Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 735
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Параход, аз ползвам менструална чашка и е много добре с нея с тези зацапвания.

# 586
Да, разбира се, че има много възможности, но на тази възраст вече нямам никакво намерение да правя промени и да си усложнявам живота.
Като млада ползвах и тампони например, но сега от време на време имам съсиреци с размера на тампона, само като си го помисля, и ми се отщява.

Пък и много ме измъчват съпътстващите менструацията нервност, потене, липса на контрол върху ситуацията и т.н. Бе, да свършва. Аз не споделям много от симптомите на жените тук - напълняване, подувания, задържане на вода и т.н., но друга част си ме мъчат.

# 587
Аз за зацапванията я препоръчвам като заместител на ежедневните превръзки.Иначе в силни дни и при мен не става, освен ако не съм у дома.

# 588
  • София
Ох, и аз да намина да се оплача на хора, които ще ме разберат. Миналият месец ми дойде точно един ден преди почивката в Гърция, та половината си я изкарах с цикъл. Добре поне, че нямаше оливания. Викам си - нищо, поне за другите две пътувания на море ще ми се размине. Но май сметките са ми били криви. По-следващата събота ще сме на Черноморието, а на мен не ми идва, въпреки че ми е 29-ти ден. Ако закъснее още няколко дни, ще си изкарам почивката с цикъл, а може би и следващата в края на август. То пък бива каръщина, дано не стане така.
На мен няколко пъти ми се случва в последната година да имам слабо кафеникаво зацапване в края на цикъла, което продължава повече от самата менструация т.е. 5-6 дни и е доста неприятно. Преди година имах преди самия цикъл, сега е нещо ново. За нощното изпотяване и качването на килограми да не говорим - много е зле положението.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 19:08 от миленка_д

# 589
Миленка, аз от 3 или 4 години не съм имала пътуване без цикъл. Независимо дали е основно море или друго - отказах се да планирам, вдигнах ръце.
Сега ме пощади като по чудо, 14 дни без. Само в края ми направи една вечер ранно зацапване (21-ви ден), но беше еднократно и оскъдно, продължих да си плувам до последно, макар да трябваше да реагирам с превръзки поне нощем в хотелите. Но пък после се отвори адът, като се прибрахме Simple Smile

# 590
Аз нямам точно между циклите, но в някои месеци имам чувството, че продължава 14 от 28 дни. Не е всеки път, а през няколко месеца или година, но например този беше така - вероятно и с помощта на жегите и дълго пътуване.
Започва със зацапвания, винаги във вечерните часове (останалите 22-23 часа е чисто), така няколко дни, после 3-4 дни "нормален" цикъл (реално хич не е нормален, защото заради миомите е обилен, със съсиреци, а този месец и болки), и накрая пак "опашка" от моментни зацапвания и леки протичания, която може да се проточи и седмица. Изключително изнервящо е, защото никога не знаеш в кой ден и час какви превързочни материали ще ти трябват и ще трябват ли въобще, а абсурд да ходя 14 дни нонстоп с превръзка, било то и ежедневна през повечето време. Особено неприятно, ако спиш на хотел/пътуваш с обществен транспорт и е важно да не омажеш.

При предишни такива сцени съм ходила в скъсен порядък на гинеколог и нищо смущаващо не е откривано - освен миомите, разбира се, но те са известни от години.
На 49.5 съм и искам вече да ми остават едноцифрено число менструации. Но като си знам късмета...
Същата съм и Аз

# 591
  • София
Менструалната чашка я ползвам на морето и ден не пропускам без да се изкъпя по няколко пъти. За целта имам и 2 бр. черни бански. Но при зацапването не ми се ще да прибягвам към нея, за да имам наблюдение над ситуацията.

