Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 767
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте,
През декември имах положителен резултат за HPV 18. Направихме количествено генотипиране, при което вирусният товар беше 4.1. След проведено лечение, в края на юни повторихме изследването и вирусът беше изчистен – вирусният товар вече беше 0.
Възможно ли е вирусът да се „активира“ отново при такъв резултат, или при стойност 0 се счита, че тялото окончателно го е изчистило? Реално рискът е само от ново заразяване, нали така?

# 616
Здравейте, как си прави това изследване? Достоверно ли е?

# 617
  • София
Здравейте,
През декември имах положителен резултат за HPV 18. Направихме количествено генотипиране, при което вирусният товар беше 4.1. След проведено лечение, в края на юни повторихме изследването и вирусът беше изчистен – вирусният товар вече беше 0.
Възможно ли е вирусът да се „активира“ отново при такъв резултат, или при стойност 0 се счита, че тялото окончателно го е изчистило? Реално рискът е само от ново заразяване, нали така?

Тази година завърших имунизационния си курс с Gardasil 9 и по съвет на доц. Карагьозов след последната доза направих и HPV тест. Оказах се отрицателна, но така или иначе докато ми вземаше пробата, той ми обясни какво трябва да правя в зависимост от резултата. В случай на положителен резултат за някой щам трябваше да мина схемата за лечение и година след завършването ѝ да пусна нов HPV тест. Обясни ми, че при тази хипотеза ако новият тест вече е отрицателен, оттам насетне ваксината ме пази и няма как да се заразя отново със същия щам. Оттук си правя и извода, че веднъж изчистен, същият щам може да се позитивизира отново само с ново заразяване.

# 618
# 619
Здравейте,

Тази година завърших имунизационния си курс с Gardasil 9 и по съвет на доц. Карагьозов след последната доза направих и HPV тест. Оказах се отрицателна, но така или иначе докато ми вземаше пробата, той ми обясни какво трябва да правя в зависимост от резултата. В случай на положителен резултат за някой щам трябваше да мина схемата за лечение и година след завършването ѝ да пусна нов HPV тест. Обясни ми, че при тази хипотеза ако новият тест вече е отрицателен, оттам насетне ваксината ме пази и няма как да се заразя отново със същия щам. Оттук си правя и извода, че веднъж изчистен, същият щам може да се позитивизира отново само с ново заразяване.

А била ли сте положителна за някой щам?

Elles, секрет от цервикален канал ли се взима?

# 620
@Mishon123, ако питате за количественото генотипиране – става дума за теста QUANT HPV 21, който изследва количествено 21 типа HPV. Правих го в Геника, а цената беше около 180 лв. Взима се същият тип проба като за цитонамазка.

Тестът показва вирусния товар, като референтните стойности са:
0 – отрицателен
под 3 – нисък клиничен индекс
между 3 и 5 – клинично значим индекс, дисплазия не може да бъде изключена
над 5 – клинично значим индекс с висок риск от дисплазия

Тъй като тестът е PCR-базиран, според мен е доста достоверен.

@hatred - и на мен ми обясниха същото и ми препоръчаха ваксина. При вас имаше ли някакви странични реакции?

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 16:47 от yozara

# 621
  • София
Бях отрицателна за всички щамове, когато се тествах, преди това не съм се тествала. Ваксинирах се на 34 годишна възраст.
Странични ефекти от ваксината не съм имала, а и това изобщо не ми е било тревога. Все пак тя се прилага масово в много големи държави и между другото в тези държави резултатите са впечатляващи. Точно доц. Карагьозов ми каза, че колегите му от Австралия споделяли, че в момента не могат да намерят клинични случаи на РМШ за целите на обучението на студентите по медицина. А ние тук... Не ми се говори, простотията е голяма сила.
Единственото неприятно е, че пълният имунизационен курс идва към 1000 лв, поне при мен излезе толкова. Може да има някаква промяна в  цената на ваксината,  но едва ли е съществена.

# 622
Силно вероятно е година след конизациите да го няма.
Аз имах 16, няма го вече.

С конизацията не се ли премахват един вид последствията от вируса, но не и самия вирус? Аз нали и аз съм с 16 и 39, та дори доктора, който ме оперира, когато ме преглежда каза Ти пък, не стига, че 2 щама, пък и двата високорискови. Та пия си гъбите аз, витамините съм засилила, някакви джинджифилови шотове, клеева тинктура и всякакви такива, но съм чела за случаи, в които вируса не се изчиства и след време пак си за конизация и става един кръговрат… мен от това ме е страх.
Какви гъби пиете. Чудя се дали мога да си само назнача лечение. Имам ранички на езика от около половин година и четох, че може да е от ЧПВ. Посетих всякакви лекари - отслабнал ми бил локалния имунитет. Цитонамазката ми е втора група и гинеколога ми смята, че няма нужда от други изследвания.

# 623
Mishon, не е по темата, но Алора след като не ти действа (както и на мен), Атаракс е много хубаво успокоително лекарство (поне според мен). Както каза една лекарка: "Добро старо лекарство, като аспирина." Струва малко над 3 лв. опаковката.

# 624
Mishon, не е по темата, но Алора след като не ти действа (както и на мен), Атаракс е много хубаво успокоително лекарство (поне според мен). Както каза една лекарка: "Добро старо лекарство, като аспирина." Струва малко над 3 лв. опаковката.

Малко се притеснявам от по силни лекарства, затова залагам само на билкови. Страх ме е да не се пристрастя.

# 625
Моето джипи каза, че към това нямало привикване. Попитайте Вашето.
Не че е голям показател, но в "Марешки" съм го купувала без рецепта. Ако беше много страшно, нямаше да го дадат без (тъй мисля).

# 626
Здравейте.
Нова съм в темата,но съм малко паника и ми се ще по-компетентни да изкажат мнение.
Ще приложа снимки на изследванията.
Какво може да очаквам от АГ?
Биопсия?

Миналата година бях позитивна за 39 и 59 щам

# 627
Защо? На мен всичко ми изглежда нормално.

# 628
Защо? На мен всичко ми изглежда нормално.

Заради HPV теста. Спрямо другите изследвания не би трябвало да се предприемат действия като конизация или нещо такова? Понякога АГ гледат като
касичка и затова да знам какво може да последва

# 629
  • София
1605, ето тези, но аз и приятеля ми ги пием по някаква схема. Според мен не си назначавайте лечение сами. Не, че ще ви навредят, но ако сте отрицателни, по-скоро е излишно.

AHCC на японската марка AminoUp. Четох, че тази добавка има доста фалшификати на пазара и ги поръчах от аптека.

Общи условия

Активация на акаунт