Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 434
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Скрит текст:
...то драми, то сълзи... токсични сте за дъщеря си.
Много е модерно. Близостта, грижата, тревогата - кога станаха токсични?

Изключително лесен въпрос - когато са непоискани, както е в случая, когато близостта е доближаваща се до обсебеност, когато грижата е под формата на саможертва и жертвоготовност, когато тревогата е неоснователна и ограничаваща. Не бъркайте децата със собственост.

# 406
...то драми, то сълзи... токсични сте за дъщеря си.
Изненадана съм, че чак сега се изплю тоя израз.
Много е модерно. Близостта, грижата, тревогата - кога станаха токсични?
Виждам колко хора около мен живеят като мишки, затворени в техните си розови мехури, сакън някой да не ги отрови с грижа. Еле пък те да потрябва да се погрижат за някого.
Към авторката - разбирам Ви много добре, това поведение ми е познато.
Най-добре се отдръпнете. Колкото и да ви е трудно.
Насила не може да се даде.
А един ден нещо ще се случи и тя ще се върне при вас.
В смисъл какво имате предвид-един ден нещо  ще се случи,че да се върне към нас един ден?

# 407
  • В полите на Пирин планина
Пак да си го напишем, пък белким някой го види - всичко е в дозата, трябва да се намери баланс, приемлив и за двете страни.
Ето, аз не си представям да говоря всеки божи ден с майка си и да ѝ обяснявам какво ми се случва... Че какво толкова да ми се случва? Сготвих мусака. Пихме кафе... Четох книга... С ММ се разхождахме вечерта по хлад...
Грижата е нещо прекрасно, но натрапената грижа и постоянното дишане във врата не са.
Може да поговорят като големи хора за кучето и за гледането му.

# 408
  • София
Дъщеря ви е на 26 - самостоятелна млада жена. Аз на 26 бях женена и живеех със съпруга си - какво споделяне, за Бога. Непрекъснато се опитвате да изкопчите информация и направо го тормозите това момиче.

Тя искала ли ви е пари? Ако да - да, трябва да е благодарна, че сте ѝ помогнали. Ако не - ми това е ваше решение, нямате право да изисквате нищо от нея. А тя все пак ви е благодарила.

Ако иска да ѝ гледате кучето - поставяте си условията. И тя да си прави сметката - отърва ли ѝ или не.

Но можете да попитате как е, но не ѝ да я накарате да споделя каквото и да било. Личният ѝ живот е нейна лична работа, мнение - можете да изкажете ако нещо достигне до вас, но дъщеря ви е в правото си да не се съобрази нито е мнението ви, нито със съветите ви. Те е тази, която решава.

Тук ми пасва онази приказка - че разликата между лекарството и отровата е в дозата. Да, тя и на 50 години да стане, за майка си и баща си - пак ще е дете. И те ще искат да ѝ сготвят, да я нахранят, да ѝ се порадват. Само, че дъщеря ви вече е самостоятелен възрастен човек. Ако не ви търси - значи е добре и се оправя сама. Ако се върне при вас - значи преживява сериозна житейска криза. Второто не ви го пожелавам, разбира се.

# 409
  • София
Я като е толкова лесно, дайте границата тогава между близост и обсебеност? Щото тука става дума за собственото ти дете. И всички сме деца, докато родителите ни са живи.
А тревогата откъде знаете, че е неоснователна? Имате повече информация от авторката на темата.
Не презобвайте с популярна психология.
Мисля, че майките имат добре развита интуиция и щом има тревога, има и някакво основание.
Но продължавам да твърдя, че правилното действие тук е (временно) дистанциране.

# 410
  • В полите на Пирин планина
Може да прочетем пак първия пост на авторката - аз го направих.
Момичето прекратило дълга връзка и изведнъж било "като отвързано". Защото постоянно излизало. Ами, ако като са на 18-20-30 не излизат, кога да го правят?!
Искала да пътува сама?! Защо не? Нищо лошо няма в това. Работи си, изкарва си пари, пътува.
За мен едно момиче / млада жена на 26 г. може да ръководи живота си. Може и да помоли за помощ при нужда.
Това, че се е измъкнала от мъж, който я е подтискал, говори положително за нея - осъзнала е, че това не е правилно и е прекратила въпросните отношения.

