Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 16 215
  • 287
  •   1
Отговори
# 120
Smulan, банките приемат ли това условие, ако им го поискаш (за вноските)?

# 121
Cafe, ок, кой е твоят кредитен консултант?

# 122
Smulan, банките приемат ли това условие, ако им го поискаш (за вноските)?
При мен от 4 посетени банки 2 се направиха, че такова животно няма. Аз им искам план с намаляващи вноски, те мълчат и нищо не казват. Правят се, че не са ме чули и от това останах с впечатление, че имат такава възможност, но не искат да я предлагат. Там бях още новобранец в разговорите Simple Smile В третата банка ми я дадоха без да съм я искала като вариант за изплащане. В четвъртата банка ми я дадоха, след като им казах, че без такава оферта, анюитетната не ме интересува и си тръгвам. Една от банките, които отсвирих е банката, от чието обслужване съм доволна и от 2003г сме им клиенти.  При мен разликата не беше фрапираща, защото ипотеката ми беше краткосрочна, но въпросът беше принципен Wink Тогава 7 години беше минималният срок. Но като си поиграх с калкулаторите, видях че за по-дългосрочните ипотеки разликата е доста голяма. Основното е, че при намаляващите вноски още от първата вноска главницата започва да намалява и после при евентуално вдигане на лихвите оскъпяването ще е по-малко заради намаляващата главница.

# 123
Cafe, ок, кой е твоят кредитен консултант?

Красимира Жекова, преди няколко години работеше към Кредитланд (може още да е там, просто информацията ми е от тогава). Тя е и адвокат, което си има предимства.

# 124
  • Пловдив
Когато избирах банка за кредита си , първото нещо което исках да покажат е - погасителен план за два различни периода.
Лихвата не беше водеща за мен , а % ГПР.
Гледах сумата която исках , и какво ще върна накрая.
Оказа се , че в банката с по-ниска лихва  щях да върна повече , отколкото в другата банка с по-висока лихва. В този случай беше заради различният %ГПР.
В момента кредита ми е като "гола пушка" - плащам си само лихвата.

# 125
ДСК мен не ме задължиха за застраховка живот. Направих ипотеката миналата година. Мога във всеки един момент да я сключа, но не искам. Застраховка имот обаче е задължителна и ми е около 800 лв годишно, еднократно.

# 126
Много се извинявам, объркала съм в моя пост. Застраховката на жилището е задължителна, а живот -  не.

# 127
Здравейте ! Ще тегля ипотечен кредит, заедно със съпруга ми.Банката ,обаче иска и поръчител, поради това че малко не достига дохода.Искам да попитам какви биха били рисковете за него.?Искам да кажа ,че ако няма рискове , по-лесно ще намерим поръчител. Като разбира се трябва да знае за най  тях. Става въпрос за ДСК

# 128
Рисковете за поръчителя започват, ако вие поради финансови затруднения спрете или започнете да забавяте плащането на вноските по кредита. Тогава банката ще си поиска парите от него. По време на кризата 2008г. доста народ изгоря. Наивно и лесно съгласили се да станат поръчители за дългосрочни кредити, изведнъж се казаха в небрано лозе.

# 129
Да,разбира се,че е така,но когато кредита е обепечен с имот ,не е ли по-различно?

# 130
Имам двама даже и ми дават 2 различни оферти от една и съща банка..

Имам чувството, че всеки напира да си в определена банка. Наистина съм много объркана..
Консултантът ще драпа към тази,в която той ще получи по-добра комисионна. Отидете в тази банка,от която получавате от двамата различни оферта, вижте какво ще ви предложи банката без консултант. Сравнете години, месечна вноска,застраховки/неизбежни са/, доп.услуги които задължават и  ще трябва да ползвате.

Иначе За да сравните оферти от различни банки - казвате навсякъде едни и същи неща,които да оферират-сума, години и месеци на кредита.
После сравнявате какво ще плащате и какво изискват да ползвате. Сумирате в един ексел и си правите сметка,къде ще ви е изгодно.

# 131
Да,разбира се,че е така,но когато кредита е обепечен с имот ,не е ли по-различно?

Не е по-различно... Ако не ви е близък роднина, то не знам кой ще си сложи главата в торбата.
От друга страна е странно при ипотечен кредит да искат поръчител (все пак ипотеката е залога?). Опитайте в друга банка или търсете някой близък роднина за поръчител.
Как така ви отпускат кредит, като не достига дохода? С какво поръчителя ще гарантира, че дохода ще стига, за да изплащате?

# 132
Привет! Одобриха ме от ОББ за лихвен процент 2,8 . Това добре ли е или да пробвам и в друга банка?

# 133
Проверете и в други. Одобрението не ви задължава с нищо към момента.ПИБ имат 2.4, но зависи от критериите им. ОББ дават и по-ниски%,но пак имат изисквания,сума-пенсионен фонд, и т.н

# 134
Проверете и в други. 2.8 е висок процент. ГПР колко е? Въпреки че там може и да излезе ниско, защото застраховката живот не е задължителна - съответно не се включва, а тази за имот - евтина, и таксата за обслужване на сметка е ниска.

Общи условия

Активация на акаунт