Забрана на мобилни телефони в училище

• 20 913
  • 581
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Говоря като са в междучастие. Нали се коментира за общуване в междучасие?

# 496
14-15 не знам дали е редно да имат избор, дали да си гледат телефоните или да слушат урока, поне в училище. У тях си и на улицата, не е работа на училищните власти, каквото искат да правят. За мен не е ок, деца които са старателни да виреят в подобна среда. В училище трябва да има ред и правила.

Едно и също се дъвче в темата - сакън, ако маминка не се чуе с 16 годишното си отроче по време на училищния процес. Ами чувайте се, никой не ви пречи, нито са взели телефоните, нито нищо. И не, не минава половината час, докато децата си оставят телефони и си ги вземат после, става за има няма 30 секунди едното и 30 секунди другото. Практикува се и работи.

Слушам, другарко генерал! Козирувам и удрям пети една в друга!
Аз пък много се надявам поколението на моите деца да има желанието, волята и силата да промени тази прогнила система, наречена българско образование. Нищо в нея не е наред. Ако имах възможност, не бих си ПОВЕРИЛА децата на нея. И за протокола /защото тук се говори за "маминки" и "отрочета", което е абсолютно невъзпитано и неуважително/ - достатъчно строга съм към децата си и не им позволявам волности, уча ги на уважение към учителите, макар на огромна част от тях да не им се полага такова.
И обратно на темата - за нас като родители /в нашите 50 години/ времената са такива, че е важно да имаме контакт с децата си, макар малките ни /в 4-ти клас/ още да нямат телефони.

# 497
  • пустинята Гоби
Всички имаме деца, и малки, и големи. И представете си всички милеем за тях, и искаме да се чувстват добре, притесняваме се и ги мислим постоянно. Телефонът обаче не виждам какво общо има с това, че децата в училище трябва да внимават.

Системата, че е прогнила, прогнила е, обаче навсякъде по света, където системите не са толкова отчайващо зле като нашата, телефоните в час и училище са ограничени. Хайде обяснете защо намесвате едното, когато говорите за другото.

Не бих квалифицирала кой е невъзпитан, и кой възпитан, особено с цел да изтъкна себе си. Ваша работа, разбира се, но все пак е добре да се спазват правилата на форума. Вие показвате, че държите зависими децата си от Вас, после се сърдите на хорските коментари.

Аз не желая да държа връзка с моите деца, когато са в час, и в училище, има учители там, на които все пак може да се разчита. След това разбира се, телефонът става необходим.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 11:16 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 498
Хората са го измислили и отдавна ползват калъфите за заключване.
Цитат
FocusLock калъфи са перфектното решение за създаване на среда без мобилни телефони, като елиминират разсейването от телефоните и създават оптимална учебна среда за успех на учениците.
Създадени са за училища, проектирани са специално за образователни среди. Магнитният калъф за телефон FocusLock е издръжлив, сигурен и лесен за приложение във всяка класна стая. Използва си от години в САЩ, Япония, Ирландия и други страни, като постепенно навлизат и в редица европейски училища.
Подходящ е за всички размери смартфони.
Телефонът се поставя в калъфа, натиска се щифтът в отвора, за да се заключи. Отключва се централно от учителя.
Без нужда от събиране и съхранение на телефони
Телефонът остава при собственика, но не може да се използва
Изключително лесно заключване и отключване
Ефективно блокира мобилния сигнал - това е идеално за ограничаване на възможността за преписване.

# 499
  • София
Аз не желая да държа връзка с моите деца, когато са в час, и в училище, има учители там, на които все пак може да се разчита. След това разбира се, телефонът става необходим.

Мими Роуз, никой не е казал, че децата не трябва да внимават в час. В цялата тема аз такова не прочетох.

Обаче аз държа да имам връзка с дъщеря си. Тя е от споделящите, горе долу знам какво се лучва в училището ѝ и затова съвсем държа. Онзи ден, нейни съученици се сбили до будка за пица, щото единия предредил другия. Респективно, едното от двете момчета беше с разбит нос и течеше яко кръв, доста се беше уплашила, защото потърпевшото момче ѝ е другарче и питаше как да му помогне и колко е зле. Случката е от голямото междучасие, нали.

Друг случай - около училището бяха почнали да се навъртат съмнителни типове и да закачат момичетата вечер. Това налагаше те да се придвижват на групички и ако имаше момче с тях беше бонус. На крачка бях да ходя да я прибирам от там, макар че е на 16 почти. Беше доста стресирана.

Ирена_, категорично отказвам да купувам калъфи, а училището няма пари за такива.

# 500
  • пустинята Гоби
А аз прочетох, че в часовете има деца, които си гледат телефоните, но то си било за тях. Лично аз не съм съгласна, че си е за тях, в час е редно да има дисциплина, защото това касае целия клас.

