Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 27 631
  • 626
  •   3
Отговори
# 570
  • Пловдив
Yellow Flower, просто поговорете със съседите, които си живеят там. Питайте ги за всичко, което ви интересува, едва ли някой ще откаже инфо. А и е важно на какви съседи ще случиш, ако отсега са запънати, да си имаш едно наум...

# 571
  • София
Подкрепям Джи. Напълно възможно е да има вода от ВиК, и след като имате реални изходни данни, ще стане ясно бързо. При нас в Горна Малина има огромна територия ниви, вкарани в регулация от общината, когато ние търсихме парцел, вече се продаваха. И сега има свободни, но такъв парцел, макар и УПИ, гарантира много повече разходи.
След като сподели ситуацията и си решена да купиш мястото, бих те посъветвала да извадиш разрешителни за преместваем обект и да сложиш един контейнер 40-60 м2, на бетонни стъпки. Фундамент не се изисква.
Много пъти съм писала в темата, че съм абсолютно против тях, защото обитаваме такъв 20 м2, докато строим. Поръчахме го с малък кухненски бокс, малка баня с тоалетна. При нас е сложен на бетонна плоча, защото по документи е гараж. Термопанелите са 60 ММ и не осигуряват никакъв топлинен комфорт. Лятото вътре е +10 градуса, зимата е оо-студено от навън. Прави конденз при по-голяма разлика в Т. Но с един почти постоянно работещ климатик се спасява положението.
Такъв контейнер може да се поръча с по-дебели панели. Огромното предимство е, че се изработва и монтира бързо, и не изисква фундамент, т.е се спестяват минимум 20 хил.лв.
Всички останали сглобяеми сгради изискват такъв.
Ако се насочите към строеж на къща, независимо монолитна или сглобяема (от истинските, не турските бараки, които рекламират), начинанието няма да бъде никак евтино. Без собствен труд, без собствена техника някаква, цената няма да е по-ниска от 2000 лв/м2, според мен това е минимумът в момента.
Ето такъв тип фургон имам предвид, може да в с панел 60, 80, 120 ММ.
https://tophouse.bg/produkt/bambu-2-modulna-kashta/   

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 10:47 от sofyia

# 572
Yellow Flower, просто поговорете със съседите, които си живеят там. Питайте ги за всичко, което ви интересува, едва ли някой ще откаже инфо. А и е важно на какви съседи ще случиш, ако отсега са запънати, да си имаш едно наум...
Джи, говорих със съседката, тя потвърди че са изградили водопровод и ток има, нов трафопост строят за новите къщи, които са в полето, но за нашият парцел няма проблем да се включим съм съществуващият стълб. Тя ме насочи към строителят, който ги строи и той беше на строежа и той потвърди, че и ток и вода има. Взела съм им телефоните и на двамата, мога пак да им звънна, но ще изглеждам луда, да питам едно и също нещо сто пъти. Съседката каза, че тя има вода от водопровод, но няма канализация, на септична яма е, която и я изградила фирмата, построила къщата. Съседката беше супер мила, после пак ми звънна, да ми даде номера и на сина и.
Обаче като чета темата и се страхувам да вярвам на каквото и да било.
София към такъв контейнер, малка къщичка без фондамент и аз клоня.

# 573
Джи, говорих със съседката, тя потвърди че са изградили водопровод и ток има, нов трафопост строят за новите къщи, които са в полето, но за нашият парцел няма проблем да се включим съм съществуващият стълб.
Няма смисъл да гадаеш повече. Изчакай тази архитектка да провери документите и вероятно ще може да ти обясни какво следва да се направи и какво те очаква ако закупиш парцелът. Ключовото е кой е изградил въпросният водопровод и каква собственост е. Мисля, че повече от подробно ти обясних какви са възможните проблеми. Относно свръзването с електропреносната мрежа, съседката не е никакъв фактор и няма как тя да прецени дали може или не да ти дадат положително становище от ел. дружеството за това къде и как да се присъединиш, както и дали има достатъчно свободна мощност, с която да ти захранят къщата. Като си изясниш тези основни въпроси ще може да вземеш информирано решение за имота, а след това и да прецениш къкъв тип строителство да избереш.

