Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 381
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Аз ще ваксинирам децата, даже запазих и час.

# 76
LuisaMar, с коя ваксина ще ги ваксинирате?  И аз се замислям, ще чакаме да споделите как е минало 🤗
Аз ще ваксинирам децата, даже запазих и час.

# 77
Голямото с Nimenrix и Bexsero, защото така ще покрие основните щамове, а малкото само с Bexsero, която покрива щам Б, който е най-разпространен в България, а Nimenrix след като навърши 6м.
В други държави като Англия, Франция, Италия, та даже и Гърция, такива ваксини са част от имунизационните им календари и ги слагат заедно с други. От двете разбрах, че Нименрикс се понася много добре, а от Бексеро често се вдигало темп. ще споделя как е минало Simple Smile

# 78
Относно темата с кърменето, аз кърмих баткото до 2 години и 3 месеца. Всички около мен, освен мъжът ми и майка ми, ми подмятаха едва ли не подигравателни коментари, че яде кебапчета и цока от мен. Изобщо не ми пукаше. Отбих го, защото не спираше да се буди на всеки два часа през нощта, за да ме търси. Кърмехме си се вкъщи, не съм му давала на детската площадка, беше незабравимо и любимо за мен време.
Няма мнение, което да ме убеди, че нещо дадено от природата не е най-доброто. Тя просто е съвършена...
Минусите, които мога да изтъкна бяха, че реално не можеше да се отделим за повече от 3 часа. Но това за мен не бяха минуси. Аз съм си го избрала.
Малката сега също я кърмя. Но й давам и АМ, когато се наложи. Не мога да цедя и не се мъча. Планирам да я отбия по-рано, защото ще ми се наложи след годинка да се върна на работа, а ми се иска да спя през нощта. Вече не съм на 24 и ми тежи неспането.
Мили момичета, гледайте си децата, както вие си прецените, но лично за мен, по-добро от природата няма 🥰

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 10:44 от Elica7931

# 79
Здравейте мами. Не знам къде да пиша и намерих тази тема. Синът ми е роден на 06.11.24г. Днес бяхме на уролог, понеже когато ни слагаха ваксината личната каза че десният тестис е асансьорен. Но днес ни казаха не не е асансьорен тестис, а той се намира в слабините и ме насичиха към Пирогов или Вита и че трябва да се направи козметична операция. Моля споделете ако имате някакъв подобен проблем.

# 80
Мамита, нещо ме занимава от два дни - как протича вечерта при вас преди бебето да заспи - ядене и заспиване? Заспива ли на гърда докато яде? Ако да - оригвате ли го след ядене т.е. преди сън? Не се ли разсънва така? Четете ли книжки? Ако да - кога: преди или след последното ядене?
Ще ви кажа защо питам - Филип става сутрин по относително различно време - между 5:30 и 6:30, което е доста широк диапазон. Съответно часът е на лягане вечер е плаващ според разбуждането му сутрин - пак между 19:30 и 20:15ч.
Обаче: вечер дава сигнал, че е време за лягане най-често с търкане на очички. Докато го приготвя (къпе се само два пъти в седмицата, не всяка вечер, заради обривите), той е готов за последното ядене и заспива непосредствено след като се е наял. Т.е., не успявам винаги, даже по-често не успявам, да го оригна. Чудя се дали това е правилно или трябва да го събудя, за да свършим тая работа?
Но се питам друго - как ще я караме, когато дойде времето да четем приказки, като дойде време да му разказвам приказки?? Та кога да му ги чета като той слага кепенците веднага след яденето? Дайте съвети какво да променя, за да вмъкнем по-нататък слот за книжка 🥺

# 81
Аз чета книжки по всяко друго време от деня, но не и вечер. За момента се старая интервалът преди сън вечер да е минимум 2 часа, макс 2 ч. 30 мин (5+ месеца), а вечер бебето така или иначе е най-нервно след цял ден изпълнен с впечатления. Не се радва така на книжките, както през деня и за това не се хабя 😄 Вече като стане по-голяма и разбира, тогава ще чета преди заспиване. За момента асоциациите ми за сън са си гърда (лошо, ама това е положението),масаж и "Зайченцето бяло". Не я оригвам след като заспи и не забелязвам да изпитва дискомфорт заради това. Но тук да отбележа, че тя се оригва изключително рядко по принцип.

# 82
Здравейте мами. Не знам къде да пиша и намерих тази тема. Синът ми е роден на 06.11.24г. Днес бяхме на уролог, понеже когато ни слагаха ваксината личната каза че десният тестис е асансьорен. Но днес ни казаха не не е асансьорен тестис, а той се намира в слабините и ме насичиха към Пирогов или Вита и че трябва да се направи козметична операция. Моля споделете ако имате някакъв подобен проблем.

Синът ми беше с термин 01.11. На последната консултация на 5месз. педиатърката каза, че тестисите все още са му високо. Тъй като ми е доста близка, каза по-добре да отидем на уролог, за да съм и аз по-спокойна. Записах му час при д-р Минова ( началник на детска урология в Пирогов). Останах изключително доволна. Обясни ни всичко подробно на достъпен език, изключително мила към малкият. Каза ни: тестисите са все още високо в скротома, не са фиксирани, но пълното фиксиране трябва да се осъществи на 18м. възраст. Също така ни каза да си запишем час на 12м. възраст за тестисите. Погледната и пишлето, каза че има фимоза, която пречи лесното забелване. Изписа 2 крема за 30дни. Мажем го от седмица и кожата се е доста отпуснала което позволява и самото забелване.
Препоръчвам Ви я с две ръце!