Калъфите са решението естествено, ама не виждате ли, че реално нищо не се случва. То правителство няма, ние за телефони се разправяме.

slanchezara, това което се опитвам да кажа е че е редно училището да поема някаква отговорност за децата. Бият се на лавката и се обаждат на теб за помощ. За мен това звучи странно. Навъртат се съмнителни типове , пак ти си решението. Не е ок това, а ако трябва реална физическа намеса, какво правим?

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 14:25 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 501
Калъфите ги осигурява училището.
Когато родителите започнат да носят отговорност за това как се държат децата им в училище и какви са им резулатите на НВО-та и матури, тогава могат да имат претенции как училището да се справя с проблема с електронните устройства. Който държи да има непрестанна връзка с детето си, може да си го държи вкъщи.

# 502
Какви при са тия калъфи, и ако вътре в тях няма телефон - пак ли се заключват?

# 503
  • София
Калъфите ги осигурява училището.
Когато родителите започнат да носят отговорност за това как се държат децата им в училище и какви са им резулатите на НВО-та и матури, тогава могат да имат претенции как училището да се справя с проблема с електронните устройства. Който държи да има непрестанна връзка с детето си, може да си го държи вкъщи.
То не иска да поеме отговорност за един телефон вие искате да осигури толкова много калъфи за тях. Мисля, че няма как да стане това.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 16:24 от I.R.

# 504
  • София
Ирена_, нека да не бъркаме България и САЩ.

Българското училище не осигурява нищо, нищичко. Периодично иска от българския родител маркери, хартия, за да предоставя тестове на учениците, шкафчета няма, защото родителите не искат да финансират това, училището иска пари за ново перде, за щори. Това е положението.
Уж образованието е безплатно, но всяка година получавам списък с допълнителни учебни тетрадки и помагала. Ако не купиш - забележка за детето, че няма. Учебници по чужди езици доскоро също не бяха включени, сега са.

Ако училището инвестира - нямам против, но искам и много ясни правила за ползването на тия калъфи. Кога и при какви ситуации учителят ще бъде длъжен да отвори калъфа. Или да не го отвори. Какво би станало, ако учителят, който трябва да отвори калъфа го няма, кой ще е резервният и при какви условия и т.н. Както и какво става, ако калъфът се повреди и детето не може да си вземе телефона, защото това е техника като всяка друга и е възможно да се случи. Щото се опасявам, че при тормоз от учител, на детето няма да бъде отворен калъфа да се обади и да повика родител да го защити, а то самото не може, поради липсата на равнопоставеност. Ей такива едни мисли ми минават през главата...

# 505
Включително в нашето училище ми искаха да прехвърля телефона на дъщеря си на абонаментен план, защото телефоните се ползваха и за учебни цели, а училищния Уай Фай не можеше да се ползва от децата. До тогава за лично ползване, тя си беше на ваучери.

# 506
  • София
Ако живея в САЩ на 100% ще искам връзка с детето си. Като гледам как влизат с пистолетите по училища и кина айде няма нужда…
Но да, в България училището не би осигурило такъв вид калъфи.

# 507
  • пустинята Гоби
Много се съмнявам училището да е поискало прехвърлянето към абонаментен план. Това ще е искане на някаква активистка - учителка. Реално не е официално искане, някой, нещо е поискал.

Пари има, но училището си ги къта за него си. Моите родители се занимават с щори, сложили са на много училища от-до, плаща ги директора от бюджета на училището. Просенето на пари за дреболии е характерно за определени училища, на моите деца и то се сред тях. Направиха ремонт за милиони левове, за щори не намериха. Смешници!

Не е нужно училищата да осигуряват калъфи, а министерството, което измисли тази заповед. Тя няма да влезе в сила де, отиде коня у рЯката!

# 508
Бих предложила децата, които не могат да се стърпят да не си гледат телефоните в час, на тях да слагат калъфи, които се заключват. Трябва да им е ясно, че рестрикции ще имат само тези, които нарушават правилата в училище. Така мисля, че би било справедливо.

# 509
  • София
Бих предложила децата, които не могат да се стърпят да не си гледат телефоните в час, на тях да слагат калъфи, които се заключват. Трябва да им е ясно, че рестрикции ще имат само тези, които нарушават правилата в училище. Така мисля, че би било справедливо.

Веднага ти казвам какво ще стане: армии от бесни майки ще се изсипят да се борят за чедото при директорката. И ще обясняват как това, как онова, как детето си е добро и внимава, просто лекичко се е разсеяло за момент. И учители и директори, за да спрат майкопотока, ще са принудени да не слагат такива устройства. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт