Професия ИТ специалист - нови времена

• 7 690
  • 133
  •   2
Отговори
# 30
Здравейте, колеги.  Искам да се посъветвам 3 курс съм в Технически - Пловдив, специалност КСТ. Но едва сега започваме да учим ООП на C++, което много повърхностно го претупват. По принцип вече осъзнах че от университета няма да науча нещо. Въпросът ми е от къде да започна да уча и какво точно. Казаха ми като за начало да опитам да науча Back java, front angular + typescript  и за devops тулове като docker, jenkis. Някои ми казват запиши СофтУни и ти си човека, други ми казват няма смисъл от СофтУни давай от нета се учи сам. А и гледам вече за джуниър  и стаж става все по-трудно да те вземат.

# 31
Георги, работи ли ти се това и сигурен ли си, че имаш интерес... Пълно е с уроци. Ако ти се учеше, май май щеше отдавна да си ръчкаш. Може и паралелно, софт уни плюс сам с нета.

# 32
Здравейте, колеги.  Искам да се посъветвам 3 курс съм в Технически - Пловдив, специалност КСТ. Но едва сега започваме да учим ООП на C++, което много повърхностно го претупват. По принцип вече осъзнах че от университета няма да науча нещо. Въпросът ми е от къде да започна да уча и какво точно. Казаха ми като за начало да опитам да науча Back java, front angular + typescript  и за devops тулове като docker, jenkis. Някои ми казват запиши СофтУни и ти си човека, други ми казват няма смисъл от СофтУни давай от нета се учи сам. А и гледам вече за джуниър  и стаж става все по-трудно да те вземат.
Не си губи времето със СофтУни или онлайн уроци, ами подавай CV-та в IT фирми, все някъде ще им трябва начинаещ без опит. Много повече се учи от практиката отколкото от всякакви курсове.

# 33
Не си губи времето със СофтУни или онлайн уроци, ами подавай CV-та в IT фирми, все някъде ще им трябва начинаещ без опит. Много повече се учи от практиката отколкото от всякакви курсове.

Отдавна няма позиции за джуниъри без абсолютно никакъв опит и знания.

Всеки трети се преквалифицира с курсове в IT, QA и сродни. Нароиха се тонове фирми, които предлагат съмнителна преквалификация. всички кандидати ползват copilot, chatGPT или друг изкуствен интелект за да минат началните изпити. Изкарват се на килограм начинаещи. С лопата да ринеш кандидати. Колко такива позиции се отварят, мислиш?

За да си намери работа без опит, ти трябват знания, умения, собствени проекти, ТАЛАНТ, препоръки и мъничко късмет.

# 34
Почни да търсиш стаж . Чрез сайта на вашето или други ФМИ, ТУ София , jobs.
Щом се записал ТУ имай го като предимство …

# 35
Търся курс на БГ по тази тема - prompt engineering, трябва ми за общо ползване (работа и извън нея), но не намирам нищо освен на СофтУни (които са онлайн).
Ако няма други алтернативи - кой бихте препоръчали?
Скрит текст:

Complete ChatGPT Course -
Начало: 23 април 2025- 4 седмици- Basics - Онлайн = 179 лв.

Prompt Engineering - май 2025
Начало: 08 май 2025 - 6 седмици - Fundamentals - Онлайн =280 лв.

ПП: 2, 4 или 6 седмици какво означават в часове?

Аз изкарах двуседмичния безплатен на Софт Уни. Има опция да се запишеш после на цялостната им програма по ИИ, но на мен това, което ми предложи безплатния курс ми стигна да науча това, което ми трябва.

# 36
Добре са те посъветвали. Идеята за записване на курс не винаги значи, че не можеш и сам. Приеми, че курса ти дава структурирани знания, дават ти домашни и по този начин се стягаш и учиш целенасочено. Намираш много контакти покрай курса, които са понякога по-полезни и от самите уроци. Java + каквото и да е DevOps ще е от полза. Аз бих добавила kubernetes, gitops, поразгледай и което ти се стори най-интересно го учи паралелно с javata. Успех!

