Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 35 008
  • 775
  •   1
Отговори
# 135
Привет на всички строящи. Моето питане е следното:около къщата има направени пътеки, и съответно тръбите за отвеждане на дъждовната вода от покрива са вкопани в тези пътеки. Чудя се как да се направи, като се облицоват с плочки пътеките, насипе се пръст до нивото на пътеките, отворите на тези тръби ще се запушат. Ако се насипе ситен чакъл край пътеките, сложат се решетки на тези тръби, дали ще се изтича водата. И може би трябва да се сложи плътен найлон под чакъла?

# 136
Здравейте, надявам се,че съм в правилната тема. Предстои ни подмяна на покрив на къща, фирмата, която сме харесали настоява нещата да започнат да се случват от 1 юни. На мен ми се струва, че това е супер валежен месец и ме притеснява,че ще се наводним т.е няма ли риск и при самото поставяне на всичко? Трябва да се прави пояс и още неща. Може ли някакъв съвет?

# 137
Здравейте, надявам се,че съм в правилната тема. Предстои ни подмяна на покрив на къща, фирмата, която сме харесали настоява нещата да започнат да се случват от 1 юни. На мен ми се струва, че това е супер валежен месец и ме притеснява,че ще се наводним т.е няма ли риск и при самото поставяне на всичко? Трябва да се прави пояс и още неща. Може ли някакъв съвет?
Да валежен е, но вероятно бригидата има начин да покрива обекта с найлони или друго докато вали, така че да не ви наводният. Ако обаче може да си позволите лукса майсторите да ви чакат, оставете ремонта за юли. Дали обаче ще са свободни за вас е под въпрос. Не знам в кой район сте, но в София и областта за майстори се чака вече и по 1 година.

# 138
Здравейте, аз съм с малко по-различно питане. Направили сме вече проекта и сме пред започване на строежа, но като че ли ми се иска да обсъдя нещата с интериорен дизайнер или мебелист. Нямам все още никаква идея в главата какво обзавеждане искаме, по-скоро мислихме да използваме по-ниските оферти в Турция, но пък това е пречка за планирането. Бих предпочела в по-голямата част да се спрем на готови решения, а не по поръчка, изцяло от финансови съображения. Вие как постъпихте? Притеснявам се, че ще изпуснем важни моменти за окабеляването и добро разположение на мебелите, но в същото време не знам до колко си струва да се заплати проект? Ще се радвам да споделите ваш личен опит. 😊

# 139
На фона на цялата сума за строеж изработването на първоначален проект (не непременно с конкретни модели мебели, но поне разположение и размери) не би трябвало да бъде колосална сума, а ще спести много бъдещи неудобства, възможно - и излишни средства. Аз точно така бих подходила и за мен това е перфектният вариант. После може да се наложат повече компромиси при съобразяване на даденостите, т.е. най-големият плюс на собственото проектиране на нова сграда може и да се изгуби, ако не изцяло, то поне в някаква степен.   

# 140
Колкото повече детайли уточните по време на проектната фаза, толкова по добре за Вас!
Ако имате добър проектантски екип би трябвало да могат да Ви предложат и интериорен проект. Естествено това допълнително се заплаща.

Ние не сме ползвали услугите да интериорен дизайнер, но въпреки това мисля, че се справихме прилично. Но и не сме се стремили да постигнем "уау" визия. Ако екипът е добър, може да даде добри решения за функционално усвояване на пространствата.
Общо взето за дробри резултати винаги трябват добри специалисти, които не се намират лесно и се отразява на цената.

Относно турските мебели - две мои приятелки заложиха на такива мебели и двете са много разочаровани.  Лично аз не съм търсила и не мога да дам лични впечатления и отзиви.

# 141
Нали приятели правиха основен ремонт на тяхната къща и купуваха плочки, санитария и мебели от там. Интересното беше, че същите модели 1:1 се продаваха във Варна, но на много по-висока цена като италиански. Не съм ходила аз самата да обикалям и да сравня качество/цена, но на база техния опит съм склонна да разгледам.
Честно казано от рано мисля за обзавеждането, тъй като на апартамент по БДС ми се наложи в последствие доста промени да правя и сега съжалявам за някои недоизмислици.
Обмислях и за Икеа като вариант, поне частичен, виждам, че работят с консултанти. Не мисля, че сама ще се справя колкото и пинтерест да гледам. 😄

# 142
Цитат
същите модели 1:1 се продаваха във Варна, но на много по-висока цена като италиански
В тази връзка бих обмислила поне две хипотези (и двете са проверими), преди да си съставя окончателно мнение за конкретни продукти - или варненските мебели са същите турски, но ребрандирани (да не кажа нещо повече) като италиански и със завишена цена или турците правят реплики на италиански мебели, но с различни материали и качество, видимо изглеждащи идентично.

# 143
Pepi Petrova 639008 може да уловите водите в резервоар или дренажен кладенец. Това което мислите с чакъла също може да стане, но не слагайте найлон отдолу и изкопайте поне педя надолу за да има буфер за водата.
Nomadgirl говорете с архитекта, в проектите се включва базово обзавеждане което е достатъчно за предвиждане на нужните инсталации.

# 144
Нейното е прекалено базово и обикновено. Като на селска къща. Няма нищо разчупено. Чак толкова скучна къща не искам. 🫣

# 145
Ами Вие ще си кажете Вашите "разчупени" (каквото и да значи това) виждания, а архитектът ще ги съобрази. Сега е моментът да се индивидуализират и помещенията, и разположението на мебелите, за да се предвидят съответните инсталации и други особености според функцията, после може да е късно. 

# 146
И аз това се зачудих, че би следвало в проекта в част архитектурна да има визуализация на разпределението на основните мебели, кухня, спални, място на осветлението, контакти,ВиК, размери и отвори врати и прозорци. С проекта не се представят само празни квадратчета. Като се видят възможните размери, вече в последствие ще се изберат и подходящите мебели. Иначе има разни програмки, с които може да се направят примерни интериорни проекти. За тях да се пита в интериорната тема.
А то щото икейските мебели и разпределение са много разчупени и извънземни.

# 147
Привет на всички строящи. Моето питане е следното:около къщата има направени пътеки, и съответно тръбите за отвеждане на дъждовната вода от покрива са вкопани в тези пътеки. Чудя се как да се направи, като се облицоват с плочки пътеките, насипе се пръст до нивото на пътеките, отворите на тези тръби ще се запушат. Ако се насипе ситен чакъл край пътеките, сложат се решетки на тези тръби, дали ще се изтича водата. И може би трябва да се сложи плътен найлон под чакъла?
По принцип се слага геотекстил под чакъла, доколкото съм чел. Но предлагат и дренажни тунели, който събират до 300л. Може да продължите тръбите в тях и да ти закопаете. Увиват се също в геотексил, да не влиза почва вътре и да се запуши.

# 148
Именно, включено е в цената и сега е моментът, ако не сте одобрили идейния проект, да се координира с архитекта да съобрази обзавеждането с Вашите предпочитания. Респективно ЕЛ и ВиК инсталациите ще се съобразят с част архитектурна.

# 149
  • София
Nomadgirl, подкрепям мненията, че на фона на огромната сума около строежа да заплатите допълнително дизайн няма да е толкова много. Но това няма как да стане в начален етап. Първо вие трябва да сте наясно колко и какви помещения искате, също и на каква площ. После идва главната роля на добрият архитект, който трябва да предложи разпределение спрямо изисквания и дадености. Така че на първо място ви трябва добър архитект.

Общи условия

Активация на акаунт