Учи, мама, да не работиш!

• 7 613
  • 242
  •   1
Отговори
# 75
О, има тонове излишно знание. Затова образователната ни система е толкова зле - тонове суха теория която трябва да се заучава без да се разбира. Информация от която учениците нямат нужда. Отдавна трябваше нещата да се променят към по-практически курсове и повече свобода на избиране. Ще видим де, може да стане нещо хубаво

Аз затова харесвам системата в Онтарио. До определена степен (май беше 10 клас), учат всичко. След това имат основни предмети (в училището на дъщеря ми бяха английски, френски и математика, плюс физическо), а останалите си ги избират. Тези, които са се насочили към научни специалности избират биология, физика и химия. Тези, които се насочват към хуманитарни специалности избират история, философия, драма и тн. Така придобиват обща култура по всички предмети, но в последните две години задълбочени познания по това, което ги интересува.

# 76
Е , тя тая се води „френска система“- и ние сме по нея.
Обаче, дъщеря ми в научен профил, знае география , колкото ония излагации  в Стани богат.

# 77
О, има тонове излишно знание. Затова образователната ни система е толкова зле - тонове суха теория която трябва да се заучава без да се разбира. Информация от която учениците нямат нужда. Отдавна трябваше нещата да се променят към по-практически курсове и повече свобода на избиране. Ще видим де, може да стане нещо хубаво

Аз затова харесвам системата в Онтарио. До определена степен (май беше 10 клас), учат всичко. След това имат основни предмети (в училището на дъщеря ми бяха английски, френски и математика, плюс физическо), а останалите си ги избират. Тези, които са се насочили към научни специалности избират биология, физика и химия. Тези, които се насочват към хуманитарни специалности избират история, философия, драма и тн. Така придобиват обща култура по всички предмети, но в последните две години задълбочени познания по това, което ги интересува.
Това е едно към едно системата в профилираните гимназии в България в момента.

# 78
  • София
В този университет мога да се запиша, но ето по каква специалност:
https://uft-plovdiv.bg/tehnologiq-na-vinoto-i-pivoto/
Технология на виното и пивото.
И по-специално, много силно се интересувам от практическите часове, в частност - дегустации.
Wink

Брат ми учеше това но го зарязя и вече учи за помощник-фармацевт. Grinning

# 79
  • Somewhere far away

Брат ми учеше това но го зарязя и вече учи за помощник-фармацевт. Grinning
В кой уни?

# 80
  • София
Ще трябва да проверя, да не те излъжа. Знам само, че е в Пловдив.

# 81
  • Melmak
Понеже ми се налага да работя с адвокати по лични въпроси- виждам какви специалисти има. Ясно е, че много университети бълват кадри, но пазарът не е пренаситен с добри специалисти. Виждам някои какви професионалисти са и са хора на възраст, когато се в влизало трудно и се е учило много.

Така че да завършиш едно “Право” в който и да е университет в България е постижимо, но ако искаш да бъдеш адвокат е нужно много повече.

# 82
Излишно, излишно, ама после цъкаме възмутено на разни риалитита и желаещи да са милионери как не били чували за Белчо и Сивушка.

Нямам представа каква част от населението ни познава Белчо и Сивушка, но за матаматиката определено смятам, че преобладаващата част от населението я владее до ниво пети клас. А по физика и химия положението е още по-трагично......Като че ли 90% от хората изобщо не са учили тези науки!

Преди 20г. един човек закъса на въпрос за 1500лв. на Ники Кънчев кое към кое в правоъгълния триъгълник се нарича косинус. Моето изумление беше най-много от това, че въпросът е за 1500лв.!

Философия, логика, етика, човек и общество и др. подобни би трябвало да бъдат свободно избираеми.

Има излишни знания и те са тонове! Например някогашните история на БКП, КПСС, политикономия, марксистко-ленинска философия, научен комунизъм......

Литературните анализи също са напълно излишни. Който ги харесва, може за тях да има кръжоци и олимпиади.....Доста от задачите по математика и физика също са излишни, нямат никаква връзка с живота.....Но пък не се набляга на важните знания!

