Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 22 520
  • 458
  •   3
Отговори
# 30
  • Пловдив
Може ли да ми препоръчате от къде да закупя арматурната заготовка? Ще строим до Пловдив
При нас най-коректни /не лъжеха в количество и  доставяха точно поръчаното/  бяха "Хъс".

# 31
Здравейте,
Нова съм във форума, отскоро сме и в България и сме решили да строим къща. Тук обаче срещам големи трудности да се ореантирам в цените, защото виждам големи разлики в цена на квадрат за строителство. Разбирам, че зависи от много фактори, но ми се иска поне някакъв ореантир, за да разберем дали изобщо можем да си позволим разхода. Друго, което не успях да разбера е каква е разликата в цената на квадрат между къща строена с бригада до 100кв и такава строена с фирма регистрирана в камарата над 100кв. Ние искаме малка къща на един етаж, нищо сложно като изпълнение, нито луксозно. Искаме около 120кв, но ако разликата е голяма бихме преминали на вариант под 100кв. Надявам се бихте могли да ми дадете някакъв ореантир, за област Пловдив става въпрос.
Благодаря ви предварително!

# 32
Да, голяма е разликата. Опитът е на сестра ми, която също се принуди да я направят до 100 кв. точно поради тази причина.
За мен 120 кв. хич няма да си струват парите. Или поне 150+ или под 100. Мое мнение.
Дописвам с пояснението, че те до София я направиха. За Пловдив може да има някаква разлика във финансите.

# 33
  • София
Както съм писала доста пъти, поне при нас цената не зависеше от това дали е регистрирана фирма или бригада. Даже няколко бригади ни дадоха много по-високи цени.
Според мен почти всички малки фирми вече са си направили регистрация в КС, което разбира се не гарантира нито кадърност, нито качество.
За ориентир, в момента по-малките обекти се строят на около 1100-1400 лв/м2 груб строеж, това за широк периметър около София. За довършителни работи, ако всичко се прави от майстори/бригади, поне още 1.5  пъти сумата на грубият строеж. Отделно цената на парцела, документация, разрешителни.

# 34
Едва ли някой ще може да ви даде конкретен отговор за цената на кв.м. за строеж на къща. Ако случайно в момента някой от темата скоро е събирал оферти от стр. фирми за района на Пловдив и стартира строеж на подобна къщи би могъл да ви оринетира, но цените са толкова динамични, че няма никаква гаранция вие докато проектирате и получите РС цените сериозно да се увеличат. Може да прегледате цени на ново строителство на сходни къщи около Пловдив и това горе-долу ще ви даде някаква отправна точка. Обаче имайте предвид, че тези къще са недовършени, т.е. на шпакловка, замазка и ВиК на тапа - без отопление, охлаждане, бани, настилки кухни и т.н.,  т.е. до ключ ще имате още доста допълнителни разходи. Не казвате нищо за имота, дали е УПИ или ПИ, не става ясно дали в него има вода, канал и ток, защото ако е ПИ и нямате налична инфраструстула, то там също ви чакат сериозни разходи и дълъг период от време да го преобразувате в УПИ и да го захраните с ВиК и ток.
А и да имате предвид, че къща до 100 кв.м. не толкова голяма къща.

# 35
  • София
fatalina, ако имаш предвид да се ориентира по цена на новопостроени къщи, предлагани на пазара, според мен изобщо не могат да бъдат ориентир.
Ето една нова обява в наше село. Започнаха няколко месеца след нас, строиха бързо, но после явно е имало проблем с документите, защото много време не беше обявена.
Парцелът е много малък, изпълнението не е нищо особено, оградата е от най-обикновените и недовършена. Цената е в небесата.
https://m.imot.bg/obiava-1j173861506560866-prodava-kashta-oblast … rna-malina  
Около Пловдив, особено в родопската яка цените не са по-различни. Но все пак зависи къде е.

# 36
fatalina, ако имаш предвид да се ориентира по цена на новопостроени къщи, предлагани на пазара, според мен изобщо не могат да бъдат ориентир.
Ето една нова обява в наше село. Започнаха няколко месеца след нас, строиха бързо, но после явно е имало проблем с документите, защото много време не беше обявена.
Парцелът е много малък, изпълнението не е нищо особено, оградата е от най-обикновените и недовършена. Цената е в небесата.
https://m.imot.bg/obiava-1j173861506560866-prodava-kashta-oblast … rna-malina  
Около Пловдив, особено в родопската яка цените не са по-различни. Но все пак зависи къде е.
Точно това имам предвид, да разгледат готови къщи ново строителство. Въобще даже цената не е в небесата - 750 евро кв.м. Това направо е евтиния и като се довърши ще стигне до или над 1500 евро. Къщите, които наистина в района на София вече вървят над 2000 евро на шпакловка и замазка. Около Пловдив гледам, че вървят около 1500 - 1700 евро кв.м. Написах, че това е само за ориентир, а питащата докато започне да строи може цените да са още нагоре. Виждаме как за няколко години цените полудяха и продържават да растат.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 08:36 от Fatalina

# 37
  • София
Не, обявата не е написана коректно. Къщата е 162 м2, но го пише в описанието. Горе е квадратурата на парцела, малко повече от 400 м2.
Цените, които съм дала в предния пост, са актуални, но са на минимумът и то при условие, че има ток и вода до граница. . Но питащата не е дала никакви конкретни данни за парцела, така че няма да гадаем.

# 38
Благодаря на всички за отговорите.
От това, което до момента разбрах, важна отправна точка е парцела и затова в момента гледаме три такива, които имат ток на границата или до 50м от тях, 2 са близо до водопровод у един със собствен водоизточник. Отделно, съпругът ми планира да направи сам някои от нещата - монтаж на дограма, шпакловка, боя, подови настилки, бани и тоалетни включително плочки и санитария. Това, което ме интересува е дали за останалите неща около 800 евро/м2 са реалистична сума и освен това, ако сме с фирма и строим над 100кв дали той може да си прави тези неща сам, дали фирмата ще е ок с това?

# 39
За ток и вода добре си проверете нещата, че чуваме страхотии за Варна. ВиК иска да им платите проектиране и изграждане на водопровода - цени от 30 до 130 хил лв, проектирането само започва от 5хил лв.
За собствен водоизточник вече има проблем, от Басейнова и МОСВ има заповед oт началото на м. март.2025г -  искат самото водовземане да е с издадено разрешително по закона за водите, т.е не става с кладенец/сондаж, който на добра воля е регистриран в басейнова дирекция, независимо дали е стар или нов
За тока - нещата стоят долу-горе по същия начин. Искайте собствениците да подадат искане за становище за присъединяване, само така ще разберете каква е реалната ситуация

# 40
Благодаря на всички за отговорите.
От това, което до момента разбрах, важна отправна точка е парцела и затова в момента гледаме три такива, които имат ток на границата или до 50м от тях, 2 са близо до водопровод у един със собствен водоизточник. Отделно, съпругът ми планира да направи сам някои от нещата - монтаж на дограма, шпакловка, боя, подови настилки, бани и тоалетни включително плочки и санитария. Това, което ме интересува е дали за останалите неща около 800 евро/м2 са реалистична сума и освен това, ако сме с фирма и строим над 100кв дали той може да си прави тези неща сам, дали фирмата ще е ок с това?
За довършителни дейности независимо от квадратурата не се изисква надзорна фирма/ регистриран строител, те така или иначе нямат отношение и не са задължителни за получаване на УВЕ.

# 41
@drago_2008 благодаря, това е много полезно да го знаем

@скаридка когато канализацията е наблизо не е ли въпрос на свързване само? Като преполагам тръби и самото свързване си е платено от нас.

# 42
Зависи какво разбирате под наблизо - на улицата пред имота? А дали има капацитет, че и това сме виждали  във Варна - препоръка за захранване от съседна улица, защото по тази няма достатъчно дебит

# 43
  • София
Ако парцелира са УПИ и са в рамките на населено място, общо взето може да се получат ток и вода срещу минималните такси, по около 1300 лв за двете. Ако са нови УПИ, дори ако са обособени след разделяне на по-голям парцел, само с подаване на искане за присъединяване може да получите информация за актуалното състояние. Не вярвайте на приказките на брокер и собственик, че ток и водата са до вратата.
Имам позната с такъв голям проблем с водата. Парцелът беше УПИ, 800 м2, от разделен на две по-голям такъв. Ток получиха веднага. Вода от водопровода покрай парцела им отказаха. Костваше им над 3 г, за да получат вода, изграждаха отклонение, както е писала скаридка, за тяхна сметка.
 Относно канализацията също - дали има такава в населеното място. Ако няма, се проектира с изгребна яма. Ако има къде да се отведат отпадните води, може да се постави пречиствателна станция.

# 44
sofyia това означава ли, че ние трябва да сме собственици на парцела за фа получим тази информация? Можем ли да получим информация от ЕВН и ВиК например само на база местоположение? Иначе да, на всяка обява е описано колко бързо и лесно е да се включим, но доколкото разбирам на брокери тук не може да се вярва изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт