Деликатна и лоша ситуация

• 6 943
  • 100
  •   1
Отговори
# 75
Да и моите наблюдения са, че не крият, а просто не плащат

# 76
Дами, малко уточнение - присъдената от съда издръжка се взема гарантирано - може доброволно, може доброзорно.
1. Ако осъденият родител (обикновено бащата) не плаща, има процедура общината да плати издръжката, а после държавата си търси парите с лихвите. Не става автоматично обаче.

2. Редовното неплащане на издръжка (май е над 2 месеца) е престъпление. Може да се заведе дело. Първият път неплащащият ще получи вероятно условна присъда. Но ако продължи да не плаща - ще лежи в затвора. И да, има мъже и жени, които са лежали в затвора. Може да са малко, но ги има.

Общо взето гарантирани са тези 25% от минималната заплата, вече 270 лв. Сигурно за цигари дават повече на месец.   

# 77
  • София
Ако обаче се окаже "трайно безработен и безимотен", както се получава най-често, проблем няма.
И майката се превръща в пъдар и заложник.
Редовно идват жени за подобни дела срещу бившите им. Не е изобщо рядкост.
Разказвала съм за случай,в който бащата отказа лечение в чужбина на детето. От инат, защото бившата му "харчела за себе си" издръжката от 180 лв тогава. Докато жената получи заместващо съгласие, детето почина. От тогава отказваме дела за бащинство срещу нежелаещи да бъдат такива бащи.

# 78
Fever Ray, потресаваща история! Cold Sweat
Наистина, с такива хора човек по-добре да няма вземане-даване. А този мъж, за когото разказа авторката, е точно толкова некачествен материал, при това доказано, след като е изоставил даже "любимата жена", каквато авторката не е.

# 79
Абе нищо не се знае ,може той да не е любимият мъж за любимата жена.

# 80
Fever Ray, ужасна история. Горкото дете.

За заместващо плащане на издръжка. Нямам личен опит, но преди няколко години чаках за нещо си в общината и имаше 3-4 жени, които си говореха, че И този месец бащите не са дали издръжка и те пак подават декларации, за да получат издръжката от общината. Тогава си помислих, браво, някой е взел разумно решение, майките да получат поне мизерните си издръжки, без да водят безкрайни дела, а осеменителите да се крият.

# 81
  • София
Издръжка от общината се получава само след водене на изпълнително дело. И то не е бързо и лесно.
Взискателят (родителят, на когото са присъдени децата, чиято издръжка се дължи) следва да образува изпълнително дело (въз основа влязло в сила съдебно решение, в което е определена издръжката, която се дължи, както и издаден изпълнителен лист)  и да депозира молба при съдебен изпълнител (ДСИ или ЧСИ), който да направи пълно имуществено проучване на длъжника. Това проучване е задължение на съответния съдия-изпълнител, избран от взискателя, а не на самия взискател.

Установените резултати се отразяват в констативен протокол от съдия-изпълнителя и се изпращат към районната администрация заедно с приложимите документи по постоянен адрес на взискателя от съдия-изпълнителя, след което административният орган издава заповед за изплащане на издръжка. Ежемесечно след издаване на заповедта и започване изплащането на издръжката, взискателят депозира декларация (по образец), с която декларира, че не получава средства от длъжника.

За да продължи изплащането на издръжката, на всеки 6 (шест) месеца взискателят следва да депозира искане до съдия-изпълнителя  за извършването на ново цялостно имуществено проучване на длъжника, чиито резултати се обективират в нов констативен протокол с приложимите към същия документи и се изпращат от съдия-изпълнителя към районната администрация.
Та така. Всеки месец декларации и на всеки 6 месеца изпълнително дело, доказващо, че длъжникът няма доходи или имущество, които да бъдат запорирани.
Пак си е занимавка.
Насила родител не се става.

# 82
Ужас. Аз съм видяла само малко парченце - подаване на декларация по образец. Вероятно е било краен срок, защото бяха няколко и повечето се познаваха. Естествено не съм разпитвала майките - би било гнусно от моя страна. 

# 83
  • София
Здравейте Мами, тук съм за съвет защото съм ,много объркана и в Sad състояние 
И така!
Бременна съм в 8 ми я месец разделихме се с мъжа ми в 6 месец той се върна при жена без да ми обясни без да говори с мен без да ми даде отговори без нищо просто отиде при нея аз разбрах спа при нея във тях и изчака сама да си тръгна и аз с уважение къ. Себе си си тръгнах от там ! Но с много болка. С много въпроси къде збърках какво се случило като цяло той все бъркаше бившия ми и аз се казвах че никога не бих се върнала и не се върнах но той ме изостави бременна  и когато потърсих обяснение ми каза така !
-Той:  А не го искам това дете прави каквото искаш имаш глава на раменете си мисли и прави каквото искаш оправяй се сама !!!  Не ме търси повече искам си жената!

_ АЗ: Е ОТГОВОР му казах ! Тогава защо ми направи дете защо ми обещаваше  че ще го гледаме защо сега ще страда то тази невинна душа когато отидох да направя аброт защо ме спря цели 3 пъти !

