Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 731
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Лелка,
доста са типични и ако е така, няма какво да се направи, но за ръцете е добре все пак лекар да изключи друга диагноза. На компютър ли работиш?

# 616
  • София
Днес точно си мислех да пиша за болки в ръцете. Мен от няколко месеца ме боли само едната ръка, лявата. Някъде при сгъвката. И не мога да разбера мускули ли е, кости ли. И защо само едната. Едвам вдигам дори чаша с вода.

# 617
За дъщерите- Инофолик, Сайкълбаланс, Пикозитол са със сходни съставки, продължавайте с тях. Аз на почти 47 години след закъснение от 48 дни също го започнах преди няколко месеца.

# 618
Сега като казахте и аз имам чат-пат една болка в дясната китка, без да е натоварена.

# 619
Момичета, на 45 съм. Редовен цикъл, без зацапвания. Но... Не мога да спя, имам силни болки в ръцете особено пръстите сутринта, корема все ми е подут и боли. Качих няколко кила без да ям повече, движа се много. Обяснявам си всичко от тъпите женски промени. Може ли болките в ръцете да са от възрастта или е артрит? Естествено, ще ида на ревматолог, но вече ме е срам да кажа това ме боли онова ме боли.

При мен така се започна, особено като си легнех, едни много неприятни и трудно обясними вътрешни болежки, особено в долната част на крайниците и гръбнака, и се събуждах през нощта с болки. Сега почти 8-9 години по-късно, вече отдавна съм в менопауза, не мога да каже, че всичко е наред, но е много по-поносимо.
А най-хубавия страничен ефект от менопаузата е, че ми изчезна 20-годишната мигрена. Като с магическа пръчка.

# 620
Ако ми изчезне мигрената, е съм най-щастливия човек на земята!

Аз съм качила 2 кг от нищото. Започнах пак да броя калории, от месец съм и със физическа активност по-голяма и кво 2 кила отгоре! Да спра да ям ли?

# 621
  • Sofia
Въглехидратите спри.

# 622
Наблягайте на протеина (комбиниран с добри мазнини), махнете въглехидратите (освен от листни зеленчуци и макс 1 плод на ден, това е предостатъчно) и лека-полека всичко се нормализира. На тия години губим мускули, костна плътност и протеините са жизнено важни, съчетани с повече движение (защото иначе и те се превръщат в глюкоза). Оттам идват и болежки в кости, мускули и къде ли не.

# 623
Да, прави сте. Сега се замислих имам доста въглехидрати.
Благодаря за насоките!

# 624
БНТ подкаст
Сънят - хормоналното злато за жените в перименопауза и менопауза. | ФЕноМЕНА жена | Епизод 2

# 625
Здравейте, дами! Абсолютно нова съм в групата, но изчетох последните няколко страници. На 47 години съм с радовен цикъл, но до скоро се мъчех с лошо безсъние, високо кръвно и изключителна раздразнителност. Направих си пакет в Болница Надежда за перименопауза и единият гинеколог ми препоръча да си сложа хормонална спирала, а другата, която завършва цикъла на всички прегледи ми даде ХЗТ след мое настояване . Имам много приятелки в Англия, които си носят пластирите и ми казват, че животът им е абсолютно качествен след като са започнали да си ги лепят, а онзи ден друга приятелка от Белгия ми каза: какво я мислиш тази спирала? Наистина сте много консервативни в България! Слагаш я и спираш да мислиш като девойките за море, тампони и превръзки Simple Smile)) Та, в момента се чудя по кой път да поема и да си спестя неприятните преживявания с влизането на менопауза.

Иначе безсънието, хапчетата за високо кръвно и лошата раздразнителност си ги пооправих засега с две седмици лечебно гладуване и една захранване при Емилова, и някой друг свален килограм, но това е личен избор.

# 626
Аз съм на 51, от 1 год. в менопауза. Нямам никакви неприятни преживявания, само понякога безсъние, което не съм сигурна, че е от мп. Никакви пластири не съм си лепила и никави спирали не съм си слагала. Ако получа вълни, ако изобщо получа, ще се лекувам и аз с глад, но кратки курсове - макс. 3 дни. Не бих слушала съвети на приятелки, само защото са чужденки.

# 627
Виж сега, това ти и само ти трябва да си го прецениш. И моята етърва италианка ми се дивеше "кво толкова мисля, след като лекарят казал", ама сега не искам да обяснявам тя с каква болест се бори, след няколко години щастлив живот със спирала. Да, разбира се, може да не е от нея. Но може и да е! За мен това е достатъчно да съм... "консервативна". Никакви лекарства не пия. Пия някои добавки, спя си добре. Мажа и един биоидентичен прогестерон, ама малко от дъжд на вятър.

# 628
Виж сега, това ти и само ти трябва да си го прецениш. И моята етърва италианка ми се дивеше "кво толкова мисля, след като лекарят казал", ама сега не искам да обяснявам тя с каква болест се бори, след няколко години щастлив живот със спирала. Да, разбира се, може да не е от нея. Но може и да е! За мен това е достатъчно да съм... "консервативна". Никакви лекарства не пия. Пия някои добавки, спя си добре. Мажа и един биоидентичен прогестерон, ама малко от дъжд на вятър.

Аз познавам и такива дето се борят и загубиха битката и без лекарства, та това е доста обширна тема. И аз съм останала с такова впечатление, че само в БГ жените като чуят хормони и вече се смятат за раково болни.

# 629
  • Пловдив
Дали си на терапия или не, е въпрос на личен избор.

Но не може с лека ръка да се хвърля инфрмация от типа ЕЖК.

Общи условия

Активация на акаунт