Съфорумки с намален слух -2

• 5 468
  • 164
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Аз имам отливки и не ги ползвам, с домчетата ми е по-удобно. Те са мънички и меки, прилягат много добре в канала, а помня, че отливките при говор и дъвчене се измъкваха навън, въпреки че и те са силиконови. Само ги пробвах и се отказах от тях, стоят в една кутийка.

# 136
Здравейте, с два апарата ReSound съм, нося ги упорито от 5 дни, но шумът ми стана непоносим! С най-голяма загуба в средните честоти съм, шумът и слухът се движат заедно - усилва се пищенето, слухът пада още повече. Проблемът е, че пищенето ми се усилва от силни шумове, а с апаратите всички шумове са силни. В чуденка съм дали съм в процес на адаптация или в процес на перманентно влошаване? Това ужасно засилване на шума нормално ли е за първите дни на носене и кога евентуално се очаква да отшуми?

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 15:29 от 💜Black Mamba💜

# 137
  • Добрич
И моите апарати са ReSoud, но със интелигентно управление и сами заглушават шума , стига да не е през телефона.  Със  сигурност,  не могат да заместят 100% естественото слухово възприятие.

По принцип, на всеки апарат, когато се усилва  звука, се усилва всичко. През приложението могат да се зададат по-специфични настройки. Има и програма за навън/по-шумна среда.

Лично на мен в ресторант със силно озвучаване ми е най-трудно да разбера речта. Чувам, но нечленоразделно, ако музиката е силна.

💜Black Mamba💜, това първите ти слухови апарати ли са?

# 138
  • София
Мили момичета, следя ви редовно, но не мога да открия един пост, мисля, че в предната тема беше. Става дума за намален слух, при който все пак се чува звука, но по-скоро не се рзбират думите на човека отсреща. Все си мислех, че всички около мен фъфлят. След този пост се замислих.... Някой друг да е имал същия проблем. Да ме насочи към какъв или кой специалист да отида. МНООООГО БЛАГОДАРЯ!!!

# 139
И моите апарати са ReSoud, но със интелигентно управление и сами заглушават шума , стига да не е през телефона.  Със  сигурност,  не могат да заместят 100% естественото слухово възприятие.

По принцип, на всеки апарат, когато се усилва  звука, се усилва всичко. През приложението могат да се зададат по-специфични настройки. Има и програма за навън/по-шумна среда.

Лично на мен в ресторант със силно озвучаване ми е най-трудно да разбера речта. Чувам, но нечленоразделно, ако музиката е силна.

💜Black Mamba💜, това първите ти слухови апарати ли са?

Вела, благодаря за отговора! Да, първи апарати са ми, взех ги преди година и ги носих 3 седмици, но по кофти стечение на обстоятелствата попаднах на няколко пъти в много шумна среда и докато се усетя да ги махна си докарах влошаване. Ходих да ми ги пренастроят, но въпреки това се чувствах много зле с тях и не чувах говор добре и оттогава не ги бях слагала. Сега всичко отначало - аудиограма, настройки и очевидно още един период на адаптация. Честно казано, мисля, че са доста добре настроени, в приложението имам различни опции - за вятър, за намаляване на шума, за яснота на говора, но нямат активно шумопотискане. Просто заради опита от миналата година се чудя това много по-силно пищене на адаптацията ли се дължи или пак ще е трайно влошаване. С времето всичко почна да ми докарва проблеми - в метро/трамвай съм с тапи, спрях да шофирам, защото и в колата се налага да съм с тапи, по улиците заради силния шум от коли/клаксони и трамваи пак с тапи ходя, по ресторанти от типа на "Хепи" също спрях да ходя. Случвало ми се е от щракане на капаче на паста за зъби да ми писне още повече ухото и сега от всичко се притеснявам. Извинете за дългото обяснение, но това ми е дилемата сега - да стискам ли зъби, ако ще да е период на привикване или да спирам да ги нося преди съвсем да оглушея.

va_ni, и аз съм точно така - не чувам ясно говор. Чувам, че хората до мен си говорят, но не разбирам думите. Имам шум в ушите откакто се помня, но беше слаб и слухът ми беше нормален. Въпреки това, още тогава с лявото ухо ми беше трудно да разбирам говор. Моята диагноза е невросензорна загуба на слуха, поставена от УНГ/аудиолог.

