🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 064
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Е давам поред. Това е от предния ден.
Днес бях в Анадолу каваъ. (снимки по-долу)

С фери само 44 лири (под 1 евро) на посока. На отиване Еминьоню-Анадолу каваъ покрай европейския бряг, на връщане до Юскюдар, само по азиатския. За общо под 2 евро…  пътешествие по Босфора (2+2 часа). А смятайте колко взимат туристическите агенции за “разходка по Босфора”. Изедници.

# 466
Влизам набързо, за да кажа , че съм жива и здрава (ако сте се притеснявали 😂😂😂)и много доволна от поредното посещение в Истанбул.
Накратко за предпоследния ни ден, защото това беше най- приятното ми непланирано откритие - остров Къналъада.
Точно когато се чудех как да организирам този ден, защото моята приятелка имаше проблем с ходенето 😭 и едно инстаграмско видео дойде на помощ рано сутринта.
Ходила съм няколко пъти в Бююкада все заради някого и честно казано там ми е леко скучно.
Видеото ме привлече с красота, зеленина и най-вече с близостта на острова до града и с обещанието , че е малко посещаван.😀
И никак не съжалявам, че промених тотално първоначалните си планове - от Кабаташ за 50-60 мин. бяхме там, доста народ се изсипа от кораба, но някъде се разпиля - младите на плаж, старите - по вилите или на работа.
Има пазар за дрънкулки и сувенири, заведения колкото си искаш, тихо, зелено, глицинии, бугенвилеи, олеандри, бели
малки блокчета, тихи, спокойни улички, без тълпите от туристи, напазарувахме в една аптека и в магазин Шок (подправките, които като по поръчка свършиха вкъщи точно  преди да тръгна), пихме чай на плажа.
Ето малко снимки и без да е платена реклама 😏😜,  препоръчвам ви го вместо да биете път до Големия остров.😀

Скрит текст:

Тези дни ще пиша за по-интересните места (поне за мене) от останалите дни.
И да допълня, че за 4 дни имахме голям късмет с времето  - жега само през последния , през останалото време слънчево и леко прохладно.

# 467
Мдаа, Къналъада и Бургазадасъ не са лоши, преди десетина години съм ги посещавал за по няколко часа. Перфектни са за 1-2 часа посещение и почивка "на тюрк каавеси".  На Хейбелиада съм ходил 3 пъти и мисля, че най-много ми харесва от всички острови. И най-много на Бююкада, само че там вече тълпите от туристи ми лазят по нервите. При бума на турските сериали у нас преди 2010 още... Бююкада си беше атракция, особено след излъчването на "Мелодия на сърцето". На Седеф адасъ не съм стъпвал, ама май няма и смисъл.

Аз да похваля хотела, в който отседнах в Юскюдар и мнооого ми хареса. Askadar May Otel, може и с портфейл от букинг да се плаща. (Половината цена я платих така). До Босфора, на минутка от искелето с корабите, на минутка от станцията на Мармарай, с гледка към Босфора... от стаите не баш, но от ресторанта на петия етаж, гледката е перфектна. Закуската мнооого добра и разнообразна. Пиеш си кафето и гледаш Босфорчето:

Опашката на лифта за Пиер Лоти беше брутално дълга, чаках почти 40 минути. А жегата беше доста, в четвъртък.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 16:10 от diziler

# 468
  • Варна и...духом на Босфора
Dudaktan kalbe/ kalbim/
Евет,аз на къщата на Пашата в Саръйер ходих,щото са една до друга с тази от Ашкъмемнуту.

Ами и аз искам в Истанбул ❤️,че ми домъчня,
Пишете,по- дългичко така.
Тези растения,които се виждат на снимките на Дизилер,са Диви артишоци,вече изсъхнали,има ги много в Тунис,лилав е цвета,като на магарешкият бодил,когато са свежи.
Дизилер,туй ГеджеманскУ място,Румелифенери,аха

# 469
Да, от устните към сърцето.
Скрит текст:
Kalp - сърце. И към него е става с добавяне на -а или -е накрая.  А "от" е с -tan/-ten или -dan/-den накрая. И става От устните към сърцето - Dudaktan kalbe
.
Ашк-ъ мемну го гледах и аз, ама то беше преди 15 г, помня драматичната музика. Пашата беше един плешив с мустаци, нали? И Берен Саат все тъжно гледаща. Не знаех, че тяхната къща е в Саръйер.

Колкото до Румели фенели... абсолютно село си е.  Не бих могъл и 2 дни да съм на почивка там, за уикенд, а какво остава да живея там. Иначе има един малък Şok market. Купувам си голяма вода Ерикли от 1.5 л. и някакви крекери за хрупане. Плащам с карта... сметка 20.50 лири. Направо се учудих. После видях в бележката, че голямата вода е 7.50 лири, крекерите са 13 лири. Ама какви са тези пари, хаха. Та това е под половин евро. Щом 1 евро е 46.50 лири. Цени народни. Но и в самия Истанбул видях, че водата е някъде към 10 лири, в Мигрос например.