# 37
  • София
Георги, тема за размисъл: какво ме накара да избера тази специалнот: дали интерес към ИТ областта, дали високото заплащане, нещо друго. Не е нужно да ми отговаряш, но е добре да се замислиш.

Интересно ми е - какво значи много повърхностно го претупват. Това е университет, там целта е да ти покажат съществуващо знание в технологиите и ти САМ да длъбаеш. От университета много можеш да научиш, но трябва ти самия да си проактивен. ОК, виждаш, че преподават ООП. Вземаш езика, който изучаваш - C++, Python, Java и всяка вечер, без изключение отделяш 2 часа на това.Намираш си САМ задачата и се дообразоваш в нета. Уверявам те, че ако правиш това, много скоро ще се справяш чудесно с ООП-то. В университета имат за цел да загатнат какво знание има в световната наука и да те научат да мислиш, а не някой да ти го дава смляно.
Софт уни - нека изясним едно - това не е университет. Това е школа за обучение и преквалификация. Нещо като бърза писта. Не си ти, хич даже. Ти ще си, след като положиш усилия да разбереш каква е логиката на обектното програмиране и започнеш да пишеш код са, да си усложняваш задачите. Всичко става с опита, който човек придобива. Има доста проекти, по които преподавателите работят, много често наемат студенти за стажове и трупане на опит, но има уловка - предлагат само на най-добрите.

За джуниор и стаж - много малко са обявените позиции и се търсят силно мотивирани и знаещи хора. Нищо в тоя живот не е даденост, трябва да изпъкнеш от масата. А това става със знания, старание, много труд. Ако програмирането не ти е интересно и го правиш заради парите в сферата, то вероятно никога няма да станеш много добър. Човек трябва да харесва това, което прави, иначе е чисто мъчение.

Не ми отговаряй, това трябва да го обмислиш сам. И ако си решил да се занимаваш с това - да събудиш вътрешната си мотивация за развитие. Наготово и смялно - няма как да стане.
Желая успех!

# 38
Това е университет, там целта е да ти покажат съществуващо знание в технологиите и ти САМ да длъбаеш. От университета много можеш да научиш, но трябва ти самия да си проактивен.

Много вярно и валидно за всяка една специалност, всъщност. Много хора записват университет с идеята, че там ще им дадат хляба в ръцете и ще получат цялото необходимо знание за бъдещата професия срещу няколко семестриални такси.

# 39
Искам да се посъветвам 3 курс съм в Технически - Пловдив, специалност КСТ.
Ако чак в края на 3ти курс се сещаш да питаш какво да учиш и къде да си търсиш ресурси, то си закъснял с поне 2 години.
ТУ Пловдив не е съвсем на нивото на ТУ София или пък СУ, но пък да смяташ, че съвсем нищи няма да научиш и то след 3 година там - проблема е основно в теб.

Независимо какво и къде запишеш да учиш, ако очакваш да ти се даде готова смляна информация и ти просто да си седиш докато ти я наливат в главата, то си сбъркал много сферата. Няма да имаш добро бъдеще в технологичния сектор.

Вече са те питали дали това ти е интересно. Сигурно ще отговориш с "да" по инерция, както масовката. Запитай се защо последните 3 години не ти е било достатъчно интересно за да положиш някакво усилие за развитие.

Относно съветите, че се учи чрез практика - да, учи се. Но във фирмите където лесно взимат хора и без опит, и без знания, се учиш от същия тип хора. Това е ще по-валидно в текущата икономика.

# 40
Здравейте.
Аз съм доста далеч от сферата, но детето ми реши да избере тази професия.
Научила съм много неща от бг мама и алджипити. Имам и лични наблюдения.
Младите хора са привлечени от дистанционната работа и многото пари.
Само че тези неща вече ги няма.
Новите времена са именно това, което е днес.
Изисква се академично образование тоест университетет, включително магистратура. Голям плюс е ако човекът е участвал в национални състезания и олимпиади, също и да е бил асистент в университета.
Ако имаш кой да те бута или да ти подаде ръка в началото е добре. Но може би е по добре човекът да си отвори очите и да разбере, че се иска яко учене и работа.
Не се търсят хора без опит, фирмите дори не си правят труд да отговарят на хора без реален опит.
Ако човек изобщо стигне до интервю  е необходимо да покаже силна мотивация и разбира се знания.
Аз съм на този етап в момента.
Ако някой сподели информация за стажовете или каквото и да е друго, благодаря.
Продължавам да се интересувам от темата. Желая хубаво и ползотворно лято.

