За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 23 838
  • 762
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте ! Откакто станахме по - големи на 5 месеца и половина , макар че ядем пюрета и по малко каша следобед , вечер ставаме да ядем по няколко пъти например в 21:30, после в 00:30 се събужда и тази вечер и в 2:30 пак станахме да ядем . Отделно от това не знам на вашите бебоци ваксината за пневмококи как се отрази , аз явно направих грешка , че на дадох панадол профилактично , макар че температура нямахме , но дъщеря ми нещо 2-3 и беше дискомфортно и ставаше през половин час да плаче нощем . Сега да чукна на дърво поне това спря . Отделно откакто сме се родили и коремче ни боли , зверски колики до 5 месец, аз продължавам да давам капки за разграждане на лактаза и половината зеленчуци , не смея да й ги дам ( карфиол,броколи ,морков),че от морков я боля корема , а вчера подозирам , че ако някъде е останала и тиквена семка от зелените тиквички и от нея нещо я боля и после тръшкаше и плачеше ,това през деня слава богу. Че редовно сме имали вечери от 22 до 7 да не спим от рев по 7,8 часа …..Исках да ви попитам това само на моята беба ли се случва при положение ,че вече сме на 6 м да сме така ?😕😕
Според педиатърката ми моето също имаше до късно колики. Ама мен нещо ме усъмни тая работа, а и към 4 месец почна да връща малко повече мляко. Консултирах се и с други лекари, едната докторка беше адекватна само. Усъмни се в тих рефлукс(киселини). Минахме на АР мляко и се оправи. Иначе преди това легнала въобще не й се стоеше, не можеше и да спи през деня, преумаряше се, от което съответно още повече рев. Коликите и тихия рефлукс доста ги бъркат. Убедена ли си, че са колики? Не е невъзможно, но все пак, допитай се до добър гастроентеролог, не разчита само на мнението на педиатъра, за някои от тях всичко винаги са колики.

# 76
Здравейте,
Как се избират първите обувки на бебето, за прохождане? В интернет има много хубави боси обувки ( каквито ни посъветваха да купим), но се съмнявам да му станат. Имаме подарени няколко чифта буйки, но не мога да му натъпча крачетата в тях, защото са много дебели отгоре (крачетата), над стъпалото. Това нормално ли е?

На 8м е.

Първо изчакайте детето хубаво да проходи, да кажем да прави няколко крачки напълно самостоятелно (например да преминава коридора самичко). Докато се случи това, най-добре е да не се слагат никакви обувки- сега може да е с чорапки с гумички отдолу или пък направо босичко, когато стане топло. Като направи първите си уверени стъпки, най-добре на място в магазина да купите обувки. Ако нямате възможност за магазин, както аз например нямах, поръчвате от интернет, като мерите крачето и избирате подходящия номер.
Да, нормално е крачетата да са пухкави, всички бебенца са така. Босите обувки са много добър избор и заради това- те са по-широки в областта на пръстите в сравнение с другите модели обувки и са идеални за крачета на бебетата. Подметката е тънка и гъвкава, а не твърда като камък, а обувките са много леки.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 12:08 от dimi_

# 77
  • до най-прекрасния мъж
Моето дете е родено зимата, вземах ѝ парадни обувки (колкото да има нещо на краката) от Пепко. Когато проходи (вкъщи по чорапи), взехме първите боси обувки. Аз заложих на ДД степ, доволна съм много. До 3-годишна ходеше само с боси (с малки изключения). Сега ортопедът разреши всякакви, важното е да са равни и без повдигане на петата.
Пробвахме и купихме на място, всяка обувка си е различна и трябва да се мери. На Понки босите и на Колев не ми допадат. Има и други боси, но те са в друг ценови клас и за прохождащо дете за мен не са оправдани, предвид че се сменят на два-три месеца.

# 78
Здравейте ! Откакто станахме по - големи на 5 месеца и половина , макар че ядем пюрета и по малко каша следобед , вечер ставаме да ядем по няколко пъти например в 21:30, после в 00:30 се събужда и тази вечер и в 2:30 пак станахме да ядем . Отделно от това не знам на вашите бебоци ваксината за пневмококи как се отрази , аз явно направих грешка , че на дадох панадол профилактично , макар че температура нямахме , но дъщеря ми нещо 2-3 и беше дискомфортно и ставаше през половин час да плаче нощем . Сега да чукна на дърво поне това спря . Отделно откакто сме се родили и коремче ни боли , зверски колики до 5 месец, аз продължавам да давам капки за разграждане на лактаза и половината зеленчуци , не смея да й ги дам ( карфиол,броколи ,морков),че от морков я боля корема , а вчера подозирам , че ако някъде е останала и тиквена семка от зелените тиквички и от нея нещо я боля и после тръшкаше и плачеше ,това през деня слава богу. Че редовно сме имали вечери от 22 до 7 да не спим от рев по 7,8 часа …..Исках да ви попитам това само на моята беба ли се случва при положение ,че вече сме на 6 м да сме така ?😕😕
Пробвали ли сте да давате пробиотик? Ако е на АМ пробвайте да вдигнете грамажа. В началото моята беба ядеше по 150 мл, но започна сутрин да се събужда крива и много гладна и сега си хапва по 180 мл. (на 4 месеца е) и нямаме проблем. Вечер се будеше само съвсем в началото, но и ние имахме проблем след едната ваксина. Започна да се превива и да не иска да яде изобщо и тогава сменихме млякото на антирефлуксно и всичко отшумя.