За мен беше учудващо преименуването на техникумите и СПТУ на професионални гимназии! Не зная кой гений го измисли, но се задържа така. И техните курсове станаха класове.....

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 15:07 от vl

# 83
  • Обран бостан ;)
В този университет мога да се запиша, но ето по каква специалност:
https://uft-plovdiv.bg/tehnologiq-na-vinoto-i-pivoto/
Технология на виното и пивото.
И по-специално, много силно се интересувам от практическите часове, в частност - дегустации.
Wink

Бакалавър-сомелиер Trollface

# 84
Винаги най-безполезните степени са били философ и художник. За България - политолог определено.

Като цяло специалностите във философски факултет - социология, политология, културология, европеистика.

Това е несериозно. Едни от най-интелигентните и интересни хора, които познавам, са учили някоя от гореизброените специалности. Ако вадите изводи за тези професии от дузината платени клакьори, които обикалят медиите и защитават една или друта теза срещу солидно възнаграждение - в грешка сте.
Аз пък умрях от смях,  защото някакъв простак по-горе писа, че безполезни били художниците...
Ами какво работел философ, ами има наука философия и много хора правят изследвания в тази област. Например, философия на физиката се дебатира познаваема ли е научно вселената. Една моя близка позната пък беше изследовател във философия на правото. Разучаваше разни етични въпроси при създаването на закони -- например, как в различните общества се решават въпросите с интереса на индивида спрямо интереса на обществото. Сега е консултант в Брюксел по развиване на законодателство за опазване на климата и опазване на природните ресурси.  Така както и всяка наука, да, за българската реалност е ненужна, защото тук или си мутра или си маникюрист, но в развитите и богати общества има и хуманитарни специалности и има и все пак някакъв трудов пазар за такива, често реализацията е по-скоро академична. В моя университет отвориха и малка научна група по философия на изкуствения интелект. Какво правят, ами изучават изкуствения интелект, същината, етичната страна и тн. 

Явно тук във форума са се събрали всички с магистър икономика, щом хем изкуствен интелект хем философия се споменаха като безполезни специалности. За сведение, изкуствен интелект е област, в която в момента в световно ниво върви надпревара, подобна на тази с въоръжаването, и се инвестират милиарди. Колко трябва да си прост и невеж, за да го дадеш за пример, направо не знам.

Не знам за безполезна специалност в университет, все пак, за да се преподава, явно е разработена някаква теория, но на мен са ми смешни разните "мениджмънт в туризма", "хотелиерски мениджмънт" и прочее.

# 85
  • Пловдив
Цитат
Така както и всяка наука, да, за българската реалност е ненужна, защото тук или си мутра или си маникюрист...
Българската реалност е такава, че умните и кадърни не сме нито мутри, нито маникюристи, на останалите космосът им пречи и навсякъде виждат мутри и маникюристи.

Цитат
...но на мен са ми смешни разните "мениджмънт в туризма", "хотелиерски мениджмънт" и прочее.
Е, на онзи горе са му смешни философ, художник и политолог. Обаче твоето мнение вАжи, неговото показва, че в България всички са мутри и маникюристи.

Как не се уморихте по всеки повод и без повод да храчите по България, бе, как! Да не се усещаш, че няма как всичките да сте изключения от мнозинството и всъщност храчите на главите си!

И не, не искам призиви да съм видела реалността, мерси. Всичките сте изключения, мнозинството е... неясно кой.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 07:39 от Магдена

# 86
  • Обран бостан ;)
Кой бил нужен, кой не определя реалния живот.

Висшето образование е необходимо ако човек научава неща, които са полезни и му дават основа да се реализира.
Ако има кой да плаща за философстване - да плаща.

През моята призма в момента висшите училища са машини за кинти. Дъщеря на моя клиентка наскоро записа икономика и още на първата сесия била много разочарована, че на тези, които нищо не са казали им писали четворки, а тя се скъсала да учи и и писали 5. 
Като помня на времето как късаха за един грешен отговор от 10 въпроса ...