Моят син е на 21, но споделяне на разни важни неща / случки / планове става 2-3 пъти в месеца, а не всеки ден.

И няма нужда да ходя след него да го питам дали е ял, пил или си е изпрал дрехите. Разбрали сме се, че ако има нужда от нещо, то ще си каже. Имам му доверие. Радвам се, че е самостоятелен и че има приятелски кръг, че излиза и се забавлява.

# 411
  • Melmak
Аз така на 27 познавам една, чиято майка така е вкопчена в нея, че не може младата жена да си намери мъж и да създаде семейство. С мама на море ходи, с мама на концерт, на ресторант. Не е хубаво това.

# 412
Да, правилното действие е дистанциране, от началото на темата го говорим. Така младата жена ще може да си поеме въздух и да живее самостоятелен живот. Границата между близост и обсебеност ако трябва да се обяснява, проблемът е доста сериозен и не е за форум, ако имаш нужда, потърси си помощ и специалист да ти обясни.

# 413
  • София
В смисъл какво имате предвид-един ден нещо  ще се случи,че да се върне към нас един ден?
Животът ни поднася всякакви ситуации... когато рязко се оказва, че отчуждението не върши работа, а майчината прегръдка нищо не може да я замени.

# 414
Какво значи да се върне към вас? Тя и сега си ви е дъщеря, това не го разбрах.

Аз не съм много близка с родителите си. Чуваме се, говорим си как са те, как са децата, помагам им с каквото се наложи. Но много неща не споделям с тях, не ми знаят ежедневието, нито плановете. Има и такива пораснали деца, просто казвам.

# 415
Да попитам нещо: когато поканите гости, те гледат ли си в телефона по време на обяд/ вечеря? Ако се отбиете при близка приятелка , защото имате нужда да я видите, и тя си чопли по екрана, как ще се почувствате? А това е майка, разплакала се е. Не само е обидно, но е и невъзпитано и показва тотално пренебрежение и неуважение.
Авторката я разбирам. Аз такова отношение няма да търпя. Лошото е, че става дума за детето и, пък ние, майките, прощаваме.
Има я някаква тук огромна пропаст и дистанциране на момичето , и трябва да се изясни причината.

Аз бих провела разговор по темата. Но съм много директна и такова нещо не бих допуснала. Бих се обадила да си уговоря нарочна среща , ще си поставя въпросите и ще очаквам честни отговори.
Жената се терзае от обидното поведение. То е такова. А дали е заслужено и каква е причината, да се изясни веднъж-завинаги, за да се поставят взаимоотношенията на нова основа.

# 416
  • Melmak
Аз като ида на гости, приятелките ми не ме контролират, нито искат непрекъснато да ме съветват и да ми споделят. Като им кажа, че отивам в Колумбия, не ме разубеждават.
С такава майка, аз и на гости няма да и ида. Няма да стигнем до ровенето в телефона.

# 417
Аз бих си извадила извода, че с мен на детето ми му е скучно. Бих пробвала да си пишем в чат някъде, сегашните млади хора са доста склонни да го правят. Хубавото е, че когато на един човек му е скучно с родители, значи иначе животът си му е хубав и интересен.

А това общи почивки с родители на 25  или 30 годишни деца, ежедневни доклади за всяка стъпка, която предстои в живота и т.н. изобщо не мога да го проумея. В смисъл знам, че си го има, но не схващам защо се случва.

Искам да знам важните неща, но не се е и надявам да знам всичко за порасналите си деца.

# 418
Благодаря на всички отзовали се за съветите.
Zimk02,защо да не е скоро?

Защото страшно много сте и досадили и сте я задушили. Трябва време вие да направите промяната, тя да повярва, че промяната е истинска и чак тогава постепенно да се отпусне с вас. Не е от ден за пладне.

Насила хубост не става

# 419
  • sofia
Мисля, че дъщерята сега е в периода на "лудуване" след приключване на продължителна връзка. Трябва й пространство и да не се отчита какво и как го прави.
Направо си е задължително млад човек да поживее сам, да се изясни за себе си какво иска. Да усети силата си, да взима самостоятелно решения и да носи  последствията от тях. Част от израстването е.
Всеки опит на родител да се намеси в този процес ще бъде париран, по един или друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт