Баща ми живее с мен и не знам как да се справя с това – това нормално ли е?

• 5 946
  • 127
  •   1
Отговори
# 75
Ladyy23, за съжаление не можем да избираме роднините си, дори най-близките. Аз съм на принципа - винаги ще помогна, ако човекът отсреща приема помощта ми. Но когато ясно показа, че не иска, сме безсилни.
От 19-годишна живея отделно, като в началото, докато учех, нищо че и работех, ми покриваха всички разходи. Въпреки че имаме много различия във вижданията за света, съм им много благодарна, че от малка са ме възпитавали в самостоятелност. Вече наближавам 50-те и съм видяла много в отношенията м/у хората в различни семейства. Убедих се, че за да се запазят, трябва всеки да си изгради своя дом и да си го гледа.
Много често такива случаи с "давам ти апартамент", завършват зле. Хората променят намеренията си, в зависимост от различни обстоятелства, с годините характерите стават по-чепати, започват да се дразнят от начина на живот на другите, просто защото не съвпада с техните виждания и накрая спират да си говорят.

Разбирам те напълно. Всеки иска на празник да има спокойна и топла обстановка, но за тази цел трябва да приемем роднините си такива, каквито са. На масата тактично да се избягват теми, които знаем, че могат да доведат до ескалиране на напрежението, а след хапването и пийването - всеки да си поеме към своя дом, където да живее, както му харесва.

Колкото по-рано го приемеш, толкова по-голяма вероятност има да запазите, каквото е останало м/у вас, дори да го подобрите.

# 76
  • София
Авторке, сподели какви са ти пречките, да ги разнищим.

# 77
Намираш си работа и се изнасяш. Не знам как спокойно стоиш в жилище, което утре може да бъде проиграно на комар и да останеш на пътя.

# 78
Тя търси подкрепа да изкара баща си навън, вие вкупом е  изпратихте на квартира.

# 79
Освен да го изгони, очаква той, с бързите кредити, да я храни нея с агнешко, вместо да си купува бира и кренвирши.
Щото тя му била дете, а той на нея - никакъв.
Дано да те изгони. Нагла си. Вместо ти да видиш, как да му помогнеш, щото живееш при него, чакаш той да "се грижи за твоето благосъстояние".
А ти за неговото, грижиш ли се? Чакаш от неговите бързи кредити за хляб.
Ми изтегли ти кредит, и му дай парите да си изкара телк. Купи, сготви каквото ти се яде.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 05:17 от Прекрасная Василиса

# 80
Щом тегли кредити скоро ще му вземат жилището и ти ще останеш на пътя, за това се хващай първата работа, която излезе и някаква стаичка за квартира.

# 81
Тя търси подкрепа да изкара баща си навън, вие вкупом е  изпратихте на квартира.

Подкрепа щеше да получи, ако беше казала, че работи на две места и спестява всяка стотинка, за да има възможност да си намери добра квартира и да заживее самостоятелно, защото баща ѝ е пияница (който яде само кренвирши), държи се лошо с нея и всеки миг в това жилище я кара да се чувства в безизходица и да иска примерно съвети как да спестява по-рационално, за да постигне целта си по-бързо. Или как да избягва баща си по-ефективно, за да съжителстват някак без конфликти.
А тя сякаш казва: вижте го колко лош баща е и пропаднал тип, аз горката...
Е, какво да направим? Рецепта за неоткрииваема отрова в кренвирши ли да напишем?

# 82
Защото не го понасям ?! Примерно
Ще готвя на мъжа с който някой ден заживея евентуално, а не на някой който на практика не означава нищо за мен. Ние не сме близки и никога не сме били.
Жената го е изгонила и то с право. 🙂

На колко си години всъщност? Защото не ми се вярва 7 години да си живяла сама в апартамента, а сега да си на 23.

Откъде намираш пари, за да не му ядеш от храната и да плащаш своята част от сметките, след като не работиш и нямаш доход? Сигурно наистина му ядеш от кренвиршите, пиеш му от кафето и всичко, което той е купил.

На алкохолиците не им е първа грижа да си купят ядене за себе си, камо ли да мислят за отдавна пълнолетните си деца.  А масово сам мъж, и без да е алкохолик, колкото и да се тупат във форума как готвят, и домакинстват едва ли не повече от жена си, има доста по-ниски стандарти за храна, за чистене и пр. Обикновено наистина не си готвят, а според възможностите си, се хранят с от най-евтините кренвирши и колбаси, през готови закуски, топла витрина, до евтини или нетолкова евтини заведения (от столове до ресторанти). И със сигурност не организират празници, приготвяйки празничната трапеза. Не знам как ти идва наум да чакаш от него да ти боядиса яйца и да ти омеси/купи козунаци. Ако държиш на тези неща,можеш да си вземеш някаква евтина украса от Пепко и пр., да изчистиш, да украсиш, да свариш няколко яйца, да ги боядисаш и да купиш един козунак. Не знам защо чакаш от алкохолизиран мъж на средна възраст да го направи вместо теб.

На теб, ако не ти идва музата да си сготвиш и да си създадеш някакъв уют заради себе си, надали ще го направиш за мъж.

# 83
  • Пловдив
Работи , купувай му повече алкохол и естествено, ще си решиш проблемите.

Да знаеш ,че освен ще наследиш апартамента,  също ще му наследиш и кредитите. Та не знам , кое е по оферта

Последвайте ме за още безплатни съвети

# 84
Само където на моите деца няма да позволя да гладуват с дни докато аз си се наливам в другата стая с 20 шишета бира по цяла нощ до сутринта… 😉
 Момиче, аз те разбирам, че те  боли задето не си имала детството и семейството, които всеки нормален човек би искал. Имаш липси още оттогава, не си получила нормалните нужни на дете любов и грижа и още инстинктивно си ги "търсиш" като компенсация. Хем си озлобена към баща ти задето не се е грижил добре, хем как можело да не осигури яйца козунаци и празник. Според мен е ясно, че реално не го очакваш да го направи, но подсъзнателно ти се иска.

Според мен с темата търсиш просто разбиране и да си излееш болката. Честно, аз те разбирам /донякъде/, дотук добре. ОБАЧЕ. После идва въпросът като те потупат по рамото с разбиране и ти олекне какво правиш оттук нататък. Имаш един голям проблем и той е, че заради горното ти отказваш да приемеш реалността. Баща ти винаги е бил такъв и такъв ще си остане до края си. Ти обаче си спряла емоционално в детска възраст, не си пораснала, търсиш си още или татковата обич или възмездие за липсата й. Второто явно го виждаш в жилището и чувстваш, че ти се полага само на теб. Много хора ти обясниха как реално стоят нещата с жилището. Хабиш енергия по неосъществени минали неща вместо да вложиш усилия в настоящето и бъдещето. Това ти пречи! Опитай да приемеш миналото, баща си майка си каквито са и да гледаш напред. Сигурно няма да успееш, затова като заимаш работа и доход отдели и малко пари за психолог. Това си е детска травма.

# 85
До всички с коментара “намери си квартира/работа/живот”:

Ако беше толкова лесно, нямаше да съм тук да ви чета мъдростите.
Не, не чакам някой да ми подхвърли пари. Не, не съм мързелива. Просто съм в ситуация, в която вие – слава Богу – не сте били, и затова е много лесно отстрани да давате акъл.
Не съм тук за съжаление. Пиша, защото ми писна да се правя, че всичко е нормално, когато не е. И ако това дразни някого – подминете темата.

Принципно, не е най- лесното... за определени хора. Абсолютно сам човек може в абсолютно всяка квартира да се набута за месец, стига пари да има.

# 86
  • София
В случай, че темата е реална, понеже имам някои съмнения - има 2 варианта - стоиш там, ядеш половин кремвирш и филия хляб дневно и мрънкаш колко е несправедлив живота, докато вероятно не му вземат апартамента.
Стягаш се, намираш работа и се изнасяш на квартира (в началото може с хазяин или съквартирантка, за да е по-евтино)
Това е. 2 варианта. Решението кой ще избереш е само твое.
Едит: Имаш ли образование? Можеш ли да работиш на по-висока позиция? Тук можем да поразпитаме за работа, в София има много.

# 87
  • София
Тя търси подкрепа да изкара баща си навън, вие вкупом е  изпратихте на квартира.

Това много лесно ще се разреши скоро по сталински. Спокрай бързите кредити скоро ще дойдат едни големи батковци и ще изхвърлят и таткото, и щерката на улицата. Няма апартамент, няма проблем.

Млада жена, заявяваща как нейните деца няма да растат в подобна обстановка, щеше да се напъне да учи, да работи, да е самостоятелна и да не брои чужди кренвирши, а да празнува под свой (под наем) покрив и по свой вкус.

Бащата - лош, че с е оставил да живее 7 години, без да плаща наем. Майката - светица, защото си гледа кефа и новото семейство, без да я вълнува щерката. Интересно.

# 88
До всички с коментара “намери си квартира/работа/живот”:

Ако беше толкова лесно, нямаше да съм тук да ви чета мъдростите.
Не, не чакам някой да ми подхвърли пари. Не, не съм мързелива. Просто съм в ситуация, в която вие – слава Богу – не сте били, и затова е много лесно отстрани да давате акъл.
Не съм тук за съжаление. Пиша, защото ми писна да се правя, че всичко е нормално, когато не е. И ако това дразни някого – подминете темата.

Не е лесно, но не е и невъзможно.
Предполагам живееш в малък провинциален град без всякакви изгледи за работа.
Потърси в съседен голям град (живея в малко тъпо село в Германия и самата аз трябваше да започна работа в съседен по-голям град).
Не винаги всичко става както желаем. Ето аз пътувам всеки ден, ама понеже шефа ми е на зор за персонал ми плаща и месечните карти за автобус.
Няма пълно щастие - иначе седиш и се молиш баща ти да не проиграе жилището.

# 89
То е ясно, че цялото фемили са от дълбоката провинция, всеки гледа на него да му е добре, ама без да си дава зор, работят ниско квалифициран труд, без професия, разчитат на наследствени имоти, на роднини и на "партньори", да им осигурят покрива над главата, и храната на масата.
Ама защо нашата героиня реши, че баща й, който никога не се е грижил за нея, сега точно, като самия той за себе си не може да се погрижи, щом няма пари един телк да си изкара, е длъжен да се грижи за нея, пълнолетната, дето от 7 години сама живее и сама се оправя, ама няма пари един хляб да си купи, и чака на него за един козунак за 2 лева... Ама иначе много й пречел, че си пие бирата в другата стая.
Low life, low mind.

Общи условия

Активация на акаунт