Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 372
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Бяхме на ортопед,да, гледаха го на ехограф и за натрупване на калций в ставите, както и за ъгъла на извиване (дано правилно се изразявам). Изобщо не съм питала личната, нито педито - там всеки си гледа собствения джоб. За мен ортопедъъ е много важен и не бих го пропуснала. Даде ми ценни съвети за прохождане, избора на обувки, как да го уча да седи, и каза като проходи пак да отидем

# 46
Според мен дохранвайте само с кърма, щом имате замразена. После вече АМ, но даже бих ви посъветвала да се опитате да увеличите кърмата и храненията за денонощие. Включете едно в просъница към 23, ако нямате. Не правете по-голяма пауза от 4-5 часа през нощта, ако трябва пак хранете в просъница, за да набавите количество и детето да качва повече. Аз по този начин успях последните седмици.

Иначе според мен си отидете на ортопед. Ние ходихме на 2 месеца ако не се лъжа, записали сме и за 6 месеца, той даже е по-важен.

# 47
Благодаря, може би ще се опитам да прибавя още едно хранене или само с добавки на всяко хранене, АМ бих искала да ми е наистина краен вариант.

За ортопеда също ще отидем, така или иначе имаме записан час.

# 48
Защо се плашите така от АМ Grinning

# 49
Може би се водя от факта, че имам кърма и искам да е на нея. Разбира се не бих се поколебала да давам и АМ ако наистина е наложително Blush

# 50
Момичета, имам нужда от съвет. Току що се връщаме от консултация, на 4 месеца и 5 дни тежи 6 кг (качила е 300 гр за месец). Лекарката веднага ни предписа да дохранвам с Новалак по 50 мл, но аз имам доста замразена кърма. Като я питах какво да правя с кърмата тя ми каза да додавам и от нея. Няма ли да стане много ? Аз мисля да додавам само кърма, вие как бихте постъпили ?

Другото, ортопеда ми беше казал да отидем между 4,5-5 месеца, малката няма проблеми и когато и казах тя ми отговори, че няма нужда да ходим, просто ставало въпрос да ни вземе пари. Вие ще ги водите ли ?

Аз бих додавала кърма първо и ако наистина не стига, само тогава с АМ, като се цедя за същото количество като добавката. Препоръчвам консултация с консултант по кърмене, който има IBCLC. Повечето педиатри нищо не знаят за кърменето, а една голяма част получават облаги от производителите на АМ, така че...

И е напълно естествено една майка да иска да дава майчино мляко на детето, ако може, а не АМ. Не виждам защо са нужни оправдания

# 51
Нашият на 4 месеца и 2 дни беше измерен 6.100 кг, 63 см. Беше болен и педито каза, че не е драма,че е качил само 500 грама. Нормата била да станат 6 кг от 4 до 6 месец. Напълно подкрепям съветите по-горе за увеличаване на кърмата. Нищо лошо няма в АМ, но след като имш кърма няма нужда. Най-много да ти намалее като започнеш да додаваш. Все пак с шишета им е много по-лесно и после може пък да стане трудно предлагането на гърда.
Иначе ние бяхме на ортопедия 2ри месец и ще ходим пак в 6ти при Фурлакис. Ще го питам и аз за видове обувки, прохождане и тн.
Относно яслите- тези, които са пускали на частна, може ли препоръки? Също при какви условия държавата отпуска пари за прием в частна ясла/градина?

# 52
При нас според рожденнното тегло е добре наддаването, но за месеца било малко. И аз се очудих като веднага предложи АМ при положение, че кърма имам, а реакцията и за замразената малко беше "все ми е тая". Благодаря на всички, ще се опитам с додаване. Hug

# 53
При нас според рожденнното тегло е добре наддаването, но за месеца било малко. И аз се очудих като веднага предложи АМ при положение, че кърма имам, а реакцията и за замразената малко беше "все ми е тая". Благодаря на всички, ще се опитам с додаване. Hug

Определена марка АМ ли е предложила?

# 54
Може би се водя от факта, че имам кърма и искам да е на нея. Разбира се не бих се поколебала да давам и АМ ако наистина е наложително Blush

Здравейте, а изследвала ли сте си кърмата в лаборатория, за да знаете каква хранителна стойност има след като детенцето качва малко и не искате АМ, което пък съдържа всички витамини и минерали, нужни за развитието на бебето?