# 140
  • Добрич
💜Black Mamba💜, според мен трябва да отидеш, за да ти коригират настройките. Това, което описваш не е нормално. Щом не си носила преди апарати, започни по малко всеки ден и постепенно увеличавай времето, през което ги ползваш.
Аудиограмата в офиса по слухопротезиране ли е правена?

# 141
  • Франкфурт
Мили момичета, следя ви редовно, но не мога да открия един пост, мисля, че в предната тема беше. Става дума за намален слух, при който все пак се чува звука, но по-скоро не се рзбират думите на човека отсреща. Все си мислех, че всички около мен фъфлят. След този пост се замислих.... Някой друг да е имал същия проблем. Да ме насочи към какъв или кой специалист да отида. МНООООГО БЛАГОДАРЯ!!!
Ako не чувате добре високите честоти, ще ви липсват с и ш, и ще разбирате по-трудно какво ви казват.
Усещане за "Чувам, но не разбирам".
Аудиограма при УНГ ще покаже дали е така при вас.

# 142
  • Sofia
💜Black Mamba💜, и на мен ми звучи като недобре насторени апарати. Аз ходих на настройки поне два месеца през седмица докато изчистим всичко. До днес най-неприятни звуци са ми тези от цвърчаща в тиган мазнина или оставяне на метална лъжичка върху кухненския плот. Помня, че при една от настройките шумът от смачкана найлонова торбичка направо ми се вряза в мозъка. Стриктно записвах всичко което ме дразни или пък не чувам.
С апаратите би трябвало шумът в ушите да намалее.

Дали при отосклерозата не беше това неразбиране на думите, въпреки че се чуват добре Thinking

# 143
Black Candy, има разлика между тръбичка на обикновен задушен апарат и тръбичка от рисийвър. Самият апарат е изключително малък,  събира се в горната половина на сгъвката на ухото. Диаметърът на рисийвъра не е по-голям от 1 мм. А цветът се избира според косата.

Такъв модел бяха(или подобният му).Въобще не ми беше удобно това нещо Simple Smile

# 144
  • София
А в София къде и при кого има прецизен апарат за аудиограма? В Пирогов последно като ходих е един допотопен, д-ра супер нелюбезен и некомпетентен. Та не знам къде да отида, да не си изхабя направлението напразно.

# 145
Аудиограмите от ИСУЛ също са си допотопни и не са достатъчно детайлни, само на няколко честоти проверяват проводимостта, но за ориентир поне стават, а и всички там са компетентни и знаят какво правят. Добре че там, откъдето си взех апаратите правят много по-подробна аудиограма, та настройката ми е по тяхната.
Благодаря за мненията, веднага поисках нова настройка през приложението и днес сякаш е доста по-добре. Явно ще трябва време и усилия от всички страни, за да се случат нещата.

# 146
  • София
Аз искам да изкажа това, че именно, защото аудиолозите не им се занимава с нас и затова се стига до отказ от апарата. Дори в фирмата където аз ходя откровено казано не им се занимава. Гледат да ти пробутат апарат да го купиш и после ама защо идваш пак на настройки...или ето ти тука приложението и се оправяй. Но искам да кажа, че и в чужбина е същата работа. Не е само тука. Участвам в чужд форум и там валят яко оплаквания. Просто трябва да сме по-настоятелни към аудиолозите.
Само защото съм свикнала с тези апарати и смяната им с друга марка доведе до по-лошо за мен. Кофтито е, че нещата за настройка на апаратите са скъпи и не съм решила, не съм си ги купила.

