🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 821
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Ние последните десетина години всяка година купуваме от Капалъ чарши злато. Пръстени,  гривни, колиета... И винаги успяваме да спазарим добра цена за качеството, което купуваме. Защото ти  не купуваш само грамажа, а и изработката. Може почти едни и същи изделия на пръв поглед да са еднакви, но при по внимателен преглед разбираш защо е различна цената. Пазарували сме и в Юскъдар, и в Кадъкьой, и на Египетския пазар, и в Анталия, и в Алания, но по красиви изделия от на Капал чарши не сме виждали. Пазаренето му е майката. Като разберат, че ще купуваш, а  не само проверяваш цените правят добри отстъпки. Така че ако искате красоти забравете за клишето- на Капалъто е скъпо

# 706
Благодаря ви за останалите препоръки.
ММ му казах какво сте препоръчали за Флория и, че е на 20 мин по линията Мармарай. То се смее, вика "много ясно, ти сега ли разбра"?
Проучил бил и ще си ходим сами.
Та май ще останат само Принцовите о-ви с агенцията.
Колежка онзи ден ми обясняваше, че не си заслужавало там. Тя също много обича Истанбул и току се беше завърнала.
Каза нещо от сорта на три часа само в едната посока.
Аз знаех,че е толкова горе-долу, но си го представях в двете посоки.
Вижда ми се много.
Аз обаче упорито магаре, и като видна фенка на сериалите съм си втълпила да търся  вилата от "Династията на Али паша".
Доколкото знам тя е на Буюкада(най-големия о-в).
Познат на ММ(журналист от една от нашите тв в Истанбул ) му беше казал да ходим на
о-ви късна пролет или ранно лято, че всичко цъфти и тогава е най-хубаво.
То това е ясно, но ние отиваме сега на есенен Истанбул 🍁и съм с е настроила и за о-вите, защото всеки път все не стигаме до тях.
И хем не искам да се лишат от Принцовите,хем не искам да ми отиде там целия ден.
Решихме да отидем на двореца Йълдъз . Най-вече и заради парка.
Да комбинираме история с нещо за детето и с почивка. Оттам ще се отбием за компири на Ортакьой.
Бейлербей ще остане за следващото ходене.
И да питам според вас кой от аквариумите е най-хубав? И най-атрактивен за децата.
Не сме категорични за Флорията и ако някой от другите е по-хубав бихме отишли там.🙂
Обаче дворците са се вдигнали много като такси, а и като цяло всичко е много нагоре като цени.
Добре, че видяхме всичко основно когато жените бяха по-поносими.
Някой ми даде препоръки за музея в новата джамия. Там сме били.
Засега първи ден се очертава Ортакьой + дворец Йълдъз и парка.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 12:37 от Caroline_Bingley

# 707
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Аз също миналата година купих обици на дъщеря ми от Капалъто. На 130 лв/грама ги взех. А тогава в  Пловдив грама беше между 150-160 лв.
Тази година май бяхме там с роднини. Купиха страхотна гривна за внука за 450 лв и дори я надписаха. Така че наистина си е на пазарлък. И като те видят че си отишъл да купуваш, правят ти хубаво оферти, но пак всеки си преценява на място дали ми харесва цена -качество. В Кадъкьой първо бяхме и попаднахме на няколко златни магазина, но там беше по-скъпо.

# 708
  • София
Скрит текст:
Благодаря ви за останалите препоръки.
ММ му казах какво сте препоръчали за Флория и, че е на 20 мин по линията Мармарай. То се смее, вика "много ясно, ти сега ли разбра"?
Проучил бил и ще си ходим сами.
Та май ще останат само Принцовите о-ви с агенцията.
Колежка онзи ден ми обясняваше, че не си заслужавало там. Тя също много обича Истанбул и току се беше завърнала.
Каза нещо от сорта на три часа само в едната посока.
Аз знаех,че е толкова горе-долу, но си го представях в двете посоки.
Вижда ми се много.
Аз обаче упорито магаре, и като видна фенка на сериалите съм си втълпила да търся  вилата от "Династията на Али паша".
Скрит текст:
Доколкото знам тя е на Буюкада(най-големия о-в).
Познат на ММ(журналист от една от нашите тв в Истанбул ) му беше казал да ходим на
о-ви късна пролет или ранно лято, че всичко цъфти и тогава е най-хубаво.
То това е ясно, но ние отиваме сега на есенен Истанбул 🍁и съм с е настроила и за о-вите, защото всеки път все не стигаме до тях.
И хем не искам да се лишат от Принцовите,хем не искам да ми отиде там целия ден.
Решихме да отидем на двореца Йълдъз . Най-вече и заради парка.
Да комбинираме история с нещо за детето и с почивка. Оттам ще се отбием за компири на Ортакьой.
Бейлербей ще остане за следващото ходене.
И да питам според вас кой от аквариумите е най-хубав? И най-атрактивен за децата.
Не сме категорични за Флорията и ако някой от другите е по-хубав бихме отишли там.🙂
Скрит текст:
Обаче дворците са се вдигнали много като такси, а и като цяло всичко е много нагоре като цени.
Добре, че видяхме всичко основно когато жените бяха по-поносими.
Някой ми даде препоръки за музея в новата джамия. Там сме били.
Засега първи ден се очертава Ортакьой + дворец Йълдъз и парка.
Много е лесно да се провери. Ето разписанието - https://sehirhatlari.istanbul/en/timetables/domestic-trips/adala … abatas-adalar-177   До големия остров стига за 1 час и 45 минути.

Не сме търсили къщи от сериалите, но сигурна ли си, че къщата се вижда? Да не стане така, както беше с къщата от "Листопад"? Ходиха, намериха я и ... видяха един дувар. Joy Само една щастливка от темата беше се примолила в съседна къща и от там беше зърнала и къщата от сериала. А май имаше и една, която беше улучила ремонт и майсторите я бяха пуснали да погледне. Иначе много лесно може да се види истанбулската къща на пашата. Доколкото знам и друг известен сериал е сниман там. В близост има още една сериална къща. Намират се на крайбрежната на Саръйер. Фериботна разходка за 1,5 часа по Босфора и после кратка разходка. За тези къщи ти говоря:

Тази втората е от един сериал с главния артист от "Перла". Съжалявам, но имена не знам. Беше любимец на Госпожата (не знам дали я помниш от темата) и тя все разправяше как като минала покрай къщата си представяла, че ѝ маха от балкончето. Joy

За аквариумите- ходила съм само в два. Единият е затворения в мол Форум, където тунелът беше впечатляващ, но пък аквариумът беше малък и Истанбул аквариум във Флоря. Вторият е много по-добър. Има и много занимания за децата. Могат да пипат тук-там. Например имаше един кораб. Можеше да се легне на койките, да се върти "кормилото", да се надуе сирената и подобни. В азиатската част има поне още 2 аквариума, но не съм ходила. Мисля, че са по-малки от Истанбул аквариум и със сигурност са по-трудни за достигане. Единият е този - https://www.viaseatemapark.com/en/aquarium. Другият е в  мол Еmaar.

# 709
Къщи ли търсите? Ако гледате "Шербет от боровинки", мога да подшушна къде на Галата снимат всеки понеделник.

# 710
  • София
Къщи ли търсите? Ако гледате "Шербет от боровинки", мога да подшушна къде на Галата снимат всеки понеделник.

Caroline_Bingley ще търси къщата на пашата на Буюкада. Не знам дали търси друга.

А твоите снимки ги видях. Сградата е срещу стълбите Камондо. Simple Smile

# 711
Шербета снимат в понеделник, почивния ден на Музея на солта. Там им е офиса.

# 712

Ооо, ще се радвам. Фенка съм голям ама Шербета. А ако успея да се щракна с Баръш направо ще умра от кеф 😅 но понеделник няма да съм там.
Да, търся имението на пашата.
Спряха сериала гадовете. Много ме е яд. Дават само някакви тежки драми,едно и също, а толкова интересни серили спират.
А го чаках с нетърпение.
Особено като казаха, че Къванч, Една и Хазал.
Някак си си представям да водя вилата и да се разходя около нея.
Много си падам по историческите серили и затова 🙂
Заинтригува ме и историята на фамилията.

