Трябва ли да се месим в живота на порасналото си дете

• 23 378
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
За мен враждебността на авторката е обяснима реакция на продължаващия свръхконтрол/тревожност/очаквания от родителите. Авторката признава, че е свръхконтролираща и обсебваща, не ми се търсят цитати. Не става ясно щом го осъзнава какво очаква от темата. Нормално е да работи по тези си проблеми, те са нейни. Вместо това ги вменява и прехвърля върху дъщеря си. Чете се между редовете как очаква не просто да каже дали и кога ще се прибира, а да я успокои как "ще спи при приятелка". Ами не е нормално. Има някакви свои сериозни страхове, да ходи на психолог майката.

П.П. Ако има нещо вярно в темата де.

# 91
Щом живее в дома на родителите си ще трябва да се съобразява дъщерята. Ще си прави каквото си иска, ако е самостоятелна, а тя не е. Никой не й е крив, че е направила неподходящ избор и е живяла с него 8 години. Ще правела каквото си, мамина сладка.

# 92
  • Out of the Mix
Ами, защото когато някой изпитва неистово желание да знае къде и с кого си по всяко време, независимо от възрастта,статуса и статута ти, най-нормалната човешка реакция е да излъжеш.
Аз на моите навремето им казвах, че не им влиза в работата. Сега живея отделно и като пачнят много да питат пак същото им казвам.
Ама то всичко е до поставяне на граници, а независимостта се извоюва и постига, самостоятелността също.
Оправността е друга тема.

Също в природата на родителя е да чувства детето си дете, нищо, че е на 26, 36, 46.

# 93
За каква независимост и самостоятелност иде реч, ако живее в бащината си къща, че не се сещам?

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 22:17 от Без цел

# 94
Ами ако работи и допринася в домакинството, е самостоятелност, да. Не смятам, че всеки в длъжен да живее в кашон, само защото родителите му са се пообъркали какво значат ролите родител и дете. Плюс това самата авторка, ако изобщо има нещо вярно в историйките ù, не е точно самостоятелна и някак да гони, защото сама не може да си озапти истериите, е нахално. Манталитетът се възпроизвежда, ако родителите ти са станали относително самостоятелни на ранна възраст, и ти няма да седиш под покрива им. Щом щерката седи, значи има светлия 'независим' пример на родителите. Отново повтарям, ако изобщо има нещо вярно в историйките.

# 95
  • Melmak
Дори да е измислица всичко, лошото е, че има такива хора в реала. Наистина имам близка в подобна ситуация и е страшен цирк. Нито майката живее нормално, ни дъщерята.

# 96
  • София
Законово отговорността на родителите се е изчерпала преди година. Те не са длъжни да ѝ осигуряват некашон.
Не знам вярна или не, то ние очевидно говорим за дадена постановка, защото наистина има такива ситуации в реала.
Според мен са разбрани родителите ѝ, щом са позволили на мамина в съседната стая да си въди гадженцето години наред. Сега тя иска да го обърне на хотел. Само да се прибира и чекира.
Аз ако съм, поне няколко пъти ще заключа вратата и няма да влезне.

# 97
Празнувайте, че дъщеря ви се е осъзнала толкова рано и е излязла сама от токсична връзка. Майка ми щеше банкет да вдигне ако се бях осъзнала след 8г на 26.... А не на 35 след 16 години и дете..... Банкет вдигай и си подкрепяй детето!  Нека си живее както си иска. В свобода.
Пп. Помислете какви травми сте й нанесли, за да толерира толкова години отровно отношение ..  всичко тръгва от семейството, т е. От вас. Помислете си.

# 98
Сякаш сте по-склонна да е с контролиращия насилник, но да знаете къде е, отколкото да и повярвате, че знае как да се пази и забавлява.

Спрете се! За това, което сте споменали не е редно да се месите.
Тъй като живеете заедно искайте да поеме своята част от бюджета  и задълженията. Но какво прави в свободното си време и с кого спи не може да контролирате.

Говорете с нея. Напомняйте да е в безопасност и да не е поема излишни рискове, но да я спирате нямате право, а и нямате как.

# 99
  • Somewhere far away
Да дава съвет или да си каже мнението или да изкаже някакви съмнения - да. Да се меси - не.

# 100
Вие се шашкате за всичко, от пътуване до Латинска Америка до спане в приятелка.
Точно така,много правилно сте ме разбрали Simple Smile

И като я накарате да се изнесе ще спрете да се притеснявате? Това, че няма да живее у вас как точно променя нещата? Даже като е при вас и я виждате поне няколко пъти седмично, би трябвало да сте по-спокойни.
А на екзотични пътувания, може да отиде с агенция и е далеч по-безопасно. Аз лично малко се съмнявам, че ей така ще хукне в Латинска Америка, придружена само приятелка.

Аз ако съм, поне няколко пъти ще заключа вратата и няма да влезне.

Сериозно ли ще заключиш вратата на собственото си дете? И ако цената е, да не го видиш повече, би ли я платила?
Защото аз знам за такъв случай - девойката замина за Южна Америка и не се обади 13 години на родителите си. Съученичка ми беше.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 22:51 от alex_jp

# 101
Ами не знам кога са живели у тях, щото в предишни теми пишеше, че се е изнесла щерката. Ама детайлът с изнасянето няма да отговаря на тукашната драма...

# 102
Една от причине да спра да споделям с майка ми е точно това - мания за контрол и непрекъснатото намилане какво лошо може да се случи.
И да, за млад човек и норалмо да не знае предварително дали и кога ще се прибере. Може да му стане скучно и да реши да се прибере рано, а може и да се съберат компания и да откарат до сутринта, като добавим и вероятността да срещне някой мъж - варианти много.
Чета, чета, ама все пишете, че вое й търсите къде да се изнесе и вие искате уж да се изнесе, а тя иска ли? Защото, според мен, ако имаше желание, до сега да го е направила и без ваша помощ.

# 103
  • София
Ама кой я пита дали иска. Не може и така, и вака. Като иска да е самостоятелна и да не дава обяснения никому, следва да се изнесе.

# 104
Голям кеф е да се изнесе порасналото ти дете. Да си пренаредиш своето свободно време, а не да си вторачен кой кога се прибира, да фантазираш какви ги върши и с кого, какви планове за пътувания има и т.н.
За мен е най-правилно да й се даде срок да си намери квартира, да си я плаща сама, да се уговорите колко често ще се чувате и виждате и да се постараете да се държите уважително към дъщеря си.

Общи условия

Активация на акаунт