Предстои ми ИНВИТРО / ИКСИ - Да поговорим - Тема 91

• 27 378
  • 610
  •   1
Отговори
# 195
Започна се и моята първа стимулация. Всичко си бях улучила като дати. От утре почвам с боцкането (ако някоя дама ходи при Щерев ще съм благодарна ако можете да ми кажете къде по точно трябва да отида да ми ги бият).

Ся пък следващия проблем с партньора че е полицай и почна да се изнервя че никой не му казва кога трябва да дойде той конкретно. Не стига че сме с мъжки фактор ами и претенции има кога да бил идвал.

Иначе ще ме стимулират с Мериоферт, ако някой има някакво мнение за него ще съм ви благодарна.

Здравей, през този месец беше и моята първа стимулация и пункция.
Общо взето отиваш и в манипулационната на 1ви етаж (отляво на асансьора) се бият инжекциите,  ако е след 19.00 казваш на охраната, че си за инжекция и те качват на 4ти етаж.
Пункцията ми беше на ден 11.
Два дни преди нея ще трябва да минеш консултация с анестезиолог (лекаря ти ще ти каже и ще си запишеш час) и ще ти кажат до колко часа е приема на храна и течности.
Партньора ти им е нужен в деня на пункцията за да даде материал. (Това се случва около времето в което ти правят самата пункция). Той е свободен веднага, а ти оставаш за около 2ч. да те наблюдават. Ще дойде ембриолог да ти съобщи колко яйцеклетки са извадили. Хубаво е той да те прибере вкъщи, за да не се прибираш сама. На следващия ден ще ти звъннат да ти кажат колко успешно оплодени яйцеклетки имате, а на ден 5 колко от тях са стигнали до бластоцист.
Ако искаш можеш да ми пишеш на лично да си разменим контакти, тъй като гледам, че и на двете ни е за първи път и може да се засечем в болницата някой път. Simple Smile

# 196
Аз бях с Мериоферт и Пурегон. Нямах оплаквания от тях. Слагах си сама инжекциите сутрин до 8:00. Честно казано аз си ги слагах много бавно и по-безболезнено отколкото в болницата ми ги слагаха.
Нямах никакви синини и реакции.. После този Фраксипарин ми разказа играта . .

Мен ме сложи на 150 Мериоферт за първите три дни, после на 225 Мериоферт и Цетротиде 0.25 за ден. Не знам, нищо никое не ми говори, ще си ходя обаче при клиниката да ми ги бият че изпитвам някакъв ужас само да си помисля аз да си ги слагам (въпреки че първоначално си виках че изкам аз, все пак си ми е моето тяло ама бързо ми се развали тая мисъл). Знам че не трябва да гледам другите, ама качели малко ми изписва. Очаквах повече препарати. На прегледа каза че вижда по 10 фоликула от ляво и от дясно което също ми звучи адски много. Абе.. квот такова. Пуснала съм се вече.

На мен ми беше по 150 Мериоферт - повече не ми е увеличаван. И Цетродит имах по 250 от средата на стимулацията.
Аз имах много малко фоликули - 1-2 от ляво и 3-4 от дясно. Общо 6 Я - само 3 зрели и годни за оплождане.

Имах абсолютно същите страхове за инжекциите. Направо се ужасявах. Тъй като не съм от града обмислях варианти да ходя в медицински център да ми ги слагат. В крайна сметка първата сутрин просто останах рано и си казах каквото такова. Сложих ги и легнах обратно в да спя 🤷😅 оказа се, че няма абсолютно никаква драма и дори не ме боли толкова колкото когато ми ги слагат в центъра. Може да опитате при тях да си ги сложите вие и да прецените дали ще се справите. Наистина е много по-удобно да се прави всичко това вкъщи.

# 197

На мен ми беше по 150 Мериоферт - повече не ми е увеличаван. И Цетродит имах по 250 от средата на стимулацията.
Аз имах много малко фоликули - 1-2 от ляво и 3-4 от дясно. Общо 6 Я - само 3 зрели и годни за оплождане.