# 574
@Yellow flower 12:

Един принципен съвет: ако имотът ти харесва и ти го искаш - взимай го. Но не го прави заради майка си. Тя няма да стане по-доволна и ти няма да се превърнеш в добрата дъщеря. Нарцистичните хора са много добри в това да карат близките си да се чувстват виновни. Колкото по-ясни граници поставяш и по-малко им угаждаш, толкова по-добре. Не знам в какви отношения си с мъжа до себе си, но помисли и за това - готова ли си потенциално да жертваш отношенията си с него заради това, че майка ти те е накарала да се чувстваш виновна?

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 21:24 от Hipocampus

# 575
На мен имотът си ми харесва, ако не ми харесваше, нямаше да го искам. Не е това предмет на дискусията. Единственият ми страх е дали ще си прекарам ток и вода, друго не ме притеснява.
За мъжа ми повече не ми се коментира. Иска ми се да ме подкрепя, но той си има скъпа къща, такава каквато предполагам и всички в тази тема искат. Огромна, но не е собствена. Аз искам моя къща, в която аз да си се пека в градината, без да има други роднини. Понеже финансово в момента мога да си позволя само парцела, съм принудена да търпя капризите на всички около мен.
Според мъжа ми страховете за тока и водата са ми излишни, но аз от два дни съм в някаква супер паника, след като ви изчетох мненията. Чакам с нетърпение понеделник, да видя какво мога да проуча.

# 576
Yellow, ние сме с водопрод на стопански начала. На нас от Софийска вода ни дадоха да се включим с нов строеж към него със съществуващото отклонение (не променяме диаметъра). На всички останали съседи не дадоха и те са си озаконили къщите със собствени водоизточници. Реално си имаме абонатни номера към Софийска вода, в нашия случай ни помогна съществуването на законна сграда в имота. Вземи някой познат архитект и той да ти провери нещата.

# 577
Момичета, някой вадил ли е разрешение за преместваем обект от общината? Лесно ли става?
Решихме, че най-евтино ще ни е да си сложим преместваем обект.
Днес ходих в електроразпределение, казаха че в изходните данни от 2021 г не пише, че аз трябва да си изграждам трафопост. Плаща се 97 лв за предварително проучване и свързването е 1339 лв, ако всичко е нормално, става между 1 и 4 месеца. Повече информация не ми дадоха, трябва ми нотариален акт и разрешение за преместваем обект, скица и тогава сключваме договора. За проучването само нотариален акт и скица. Честно казано предпочитам да им вярвам и да не се тревожа повече.
Утре ще отида и до ВИК, предполагам че и там нищо няма да ми кажат, след като не съм собственик, но поне ще опитам.
Четох в интернет, че ако има водопровод, трябва да съм си изградила септичната яма аз, за да ме включат. Бихте ли ме ориентирали за цени за изграждането на септична яма по сегашните стандарти, както и да бъде одобрена от басейнова дирекцив. Къде е тази басейнова дирекция? Благодаря предварително.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 14:15 от Yellow flower 12

# 578
То вече не се нарича септична яма, а пречиствателна станция, цената зависи от броя на хората в имота. Към 3-4000 лв е.

# 579
Благодаря, а фирмата която я изгражда, тя ли дава сертификата от басейнова дирекция, че отговаря на изискванията? Дали от ВИК има фирми, с които работят, в смисъл ги изграждат?

# 580
То вече не се нарича септична яма, а пречиствателна станция, цената зависи от броя на хората в имота. Към 3-4000 лв е.
Не, не се нарича пречиствателна станция! Това са различни неща. Изгражда се изгребна яма и дори може да не се поставя пречиствателна станция, но всичко се проектира с къщата от ВиК проектанти.