# 79
На каква възраст започнахте да слагате възглавници в леглото на вашите дечица ?
Попринцип знам, че до към 2-3 годишна възраст е по-добре без, но напоследък забелязвам, че дъщеря ми (на годинка и 1 месец) точно преди да заспи умишлено се отвива, намотава си одеалото на топка или на руло, слага си главата върху него и така спи. Та се чудя дали не е време да й сложа възглавничка от онези тънките, които са в бебешките комплекти спално бельо.
Дали не е рано?

# 80
  • София/Севлиево
От новороден има възглавничка понеже спеше само на една страна и му се бе сплескала главата.Препоръчаха ни такава,направена точно за този случай (има от 0 до 6 и от 6 до 12 месеца),после сестра ми му подари някаква специална от Англия,все още спи на нея,но вече ми се струва малка и ще трябва да купувам нова.
В тази връзка вие на какви заложихте?

# 81
Каква може да е причината бебе на 2 месеца да гледа втренчено само към крушките в стаите? На каква възраст бебе може да бъде прегледано от очен лекар?

# 82
  • до най-прекрасния мъж
Дъщеря ми беше с тих рефлукс и заедно с АР млякото, пиеше и лекарство за около месец. После се оправи и до 1.6 г пи Аптамил АР. Не е имала колики и газове от него. По-скоро е от твърда храна, щом е захранено детето.
Възглавница сложих около 2 г, преди това на 1.1-1.2 г дърпаше обиколника и сложих тънка бебешка възглавница, но само я подмяташе из кошарата и я махнах. На 2.6-7 г сложих голяма мека възглавница, не много висока.
Бебетата имат много ограничено зрение, не виждат далеко. Нормално е да се взират в източник на светлина.

# 83
Каква може да е причината бебе на 2 месеца да гледа втренчено само към крушките в стаите? На каква възраст бебе може да бъде прегледано от очен лекар?

Причината е, че е на два месеца и светлините са му интересни. И нашето така правеше на два месеца, сега на 5 гледа много други неща. Защо ви е очен лекар?

# 84
  • Пловдив
С голямото ми дете купувах само Nike /и до днес 80% от обувките са му на марката/, за яслата ползвах от Декатлон пантофите, много са гъфкави и леки.
С бебето пак така ще процедирам.
Възглавница си ползвам от новородени, баткото вече е с модел на Тед. Бебето е с дунапрен около 1см., почти главата си му е на матрака.

# 85
  • до най-прекрасния мъж
На Найк са хубави, но не пасват на обемно широко краче. Дъщеря ми изобщо не успя да си напъха крачето в тях. Така че, най-добре мерене на място.

# 86

Причината е, че е на два месеца и светлините са му интересни. И нашето така правеше на два месеца, сега на 5 гледа много други неща. Защо ви е очен лекар?
Ами защото имам чувството, че вижда само ярка светлина и то не толкова ярко, че да се дразни от продължително гледане към нея...

# 87
Нормално е

# 88
  • до най-прекрасния мъж

Ами защото имам чувството, че вижда само ярка светлина и то не толкова ярко, че да се дразни от продължително гледане към нея...
Да, точно така е. Зрението на бебетата не е ясно, те не могат да фокусират на далечни разстояния. Вижте клипчета в нета. Новородените виждат на едва педя от носа си. Постепенно зрението им се подобрява и около 8-9 м вече виждат това, което и ние.

# 89
Момичета, имате ли представа при положение, че кърмя, дали е ок да си мажа китките с диклак?

Проверих го тук www.e-lactancia.org уж диклофенак е безопасен, но знам ли. Не съм била още на лекар и на своя глава го взех. Някоя от вас да то е ползвала по време на кърмене?

Иначе имам ужасни болки в китките, от вътрешната част на ръката и изтръпване в пръстите. Много се надявам да не е това което си мисля и да ми размине и търся нещо да ме облекчи.

Общи условия

Активация на акаунт