И въпреки високите цени за туристическите обекти... другото си остава доста евтино, храна, дрехи, транспорт, услуги...

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 16:09 от diziler

# 470
  • София
Дизилер,туй ГеджеманскУ място,Румелифенери,аха
Защо?  То е едно село. Какво са правили богаташите там? Или е нещо, свързано с крепостта, която на снимки е много впечатляваща. Така ми се искаше да я видя! Само 2-3 месеца по-рано е била отворена, макар и на собствен риск заради лошото ѝ състояние.

# 471
Вчера се прибрах от Истанбул. Второ посещение ми беше, и най-сетне стигнах до азиатската част- Ускудар, Бейлербей сарай, джамията Чамлъджа....
Отново отидохме и до Фенер-Балат, и на мен любимия Еюпсултан. Много ми харесва атмосферата там. До Пиер Лоти не ни се ходеше отново, и с корабче от Еюп се прибрахме в Бейоглу.
При първото посещение много се задържахме в района Султанахмет-Еминьону-Каракьой-Галата. Нормално, като за първи път, предполагам. Сега много повече ползвахме феритата и метрото, качихме се и на линията Мармарай на път за Чамлъджа.
От Принцовите острови посетихме Буюкада, като от него най-много ни хареса излетът с корабчето. След поста на Diziler бих избрала Хейбелиада.
Не знам кога ще стигнем отново до Истанбул, и дали изобщо.
Бяхме и в Кападокия за 4-5 дни (3 пълни). Преживяването беше незабравимо!

За догодина вече гледам по-южно, към Анталия, Кемер, а ИИ препоръча Çirali ( Джиралъ ли се чете?).
Ще летим директно Прага-Анталия. Без деца, търсим романтика и минимум хора. Към големи хотелски комплекси имаме силна аверсия.
Малко снимков материал:
Скрит текст:
Джамията в Чихангир- много красив изглед има от там.

Уличка в Каракьой:

Музея на Невинността в Чихангир, посветен на едноименната книга на Орхан Памук. Препоръчвам силно. ❤️

Чамлъджа джами

Девичата кула:

Русалката в Буюкада:

Фабриката за тютюн:

Кюнефе на преградения Таксим.

Чайките над Каракьой:

# 472
От Принцовите острови посетихме Буюкада, като от него най-много ни хареса излетът с корабчето. След поста на Diziler бих избрала Хейбелиада.
Не знам кога ще стигнем отново до Истанбул, и дали изобщо.
Бяхме и в Кападокия за 4-5 дни (3 пълни). Преживяването беше незабравимо!

За догодина вече гледам по-южно, към Анталия, Кемер, а ИИ препоръча Çirali ( Джиралъ ли се чете?).
Бююкада е хубав и голям о-в, има какво да се види, но с тези тълпи от туристи и миризмата на конски л....  Не ми е най-любим.
Юскюдар като квартал не е нищо особено, но е отправна точка за много места, просто си е възлово място. Фериботи, автобуси, Мармарай... Напоследък настаняването ми е все в азиатската част, предимно в Кадъкьой, но последния път в Юскюдар. Транспортните връзки са мега удобни и от двата квартала.

ИИ изкуствен интелект ли значи? В смисъл AI?

Иначе дето питаш, Çiralı (ама с ı накрая, не с i), е Чиралъ, даже и не съм чувал за това място. Иначе съм бил в Кемер на плаж и там е много хубаво.  Но си има отделни теми за Анталия и изобщо за моретата в Турция. Та няма да пиша подробности тук.

# 473
  • София
diziler, би трябвало вече да не мирише на конски л...а, защото е с електрически бусчета вместо файтони. Не съм ходила откакто ги има. И аз помня вонята. 😃

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 22:54 от Таня67

# 474
  • Под Слънцето
Извинявам се , че ви нахлувам тука, ама искам само акъл за карта за  телефона. Ще ходя сама насам-натам без списък.

# 475
Махнали са файтоните? Е то значи се губи голяма част от чара на този остров.  Каляските, кочияшите...
И при Щефансдом във Виена мирише на същото, ама не може без тия файтони...

@redemi, поздрав:
Скрит текст:

Ама май трябва да се кликне на самия линк, че не се отваря иначе...

# 476
Няма файтони на Буюкада вече, само електробусове и рикши.

# 477
  • Варна

Електрокари вече , няма л......

# 478
Може значи да ида скоро на Бююкада, да видя как е новият имидж. И да съчетая евентуално със Седеф адасъ, ама за там фериботите не са много, че само живеещите се возят, туристи няма.

# 479
Здравейте, може ли тези които са посещавали "Църквата на първо число" и Taht Istanbul да споделят дали имат такса?

Общи условия

Активация на акаунт