Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 27 649
  • 626
  •   2
Отговори
# 600
Пътят е следният: получаване на нотариален акт, издаване на виза с право за поставяне на преместваем обект в два различни модела ( надявам се главният архитект да го направи както трябва), цената за това нещо не разбрах колко е, след това заявление в ЧЕЗ и софийска вода (дано изходящите данни са положителни, защото докато не го видя, няма да се успокоя) и после процедура по присъединяване. Отнема между три и пет месеца, ако всичко е наред. Другият вариант, данните от водата да не са положителни, сега не искам да го мисля, защото архитектът ми каза спокойно да си сключвам сделката. Нямам го написано, но предпочитам да не се тревожа от сега и това повече не ми се обсъжда, защото от няколко дни ми е много тревожно, а предпочитам да вярвам на хората, така по-лесно се живее. Ужасяващи истории има с всичко и навсякъде.
Когато се присъединя към дружествата, почвам да мисля за преместваема къща.

# 601
  • София
Да взема да се включа и аз в дискусията от позицията на човек,който изгради водопровод за собствена сметка.
Аз съм цитираната по-рано тук,във форума.
И така-Софийска вода разрешава изграждане на водопроводно отконение,
само ако пред имота минава водоровод и ако водопроводът позволява включване/т.е.да отговаря на определения за Вас напор на водата/.
Ако не,получавате предписание за изграждане на такъв.
За целта сключвате договор с общината и внасяте гаранция.Правите проект,съгласувате го с определените дружества и чакате Разрешение за строеж от общината.
Водопловодите са обикновено трета категория строежи,или както в нашия случай-втора катеория,така че нямате право да го строите с бригада.
Ще се наложи да използвате фирма,регистрирана в Камарата на строителите.
Ще Ви трябват сертифкати за всеки материал.
Ако има пътна настилка,става сложно.
Трябват един куп документи,доказващи,че няма подземни проводи,които да засегнете при изкопните работи.
След полагане на тръбите и затрупване,сте длъжна да възстановите асфалтовото покритие.
За целта обикаляте още няколко инстинуции,нивелатен план и т .н.
Като стане готов водопровода,го нанасяте в кадастъра,след това го внасяте в ДНСК.
Едва,след издаването на Акт 16,го дарявате на общината и подавате искане за присъединяване към Софийска вода.
Пропуснах да спомена,че се изикват проби за годността на водата от изградения водопровод.
След изграждането в продължение на 5 години,колкото е гаранцията,ако стане авария,я отстранявате Вие.
Това е накратко за водопровода.
Другият вариант е собствен водоизточник и становище от Басейнова дирекция.
За тока положението е същото.
Ако имат исканата от Вас мощност,Ви поствят стълб и Ви включват.Ако не-предписание да построите трафпост.
Единствената разлика е,че електроразпределителните дружества изкупуват впоследствие новоизгрдените трафопостове и получавате някакви пари.
Софийска вода не изкупува новоизградените съоръжения.

# 602
Всичкото това го изчетох и въпреки, че и главният архитект ми потвърди, че ток и вода има, помолих утре собственичката пак да подаде искане за проучване от софийска вода, защото не ми е спокойно.
За тока има становище от 2021, с което ходих в ЧЕЗ и казаха, че не е валидно вече, но не пише нищо за изграждане на трафопост.
Като съвет към всички купувачи на парцели мога да дам следното: ако си харесате два парцела, единият с партиди за ток и вода, но със сгради за събаряне и другият без сгради за събаряне и дървета за рязане, но и без партиди, вземете си тоя с партидите, защото да събориш сграда е по-лесно от това да си вкарате ток и вода в имота.
Аз си бях харесала с парцел с партиди, но имаше много за събаряне и мъжът ми ме разубеди, с аргумента, че е скъпо. Честно казано не проучих въпроса и не съм компетентна, но със сигурност щеше да е по-лесно от това да си изградя всичко сама.
Стискайте ми палци утре да свърша работа.

# 603
  • Пловдив
И ние така направихме - от няколко варианта се спряхме на ограден парцел с ВиК партида и стара сграда. Имаше, обаче, много храсти и треви за чистене. Отне ни цялото лято да го почистим само със собствен труд.

# 604
Купихме парцела с валидно разрешение за строеж, но незапочнато строителство. Ние искахме да си построим нашата си къща, извадихме виза и почнахме отначало процеса. От Чез ни поискаха да изградим трафопост, въпреки предишното становище и факта, че стълбовете си минават пред имота. Намалихме поисканата мощност и второто становище беше положително. Становищата са с валидност, архитектите ни се забавиха с проекта, та се наложи да вадим трето становище. За водата беше дори комично, директно отказаха. След размотаване се оказа, че са "объркали" имота.
Към днешна дата вече сме с разрешително за ползване. Времето на строеж на къщата (първа копка до УВЕ) е по-малко от всичките документални дейности преди това.

# 605
  • София
kokiko, браво и честито!
Жълто цвете, не винаги този съвет е валиден. Старите къщи са с мощности 3-4 кВ, които са крайно недостатъчни за съвременна такава. Но пък за твоят случай биха били достатъчни.
Да, събаряне и разчистване са скъпи, но пък и строителство на нещо ново също е. Така че всеки случай е индивидуален.

# 606
Аз ще искам най-малката възможна мощност, защото става въпрос за бунгало, нито пералня ще пускам, нито нищо. Само телевизор, каква толкова ще да е драмата? Вие си изграждате къщи в които да живеете с мъж и деца, при мен случаят е различен. Не мисля, че ще имам чак толкова проблеми за една барака.
До такава степен се психирах от всичко, че в мен се зароди следният въпрос: ако становището за водата е положително, след месец , когато стане сделката и започна отново целият процес, възможно ли е да е отрицателно?
На около двеста метра от мен е започнато изграждането на нов трафопост, за новите къщи, ще има ли проблем да се включа в него, ако толкова не мога да се включа в настоящият?
И след като главният архитект ми каза: изповядване спокойно, този парцел го знам и няма проблеми, аз още колко трябва да се тревожа.

# 607
Аз ще искам най-малката възможна мощност, защото става въпрос за бунгало, нито пералня ще пускам, нито нищо. Само телевизор, каква толкова ще да е драмата? Вие си изграждате къщи в които да живеете с мъж и деца, при мен случаят е различен. Не мисля, че ще имам чак толкова проблеми за една барака.
До такава степен се психирах от всичко, че в мен се зароди следният въпрос: ако становището за водата е положително, след месец , когато стане сделката и започна отново целият процес, възможно ли е да е отрицателно?
На около двеста метра от мен е започнато изграждането на нов трафопост, за новите къщи, ще има ли проблем да се включа в него, ако толкова не мога да се включа в настоящият?
И след като главният архитект ми каза: изповядване спокойно, този парцел го знам и няма проблеми, аз още колко трябва да се тревожа.
Понеже сме в бранша и ММ познава хора, самите ние сме патили от имот, който ММ проверява къде ли не и за който му се кълняха, че няма проблеми.
Та все пак, не всичко е цветя и рози, и излиза точно както казват. Имайте едно на ум. В този сектор нещата се случват с правилните хора, другото е дълго ходене по мъките. Момичетата вече описаха своите премеждия и каква е действителността.

П.П. И нямам предвид корупционни схеми, да не изпаднете в размисли  за някакви конспиративни теории 😀 , нещата далеч не опират и до пари.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 10:24 от drago_2008

# 608
Да и за това утре ще пуснем за изходни данни, обаче това гарантира ли ми, че после когато аз стана собственик и пак пусна, становището за един месец няма да е различно?
Според мен би трябвало поне в рамките на една година да е същото, нали важи за една година.
Просто не знам какво друго може да се направи, освен преди сделката да се пусне становище за изходни данни и да вярваш, че като станеш собственик след около месец пак ще е същото. Все някаква гаранция трябва да има, нали така?
Питам съвсем информативно, нямам нужда адвокат да ми го потвърждава.

# 609
Аз не мисля, че съществуа човек или институция, която да гарантира безпроблемното включване към комуналните дружества! Становищата имат срок и често той е 1година.

Главният архитект няма правомощия да определя дали в даден обект  ще има безпроблемен достъп до ток, вода и т.н. Той може да каже дали е възможно застрояване в парцела или не. А застрояване почти винаги е възможно, ако парцела е УПИ. Сега действат законите на джунглата, така че може да се строи, дори да няма път, вода, канал. Мисля, че само ако няма достъп до електро мрежата не е възможно да се строи.

Ако Ви е харесал парцела - купувайте го. Защото мисля, че около София почти няма парцели, които всичко да им е топ.
И ние когато търсехме живеехме с илюзията, че има такива еднорози, но в последствие разбрахме, че това е само илюзия.

# 610
За мен този парцел е еднорог, но аз не съм никак претенциозна. В случаят парцелът се одобри и от майка ми и от мъжът ми, което вече го прави еднорог. Аз просто искам едно малко парцел че, до което мога да стигна с градския транспорт и в което мога да живея някой ден евентуално.
Надявам се утре със собствениците да успеем да подадем искане за издаване на становище до двете комунални дружества и ако отговорите са положителни, отиваме на сделка, ако са отрицателни, трябва да питам в банката мога ли да откажа кредита без наказателни такси.

# 611
  • Пловдив
Yellow flower, според мен, водата е по- важна. Токът може и от панели, ако бунгалото не е за постоянно живеене т.е. с голяма консумация.

# 612
Мен ме притеснява само дали водоснабдяване ще ми отговорят до 15 дни? Или срокът е препоръчителен. Утре ще питам. Защото ако приема кредитът, а после не го искам, трябва да платя и наказателна лихва от 1%.
То първо трябваше да настоявам собствениците да подадат изходни данни и тогава да правя каквото и да било, но аз не знаех.
Нищо де, животът учи.
Мислех, че след като има стълб за ток водопреносен кран и изводи за газ, всичко ще е наред?

# 613
Според мен не е зле да се консултирате с архитект. Преместваемите обекти се захранват с временни партиди за срока на договора за поставяне!

# 614
Абе аз да взема партидите, за това се боря. Ти имаш ли партиди, другото се оправя. Ако си плащаш тока и водата, никой не те отвързва от тях. Никой не ти събаря къщичката, освен ако не си мафиот и не те подгони Комисията за отнемане на имущество придобито по престъпен начин. Това ако си е в твоя имот, не говорим да си построил нещо на общински терен. Вече ако искаш да продаваш, може и да не можеш. Аз продадох незаконен имот, но го продадох като парцел.
Днес звънях в басейнова дирекция, толкова лесно ми се стори със сонда. Ако някой се интересува басейнова дирекция за София е в Плевен.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 16:22 от Yellow flower 12

Общи условия

Активация на акаунт