"Селски" номера и пинизи - тема 3

• 59 827
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
# 676
Възпитание е, разбира се. Силно впечатление ми направи снахата на съседката. Тя не е българка, не живеят в България, бяха дошли за малко. Случайно съм на балкона, виждам, че излиза и я поздравявам. Казваме си няколко приказки за времето, тя говори доста добре български, казва ми, че отива към пазара и аз се прибирам. В следващият момент я чувам, че ме вика и излизам пак на балкона. И тя, милата, ме пита трябва ли ми нещо от пазара, за да го купи. Това е първият случай, в който някой ми предлага да ми напазарува.

# 677
  • Бургас
Възмутена съм от случка, която май е за тази тема. Мои познати подариха два чувала с маркови дрехи на едно детенце от махалата, чието семейство няма възможности и няма ни нови дрехи, ни телефон, ходи опърпано и чака някой да си купи нещо, за да си гризне малко. Дрехите са носени, но казват че са много запазени, изпрани и изгладени. Миналата година подариха на това дете старо колело, хубаво, просто купиха на сина си по-голямо.  До тоя момент "бедното" дете си играеше с детето на познатите ми. Не бяха първи приятели, но да речем се траеха. Вчера и днес е гонило детето на познатите ми от площадката. Викал му да се разкара, опитвал да наговаря децата против него. Ама си носи дрехите и си кара колелото. Майката е гледала от терасата и не е реагирала. А детето на приятелите ми е мило и наивно, и му е жал за другото. Днеска се прибрал и плакал. Моят син е на лагер и ще се върне в понеделник, и сега милото чака сина ми, за да има с кого да играе.
Добре де, тези родители не обясниха ли, че на доброто се отвръща с добро? Никой не очаква да го носи на ръце, дори да играе с него не се очаква. Ама да го гони и обижда...

# 678
Май в такива случаи се казва " Хубава работа, ама циганска"!

# 679
  • Пловдив
Цитат
Май в такива случаи се казва " Хубава работа, ама циганска"!
Махала и циганска махала не е едно и също.

# 680
То не е, но в точно този случай така излиза...

# 681
  • Бургас
Е направо позна, Агата! Махалата не е циганска, да. Но детето според мен е ромче. От тези, чиито родители работят и поздравяват като те срещнат. Детето говори на "Ви" на възрастните. Но има някаква непоностмост към "нашето дете". Тъй като съм стояла на площадката, а и моят всичко си казва в къщи, за мен си имам обяснение, че за онова дете просто не харесва "нашето" без обяснима причина. Как има хора, които нищо не са ти направили, но не ти е приятен контактът с тях. Само, че не ги гониш. Свеждаш контакта до минимум, ако няма накъде и това е. А в онова дете  се усеща явна неприязън към нашето. Родителите се надяваха, че ще разтопят ледовете с грижа под формата на подаръци, но нещата станаха по-зле. Невъзпитано, селско, ненормално ми се вижда детето ти да гони друго, а ти да гледаш през терасата и да не реагираш.

# 682
  • Down south
Родителите на вашето дете са подарявали подаръци, за да разтопяват ледове?
За деца на каква възраст става дума?

# 683
Точно, защото помагат се засилва тази неприязън, завист..

# 684
Е направо позна, Агата! Махалата не е циганска, да. Но детето според мен е ромче. От тези, чиито родители работят и поздравяват като те срещнат. Детето говори на "Ви" на възрастните. Но има някаква непоностмост към "нашето дете". Тъй като съм стояла на площадката, а и моят всичко си казва в къщи, за мен си имам обяснение, че за онова дете просто не харесва "нашето" без обяснима причина. Как има хора, които нищо не са ти направили, но не ти е приятен контактът с тях. Само, че не ги гониш. Свеждаш контакта до минимум, ако няма накъде и това е. А в онова дете  се усеща явна неприязън към нашето. Родителите се надяваха, че ще разтопят ледовете с грижа под формата на подаръци, но нещата станаха по-зле. Невъзпитано, селско, ненормално ми се вижда детето ти да гони друго, а ти да гледаш през терасата и да не реагираш.

Мисля, че правите някакви грешни логически връзки. Миналата година му подарили старо колело, вчера се е случило нещо - т.е. около половин година е минала между двете събития. Подарили са му стари дрехи за "разтопяване на ледовете" - има някаква неприязън, но се надявате от подаряването на дрехите да произтече някаква логическа връзка. Със сигурност има някакъв проблем, но най-вероятно бедното дете изобщо не свързва колелото и дрехите с "вашето" дете. Нещо съвсем отделно е за него, някъде другаде е проблемът, освен ако детето не приказва за дрехите, че са негови. При нас се е случвало, не е имало неприязън между децата, получавала съм дрешки от по-голямо дете и след като детето пита на площадката дъщеря ми защо била с нейното яке, от този момент тя отказа да го носи. Може би обаче тук няма нищо общо с дрехите и колелото. Само между тези две деца ли има проблем, или детето се чувства по някакъв начин отхвърлено от групичка деца, може би детски психолог би помогнал да се види коренът на проблема?

# 685
Според мен най-логичното обяснение е, че в семейството си детето е чувало много нелицеприятни неща по адрес на дарителите и това влияе на отношението му към детето им. (Интересно за какво разтопяване на ледове става въпрос?) А може и да се чувства унижено, че трябва да носи чужди дрехи, особено ако е коментирано пред или от другите деца.
Извод първи: не прави непоискано добро.
И втори извод: приятели с пари/вещи не се купуват.

# 686
  • София
Детски работи. Не е хубавода се вменява някакво чувство на вечна благодарност у едно дете. Сама казваш, че детето е възпитано. Скарали са се нещо децата. Ще им мине.

# 687
  • Бургас
Дето, от което са дрехите е на 12, а другото - на 10. Не знам дали се коментира "ти си с моите дрехи". Но каквото и да е, това не променя факта, че детето е гонило другото, а майката е стояла на терасата и гледкала. Моят една вечер светеше с фенерче от терасата да заслепява децата на пейката пред блока. В момента, в който влязох в стаята, фенерчето му беше прибрано и той самият подложен на един от онея досадни за децата разговори за това как и защо да се държим с другите.

# 688
  • France
Голяма драма за една детска кавга. Това, 12 годишното, защо въобще обръща внимание на разни малчовци? И какви са тези възрастни, които си въобразяват, че разчиствайки гардероби могат да спечелят приятели за детето им?!
Неприятна история, но селски пиниз не виждам тук

# 689
По принцип трябва да работиш с твоето дете, да е устойчиво и самоуверено

Общи условия

Активация на акаунт