# 592
Айде, бабешката ме подкара и мен, на 45 съм. Закъсня ми с 10 дни, вчера ми дойде (пффф); виждате, 5:30, станала съм Satisfied На 01.09. съм на почивка, ама хич не знам дали ще ми дойде, или няма точно тогава. Може би да, може би не Rolling Eyes

# 593
  • София
На мен не ми зацапва между циклите.

# 594
В сряда ми дойде 2 дни по-рано, но много обилно, заради жегата ми беше направо лошо. Цяло лято се събуждам в 6.30, което е ОК, но наистина с възрастта се променят доста неща. Пия течен колаген за кожа и нокти, но от известно време ме боли едното коляно и не знам дали не е нещо свързано с пременопаузата. На 45 съм и съм правила едно инвитро, така че яйчниковият ми резерв е доста намален вече.

# 595
  • В полите на Пирин планина
Имат връзка болките в ставите с естрогена и пременопаузата.
И на мен ми дойде цикъл на морето в Гърция през юни. Аз слагам тампон и си плажувам, даже се и къпя, ако има как да го сменям. В случая хотелът ни беше на плажа, което ме улесни.

# 596
Аз нямам точно между циклите, но в някои месеци имам чувството, че продължава 14 от 28 дни. Не е всеки път, а през няколко месеца или година, но например този беше така - вероятно и с помощта на жегите и дълго пътуване.
Започва със зацапвания, винаги във вечерните часове (останалите 22-23 часа е чисто), така няколко дни, после 3-4 дни "нормален" цикъл (реално хич не е нормален, защото заради миомите е обилен, със съсиреци, а този месец и болки), и накрая пак "опашка" от моментни зацапвания и леки протичания, която може да се проточи и седмица. Изключително изнервящо е, защото никога не знаеш в кой ден и час какви превързочни материали ще ти трябват и ще трябват ли въобще, а абсурд да ходя 14 дни нонстоп с превръзка, било то и ежедневна през повечето време. Особено неприятно, ако спиш на хотел/пътуваш с обществен транспорт и е важно да не омажеш.

При предишни такива сцени съм ходила в скъсен порядък на гинеколог и нищо смущаващо не е откривано - освен миомите, разбира се, но те са известни от години.
На 49.5 съм и искам вече да ми остават едноцифрено число менструации. Но като си знам късмета...

Това зацапване преди и след цикъл е от нисък прогестерон май, аз когато пия Прогестерон нямам такива. Веднъж питах гинеколожката и ми каза, че е от дефицит на яйчника, предполагам дефицит точно на прогестерон. Но при мен винаги след цикъл има още един-два дни такова кафяво, още може би и като ученичка.

# 597
И при мен винаги е имало, нямам отклонения в хормоните.

# 598
  • София
И аз карам с тампони на плажа, но съм на тръни, защото цикълът ми е обилен, а и трябва да се търси място за смяна, ако се седи повече време. Имам и един специален бански, но не съм във възторг от него. Все пак е по-добре от обикновен, има някаква защита и попивателна способност, но без тампон или чашка със сигурност не става.
Въпреки възможностите за плаж при цикъл ще се съгласите, че не е най-комфортното нещо да си с менструация на море. На човек му идват и други мераци, пък и трябва да съобразяваш облеклото, белите панталон(к)и и рокли си остават в куфара, поне при мен. Освен това е доста кофти да изцапаш чуждото легло с кървища през нощта. Аз обичам да ходя и на дневни круизи с лодка, което също е доста трудно. Заради такива кахъри през 2022 г. пих Дуфастон по схема от гинеколог уж за отлагане на цикъла, че ми се падаше точно по време на дълго планирана почивка на Санторини за 20 години от сватбата. Пак получих зацапване в дните на цикъла, но беше поносимо. Оттогава обаче не правя нищо, а и планирането на почивката според цикъла вече е невъзможно, защото трябва да се съобразявам със счетоводни срокове на първо място. Така че търпя негативите, ако ми дойде на пътуване. Все пак съм на финала, остават няколко години, но не съм сигурна, че като спре ще се чувствам по-добре. Дано да съм здрава, другото ще го понасям някак.

# 599
  • В полите на Пирин планина
Така е, миленка 😁
Аз се съобразявам само със счетоводните срокове, като планирам почивка. Другите не мога да ги предвидя. Иначе си е гадно да си в цикъл на море, определено.

Общи условия

Активация на акаунт