Добавки за повишаване на енергията при силна умора

• 3 019
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
Умората може да се свърже и с постоянно и тихо възпаление. Пробвай пълно гладуване само на вода за 2 дни. Води до невероятен прилив на енергия, особено втория ден, макар и временно. Но  ако го правиш често, тоест веднъж месечно, ефектът може да е по-дълготраен.

# 16
Причината сама я назовахте-хроничната депресия и от там трябва да почне лечението на умората. По принцип има подходящо лекарство за вашият случай но преди години го дерегестрираха.

# 17
Не намират лечение за мен засега. Има един тест, който показва кой медикамент би ми подействал най- ефективно, но е 70 процента достоверен, и май лекарите са скептични. Пък и аз вече съм минала през толкова много лекарства. Само през втората бременност и в периода на кърмене нищо не съм пила. Миналото лято една психиатърка ме наблъска с 5 различни лекарства наведнъж. Като им четох листовките, видях, че някои са несъвместими едно с друго, но реших да опитам. Пих ги известно време, не ми помогнаха, докараха ми една камара проблеми и ги спрях рязко, макар че знам, че така не се прави.
Не знам възможно ли е чак толкова пребита да се чувствам заради депресията.
LionKing, просто от любопитство, кое е това лекарство? Може и на лични. Интересно ми е към коя група принадлежи.

# 18
Депресия ,съчетана с хронична умора в много западни страни се лекува с Wellbutrin,преди го имаше и в БГ. В Щатите дори си има прякор Малкия помощник на мама - да има енергия за да е топ мама, супер успешна в работата и истински пожар в леглото, но какво повече да искаш от един "заместен " амфетамин. Повярвай ми можеш само да си навредиш с него.

# 19
Здравейте,
Вече може да са ви насочили, но не прочетох всички коментари.
Изследвана ли сте за MTHFR - генна мутация?
Тя се изразява с голяма умора, недостиг на точно определени витамини и минерали, но не се попъват на общо основание. Всякакви добавки, които не са метилирани само засилват проблема.
В зависимост от формата на мутацията, много от нейните носители имат проблеми с психиката в широк диапазон - от депресивни периоди до шизофренични изяви БЕЗ шизофрения. Възможно е да имате и кожни проблеми пак от мутацията.
Пиенете на добавки в помощ на мутацията и черния дроб, метилирането и изхвърлянето на вредните фракции подобрява начина на живот и реално ще сте сте напълно здрава и работоспособна.
Като начало заповядайте в международните групи на хора с тази мутация.
Закупете си МЕТИЛИРАНА фолиева киселина и започнете да вземате всеки ден /не може да ви навреди/
Следва МЕТИЛИРАН б12 - като го вземата чат-пат, ако нямате липси при кръвно изследване.
Следват експерименти с коя форма на магнезий е чувствате добре.

Моя съвет е да си направите генетични тестове и консултация, за да знаете как да преодолеете неудобствата и умората.

А и на последно място - кафето не се отразява добре на хора с мутацията. Кока колата ободрява по-добре /тази със захар/.
Ако имате форма на ИР то е добре да намалите възпалението, като спрете глутена.

# 20
  • Sofia
Може също така да изследвате и половите хормони - естрогенова доминантност може да причини умора и други симптоми.
Може също да е резултат от изтощение на надбъбречните жлези, т.н адренална умора.
Щитовидните хормони, доколкото знам, не е достатъчно да са в граница, а близо до горна (fT3 i fT4).

# 21
Здравейте, благодаря за отговорите. Хетерозигот съм по MTHFR. В гените за усвояване на Б12 нямам мутации. Правила съм много изследвания, свързани с предразположеност към тромбофолия покрай бременностите ми.
Приемам фолат от години с прекъсвания.
Пия и Б12 отново в метилирана форма, нищо че нямам проблем с усвояването му. Не го вземам редовно, да не кажа, че цяла година не го бях пила, но нивата ми са над средните стойности- към горната граница, често и над нея, без да пия Б12.
Разрових се за изтощението на надбъбречните жлези. Ще проверя дали там нямам проблем. Симптомите ми се препокриват. Дано се окаже това. Вече се моля нещо да ми има, та да започне да се лекува и тази умора да изчезне. Лекарите изобщо не ме приемат насериозно, като спомена за умората. А това не е обикновена умора, усещам го като крайно изтощение.
Пия кафе или фрапе понякога, но мога и без него. Харесвам вкуса му, не че имам някакви ползи от него.
Освен това за три месеца качих 25кг. По принцип съм слаба. Понеже съм висока не е толкова фрапиращо, но са страшно много тези килограми. При мен го има и моментът с емоционалното хранене. Наистина прекалявам в последно време. Иначе мина ли на режим, веднага започвам да свалям, но нямам воля и се отказвам.
Освен пак да изследвам и хормоните на ЩЗ. Или направо да отида на ендокринолог, за да ми назначи изследвания според симптомите.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 08:42 от Forest rain

# 22
Някакви упражнения или спорт правите ли? Опитвали ли сте да повишавате сили чрез движение? В началото е изтощително, но с редовни тренировки енергията се увеличава.

Спортът сам по себе си няма да промени много, разбира се, но в комбинация с други методи може да даде добри резултати.