Имах абсолютно същите страхове за инжекциите. Направо се ужасявах. Тъй като не съм от града обмислях варианти да ходя в медицински център да ми ги слагат. В крайна сметка първата сутрин просто останах рано и си казах каквото такова. Сложих ги и легнах обратно в да спя 🤷😅 оказа се, че няма абсолютно никаква драма и дори не ме боли толкова колкото когато ми ги слагат в центъра. Може да опитате при тях да си ги сложите вие и да прецените дали ще се справите. Наистина е много по-удобно да се прави всичко това вкъщи.

Ох направо ме надъха хаха, ама сега се усетих че те инжекции не ми дадоха от аптеката. Само медикаментите.

# 198
Здравейте,

Днес, 6ти ден от цикъла, след 4 инжекции (първата на втори ден вечерта), бях на първи преглед. Лекарката каза, че е още рано, но вече има няколко фоликула, които са доста големи - имаше 3 по 17мм, 2 по 14-15мм и май два други над 10мм. Каза, че би трябвало да се покажат още на следващия преглед в понеделник. Много големи ми се виждат тея фоликули, предполагам, че ще презреят докато дойде време за пункция 🫣

Първият ми въпрос е дали имате някакви съвети или коментари, макар разбира се всичко да е страшно индивидуално, но знам, че има опитни дами сред вас, пък и много начетени - половин лекари.

Вторият ми въпрос е свързан със самото оплождане и съответно методите. Не сме обсъдали детайли още, а и лекарката каза, че ще решат с ембриолозите и ще направят предложение като видят в крайна сметка качеството на пробата на партньора в деня на пункцията. Изходната ситуация е половината инвитро, другата половина ИКСИ.

Сперморамата е нормална, подвижност и количество доста над референтните граници, морфологията е около 5% (правена е повече от веднъж, резултатите са си все добри). Оксидативен стрес е добре, НО ДНК фрагментацията е 20%, като за граница са сложени в изследването 22.5%. От четене тук знам, че над 15% е много. Ние правим процедура, защото за близо две години няма бременност въобще, но до момента нямаме установено нещо, което да е пречка за зачеване според лекарите.

Та, втори въпрос: при тази ДНК фрагментация има ли смисъл да се прави изобщо инвитро, или по-добре само ИКСИ, или може би дори ИМСИ (и има ли изобщо добавена стойност на последното или не? Четох разнопосочни мнения и не мога да се ориентирам). Другото беше, че има някакви методи за обработка на сперматозоидите (или селекция), не знам каква е разликата между предлаганите и ще питам, но при тези стойности на ДНК фрагментацията има смисъл да се приложи, нали?

Знам, че се заплащат допълнително и са скъпи, но ако ще се бухам с хормони ми се иска да има е възможно най-добрия шанс да получим възможно най-много качествени ембриони.

# 199
Firebird, при мен на 6-7ден са по 16-17мм, тригерите са ми на около 18-20, на пункциите са по 20-22 и са много на ръба нещата всеки път.
При първата стимулация се навъдиха още дребни в деня на тригера (10-13мм) обаче изобщо не ги броихме в сметките. Моите стимулации затова са толкова къси - 5 дни първия път, 7 втория, просто се назобват много бързо.
Не ги мисли толкова, важното е да те следят добре и да гледат хормоните как са. Кога планират да събират реколтата?

По втория въпрос съм с компетенцията на парче балатум. На нас ни изписват 100% ИКСИ без никакви екстри май, 12% фрагментация, 1% морфология, другото бива.

# 200
По мое мнение е хубаво да е прави селекция и ИКСИ при висока фрагментация. Не мога да кажа каква селекция, в различните клиники са различни и при нас до момента не са помагали. МАКС се води, че помага, но ние не сме имали успех с тази селекция.