Yellow, бъркаш основни понятия. Едно е водпрово,д по който тече чиста вода за питейни и битови нужди, а съвсем друго е канализация и изгребна яма за отпадни(мръсни) води от домакинството. Няма как ние тук да те обучим за 1 ден и да се заемеш сама с построяване на къща и свръзването й с ВиК и ток. Тотално си се объркала и се въртиш в кръг. Целият този процес е сложно и скъпо струващо начинание, за да може човек, който е много далеч от тази  материя да си позволи сам да свърши каквото и да било. Обърни се към експерти в областта първо на имотите(адвокат) и след това в проектиренето и стротелството на къщи. Консултирай се с тях и им дай пълномощно те да се заемат с всичко. Разрешение за поставяне на преместваеми обекти основно се издаватт за изпълнение на търговска или друг вид бизнес дейност(да има и изключения, но зависи от общината/кмеството, в което се намира имота) и НЕ хич даже не го издават така лесно, особено в границите на София. Освен това разрешението, ако въобще общината ти го издаде важи за определен период от време, след което трябва да кандидатсваш отново. Относно Басейновата дирекция, там пък без ВиК специалист дори заявлението няма да можеш да си попълниш, защото е свързано с проектни стойности. Ще те отрежат още на етап заявление.

# 581
Мисля да се огранича до преместваемо бунгало и не смятам да ползвам адвокат.
Има водопровод, но няма канализация. Това са различни понятия. Водата идва от водопровод и отива в септична яма, това е целият процес.
Че нямам понятие от строеж, нямам. За това и ще си сложа бунгало, едва ли е ядрена физика, все пак.
За строеж на къща в момента нямам възможност. Очаквам да получа пари от реализирането на други имоти, но не знам кога ще се случи това и тогава вече ще ползвам проектант.
За сега ми е дерт тока и водата. Не планирам да живея постоянно там, за да ми трябва лукс.
Това е в кратце.

# 582
Да попитам тези, които имат декинг на терасите и дървета наоколо - как почиствате листата под профилите, че да не се натрупват и да започнат да гният?

# 583
Мисля да се огранича до преместваемо бунгало и не смятам да ползвам адвокат.
Има водопровод, но няма канализация. Това са различни понятия. Водата идва от водопровод и отива в септична яма, това е целият процес.
Че нямам понятие от строеж, нямам. За това и ще си сложа бунгало, едва ли е ядрена физика, все пак.
За строеж на къща в момента нямам възможност. Очаквам да получа пари от реализирането на други имоти, но не знам кога ще се случи това и тогава вече ще ползвам проектант.
За сега ми е дерт тока и водата. Не планирам да живея постоянно там, за да ми трябва лукс.
Това е в кратце.
Мда, точно така, водата от водопровода отива в септичната яма, страхотно!  На добър час с бунгалото!

# 584
  • София
Yellow, не става въпрос за лукс, а за това, че се изискват проекти и разрешителни.
Първо се получават Изходни данни, с подаване на молба и скица виза, в съответното ВиК. След около месец ще получиш отговор.
За да се проектира водопроводно отклонение, трябва цялостен проект - част Архитектурна, част ВиК, тези ще са задължителни. Предполагам твоята позната архитектка е наясно с процедурите за преместваем обект, но всяка община е като нея си, т.е след придобиване на парцела е хубаво първо да започнеш с една среща с Гл. архитект на твоята.
За да получиш вода от ВиК, се заверява направения проект, изгражда се шахта за твоя сметка, купуват се комплект части (скоби, филтър, водомер) и тогава правиш график за действителното присъединяване.
В имота сама си изграждаш мрежата за чистата вода, връзваш към сградата.
Изграждаш и канализационните тръби, които отиват в ИЗГРЕБНА ЯМА. Септичните ями са забранени, т.е можеш да ползваш, само ако имаш заварена такава. Изграбната яма представлява голям съд, примерно 7-10-15 м3, който периодично се изпомпва и изхвърля. Точна цена няма как да кажем. Прави се изкоп, подложен бетон, инсталира се, засипва се поне 1/4 със земновлажен р-р, за да не изплува, заравя се.
Пречиствателната станция е съвсем различно нещо.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 08:41 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт