Как да научим дете да си прави сметката

• 10 316
  • 349
  •   1
Отговори
# 75
Не виждам как може да се излезе от този кръг.
Младежът може да започне сам да си изкарва парите и да порасне. Родителите пак ще са обсебващи, едва ли ще се променят, но той може да скъса пъпната връв. Иначе пускането на толкова теми и въпроси към специалисти го приемам само като задаване на един и същи въпрос, докато някой не потвърди, че поведението на родителите е нормално, а детето трябва да слуша и така всички да са спокойни. Очевидно никой тук няма да каже подобно нещо и въпросите ще продължават.
  Не, объркали сте се, опитвам се да намеря решение.

# 76
  • София
Кое не ви харесва в решението, което единодушно  ви предлагаме?

# 77
Не виждам как може да се излезе от този кръг.
Младежът може да започне сам да си изкарва парите и да порасне. Родителите пак ще са обсебващи, едва ли ще се променят, но той може да скъса пъпната връв. Иначе пускането на толкова теми и въпроси към специалисти го приемам само като задаване на един и същи въпрос, докато някой не потвърди, че поведението на родителите е нормално, а детето трябва да слуша и така всички да са спокойни. Очевидно никой тук няма да каже подобно нещо и въпросите ще продължават.
Дръжте се с него като с голям човек. Той не е на 13 години.
Спрете да следите всяка негова стотинка, крачка, приятелство.
Оставете го да носи сам последици от действия, бездействия, харчения.
Децата на контролиращите родители са най-добрите лъжци. Вие сте контролиращи родители. Защо нямате доверие на сина си?
Защо го третирате като дете? Отворете широко затворените си очи.

# 78
  • София
Ох, и тук същата мантра за подобния на онази в детската стая.
Като не иска да му държат сметка, да се хваща на работа, вместо да чака да му превеждат по карта.

# 79
Решението може да бъде да го оставите да бъде по-самостоятелен. И той да се почувства голям (не само на ръст), и вие да го възприемете като такъв.
Като начало, вижте заглавието: дете??? Просто го променете. На 19-20 е мъж.
И ако вече всички го възприемате като мъж, разговорите би трябвало да са по-сериозни: давате му уговорената сума и да се оправя. Съветвате го да си оставя фонд Резервен, за спешни нужди. Съответно той вече няма да има нужда да ви лъже, защото вие и без това допълнителни пари не му давате.
Как патицата учи патенцата да плуват? Бута ги в реката.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 17:52 от Uncommon

# 80
Много е важна и средата, ако е в среда на деца с по-заможни родители и им дават повече пари, естествено, че няма да му стигат, те ходят в по-скъпи заведения за хранене, в по-скъпи кафенета и т.н. Питайте го в Хасково къде е ходил и ще ви кажа колко е похарчил.

# 81
Много е важна и средата, ако е в среда на деца с по-заможни родители и им дават повече пари, естествено, че няма да му стигат, те ходят в по-скъпи заведения за хранене, в по-скъпи кафенета и т.н. Питайте го в Хасково къде е ходил и ще ви кажа колко е похарчил.
Да, средата е важна, НО той трябва да се научи да се справя с това, което има. Ако не му стига - да работи така, че да има повече. Ако уговорката с родителите е била да осигуряват определен размер издръжка те трябва да си спазят обещаното. Всичко над тази сума се “договаря” или поема от него.
Прощавайте, че натрапвам личния си опит, но 13 годишната ми дъщеря се държи по-зряло от този син и тези родители. Последно бяхме на шопинг и поиска дрехи, които знаеше, че няма да купя, не защото нямам възможност, а защото има разумни граници, в които се простирам. Веднага предложи да плати със спестяванията си половината, а аз останалата. Естествено, че  се съгласих и без грам угризения прибрах парите, които ми даде. С джобните си купува козметика, разни момичешки неща, смутита, но купува и неща за вкъщи като види, че мицеларната вода е свършила например. Това отношение се възпитава от ранна възраст още с първите джобни. В същото време обаче казвам, че никога не съм броила парите, с които разполага, не съм следила за какво ги е похарчила и не съм натяквала, че е изхарчила много. Последно ѝ казах, че спестяванията в една карта са свършили, просто да го има предвид. Ако утре не може да си купи храна в паузата - не е мой проблем. Както в оня цитат “Камъните, които сега махаме от пътя на децата се превръщат в скалите, които един ден ни затрупват”

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 17:22 от Di Soleil

# 82
  • София
То, мен ме досрамя от вас, честно.
Отчетност държите, като да е първолак.
20 годишен мъж ще си намери решение, щом остане 2-3 пъти без пари. Ако иска някои луксозности, ясно, че ще започне работа.
Оставете го да си носи последствеята, с минимална издръжка бързо ще се окопити.

# 83
Отговарям  директно на въпроса, зададен в заглавието на темата - Оставете го да си "счупи главата". Като постои един-два месеца гладен, ще си пренареди приоритетие.

# 84
Ако не живее в общежитие (и дори да е), не знам за какво стига минималната работна заплата. Какъв наем плаща?
Според мен живее съвсем скромно.
Аз съм толерантна, до дипломиране и започване на работа, бях на пълна издръжка от нашите. После това никога не се повтори (аз се вмествах в заплатата си, макар отначало тя да беше много мизерна, но пък имах собствено жилище). Тези състуденти, които работеха, рядко идваха в университета и не знаеха колкото другите.
Тук 1000 лв. се коментират като 5000. 1000 лв. са си мизерия отвсякъде. Това е млад мъж, не може днес да яде 4 пъти с 15 лв. И такива примери с глад и мизерия въобще не са удачни, защото удрят по здравето, човек трябва да се храни пълноценно, не да има недостиг на важни минерали и витамини. Това е млад човек, който все пак има нужда и от социални контакти, едно кафе да може да почерпи някое момиче. Да отиде за два дни някъде с приятели също е нормално, недейте така. Хляб и сол ще яде и точно след три дни е припаднал по улиците. Изникват и покупки на дрехи, в днешно време и скъпите не са много качествени. Все пак купува и перилни препарати, парфюми предполагам, кухненските истории всички. Вие тези 1000 лв. ги изкарахте… Все пак нали говорим за нормален живот, не за някаква брутална мизерия с глад и износени обувки, дрехи и липса на всякакви излизания с приятелите, заради липса на пари. Ако детето ви се справя с тази сума е за похвала.

# 85
  • В полите на Пирин планина
Имайте предвид, че в провинцията някои хора работят по цял месец за тая сума...
Като иска да се храни качествено да се научи да си готви базови неща. Не е висш пилотаж.

# 86
  • София
Руми, беше уточнено, че тези 1000 лв са само джобни за храна и кафета. Отделно майката праща готова храна и плаща за екскурзии, почивки, режийни и т.н. Дрехи и подобни също са отделно. По 30+ лв на ден има младежът за кафенце, цигари и някое хапване. За неработещ човек са си напълно ок. Още повече, че му ги допълват, когато свършат.

# 87
В провинцията осигуряват на минимално, но не работят за толкова. И наистина 1000 лева не са много при тези цени.

# 88
Аз познавам един такъв свръхдундуркан и свръхконтролиран. Вече години след завършването на вишуто за него все още не може да се намери работа, кандидатства без грам опит за управленски позиции, напълно спокоен, че изобщо няма и да му се обадят. Ако питаш родителите му, горкото момче не може да си намери работа, държавата ни е сбъркана, работодателите пускат само фалшиви обяви, утешават го с пари и му купуват всяка лиготия ,която поиска. Като човек не става за нищо, напълно бита карта. Нито един човек не може да търпи "детенцето", няма никакви приятели и никога не е имал гадже, едва ли и ще има. Мама и тати не могат да му купят хора.
Не продължавайте и вие в тази посока.

# 89
Какво учи детето?
Предлагали ли сте му да започне работа?

Общи условия

Активация на акаунт