# 23
  • София
Здравейте, благодаря за отговорите. Хетерозигот съм по MTHFR. В гените за усвояване на Б12 нямам мутации. Правила съм много изследвания, свързани с предразположеност към тромбофолия покрай бременностите ми.
Приемам фолат от години с прекъсвания.
Пия и Б12 отново в метилирана форма, нищо че нямам проблем с усвояването му. Не го вземам редовно, да не кажа, че цяла година не го бях пила, но нивата ми са над средните стойности- към горната граница, често и над нея, без да пия Б12.
Разрових се за изтощението на надбъбречните жлези. Ще проверя дали там нямам проблем. Симптомите ми се препокриват. Дано се окаже това. Вече се моля нещо да ми има, та да започне да се лекува и тази умора да изчезне. Лекарите изобщо не ме приемат насериозно, като спомена за умората. А това не е обикновена умора, усещам го като крайно изтощение.
Пия кафе или фрапе понякога, но мога и без него. Харесвам вкуса му, не че имам някакви ползи от него.
Освен това за три месеца качих 25кг. По принцип съм слаба. Понеже съм висока не е толкова фрапиращо, но са страшно много тези килограми. При мен го има и моментът с емоционалното хранене. Наистина прекалявам в последно време. Иначе мина ли на режим, веднага започвам да свалям, но нямам воля и се отказвам.
Освен пак да изследвам и хормоните на ЩЗ. Или направо да отида на ендокринолог, за да ми назначи изследвания според симптомите.
А кога са пускани последните изследвания на щитовидната жлеза?

# 24
Не спортувам. Скоро записах сина ми на плуване и се чудя дали да не започна да ходя на фитнес в същата зала.
Не помня точно кога съм изследвала хормоните на ЩЗ, но май беше преди около 6-7 месеца. Аз се следя, защото съм в перманентен стрес с тази тревожност, и очаквам в един момент да избие на физическо ниво.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 10:16 от Forest rain

# 25
  • София
Споменахте, че само през бременноста сте спирали определени медикаменти. А по време на самата бременност как се чувствахте?

# 26
И аз съм доста зле с умората, да не кажа, че се събуждам уморена, изследванията ми са като по учебник, включително и Б12... Но виждам, че при вас има и депресия, която сама си води до летаргия и липса на жизнена сила. Приятелски съвет е да пробвате вода от нероли, която да използвате като освежител за въздух. Звучи странен съвет, но тази миризма има дълбок ефект върху спокойствието и щастието ми, даже и на мен  ми е странно как е възможно. Уж повече за тази работа хвалят водата от розмарин, но на мен неролито ми действа повече.Използвам тази: https://biobliss.bg/produkt/organichno-100-studeno-presovano-maslo-ot-neroli/

От същия сайт съм зимала и розмарин, но го ползвам само за косата. този - https://biobliss.bg/produkt/voda-hidrozol-ot-rozmarin-biobliss/

# 27
Преди години съм приемала ето тези ампули за тонизиране при умора.
Тогава ми харесаха.
Даже планирам пак да си взема.

Сарженор

https://apteka.framar.bg/18003574/%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B6%D0%B5 … 5-%D0%BC%D0%BB-20

Може да си вземете и пак да продължавате да си търсите причината евентуално.

# 28
Споменахте, че само през бременноста сте спирали определени медикаменти. А по време на самата бременност как се чувствахте?
С първата бременност не бях в депресия. Но самата бременност беше много проблемна. През цялото време имаше риск за живота на бебето ми. Моята депресия я отключиха тежки проблеми, които преживях със сина ми. Разказвала съм, но сега просто нямам сили да пиша за историята. Съсипах се напълно, станах друг човек и лека полека изпаднах в депресия. Станах параноична за здравето му, за най- малкото го мъкнех по лекари, живеех в перманентен стрес, че нещо ще стане. Постоянно се вглеждах в него, измислях му какви ли не болести. Тогава минах на АД и успокоителни. Успокоителните повече ми помогнаха.
Втората ми бременност беше напълно безпроблемна, но аз бях в ужасен стрес да не се случи нещо. Иначе бях безкрайно щастлива, че успяхме да се преборим за деца, защото имахме репродуктивни проблеми. Никакви лекарства не съм приемала тогава, освен неща, свързани с бременността. Хем бях щастлива, хем бях в постоянно напрежение. Както капак, беше през 2020-та- в разгара на ковид пандемията. Синът ми беше барикадиран вкъщи, превъртя детето от тая изолация, правеше ми истерии, ревнуваше от бебето. Всеки ден беше някакъв екшън. Много бях щастлива след раждането на дъщеря ми. Периодът на кърменето ми беше най- хубавият, защото с баткото не успях. Умората я имаше, тъй като тя спеше много малко, а той беше вечно болен, заразяваше и нея, но в такъв момент е нормално човек да е изтощен. Нямах помощ, нямах почивка. Съпругът ми помагаше, колкото можеше, но и той се прибираше като пребит от работа. Не можех да изисквам да будува през нощта, пък и той нямаше как да я накърми.
След като спрях да кърмя, отново започнаха опитите с АД. Сега вече се тревожех не за едно, а за две деца.
През 2022-ра баща ми почина след 8 дни в кома. Всичко стана много внезапно. Това ме довърши напълно, много го обичам, бяхме много близки. Съответно депресията ми се влоши.

# 29
Метилирана фолиева. Обезателно МЕТИЛИРАНА. Ако е обикновена е вредна за хора с проблем с този ген!

Това, че Б12 в кръвта ви е в норма не означава, че го приемате в клетките. Това е парадокса.

Има добри добавки "кортизол съпорт" и там с коктейла за кортизол сутрин с портокали доста добре се чувстват.

Общи условия

Активация на акаунт