# 41
Професията е хубава, но изисква много усилия, постоянно учене и контакти.
Моят калпазанин още си влачи следването, прекъсна защото се беше впуснал да работи, сега реши все пак да си завърши образованието.
Той никога не си е търсил работа/стаж, работата сама го намираше. Започна официална работа още със завършването на гимназията, работи докато учеше, дори на пълен работен ден. При големи съкращения в предната фирма му предложиха като обезщетение почти шестцифрена сума, която той прие с радост защото така и така мислеше да напуска, за да си поднови следването. В момента работи на 4 часа в съвсем нова, но много актуална и перспективна област от програмирането.

Всички назначения на работа са ставали или след покана от фирмата, или след препоръка от познат и покана за събеседване от ръководителя на проекта.
В този смисъл той никога не е кандидатствал по общия ред за работа, не е подавал СВ-та, нито има все още нужното образование - бакалавър/магистратура.

# 42
  • София
Професията е хубава, но изисква много усилия, постоянно учене и контакти.
Моят калпазанин още си влачи следването, прекъсна защото се беше впуснал да работи, сега реши все пак да си завърши образованието.
Той никога не си е търсил работа/стаж, работата сама го намираше. Започна официална работа още със завършването на гимназията, работи докато учеше, дори на пълен работен ден. При големи съкращения в предната фирма му предложиха като обезщетение почти шестцифрена сума, която той прие с радост защото така и така мислеше да напуска, за да си поднови следването. В момента работи на 4 часа в съвсем нова, но много актуална и перспективна област от програмирането.

Всички назначения на работа са ставали или след покана от фирмата, или след препоръка от познат и покана за събеседване от ръководителя на проекта.
В този смисъл той никога не е кандидатствал по общия ред за работа, не е подавал СВ-та, нито има все още нужното образование - бакалавър/магистратура.
Това преди колко време се развива действието? Защото преди повече от 15 години се вземаше буквално куцо кьораво и сакато само да знаеше откъде се пуска компютъра и как се държи мишка. Познавах една съквартирантка на колежки от университета, която на майтап(буквално) отишла на интервю и я взели, нищо че нищо не рабирала от програмиране. Записаха я на курс, който те й платиха и даже й плащаха нещо като стипендия, докато трае курса. В момента никой няма да ти плати курс, още повече и пари да ти дава, докато трае курса. Искат вече стаж дори за стартови позиции и стажове. Искат и дипломи. Сертификатите от курсове, академии и унита вече са изгубили тежест. И парите вече не са нещо уау освен, ако не си гуру в областа си.

# 43
Това преди колко време се развива действието? И парите вече не са нещо уау освен, ако не си гуру в областа си.
На високоплатената работа беше назначен преди 4 години, а в сегашната фирма е от 3 месеца - парите там не са нещо кой знае какво (за 4 часа работа чисто като брутна учителска да кажем), но като плюс е, че работата е дистанционно, може би 1 път от седмицата прескача до офиса. В сегашната работа има много да учи в по-специфична област на програмиране. Знам, че скоро са назначили и много нови хора, предполагам също по препоръки.

# 44
  • София
Това преди колко време се развива действието? И парите вече не са нещо уау освен, ако не си гуру в областа си.
На високоплатената работа беше назначен преди 4 години, а в сегашната фирма е от 3 месеца - парите там не са нещо кой знае какво (за 4 часа работа чисто като брутна учителска да кажем), но като плюс е, че работата е дистанционно, може би 1 път от седмицата прескача до офиса. В сегашната работа има много да учи в по-специфична област на програмиране. Знам, че скоро са назначили и много нови хора, предполагам също по препоръки.
Мисля, че сте объркали темата. Темата не е "да се похвалим с децата си".

Общи условия

Активация на акаунт