Съфорумки с намален слух -2

• 5 457
  • 164
  •   2
Отговори
# 15
  • Добрич
Батериите са консуматив и после трябва да се купуват непрекъснато, а никак не са евтини. Отпускат се пари само за 20 бр. на година. (Толкова ползвах само за един месец, когато бях с апарати с батерии. Когато ги купувах в голямо количество ми излизаха около 200 лв за година.)

Качествени са апаратите и на Мебос (Отикон), както и ReSound.

Ототон (Фонак) и Мебос (Отикон) имат сходни цени. На СтаФючърАидиолоджи (ReSong) цените са наполовина.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 12:10 от Вела

# 16
  • София
По здравна каса са 40бр. батерии вече на година.
Можете да пробвате и апаратите на Widex. Аз съм с тях и съм доволна и има и по-бюджетни апарати. Аз предпочитам да сменям батерии отколкото да зареждам.

# 17
Точно пък този човек не е никакъв лекар. Имам лоши впечатления от него , искаше да ми прави ненужда операция на здраво ухо.

Момичета за Гр.Варна от кой УНГ сте доволни, който наистина да разбира от загуба на слух.
Вижте отзиви за проф.Сапунджиев

# 18
Здравейте, защо така се е получило при вас? Бяхте с оплаквания и ви насочи директно към операция без изследвания? Или?

Бях миналия месец при него и ми каза да си направя ЯМР и скенер на средно ухо, за да отхвърли някакви варианти, както се изрази той. Обмислям да го направя.

Когато има загуба на слух правят ли се тези изследвания, някой правил ли си ги е, какво показват?

Весели предстоящи празници на всички!
Да са ни здрави ушичките и всичко да чуваме и с лекота да общуваме!

# 19
Да се запиша при вас, че ще ви отърва, а сте ми ценни. Събирам информация за момента, не съм доволна от Фонак, но това е засега.

# 20
Здравейте, защо не сте доволна, може ли повече подробности - цени, обслужване, самите апарати не ви допадат като характеристики.. кой модел пробвахте?

# 21
Здравейте , на някой от вас да са му казали че има автоимунно заболяване на ухото, при което заглъхва за неопределен период от време и след това се оправя.

# 22
С Audeo P30 съм. Всичко изброено. Плюс не ми харесва звукът, на предишният ми апарат ми беше по-приятен. Просто следващият път вероятно няма да се насоча към Фонак, замислям се за Старки/Старфючър. Дано не е скоро, де.Simple Smile
Здравейте, защо не сте доволна, може ли повече подробности - цени, обслужване, самите апарати не ви допадат като характеристики.. кой модел пробвахте?

# 23
  • Добрич
Здравейте!
Искам да попитам тези, които имат ЕР на   ТЕЛК, заради слухозагубата, подновявали ли сте шофьорска книжка (за категория В) наскоро? Пращаха ли ви на ТОЛЕК?

Имам време за моята, но чета, че за ТОЛЕК се чака доста и ако се налага да се явяваме, трябва по-отрано да подавам документи, защото всеки ден  ми е наложително да шофирам.

Затова ще бъда благодарна да споделите опит.

Втората колона е за любителите,  а третата е за професионалните шофьори.

Наредба ТОЛЕК

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 23:51 от Вела

# 24
  • София
Аз съм с шоф. книжка и ТЕЛК, не съм минавала на ТОЛЕК. Обясниха ми(от КАТ), че няма нужда, но в медицинското от личния лекар най-отзад в свободен текст трябва да се цитира закона и члена /от НАРЕДБА № 3 ОТ 11 МАЙ 2011 Г./ в който се упоменава, че се разрешава да имате книжка и за колко години ви дават книжката (максималното е 10г.), за съжаление не помня кой член писахме, но наредбата я помня.

# 25
Здравейте, предстои ми да канд. за помощ от държавата за сл.апарати.

Все още не съм се спряла на модел, тествам, но уж ще реша скоро, но искам да си подготвя предварително всички документи. Дали на комисията им трябва точен модел апарати, за да отпуснат помощ?

Също да ви попитам за необходимите документи: декларация, че съм на трудов договор (без инфо за доходите??), актуална аудуограма, амбулаторен лист от унг, копие на лична карта.
Нещо пропускам ли?

# 26
  • Добрич
Трябва Ви протокол от лекарска комисия за слухопротезиране и нищо друго. Той се подава автоматично в Здравна каса и те дават решение.

Никой не иска информация за модел и трудов договор (сами си проверяват в НАП).

УНГ прави аудиограма и дава амбулаторен лист за комисията.

За възрастните се отпуска помощ само за един апарат, а за учениците за два.

# 27
Благодаря, Вела, както винаги си много изчерпателна.

Аз съм от Варна и от фирмата за апарати и УНГ лекарят ми казаха, че с аудиограма и амб.лист и документ, че съм на ТД трябва да отида в транспортна болница.

Само в сряда се разглеждали документи.

Този протокол не би ли следвало да се дава точно от тази комисия, която е в транспортна болница, тоест трябва да мина от там при всички положения?

# 28
  • София
Трябва да минете на комисия за издаване на протокол за помощни средства, като такава има в ДКЦ Св. Марина (към УМБАЛ Св. Марина), след като сте от Варна.  В сайта на ДКЦ-то виждам услугата: Преглед за издаване на протокол за помощни средства тоест би следвало да Ви издадат оттам. Можете да им звъннете и питате. От сайта на транспортна болница не виждам за помощни средства, а по-скоро за документи за шоф.книжка и комисия на ТОЛЕК.
Това, че сте на трудов договор няма никво значение освен, че имате право на апарат на 5г. и никъде не се иска тоя документ. Освен ако не кандидаствате за ТЕЛК, тогава искат документ че работите. Струва ми се, че те мотат или не им се занимава.

# 29
Много благодаря и на теб, Анна!

Ще звънна да попитам навсякъде, за да не се разхождам напразно...

Ще ви кажа какво е станало след това за инфо.

Общи условия

Активация на акаунт