# 713
Много е лесно да се провери. Ето разписанието - https://sehirhatlari.istanbul/en/timetables/domestic-trips/adala … abatas-adalar-177   До големия остров стига за 1 час и 45 минути.
От европейската част да. Но от Кадъкьой например е към час и 25 мин. до Бююкада.
На този остров през 2009 ходихме с карета (направо каляска) до кьошка, където е сниман сериалът "Мелодия на сърцето" (тогава още го даваха по NOVA TV), леле колко хора ми завиждаха за тия снимки, хахаха. Казваш там на кочияша Dudaktan kalbe dizisinin köșkü и той си знае, много беше вайръл тази вила тогава Grinning

# 714
  • Варна и...духом на Босфора
ЧувайтИ,
За две различни дизита иде реч галиба?

Танче,Каролине,нали?
А,тъй де,амчи как
Dudaktan kalbe дават нишан тука Танчето и Дизилер.

Бинглито друго дизи гледала,Ади бакалъм

Танче,Язее съм с ремонта на ЛистопаднатА къща 😄

А за Aшкъ мемнуту...
Искам да живея в тази къща и да ми идватИ на гости,

# 715
  • Sofia
А за Aшкъ мемнуту...

И ние искаме Grinning

А една комшийка загледала ново дизи за автогарата. И ме пита дали е истинска Есенлер )) Потвърдих ѝ. Тя автогарата поне е лесно достъпна, ако реши да ходи да я търси Stuck Out Tongue Winking Eye

# 716
  • София
За две различни дизита иде реч галиба?
Kaролинчето като каза, че обича исторически сериали и не го е догледала, защото са го спрели, се досетих, че говори за друг Паша, а не онзи от сериалите преди 15 години. Joy Нали в сериала, за който говори и diziler имаше герой, на когото викаха Пашата? Или бъркам?

Тогава не ѝ трябва да ходи в Саръйер по тази причина, но пък за хубава разходка, препоръчвам с две ръце! Обаче предупреждението за "дуварите" си остава. Joy Ако имението е с голяма градина, може изобщо да не се вижда сградата. Wink
Скрит текст:
Преди години в Белгия си загубихме половин ден и навъртяхме много излишни километри заради замък, който бях видяла някъде в интернет. Оказа се, че е в една гъста гора и изобщо не може да се види. А беше заключен отвсякъде. Simple Smile

# 717
Нали в сериала, за който говори и diziler имаше герой, на когото викаха Пашата? Или бъркам?
Да, да, точно така, хаха. Един нисък и плешив. Този сериал е отпреди почти 20 години. В България го даваха преди 16 г. По време на пандемията го улучих няколко пъти по Show Max (един от каналите на Show TV, който е само за ретро сериали, имам чанак на балкона и хващам какви ли не турски телевизии), та се подсетих за оня цигуларя, вечно тъжната музика и ония носталгични физиономии. Никаква радост нямаше в този сериал, никакъв живец.   Но.. заснет на хубави места, най-вече Бююкада.

# 718
А за Aшкъ мемнуту...

И ние искаме Grinning

А една комшийка загледала ново дизи за автогарата. И ме пита дали е истинска Есенлер )) Потвърдих ѝ. Тя автогарата поне е лесно достъпна, ако реши да ходи да я търси Stuck Out Tongue Winking Eye

Тамън снощи изгледах втори епизод на същото дизи "Наследникът "😅😆😆
Досега само сериал за автогари и автобусен бизнес не бях гледала.
Това е къщата. Ама аз съм писала Али паша. А то иде реч Шакир паша.
Какъв Али ме гони, не знам.
Явно много серили гледам. Алитата и е те са много.

Наследниците на фамилията съдиха екипа на сериала и го спряха първо заради това.
Не можаха да ги осъдят и го продължиха.
Имаше обявен втори сезон.
Но сега пък излизат с един от двата номера-нисък рейтинг или липса на пари за снимки, защото продукцията се е оказала много скъпа.
"Династията на Шакир паша.Чудеса и скандали" се казва сериала.
По действителен случай, за една много известна турска фамилия художници, дипломати, скулптури.
Вярно, че историята е нетипична и доста скандална. Но пък кастът беше невероятен.
А щяха да влизат Киво, Еда Едже и Хазал Кая.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 21:19 от Caroline_Bingley

# 719

Ооо, ще се радвам. Фенка съм голям ама Шербета. А ако успея да се щракна с Баръш направо ще умра от кеф 😅 но понеделник няма да съм там.

Тогава в къщата може да имате късмет.  Моите рускини, които ми пуснаха фитила да се снимам с Юсуф, на другия ден са се снимали с Доа пред къщата.

Общи условия

Активация на акаунт