КГБ = Клуб на Готините Баби - 232

• 21 058
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Дзак Simple Smile !
Като магнит сте значи Simple Smile , не мога само да надзърна без се обадя Simple Smile  Wink .
Те за туй ме е страх ( хо, хо - аз и страх Simple Smile ) да влизам уж за мъничко тук ... Simple Smile .

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 18:21 от Важна клечка

# 76
  • Вила Великула
Идвам да се похваля - жената се появи и поработи, даже още е в градината. Обеща и утре да е тук, стига да не вали.
Много по-спокойно ми е, защото съм перфекционист и така с тези тревольци, направо не ми се излиза навън.
Тони, стискам палци за изпита. По какво е?
Клечи,
Дидия, след като едва не си докарах инфаркт миналата година, когато евакуираха Марти от Израел като следях полета, повече не си го причинявам.

# 77
Пак съм тук.
 Няма да мога да се повторя от изгубения пост, само нещо - Фло , че майките са виновни си знам. Бащите нямат общо с децата , ни генетично ,ни с примера си.
 Само се питам като имам две деца, различни в постъпките, кое  е мое и  кое на съседката, щото понякога нямат нищо общо.
 Не са лоши мъже,  просто различни.
 Аз утре ще съм по тревите, дето останаха.

# 78
Пипи, е нЕма сила, която да ме спре да не надничам. Изпуснах излитането, че бяхме излезли на пазар и разходка, но сега надникнах.
             Времето се сменя за минути - ту слънце, ту вали. Прането изсъхна и сложих втора пералня, че се спука една кутия със сок ананас и двамата бяхме окъпани.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 18:02 от Didia

# 79
  • София
Започвам втори том.
Сутринта изпратих Ромео и Петър на село. Дано не се върне отново с болежки в кръста - работи му се, а вече не може както е било. И нали ме няма да слагам спирачката, после ох, та ох.
За съседките направих палачинки. Не съм по експериментите, но видях в един руски сайт - към палачинковата смес нарязах на ситно шунка, пресен лук, малко кисели краставички и когато я обърнах, настъргах кашкавал. Стана много вкусно. После ме обхвана ентусиазЪма да готвя. Имаше разни продукти за довършване.  Направих пуешка супа с много зеленчуци, пуйка с грах и пуйка с кисело зеле. От последната зелка завих и сарми. Изпържих няколко червени печени чушки с яйца. Не си мислете, че ще изхранвам целия китайски народ. Много като бройка манджите, но не са в огромни количества.
Правих се и на градинарка. Да видим ще го бъде ли разсада ми. А дано, ама кой знае. За пръв път ми е. Rage
После малко предремах, после го играх такси - закарах внучката на урок по математика. Прибрах се, пазарувах и след час пак такси. Отидох и се върнах без нея. Не съм разбрала, че с приятелките й ще се разхождат.
ДИДИА, наложи си самоконтрол. Grinning
БОРЯНЧИЦЕ, за малкия син мога да кажа само много хубави думи. Заслужил си ги е! С големия не съм общувала.
ПИПИ, сериозна ти е женицата, дето оправя градината. И аз имах помощничка, но вече не може, а друга няма.
КЛЕЧИЦЕ, готини сте! Хареса ми това с приятелите и роднините. Joy При мен и роднините, и приятелите ми са качествени. НЕмам ядове ни с едните, ни с другите.
Сега мисля да се разкрасявам.
Хайде четете за Здравословния егоизъм и ако можете го прилагайте. Този призив и за мен се отнася.