# 83
И аз чета книжките през деня и вечер тя си заспива на гърда. Не я оригвам, тя е достатъчно голяма сама да се оригва, когато има нужда. Като заспи на гърда и се пусне, обикновено я слагам в чувалчето и тя се поразсънва и и давам пак да яде, че да може да да спи по-дълго и така докато пак не се пусне сама или пък направо си е заспи.

Не виждам защо да е лошо да заспива на гърдата, супер лесно е така и е много приятно. И е най-естественото нещо на света

# 84

Синът ми беше с термин 01.11. На последната консултация на 5месз. педиатърката каза, че тестисите все още са му високо. Тъй като ми е доста близка, каза по-добре да отидем на уролог, за да съм и аз по-спокойна. Записах му час при д-р Минова ( началник на детска урология в Пирогов). Останах изключително доволна. Обясни ни всичко подробно на достъпен език, изключително мила към малкият. Каза ни: тестисите са все още високо в скротома, не са фиксирани, но пълното фиксиране трябва да се осъществи на 18м. възраст. Също така ни каза да си запишем час на 12м. възраст за тестисите. Погледната и пишлето, каза че има фимоза, която пречи лесното забелване. Изписа 2 крема за 30дни. Мажем го от седмица и кожата се е доста отпуснала което позволява и самото забелване.
Препоръчвам Ви я с две ръце!
Когато ни изписаха от болницата личната дойде и го прегледа и каза че и двата тестиса са там, на първата и втората ваксина пак го гледа и пак каза че са на място, миналия месец не го гледа и сега ми каза че единия и асансьорен и ченяма нищо притеснително. Майка съм на първо и то много желано бебе инвитро. Толкова много ми е притеснено. Сега в четвъртък пък сме ва УНГ, защото езика не го прибира и така щял да деформира долната челюст, но от вчера го наблюдавам че затваря устата но езика го свива нагоре.

# 85
Gerimal, би ли споделила имената на кремчетата? И при нас горе долу е такова положението, ние мажем с Фимозин гел, но от 2 дни. Моето момче е на 4м. личната лекарка каза, че ако няма промяна до 6ти месец ще ни прати на уролог Grin

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 22:55 от LuisaMar

# 86
Аз го оригам през деня само, преди нощен сънни през нощта - не. Нашият го слагаме да спи към 20-20:30, по новото време 21-21:30. Ретината преди сън е: гасене на всички лампи, кърмене, биба и го гушкам. Повечето пъти заспива сам без да го люлея или приспивам по друг начин, но ако се налага гп правя. Книжки четем през деня, не се получава вечер и при нас.
Междудругото как се отразява при вас смяната на времето? Ние си мислехме дали плавно да не му изместим часа за лягане пак към 20 часа, но пък лятото ще го извеждане навън към 18-19 часа заради жегите ,та 21-21:30 ми се струва супер за лягане, знам ли. Вие как ще процедирате?

# 87
Ани, аз не мога да ти помогна, но има консултация тук във форума с проф. Бранков - детски хирург, можете да го попитате и него за мнение. Той е спец за тези казуси.

Днес детето спа до 8:30, заедно с мен, направо като видях часовника щях да припадна, целия график отиде на кино. Заспа преди малко, от няколко дни пак почна да заспива след 22ч и полудявам. През деня пак е някакъв ужас, спи ѝ се, хленчи, приспивам - събужда се. Реве, че ѝ се спи, приспивам пак - буди се. Спи ѝ се още и плаче. 🤦 Не знам какво ѝ стана пак, бебешка му работа.

Оригам я само, когато не ѝ се спи (тоест повечето пъти). 😃 Приспиваме се на ръце, кръст не ми остава. Не знам как ще го оправим това, тя сама просто не заспива.

# 88
И при нас е трудно оригването, не на всяко хранене де оригва. Яде по 5 пъти на ден на 4 часа. Когато се събуди, хапва, играем си и след 1и30/2 вече започва да киселее, слагам го в кошарата, включвам му патентова да му пее, люшкам го, той си се завива през глава и заспива. Рядко се е случвало от ядене до ядене да не спи.

# 89
Ние имаме що-годе нощен ритуал, но за да го организирам, започваме около 1 час преди времето за сън. Към 19:20 го събличам, правим тоалет в банята, после масаж на леглото на светлината на един прожектор, който оцветява тавана в различни цветове (много му харесва) около 15 минути и през това време му говоря колко го обичам, как сега ще спи спокойно, какво добро момче е; обличам го в чиста пижамка и го подавам на ММ. Те се хранят на приглушена светлина и се приспиват, до 20:00-20:15 е заспал.
Според мен приказките и книжките ще се наредят по-нататък.

Някоя мама тук да е давала замразена кърма? Имам кърма във фризера и реших да дам тази, която е до края на Април преди да изтече срока на съхранение. Извадих вчера 200мл, в хладилника първо, после като се втечни напълно я затоплих. Нахраних го. И срещнах 2 проблема - първо, огладня екстремно бързо, след 90 минути нададе такъв вой, а аз в началото не можах да разбера какво се случва.... Нахраних го с още от размразената кърма и той я повърна до 10 минути...
Възможно ли е кърмата да има по-ниска калорична стойност, защото е от време, в което бебето се е нуждаело от по-малко калории? Нали се променя с времето... И защо я повърна? Може ли да не му понася? Чувала съм за такива бебчета, които не могат да консумират замразена кърма. Не е с високо съдържание на липаза, няма мирис на риба/метал... Съвсем се ошашках вчера, имам 7л във фризера...

Общи условия

Активация на акаунт