# 87
Кой бил нужен, кой не определя реалния живот.

Висшето образование е необходимо ако човек научава неща, които са полезни и му дават основа да се реализира.
Ако има кой да плаща за философстване - да плаща.

През моята призма в момента висшите училища са машини за кинти. Дъщеря на моя клиентка наскоро записа икономика и още на първата сесия била много разочарована, че на тези, които нищо не са казали им писали четворки, а тя се скъсала да учи и и писали 5. 
Като помня на времето как късаха за един грешен отговор от 10 въпроса ...
Ами, пак дойдохме до същото- как се влиза в университета, колко места има, цени ли се образованието...пълненето на наденици...
Чак след това, идва реализацията.

# 88
Цитат
Така както и всяка наука, да, за българската реалност е ненужна, защото тук или си мутра или си маникюрист...
Българската реалност е такава, че умните и кадърни не сме нито мутри, нито маникюристи, на останалите космосът им пречи и навсякъде виждат мутри и маникюристи.

Цитат
...но на мен са ми смешни разните "мениджмънт в туризма", "хотелиерски мениджмънт" и прочее.
Е, на онзи горе са му смешни философ, художник и политолог. Обаче твоето мнение вАжи, неговото показва, че в България всички са мутри и маникюристи.

Как не се уморихте по всеки повод и без повод да храчите по България, бе, как! Да не се усещаш, че няма как всичките да сте изключения от мнозинството и всъщност храчите на главите си!

И не, не искам призиви да съм видела реалността, мерси. Всичките сте изключения, мнозинството е... неясно кой.

Ами мога да сравня възможната реализация на някой с хуманитарна специалност в България и в западно общество. Както мога дълго да говоря и обяснявам за финансирането на науката в България и някои други общества. Истината е неприятна, но още преди 10тина-15 години ми направи впечатление, че много държави от Латинска Америка (глобалния юг дефакто) финансират повече в наука и съответно имат повече постижения от нас. Тоест, на научно ниво ние СМЕ в глобалния юг (популярното име на третия свят). Може да се видят рангове на университети, цитати, публикации, спечелени грантове и тн.

Защо плюенето да е без повод? Нали темата е какви са безполезните специалности.В едно общество едни професии са безполезни, в друго-други, зависи от обществоото. Каква е реализацията на хората в България, правещи наистина сериозна наука, сериозно изкуство? 

А какво лошо има в това, че НА МЕН хотелски мениджмънт ми е смешна специалност в университет не можах да разбера. Докато в една философия има векове натрупана теория от различни цивилизации, която може да бъде изучавана и преподавана, в специалността хотелски мениджмънт какво толкова ще му учиш на мен лично не ми е ясно. По-добре е някакви такива специалности да се учат в курс или като практикант...какво 4 години ще вземаш изпити по хотелиерство...преподавателите предполагам пък ще правят научни изследвания в областта на хотелиерството.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 11:11 от MariyaHris

# 89
Може да се видят рангове на университети, цитати, публикации, спечелени грантове и тн.

И аз това споменавам, два пъти вече, и то, защото ми е болно, че се върви назад, а не защото искам да „храча“ .
В цялата вселена от специалности и университети в бг, в ранкингите се появяват само 3.
Ако не бяхме част от ЕС, щяхме да „духаме супата“ , така да се каже.
Скрит текст:

(Sofia University)

THE World University Rankings 2024: Posição 1501.
    QS World University Rankings 2024: Posição 661.
    US News: Best Global Universities 2024: Posição 1114

Technical University - Sofia

THE World University Rankings 2024: Posição 1501.
    RUR World University Rankings 2024: Posição 704.
    Scimago Institutions Rankings 2024: Posição 3740.

Medical University-Sofia)

THE World University Rankings 2024: Posição 1201.
    US News: Best Global Universities 2024: Posição 1079.
    QS World University Rankings By Subject 2024: Posição 501 na área de Medicina.

Общи условия

Активация на акаунт