Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 27 649
  • 626
  •   2
Отговори
# 585
Утре ще ходя  при главния архитект. Всички тези неща ги разучих и аз.
Харесах си къща без фундамен, на колци, слагат ти я, никакво разрешително не искат. Цялото свързване с ток и вода от мен. С токът мисля, че ще е лесно, проблемът ще е водата.
София благодаря ти за добрия тон. Оценявам го.

# 586
Няма как “да не искат” никакво разрешително. Разрешително е необходимо за всякакъв тип обекти. Конкретно за преместваемите разрешителното даже е срочно - до 5 години, после се подновява.
Имах повод тази година да се занимавам с теми като преместваем обект, допълващо строителство и тн., проверявах детайлно, затова съм сигурна в думите си.

# 587
Ветрена и аз съм сигурна, че разрешително се иска. Фирмата, която ти доставя къщата не я интересува имаш ли нямаш ли разрешително, Стоварва ти я в двора, пък ти се оправяй. Чета обаче, че за свързването с ВИК мрежата трябва разрешение за строеж, а аз ще искам разрешение за преместваем обект и не знам дали ВИК ще го приемат това.
За това утре ще ходя при архитекта да го питам в неговата практика какво ще ме посъветва. И после ще ви пиша, темата е за взаимопомощ, да си споделяме. Може да е полезно за някой, въпреки че всеки случай е различен. Проблемът ми са парите,ако имах достатъчно пари, хич нямаше да го мисля.

# 588
За преместваем обект виж чл. 56 от ЗУТ и допълнителните му разпоредби - § 5, т.80. По чл. 56 обектът не може да бъде с жилищно предназначение, освен за временно обитаване при бедствия (в този случай дори не се изисква разрешение за поставяне). Дори и да издадат разрешение (нищо вече не е в състояние да ме изненада в общинската администрация, особено по прилагането на ЗУТ), имай едно наум, защото ще направиш разходи за присъединяване и т.н. и то с временни връзки, ако обектът е преместваем, а един ден може да получиш разпореждане за премахването му (поне по наредбата на СО максималният срок на разрешението е 5 години и трябва да се поднови преди изтичането му). В твоята ситуация не бих предприела никаква стъпка или самостоятелно проучване без компетентно лице - архитект, конструктор и т.н. според обстоятелствата. При това консултациите и становищата е добре да са писмени.   

# 589
Дами, Софийска вода свързва и преместваеми обекти, не е задължително да имаш разрешение за строеж. Таксите са ниски: 150 лв разглеждане, 135 за канал и 210 накрая при сключване на договора. Но цялото изграждане на изкопна яма, шахта, тръби и проект е за сметка на клиента. Как мислите дали ще се вместя в рамките на 10 000 лв всичко? Строителите нищо не казват без проект, дори и ориентировъчно. Някой правил ли го е скоро цялото това упражнение?
И един безплатен съвет от мен, когато си намерите мечтания парцел, първо отидете при главния архитект на общината, той е наясно с всичко. Не ви трябват брокери, адвокати, архитекти, проектанти и прочие специалисти. Първо главния архитект, питайте си него за всичко. Той има приемно време. След това са дружествата, те дават подробна информация, като за водата са много съгласувания и е много сложно, но все някак ще стане. Бог да е с нас.