# 147
Аз искам да изкажа това, че именно, защото аудиолозите не им се занимава с нас и затова се стига до отказ от апарата. Дори в фирмата където аз ходя откровено казано не им се занимава. Гледат да ти пробутат апарат да го купиш и после ама защо идваш пак на настройки...или ето ти тука приложението и се оправяй. Но искам да кажа, че и в чужбина е същата работа. Не е само тука. Участвам в чужд форум и там валят яко оплаквания. Просто трябва да сме по-настоятелни към аудиолозите.
Само защото съм свикнала с тези апарати и смяната им с друга марка доведе до по-лошо за мен. Кофтито е, че нещата за настройка на апаратите са скъпи и не съм решила, не съм си ги купила.
Здравейте. На мен първата аудиограма ми напави специалист УНГ в централата на Фихелт в Студентски град, жена, на която съм й забравила името и за което много съжалявам, защото тя установи проблема ми за първи път и ме упъти как да постъпя. След това ми правиха още двама други специалисти във времето и никой от тях не се е дърпал. Явно съм имала късмет. Впоследствие в Ототон откликнаха на проблема ми и мога чистосърдечно да заявя, че съм много доволна от специалистите им. И аудиограми и настройки ми правеха винаги, когато имах нужда, а имах нужда доста често - първоначално, защото бях много объркана и стресната от резултатите на аудиограмите. Толкова години съм живяла в мъчение да се разбирам с околните, че не ми се разказва...

# 148
  • София
Искам да ми направят по-обстоен преглед на слуха и аудиологично изследване - насочиха ме към тази клиника - има ли значение при кого ще се запиша?
https://www.balance-clinic.bg/team.php

ПП: д-р Сербезова (Сити Клиник, Медкрос) прави ли такова изследване?

# 149
Black Candy, предните ми апарати бяха изцяло в канала и се виждаха повече,  отколкоти сегашните ми апарати,  които са задушни, но с рисийвър. Косата ми е дълга и руса,  сегашните апарати са цвят шампанско и се виждат само, когато косата ми е плътно прибрана по главата. Рисийвърът е изключително тънък и не се забелязва, а домчето е вътре в ухото и няма вариант да бъде видяно.
И аз преди си мислех, че апаратите изцяло в канала са най-дисктретни, но не е така. Задушните апарати с рисийвър са по-дисктретни. Казвам го, като човек,  ползвал и двата вида.
Освен това, при избора на модел важно значение има слухозагубата.
Мебос/Отикон и Фонак/Ототон държат много високи цени. Не зная сега, но миналото лято един апарат от най-висок клас беше 6900 лв.
В СтарФючър Аудиолоджи цените са наполовина, но няма тестов период. За същата сума (7000 лв) имам два апарата от най-висок клас. Зарядното отделно.

Относно батериите:
Предните ми апарати бяха със зареждащи батерии номер  10 и не ме изкарваха 3 дена. Беше кофти, че токът им може  да свърши в най-неподходящия момент. Батерии и аз купувах онлайн и по много и носех винаги в себе си. За година ми отиваха около 200 батерии. Последно бяха към 80 ст, значи съм давала към 160 лв на година.

Сегашните ми апарати се предлагаха само с вградени батерии. Зарядното им струваше 500 лв... (колкото батериите за три години) Съответно могат да се подменят само в сервизен център.
Апаратите са свързани с телефона  и обажданията ги чувам директно в тях. И приложението ползвам, когато се налага.

Може би най-добрият вариант е зареждащи батерии, които се сменят.

Здравейте.Задвижвам нещата, според загубата мога и този микро(вътреушен). Средно тежка е,не чувам ясно тих говор. Иначе всичко останало да😀. Ще слухопротезирам дясното. В СтарФючър Аудиолоджи (до нас са). Ще отида там да видя какво предлагат. Ако са добри апарати,и цените не са много високи,ще е супер. Защото в Ототон ,над 4-5хил. ги гледах. Ще проверя и в Славина в Бургас.  В крайна сметка  бих дала повече пари,но да ми върши работа. Супер полезна тема е ,Фонак явно са наистина хубави,но изглежда и по-скъпи. Не знам дали има смисъл да ходя в друг град за апарат. Иначе четох ,че Виктория хелп препоръчват някой от вас .  Златни сте

Общи условия

Активация на акаунт