# 201
Нищо не са казали, предполагам, че лекарката иска да направя поне още един преглед и да реши, но в понеделник каза сутринта да пускам хормони, да чакам да излязат резултатите и тогава с тях на преглед. Още преди започване на стимулацията предрече другата седмица между сряда и петък. Звучи ми като натам да отиват нещата, с тея големи фоликули кой знае какво ще е до понеделник. Но може би няма какво да се чудя, аз и в обикновен цикъл съм имала 17мм фоликул на 8 ден, та с допълнителни хормони що да не се изтегли това два дена по-рано. Само се моля да има ставащи яйцеклетки.

Семира, вие мъжки фактор ли имате и по препоръка на лекар ли така сте действали или вие сте решили? Аз понеже много не разбирам, а колкото и да чета и да се ровя не мога да се образовам до другата седмица и много неща няма да знам, така че вероятно ще следвам препоръките…

# 202
При мен също фоликулите бяха с много различни размери, но към края на стимулацията станаха сравнително по-близки като мм, при редовно следене на хормоните и ехограф смятам, че няма за какво да се притеснявате. Аз ходих през ден и след изследванията и прегледа ми се назначаваше терапията за деня и за следващия.

Относно другия въпрос, ние сме с тежък МФ, използвахме MACS (магнитна сепарация), което се прилага точно при случаи с висока фрагментация. Оплодихме всички яйцеклетки ICSI. Относно IMSI няма проблем да се използва паралелно с ICSI, едното е инжектиране на сперматозоид директно в яйцеклетката, а с IMSI ембриологът избира добре изглеждащ морфологично сперматозоид под много голямо увеличение.

# 203
Да с мъжки фактор сме. Важно е да кажете в коя клиника сте и какви методи на селекция предлагат там, за да можете да се информирате за тях. МАКС ни го препоръча доктора на времето заради мъжкия фактор (предимно ДНК фрагментация в нашия случай).

# 204
Предстои ми пункция и всичко изяснихме, но не и това дали да свалям лака на краката и ръцете. На някои места пише, че трябва, а на други не. За МБАЛ НАДЕЖДА става въпрос. Някой минал ли е скоро през това

# 205
Няма проблем за лака. 9 пункции имам и за нито една не съм си го сваляла.

# 206
Ако пункцията е с обща венозна анестезия (както се случва обикновено), гел лака пречи на нормалното измерване на сатурация. По цвета на ноктите също лесно се разбира дали до тялото стига достатъчно кислород. Разбира се, най-добрият вариант е да сме с гел лак и без усложнения, но е хубаво да сме наясно с възможните такива. В клиниката, в която ходя не съм видяла жена с лак на пункция. Пише изрично, че е забранено.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 19:16 от Blqblq_

# 207
bambi Откакто се пуснах на въртележката с АРТ спрях да си правя гел лак, косата си я боядисвам с билкова боя, избягвам изкуствени парфюми( вредят на хормоналната регулация, а това ни е много важно) и доста други неща. Миналото лято ми правиха хистероскопия в Щерев със спинална упойка. В операционната беше толкова студено, че единственото, което ме спираше да не се треса от студ, беше факта, че съм обездвижена от кръста надолу. Ръцете ми бяха толкова ледени, че машинката за сатурацията не можеше да мери нищо. Специално ме гледаха дали не съм имала гел лак и затова да не работи. Не са ми казвали, че е забранено, но явно са имали случаи в които това е пречило. Моят съвет е да не го правиш ако не ти е толкова важно. Ще си спестиш една отрова по-малко и ще си една идея по-спокойна, че ако има проблем след упойката, ще го хванат бързо т.к първи посиняват периферни крайници т.е ноктите. Не искам да те плаша, но аз лично бих избегнала рисковете. Достатъчно други поемаме с всички процедури на които ни подлагат. Успех!

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 00:00 от Bubolina*86

# 208
Здравейте момичета вчера забравих да питам дали мога да пия кафе след трансфера , вие приемате ли кафе след трансфера ?

# 209
Здравейте момичета вчера забравих да питам дали мога да пия кафе след трансфера , вие приемате ли кафе след трансфера ?
Не е препоръчително, също така и черен чай.

Общи условия

Активация на акаунт