# 590
  • София
Да, свързва, ако има възможност.
Аз лично не съм наясно с процедурите около преместваемите обекти, но изобщо не вярвам да е без проектна документация.
Иначе да, Гл.архитект е наясно с процедурите, нали и ние това обяснихме. Но всичко, което подробно изясни Фаталина е в сила.
Тук има потребителка, която построи в центъра на софийско село, водоснабдено, и й се наложи да изгради ВиК отклонение около 40 м, ако не ме лъже паметта. Две години ходене по мъките и 20 000 лв. Това само за СМР извън имота. Така че само и единствено изходните данни могат да дадат отговор, добре е, че продавачът е извадил такива.
Колкото до сумата, да, няма как някой да каже колко ще е. Зависи какво изберете и като материали.
За ВиК шахтата - има такива готови, бетонни, около 500-800 лв са, предполагам доставка минимум 200. Примерна https://www.reliks-vibro.com/bg/product/water-meter-chamber-140-120-130-cm  
Нашата излезе около 300 лв - купихме едно пале бетонни тухли, изградиха я мъжът ми и детето.
Цялата ВиК и мръсен канал в двора ни излезе около 1800 лв - 700 лв за два дни багер, 100 лв инертен материал и останалите за тръби. Обаче трима човека се убихме от работа и влачене.
В темата има много хора, и с големи, и с не толкова големи къщи, които си правят много от нещата сами, така че всичко е според зависи. Simple Smile
За един работен ден в реалистично да се направят изкопите за чистата вода и за канала, и да се положат тръбите . Материали (тръби, връзки, инертен материал, работа от поне трима човека) - вероятно около 2500-3000 лв.
Изгребна яма - пак зависи какъв съд ще изберете, каква вместимост, оттам и различна цена. Там ще има минимум два дни работа - изкоп, подложен армиран бетон, и в друг ден поставяне и връзване на съда.
Да, 10 Хил лв е реалистично, ако се ползва бригада или фирма.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 13:30 от sofyia

# 591
Yellow flower 12, много ценно инфо, благодаря!

Остава обаче големият въпрос за срока на разрешението за поставяне на преместваем обект. За колко години е и сигурно ли е, че лесно ще се поднови?
И още по-големият, повдигнат от Кубратова - преместваем обект не може да е за жилищни нужди.
Това е принципно положение, не зависи от конкретната община.

# 592
  • София
Аз продължавам да си мисля, че една каравана ще е мн по-лесното решение

# 593
Продават се преместваеми къщи (37кв.м.). €65 000.

# 594
Караваната не е ок по няколко причини.
Първо - възрастната дама надали ще възприеме идеята добре Blush
Второ - каравана също се поставя с разрешение. Не е по-различно от преместваем обект.
Да, може и просто да се "паркира", но тогава трябва да е регистрирана в КАТ и да има номера.  В този случай вероятно се плащат и някакви данъци, застраховки, не съм наясно.

# 595
  • София
Да де имах предвид регистрирана и паркирана, данъци и застраховки си се плащат и на премествяеми и постоянни обекти... Сега гледам някаква каравана тип бунгало за 56 хил лв, пак е два пъти по-евтино от премествяема къща, каквото и да й се плаща, а една по-стандартна би била и по-евтина, пък като тръгнат един ден да строят вече за постоянно се продава, но до тогава евентуално не се занимава с разрешителни , подновяванията им и тн. Естествено канал, вода и ток си остават на дневен ред.
А как ще възприеме възрастната дама идеята никой не знае, реално някаква разлика между каравана и бунгало, освен колелата не виждам.
Аз със сигурност бих проучила и обмислила варианта.

# 596
  • София
За каравана не знам дали могат да се получат ток и вода? Удачна е, ако в парцела ги има.
Когато ние правихме документацията, Електрхолд (тогава ЧЕЗ) не предоставяше дори и малка мощност за косачка, помпа и т.н на празни парцели без проектна документация, докато другите две дружества в страната - да.
https://electrohold.bg/bg/sales/domakinstva/uslugi-i-neobhodimi-dokumenti/

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 13:56 от sofyia

# 597
Вижте сега, не го мисля след пет години какво ще е, мисля само за тока и водата. Това ми е най-важният проблем в момента.
Нямам никой, който да направи изгребната яна с личен труд, за това ще си ползвам фирма. Важен ми е бюджета и мога да отделя 10 000 лв за това. Повече не.
Не ми се говори за мен, но съм практикуващ юрист, мога да се оправям с документи, не ме е страх от законите. Не ме мислете в правната част, давайте идеи за бюджетни решения.

# 598
  • София
Значи първо изяснете по кой път ще вървите и какво се изисква документално. После ще отговаряме конкретно. Мисля, че доста подробно ги написах цифрите.

# 599
Ето ви една чудесна преместваема къща. Шестият пост отгоре надолу:

https://www.facebook.com/groups/330984787969415/user/61552207119465/

Общи условия

Активация на акаунт