Скрит текст:
ЗДРАВОСЛОВЕН   ЕГОИЗЪМ
   Какво означава егоизъм – това значи да поставяш себе си и собствените си интереси над интересите на другите. Синоними – себелюбие, самолюбие, себичност. Терминът идва от френски и се появява през 18 век, когато френските мислители създават теорията за разумния егоизъм.
Има три вида егоисти: егоисти, които живеят и позволяват на другите да живеят; егоисти, които живеят и не разрешават на другите да живеят; и накрая, егоисти, които не живеят и не дават на другите да живеят. По-голямата част от жените принадлежи към третия вид според Иван Тургенев.
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза. Казано по друг начин – да обичаш себе си, а не да се жертваш непрекъснато и на всяка цена за другите. Това е изтощително, а удовлетворението е с мазохистичен привкус. Изживявaш се като героиня, но дали действително правиш щастливи хората, заради които правите т. нар. жертви? Сигурно звучи кощунствено, но да погледнем от другата страна. Всъщност да си имаш работа . може да е тежко бреме. Първо задължава прекалено много. Понякога повече, отколкото може да се понесе. А това вече прилича на емоционално изнудване. После е досадно, особено, ако се натяква по някакъв начин. Затова, ако човек е решил да прави щедри жестове или просто това му иде отвътре – добре е да следва библейското правило – да хвърлиш хляба си по водата, защото след много дни ще го намериш. Да направиш добро, без да се интересуваш какво ще стане. Ей така, за идеята и нищо повече.
 Защо ни е нужен здравословният егоизъм? Няма кой да ни обича повече от нас самите. Та нали ние сме си най-мили, най-много желаем да ни се случват хубави неща, да бъдем щастливи. Затова трябва понякога да можем да му поотпуснем малко края. Да не правим само каквото трябва и каквото другите изискват от нас, но и онова, което истински ни влече отвътре. Да не се оставяме все на заден план. Да си позволим понякога нова дреха или бижу, макар че все ще има член от семейството с някакви незадоволени материални нужди. Да идем на концерта, който само ние харесваме, а не вечно да се съобразяваме с предпочитанията на другите. Или да си позволим разходката и кафето с приятелка, макар че имаме домашна работа – пак ще я свършим. Да не пренебрегваме своята кариера заради професионалните успехи на мъжа до себе си. Да сме подкрепящи, но не за наша собствена сметка. Всичко това не означава да пренебрегваме и лишаваме близките си, а да намерим времето и разумните средства, предназначени за собствената ни личност. Дозата здравословен егоизъм е гаранция за нашето щастие, за душевното ни равновесие. Спокойната и щастлива майка, съпруга или дъщеря е хиляди пъти за предпочитане пред изнервената от вечното насилие над собствените си желания жена. Всеки от нас се е намирал понякога в менгемето между това да прави каквото трябва и каквото на него му се иска. От едната страна са очакванията на другите, от другата – нашите собствени желания. Всеки случай е конкретен, най-доброто, както винаги, е в баланса, но не всякога той е възможен. Важното е, че в случаите, да не се чувстваме виновни за това, да не ни смущават вътрешни терзания. Да се научим с освободена душа да си доставяме малки радости, да не пренебрегваме и забравяме себе си, за сметка на хората, които обичаме. Обичайки повече себе си, това няма да ни направи по-лоши хора, а по-хармонични и удовлетворени от живота.Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече внимание на нашето Аз. „Проповядването“ на т.нар. здравословен егоизъм придобива все по-голяма сила. Истината е, че ако не тръгнеш от себе си в опити да бъдеш някой за другите, няма как да успееш. Тук обаче има едно „но“ и то е, че времето заделено за нас и нашите проблеми, не бива да се превръща в приоритет до такава степен, че да нямаме и един час, в който да изслушаме приятел и да му кажем няколко мили думи. Знаем ли къде са границите на собствения ни егоизъм? Кога и до колко сме длъжни да прекарваме време с другите, да им споделяме живота си? На първо място трябва да започнем от там, че ако не обичаш сам себе си, започваш да искаш от другите да ти дават това, което сам не си даваш. Всъщност, за да успяваме да бъдем полезни на себе си в разумни граници, без да пренебрегваме другите, на първо място трябва да се научим да различаваме здравословния егоизъм от нездравословния егоцентризъм. Това става най-лесно като си дадем сметка кой от кого какво иска. Егоистът не позволява да му се бъркат в живота. Държи да прави онова, което той е решил. На свой ред обаче, също не се намесва в живота на околните - има изисквания единствено към себе си.
Егоцентрикът също се грижи за собствените си желания, но изисква и другите да правят това - да му угаждат и да са на разположение. Егоцентрикът желае да промени своя живот, променяйки живота и на другите го. Важно е да помним, че никой няма право да ни казва докъде да издигаме себе си и кога да обърнем внимание и на другите. Да помним, че егоистите се възползват от възможностите, които им се предлагат и се развиват в посоката, която са избрали, без това да им пречи да помагат на другите. И тук ще ви дам един прост пример - ако имате много ангажименти в офиса и ви се обадят двама приятели - единият с молба за спешен заем, а другият, внезапно озовал се в болница на легло, при кого ще отидете? Да, има и други подробности, за които ще попитате и ще обмислите и все пак - мнозина от вас ще изберат онзи, чието здраве е застрашено. Поне в този момент. Казано по друг начин - не е препоръчително да се втурвате да помагате за щяло и не щяло, но все пак да се отзовавате, когато ви поискат подкрепа. Преди време ми се случи да чуя разговор, в който позната обясняваше на своя приятелка, че няма пари, с които да и услужи, но ще поиска от другаде. При това тези пари не бяха важни - с тях не се спасяваше човешки живот, а се купуваха нови вещи. В този случай едва ли трябва спешно да се втурнем, замесвайки и други приятели в заеми, които не са за нас и които могат да ни вкарат в неприятности със закъснели срокове и т.н. Жертвоготовността понякога не е ценност. И определено едни неща са по-важни от други. Хубаво е да се научим да преценяваме трезво и да степенуваме. Изследвания доказват, че даването и помощта ни откъсват от тревогите, карат ни да се чувстваме по-добре, засилват усещането ни за полезност, облагодетелстват обществото. Егоцентризмът със сигурност няма място тук, но малко егоизъм, „гарниран“ с „едно наум“ винаги може да ни помогне. Защото не винаги помагаме на правилните хора. Ако обаче си поставим граници, които са като закон за нас, е твърде вероятно да успеем да съхраним по-голяма част от добротата си (по-рядко ще бъдем излъгани), която да използваме за правилните хора. Когато ограничите помощта и даването, е нормално да ви е тъжно, но помнете, че ще ви бъде не по-малко тъжно, ако го правите за хора, които са изцяло обладани от себе си и не са способни дори да кажат „благодаря“. Всъщност, здравословният егоизъм се изразява основно в това да имаш време за себе си, но и да бъдеш в синхрон с думите си спрямо околните. Напр. Започнете от тук - просто спазвайте дадената дума. Често си казваме „ще ти се обадя утре“, „ще ти пиша в събота“, „ще се чуем тези дни“, а след това се оказва, че утре е минало без обаждане, в събота дори не си спомняш на кого трябва да се обадиш, а „тези дни“ могат да дойдат и след месеци. Не хвърляйте думите си на вятъра! Понякога дори само едно две минутно телефонно обаждане казва всичко за вас. Не подминавайте малките жестове. А здравословният егоизъм не случайно е наречен така, защото добре дозиран ще ни помогне да живеем по щастливо. Заслужава си да опитаме!

# 80

Винаги приключвайте деня с положителни мисли. Колкото и трудни да са били нещата, утре е едно Ново начало.🍷🍀❤🌷💝

След няколко дни с нас децата вече ни опознаха и се отпуснаха с лудориите - особено Стефан (това е малкото братче).
Уморяваме се, но ни е приятно - после ще почиваме Simple Smile 
Гушкам всички и ви пожелавам хубава вечер ще коментирам като останем сами!

# 81
Фло, благодаря за здравословния егоизъм, припознах се "не се втурвай за щяло и нещяло'
Е, сега нещата са по-умерени, но и не прави непоискани добро. От това не мога да се отуча.

# 82
  • някъде другаде
Благодаря за палците. Изпита е взет. По старобългарски е. В сряда взе по увод в античната литература. Доволна е , два изпита взети тази седмица. И аз съм доволна. Отиде на гости на гаджето и ще си дойде в понеделник. Та сега съм сама.
Аз днес успях да окосих и имам едни пълзящи лепкащи растения , които се оплитат навсякъде , та и тях оплевих. Сега ръцете ми са издрани , но градинката е в ред.
Далията и Гладиолите не са поникнали още , както и саксийната бегония .а ги посадих преди 2 седмици.
Фло , благодаря за здравословния егоизъм.
Макавели , хубаво е , че всичко е свършило добре.
Мамси , наслаждавай се на почивката.
Боряна , не се тормози.
Клечи , много ми хареса това за приятелите и роднините.

# 83
Диди, със закъснение - честита годишнина!

До вчера се борих с треволяците у нас / не, че съм ги преборила/, а днес на село. УжасТТТ! Няма свършване.
Почти четири часа това правих. ММ сади картофи, после коси, после ходи до леля си, после на биричка при съседите, а аз, горката, продължавах да скубя бурени. По едно време заваля и реших, че времето е с мен, но уви. Бързо спря и трябваше да продължа. Добре, че ММ е нощна смяна и си тръгнахме по светло. Ееее! Каталясах. Пих един аспирин против мускулна треска, минах през банята, тропосах на диванчето и съм отмъркала. ММ ме стресна да каже, че тръгва за работа. И сега нито наспала се, нито ненаспала се...ще има бели нощи.
Ожалих се и се връщам да чета за здравословния егоизъм.
На вас - спокойна нощ!

# 84
Изпратих сина,  свърши работа ,взе от всичко, няма проблем. Оставих каймата обратно , размрази се и втори път замрази ,но е  излишна, беше за утре.
 Изморена,  утре каквото свърша,  сама се командвам.
 Но   пак имаше - намери още един човек,  има нещо тежко явно,  преди да тръгне , писах да го нарисувам ли,  но дадох и  съвет, стана.
 Трещя, гасна тока, но добре не валя , че щяха да се пързалят като пренасят. Или да ги и мокри. Мерси за днес.  
 Говорихме  докато се гласи какво да вземе, за пръв път сами от векове дет се вика, научих доста неща. Бърза ,че понеделник  има други задачи ,вторник трябва да издадат квартирата. Първо техните работи, и  те са ошашавени кое как . Има дрехи за изхвърляне,   износени,  и тях трябва да оправят. По натам. Важното е  ,че  след две години  ремонти,   обзавеждане си влязоха в тяхното вече. Забравих да питам дали ще вземе нещо за дома, ама  акъл, всичко друго бе приготвено на лице. Здраве да е .

Кат Тану и аз да сложа една мацка.

# 85
  • Вила Великула
Ама Борянке, много готина тази мацка.
Ние пък импровизирано се събрахме при комшиите. Всеки донесе каквото е приготвил и от три къщи направихме една трапеза. Сега току що се прибираме.

# 86
  • София
Том трети.
Дълъг ми се видя днешния ден. И какво толкова направих? Напълних няколко тави и тенджери, опърлиха ми се ушите от дълги разговори с приятелки, правих се на градинарка, въртях волана из опразнена София, заредих склада с 20 кг брашно, предремах половин час и накрая какво? Не стигнах да се правя на красива. Време не остана. А бе я да си призная без увъртане - домързя ме. И сега съм небоядисана, неоскубана, нелакирана и яко ароматизирана от изброените във втори том ястия.
Важното е, че за утре, здраве и живот и благ ден ( да поясня - така казваше вярващата ми баба, защото другата беше невярвааща) имам изготвен план. То ние предполагаме, а Господ разполага, но все пак е добре да сме планово общество.
1. Разкрасителни процедури ( нЕма се излагам пред Ромео) Stuck Out Tongue Winking Eye
2. Смяна на спалното бельо и ако не вали - ще включа Пена. Да свърши и тя нЕкаква работа. Не да стои кат украса.
3. Палубно миене на терасата - добре е да вали за тази процедура. Така пише у правилника.
4. Ще потанцувам с прахосмукачката насам, натам. Не много усърдно. По-бавно и по-плавно - нещо като валс.
ПП Между всички набелязани точки - ще надничам в къщичката ни - било за кафе, за умни приказки, за споделени истории.
А сега преглед на международното положение.
ПИПИ, имали сте посещение на добра воля. Така се укрепват междусъседските отношения.
КАГ - Нещо строго секретно си сложила - ни се отваря, апа за четене и дума да не става. ???
БОРЯНЧИЦЕ, кратка визита, на 4 очи. Какво по хубаво от това? Без странични наблюдатели и коментатори. В следващите 100 години - очаквай пак. Stuck Out Tongue Winking Eye Ако може, прати ми по Еконт зелените ботички.
ТАНУ, голям си папарак - успешно си заснела новобрачните. Я невестата как е зажмала от удоволствие и само леко се усмихнала, като една Мона Лиза. А младоженята - очите ще му изтекат по нея. ЛИбоФ, неспасяемо е положението, вече 49 години.
ТОНИ, по SNN съобщиха за успехите на Теди. Браво! Кажи кога пак е на изпит, да се подготвим за стискане на палците.
КРАСИВА БЕЛЛА, добре е, че си се припознала в някои действия. Сега следва да работиш за промяна.
МАКАВЕЛИ, Винаги приключвайте деня с положителни мисли. Колкото и трудни да са били нещата, утре е едно Ново начало.🍷🍀❤🌷💝
Личи ли ми, че съм много позитивно настроена? Поне така се чувствам. Grinning Хубаво ми е, весело ми е с вас..
Сега ви гушкам и - лека нощ. А утре, утре е едно ново начало!

# 87
Пипи, това го харесвам най-много на вилата. Събират се съседите съвсем неангажиращо, всеки носи по нещо и започва веселба. В София не се получава, със съседите съм на поздрав.

# 88
  • София
Добро утро!
Фло, добра лекция, но и ти като повечето от нас не си спазваш правилата! Пак си била като ресторант, че и таксиметров шофьор в комбинация.
Пипи, много добри отношения имате с комшиите, супер!
Боряна, и така могло, не се притеснявай.
У нас снощи голяма буря. Дойдоха дъщерята ми зетя за внуците и не могат да тръгнат. Съседния блок беше без ток. До към 9 часа беше силен дъжда, след това намаля и тръгнаха. Внуците вече се гласяха да си оправят кревата за лягане. Тази пролет беше дъждовно, дано язовирите са напълнени!
Желая ви хубав ден, днес сестра ми става на 50 години. Довечера сме на юбилей!

# 89

Външният вид не зависи от вещите ,грима или прическата  ! Просто зависи каква песен пее душата !🍀🍀🍀

Добро утро Coffee

Мариан, жива и здрава да е сестричката ти, да си помагате и да сте си опора дълги години напред Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus
Ние продължаваме маратона Simple Smile

Хубав и усмихнат ден на всички !

Общи условия

Активация на акаунт