# 55
Новалак доколкото разбрах е изписано. Това е млякото, което навсякъде се рекламира в поликлиниката, в която е нашия лл, включително и в неговия кабинет има една пирамида от целия асортимент 😂 и много рекламни материали.
Моето дете е на това мляко, но докторът не ми го е рекламирал нито веднъж в интерес на истината. Просто, когато се оказа, че трябва дa сменим млякото разучих асортимента им (повлияна от рекламите в ДКЦ-то, признавам, големи инфлуенсъри 😃), ми хареса, защото има обикновено мляко, АР, против колики, против запек, за алергии. Аз си го харесвам, с него овладяхме рефлукса, но няма да се учудя ако докторката е "стимулирана" точно от тази марка.

На твое място бих пробвала първо с кърма, при положение, че имаш, защо да даваш АМ.

На ортопед я водих малко преди да направи 2 месеца, сега на 6-я месец пак.

# 56
Zimk02, Новавак изписа, с идеята бързо да наддаде. Но е факт, че малката връща понякога и каза, че с него ще се намали това.

MayaJane, не съм я изследвала, до сега си наддаваше перфектно, даже първия месец според нея беше наддала повече от необходимото. Но може би е добре да пусна едно изследване за всеки случай.

# 57
Zimk02, Новавак изписа, с идеята бързо да наддаде. Но е факт, че малката връща понякога и каза, че с него ще се намали това.

MayaJane, не съм я изследвала, до сега си наддаваше перфектно, даже първия месец според нея беше наддала повече от необходимото. Но може би е добре да пусна едно изследване за всеки случай.

Не се връзвай на тези глупости, няма нехранителна кърма, а лекарят вероятно взима облаги от производителя на това АМ. Кърмените бебета често наддават много в началото и после към четвъртия месец това се забавя. Напълно нормално, както и връщането на мляко също е нормално. Но нали трябва да се пробута АМ, понеже праща доктора на почивка, нека да саботираме кърменето 🙄

Ето тук може да се види как е бебето според данните на СЗО:

https://www.babycenter.com/baby-child-growth-percentile-calculator

Отново препоръчвам консултант по кърмене, който има IBCLC. Много по-адекватен съвет ще даде вместо да се дава АМ и така реално да се прекрати кърменето, когато колкото по-дълго се кърми, толкова по-добре. Ако кърмата не стига (защото е малко като количество, не защото "няма всички необходими витамини и минерали" - макар че наддаването е от калориите, не от витамините), има как да се увеличи, но е добре специалист да даде адекватен съвет.

# 58
Ха ха, окей, ZMK, както кажеш!

Току-що излязох от сесия на NHS, английската здравна система, твърдо “за” кърма и АМ до годинка, вторите 6 месеца, идеално време да се запознае бебето с храни, вкусове и т.н. АМ категорично да се дава, съдържа всичко необходимо.

MISS, моето бебе като не нададе първите две седмици нито грам, за да започне да възстановява рожденно тегло и мина в 11.6% загуба, включихме АМ към кърмата. Оттогава ми се е увеличила като количество, особено в последно време, а вече е 4.5м, та пазя си системата, която работи. Пак всичко е  по препоръка, лекарска. Реших да застана до тази на твоята лекарка с пример, понеже става въпрос за бебенце.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 16:27 от MayaJane

# 59

Не се връзвай на тези глупости, няма нехранителна кърма, а лекарят вероятно взима облаги от производителя на това АМ. Кърмените бебета често наддават много в началото и после към четвъртия месец това се забавя. Напълно нормално, както и връщането на мляко също е нормално. Но нали трябва да се пробута АМ, понеже праща доктора на почивка, нека да саботираме кърменето 🙄

Ето тук може да се види как е бебето според данните на СЗО:

https://www.babycenter.com/baby-child-growth-percentile-calculator

Отново препоръчвам консултант по кърмене, който има IBCLC. Много по-адекватен съвет ще даде вместо да се дава АМ и така реално да се прекрати кърменето, когато колкото по-дълго се кърми, толкова по-добре. Ако кърмата не стига (защото е малко като количество, не защото "няма всички необходими витамини и минерали" - макар че наддаването е от калориите, не от витамините), има как да се увеличи, но е добре специалист да даде адекватен съвет.

Благодаря Blush

Общи условия

Активация на акаунт