

Общи условия

Активация на акаунт