Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 22 448
  • 457
  •   1
Отговори
# 435
Аз не бих махала пристройката. За парите - няма какво да те лъжа, спестяваш си само грубия строеж - от там насетне си плащаш като за строителство. Но не се занимаваш с разрешителни и общини. И като стана дума - трябва да провериш много добре дали това, което купуваш е това, което съществува в документите. Също така какъв е статутът на земята. Теренът наистина изглежда хубав.

Основните неща за проверява са:
- има ли документи за целия строеж
- конструктивно здрава ли е сградата
- има ли вода целогодишно
- има ли проблеми с тока
- светла височина на жилищните етажи

Това е на първо четене.

# 436
Каквото и да преустройваш винаги си обвързан с настоящата конструкция и ще си ограничен да се съобразяваш с нея.

dreamingfly другото е посочила,  плюс че ще платиш и за разчистване и къртене на всичко старо, но ако всичко е изрядно документално със старата къща, можеш да почнеш да действаш веднага.

Ако ще правиш по-сериозни реконструкции, пак ще трябват проекти, но ще е може би една идея по-бързо.

# 437
Благодаря ви. Наясно съм, че след грубия строеж всичко си е като за строителство и трябва да се плаща за разчистване и къртене. Като цяло вътре разпределението е ок и има възможност за преустройство.  Повече ме притеснява крайния резултат след реновирането. Да не излезе нещо грозно и кърпено. Предполагам, че трябва да се обърна към архитект, който да прецени как да се реновира сградата.

# 438
Да, архитект ще ти помогне и може да визуализира крайния резултат, но така няма да стане много бързо. За да се случи - първо трябва да се направи заснемане на застроеното. Също геодезическо заснемане на терена.

# 439
Конструкцията на старата къща почти със сигурност не отговаря на съвременните изисквания. Ако се прави проект, който ще се одобрява в Общината, ще трябва да се направи укрепване с допълнителни колони и пояси отвън.

# 440
Трябва ли ми одобрение ако искам да бутна пристройка? Сградите са одобрени вече. Не вярвам всяка стара къща да й е нужно да минава през укрепване и одобрение на ново.
Покрива е бетонен. Предполагам, че трябва да има здрави основи и колони, които да го държат и биха покрили стандартите.

# 441
Трябва ли ми одобрение ако искам да бутна пристройка? Сградите са одобрени вече. Не вярвам всяка стара къща да й е нужно да минава през укрепване и одобрение на ново.
Покрива е бетонен. Предполагам, че трябва да има здрави основи и колони, които да го държат и биха покрили стандартите.
Най-добре си наеми инж. конструктор и архитект, които да ти отговорят на на повечето въпроси. Провери тази къща дали изобщо има законни документи и какво точно пише в тях. Не разбрах кое наричаш пристройка. Къщата отвън не изглежда зле и дори така разчупена е по-интересна. С разни модерни материали за външно облицоване би могла да се получи много красива. Парите ще са сериозна сума, за да я превърнеш в модерно жилище. За мен е прекалено огромна, но пак зависи колко човека ще я ползвате. От друга страно не бих купила имота само заради парцела, а да бутам голяма, построена къща.

# 442
  • София
Подкрепям съветите по-горе. При толкова голяма къща е обосновано да  наемете проектантски екип, особено ако правилно предполагам, че искате да направите имота къща за гости. Иначе и за мен къщата е много голяма за еднофамилни ползване. И многоетажното разположение също никак не би ме зарадвало, но това е мое мнение.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 16:21 от sofyia

# 443
  • София
Аз не знам защо си мисля, че е много възможно ремонта на тази да излезе колкото бутането и построяване на нова, особено ако не е толкова голяма... Особено ако се нуждае от укрепвания, допълнителни колони, пояси и тн

# 444
Не виждам защо да се нуждае от укрепване и колони. Такива се правят в случай, че къщата ще се надгражда с още етажи или пък да се повдига подпокривното простраство. Ако къщата е от 90-те г. то е възможно да има проекти и всичко да е съгласно изискванията.  Такава къща може да е доста стабилна, но това ще го преценят експертите.

# 445
Ако не се прави нов проект, се предполага, че конструкцията си е устойчива. Просто оттогава са много завишени изискванията. Само за ремонт предполагам няма да има проблем да.

# 446
Любопитна съм тези неща в червеното какви са

Блокчета? И нещо като допълнителни колони? Изглежда е строена върху нещо старо.
Гледам и козирката, ако и първата плоча е  дебела колкото нея Sad...
Едно време бетонът не беше толкова скъп, и би трябвало да е със стабилни основи, но това трябва да се види.
Колкото до "гаража" на приземния етаж. Каквато и кола да се паркира там това са вибрации, и било нужно спец изпълнение. Това ни каза архитект когато ММ си мечтаеше да има гараж под първия етаж.
Ако конструкцията е стабилна и цената е ок, то от това може да се направи прилично жилище. Стълбището не е чак кой знае какъв проблем. Строеж на подобна къща е много скъп сега. Ремонтът също, но етаж по етаж във времето няма да е много трудно.

# 447
Здравейте.  Някой може ли да ме ориентира колко върви в момента цената за груб строеж на едноетажна монолитна къща за село близо до гр. Пловдив?

# 448
Любопитна съм тези неща в червеното какви са

Блокчета? И нещо като допълнителни колони? Изглежда е строена върху нещо старо.
Гледам и козирката, ако и първата плоча е  дебела колкото нея Sad...
Едно време бетонът не беше толкова скъп, и би трябвало да е със стабилни основи, но това трябва да се види.
Колкото до "гаража" на приземния етаж. Каквато и кола да се паркира там това са вибрации, и било нужно спец изпълнение. Това ни каза архитект когато ММ си мечтаеше да има гараж под първия етаж.
Ако конструкцията е стабилна и цената е ок, то от това може да се направи прилично жилище. Стълбището не е чак кой знае какъв проблем. Строеж на подобна къща е много скъп сега. Ремонтът също, но етаж по етаж във времето няма да е много трудно.

"Едно време" когато е строено това нещо си е бил бая скъп за тогавашните разбирания. Демек 80те или най-много 90те на око. Днешно време хората не разбират защо тогава са гледали да пестят от бетон, както и от всичко друго де. От немотия и дефицит.
Сега бетона е без пари, цената му в момента е само 30-40% над тази на която строих преди 18 години. На фона на инфлацията си е поевтиняване. На фона на разликата в доходите си е направо без пари.

# 449
Лервеното в ляво вероятно са основи от някоя вила от 70те. Другото е колона към пристройка, която е паднала Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт