Термин Декември 2025 👶

• 40 361
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте мами, включвам се с един въпрос относно болничен с ЛКК. Казаха ми да си закупя Лична амбулаторна карта и да си я попълня. Впоследствие разбрах, че трябва да се завери при личен лекар.  Никога досега (по мой спомен, в съзнателна възраст) не съм имала такова нещо . Утре трябва да мина на комисия рабо сутрин, а въпросната карта не ми е заверена. Дали биха ме върнали според вас?

Моята не беше заверена (и още не е). Купих я от една книжарница и директно отидох при лекаря при когото ме бяха препратили.

# 391
По принцип картона до преди няколко години беше задължителен за издаване на какъвто и да е болничен на много места. Сега вече май само за комисиите го искат. Но е нужен - аз се бях върнала до вкъщи да си го взема, понеже отказаха да ми приемат останалите документи.

# 392
Може ли малко разяснение каква е тази комисия от мамите, които вече си взимат болничен?
Все още работя и мисля чак септември да си взема месец и половина болничен преди 45те дена. Как точно става това нещо?

# 393
Ами казвате на следящия ви гинеколог че искате болничен. Той първо може да ви даде максимум 14 дни. След това може да ви препоръча за още 30, но трябва да отидете на ЛКК (комисия, други лекари), за да се одобри.  По принцип ми подшушнаха, че на бременни жени не се отказват болнични дни. Но на теория е възможно и да не се одобри (чувала съм за такива случаи след операции и при друг тип диагнози).
С ЛКК може да се взима болничен до 180 дни за календарна година, и се обновява на всеки 30 дни, като след това, при нужда, трябва да се мине и ТЕЛК (ако ще са повече от 180 дни).

Също ме информираха и двамата че следящи лекари, че при такъв болничен нямам право да пътувам извън страната ("да не ми тръгнеш само на море в Гърция"). Нямам планове да пътувам извън България. На мен ми се наложи още от началото на май да изляза болничен при термин в началото на декември и в момента се чудя дали си струва да се връщам, дори да се почувствам по-добре.

Това зная аз.

# 394
За болничните е така ,че нямаш право да излизаш извън страната .Но сега ,когато сме в Шенген и няма граница ,няма как да разберат ,защото вече не те регистрират на границата 😃.

# 395
Много благодаря за отговорите, момичета.
На следващия ми преглед ще говоря и с лекарката ми и заедно с нея ще решим как е най-добре.
Причината да мисля за болничен е, че работата ми е много натоварваща и стресова и сега лятото е една идея по-добре, но септември ще почне ужаса, а моята шефка, въпреки че е жена с деца не й пука изобщо и няма да ме пощади. По-скоро очаквам точно обратното и да ме изцеди до финал и не искам да си го причинявам.

# 396
Аз точно поради същата причина излязох, в момента , в който разбраха началниците започнаха да грабят с пълни сили от мен, че чак ме докараха до паника атака.
Относно болничния,  това което аз разбрах, че всяко здравно осигурено лице има право на общо 180 дни годишен болничен. При бременност вече са допълнително тези 45 дни

# 397
Вие усещате ли вече "подготвителни контракции" (Бракстън-Хикс)? Мен от две седмици насам ме започнаха и вече съм на Но-шпа и магнезии за тях. Шийката ми също е леко скъсена за гестацията, та при чиста микробиология сигурно ще правим интервенция.
С предната бременност не знам кога започнаха тези контракции, но аз в 7ми месец осъзнах какво е това чувство. Тогава и чак ми се скъси шийката.
Сега сигурно защото са 2 бебета и по-рано ми се случват нещата Confused

# 398
А как се усещат тези контракции? Аз съм в 17та седмица и сега започвам да усещам как ми нараства вътре малко по малко корема и вечер като ставам да пишкам ме заболява малко странично и симетрично от двете страни, като схващане и газове в същото време. Нормално ли е това?

Днес също за първи път усетих нещо като бълбукане малко под пъпа и леко вдясно. Това "мърдане" ли е?

# 399
Аз съм в 16 седмица и имам болки ниско в корема тъпи, понякога по цял ден, също почнах но шпа. Понякога имам и странични и стрелкащи болки, надявам се всичко това да е нормално. Последно шийката ми беше 4.5. Иначе като цяло почнах по-често да пишкам, вече имам апетит и ми се спинка повече...

# 400
И аз съм по същия начин като пишкам сякаш и двата яйчника ме заболяват, особено вечер като отида до тоалетната или сутрин рано.
А как се усещат тези контракции? Аз съм в 17та седмица и сега започвам да усещам как ми нараства вътре малко по малко корема и вечер като ставам да пишкам ме заболява малко странично и симетрично от двете страни, като схващане и газове в същото време. Нормално ли е това?

Днес също за първи път усетих нещо като бълбукане малко под пъпа и леко вдясно. Това "мърдане" ли е?

# 401
И аз съм в 17г.с и имам тези придърпващи болки, но не са сериозни, просто дискомфорт. Днес писах на АГ да го питам дали да пия нещо, чакам отговор.

# 402
Тези странични болки, които сменят местата си обикновено са от кръглите връзки (round ligament), нормално се разтягат с матката.
А подготвителните контракции са стягане на матката, усеща се леко напрежение и матката става много твърда, в по-напреднали седмици се усеща повече, но и сега може да се напипа в долната част на корема. Обикновено те също са нормални, но понякога водят до скъсяване на шийката.

# 403
Здравейте, мами! Открих наскоро темата и благодаря на всички ви за споделените мнения и съвети!
Искам да опитам имате ли изследвания за тромбофилия - ако да, АГ ли ги изписва? Днес пуснах коагулация и д димера от стойности 0.32-1.29 ми е 1.52 страшно се притесних и чакам отговор от АГ.

# 404
Стойностите за бременни са по различни ,консултирай се с хематолог дори и онлайн аз така направих ,защото бяхме в чужбина ,утре също ще пусна пак Heart ,При мен също Д-димера беше една идея над референтна и ми казаха че всичко е наред .
Здравейте, мами! Открих наскоро темата и благодаря на всички ви за споделените мнения и съвети!
Искам да опитам имате ли изследвания за тромбофилия - ако да, АГ ли ги изписва? Днес пуснах коагулация и д димера от стойности 0.32-1.29 ми е 1.52 страшно се притесних и чакам отговор от АГ.

Общи условия

Активация на акаунт