И след това ми би шута

Чувствам се разбита и не знам защо го заслужавам това той изобщо някога ще съжалява ли ! Какво да очаквам от такъв човек не знам
Апък не искам да давам такава малка хубава душичка  в дом или в приемно семейство искам да го гледам въпреки сама без баща макар и трудно  !! То няма вина
Но кажете ми с този човек какво да правя как да го накажа

Живяла съм 3,г и 8 месеца в Лъжа ! Буквално
Само да питам . Завършила ли си поне 5-ти клас или и ти си с 2 висшОТА?

# 84
Не е вярно това, че при три деца се определят 30% (от кое?) да си ги делят. За всяко дете минимумът е четвърт минимална заплата.
Тоест, ако бащата работи на минимална заплата и има да плаща издръжка на 4 деца, то съда отрежда да плаща 100% от дохода си!? А ако децата са повече? Директно влиза в затвора ли, как се случват нещата? Wink

Не знам за случай на обща издръжка повече от 30% от минималната заплата. Ако някой знае - да сподели.
Разбира се говорим за принудителна издръжка. Ако бащата доброволно е решил да плаща нещо е друг въпрос.

Като цяло проблемът с издръжката на дете в България е много сериозен, но той е вследствие на цялостни политики в много сфери.

---
Конкретно по темата на авторката - също така детето й няма да е 100% наследник на бащата. Не може да му вземе имот примерно. Ако бившата е и съпруга, то детето на авторката дори наполовина от имотите няма да получи.

Много сериозно трябва да седне и да прецени плюсовете и минусите.

# 85
  • София
Многократно съм чувала и знам, че адски мого жени са заложници и на екскурзия в чужбина не могат да заведат децата си до 18г, веднъж даже по телевизията, преди години разказваха, че нещо и за лечение в чужбина имало проблем (може и този случай да е било), ама нямам спомен да е било с такъв трагичен край. Ужас! Ама наистина ли, едно детенце е починало, заради някакъв инат на бащата? Ужас! Потресох се!

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 10:10 от Светулчица

# 86
  • София
Многократно съм чувала и знам, че адски мого жени са заложници и на екскурзия в чужбина не могат да заведат децата си до 18г, веднъж даже по телевизията, преди години разказваха, че нещо и за лечение в чужбина имало проблем (може и този случай да е било), ама нямам спомен да е било с такъв трагичен край. Ужас! Ама наистина ли, едно детенце е починало, заради някакъв инат на бащата? Ужас! Потресох се!
Вече по-лесно се взима заместващо съгласие от съда, но десетилетия наред това си беше най-лесното средство за отмъстителен бивш баща, както и за изнудване. Майката много често се озовава в капан и вместо да се грижи за детето си бащата настоява нещо да му се даде, за да даде пълномощно за пътуване или друго, за което се иска неговия подпис. Хиляди истории такива има. Не едно и две деца от предишните поколения до 18 не са излизали от страната.

# 87
  • София
Вече по-лесно се взима заместващо съгласие от съда, но десетилетия наред това си беше най-лесното средство за отмъстителен бивш баща, както и за изнудване. Майката много често се озовава в капан и вместо да се грижи за детето си бащата настоява нещо да му се даде, за да даде пълномощно за пътуване или друго, за което се иска неговия подпис. Хиляди истории такива има. Не едно и две деца от предишните поколения до 18 не са излизали от страната.

За излизане от страната знам. Дори знам за случай на моя позната, където  на гишето  на летището ги връщат с дете на 5г, защото бащата е ОТТЕГЛИЛ декларацията преди 2 часа. Детето реве, билетите купени, но не могат да заминат.
Ама това е различно. Да оставиш детето си да умре от... не, не мога да го асимилирам, камо-ли да го изкоментирам!

# 88
  • София

За излизане от страната знам. Дори знам за случай на моя позната, където  на гишето  на летището ги връщат с дете на 5г, защото бащата е ОТТЕГЛИЛ декларацията преди 2 часа. Детето реве, билетите купени, но не могат да заминат.
Ама това е различно. Да оставиш детето си да умре от... не, не мога да го асимилирам, камо-ли да го изкоментирам!

Някои разводи не са, защото хората просто не се разбират и обичат, някои са, защото единият е нечовек. Цяла тема с години поддържам за такива невъзможни хора и детето повод за темата поне беше пълнолетно като се разболя, но така наречената му майка не падаше по-долу от този баща, който е оставил детето си да умре. Имала съм нещастието да се сблъсквам с повече от един такъв човек и въпреки това, въпреки всички учено и прочетено по темата, и на мен още не ми го побира акъла как вменяем човек може да е такова зло.

# 89
Да, затова авторката трябва добре да мисли и премисли.
Едно е раздяла на двама души, защото са се отдалечили, тръгнали по различни пътища и т.н., но и двамата с желание да дадат най-доброто за своето дете/деца.
Съвсем друго е някой да те изрита бременна с думите "не ме интересуваш, не искам това дете, оправяй се".
Във втория случай не очаквам подкрепа, разбиране и съдействие, а само проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт