Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 8 382
  • 130
  •   2
Отговори
# 45
Здравейте,бихте ли обяснили след отстраняването на двата яйчника какви добавки от аптеката могат да се пият?
Не съм фен на хормони и хапчета.Предпочитам да се лекувам с хранитни добавки или хомеопатия.Благодаря

# 46
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов. На 33 годи съм със два спонтанни аборта между 6-8 г.с. от 2022 и 2023г. След тях по препоръка си направих изследване за тромбофилия( ще прикача снимка). Казаха ми, че са ниско рискови мутации които не налагат терапия. В началото на седмицата разбрах, че отново съм бременна ПРМ беше на 01.05.25г. Изключително съм притеснена. Според вас при такива мутации, има ли нужда от терапия на този етап. В момента приемам единствено метилирана форма на фолиева киселина.

Здравейте!
Мутациите, които се наблюдават при Вас, действително не налагат прилагането на нискомолекулярен хепарин (Клексан или Фраксипарин). Разбира се, трябва да се има предвид и анамнезата Ви.
Приемането на фолиева киселина е задължително при планиране на бременност и в ранните срокове на бременността. По този начин се прави профилактика на дефектите на невралната тръба при плода.

Много благодаря за отговора. Имам и още един въпрос. По мое желание изследвах ЧХГ и Прогестерон. Притесняваме ниската стойност на прогестерона. Какво е вашето мнение?

# 47
Здравейте, бременна съм в 8 месец. Тъй като временно не мога да се свържа с проследяващия бременността генеколог, , моля Ви за съвет. Алергична съм към полени от дете, изписан ми е Ксизал таблетки, нямам личен алерголог, към когото да се обърна. Въпросът ми е дали мога да ги използвам и сега, тъй като със затоплянето на времето, алергията започна и е доста агресивна?

# 48
Здравейте, докторе. От доста време имам лоша интимна миризма. Изледвания пусках, цитонамазка и т.н.  Нищо не откриха. Ползвах свещички , гелове - никакъв ефект. Миризмата си стои дори веднага след като съм взела душ. Много е неприятно, какво да правя? Какви продукти да изполвам? Моля за съвет! Благодаря

# 49
Здравейте, свързвам се с вас за консултация. Преди около 8 месеца ми откриха едно стеснение на илиачната  вена, на което не съм  обърщала голямо внимание до сега. Преди няколко дни разбрах че съм бременна. Въпросът ми е състоянието ми съвместимо ли е с бременност има ли някакъв риск за мен. След 2 седмици ми се налага да пътувам за Англия като полетът е близо 4 часа после връщане отново чак септември когато ще съм в средата на 4 месец. Междувременно си имам изтръпва е на ляв крак, понякога ми се появяват синини най-вероятно от спукани вени, и болка в ляво на пъпа която гастроентеролог заключи че е свързана със съдовия проблем. Моля за мнение кое е най-удачно то решение аборт или има възможност всичко да протече нормално. В предвид че вече имам 2 деца

# 50
Здравейте, д-р Хафузов! Имам спешна нужда от мнение. Вчера ми дойде цикъла, но той е за ден и е мн лек след раждането ми си е така нямам проблем иначе. Та вчера имахме полов акт с мъжа ми и ме заболя и спряхме, понеже преди седмица имах болки от раздразнен колит или апендикс не разбраха и като спряхме забеля че има пред семенна течност беше близо и спряхме, но той се притеснява дали може да забременея... Никога не съм пила хапче против бременност, но сега и не искаме бебе . Дали да пия някакво хапче или няма шанс да е станало нещо

# 51
Скрит текст:
Здравейте! На 32 години съм, нераждала. С мъжа ми правим опити от около година, до момента неуспешни. Имам редовен цикъл, по-болезнен 1 ден, с продължителност 5-6 дни. Посетихме репродуктивен специалист и андролог, назначиха ни изследвания, всичко излезе наред, при мен полови хормони, щитовидни, цитонамазка, вирусология, хламидия от цервикален секрет + кръвен е отрицателен, само Dheas излезе леко завишен. Мъжът ми си направи спермограми в две лаборатории, излезе като отклонение 3% морфология по Крюгер, според андролога няма проблем при него, има също така правен андрофлор тест, тест за виталност, днк фрагментация, HBA тест, всичко в норма, само НВА е под норма, но според андролога и това не е причина за неуспеха. Остана само хистеросалпингографията, която направихме преди дни и там открихме може би причината, запушени бяха и двете тръби- не са ми правили коремни операции, нямам изкарала хламидийна инфекция, но майка ми има ендометриоза, най-вероятно и при мен това е причината за резултатите ми. Имам адхезии от ляво и от дясно, прикачвам снимки и ако можете да ми кажете според вас, дали може да се правят опити предвид високия риск за извънматоочна бременност или направо да преминем към инвитро? Имаме записан час при репродуктивния специалист, но е чак след 3 седмици. Просто искам Вашето мнение предвид резултатите, които ще Ви прикача.Благодаря!

Здравейте!
Наличието на адхезии не означава със сигурност, че ще имате извънматочна бременност, а че рискът за това състояние е по-висок. Редно е да посетите репродуктивен специалист, за да може да се направи комплексна оценка на състоянието Ви.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:53 от Рaдост

# 52
Здравейте,бихте ли обяснили след отстраняването на двата яйчника какви добавки от аптеката могат да се пият?
Не съм фен на хормони и хапчета.Предпочитам да се лекувам с хранитни добавки или хомеопатия.Благодаря

Здравейте!
След отстраняване на яйчниците, отпада и тяхната хормонална функция. Като хранителна добавка мога да препоръчам фитоестрогени. А относно хомеопатията - те не са лекарства и нямат лечебно действие. Основават се изцяло на плацебо ефект.

# 53
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов. На 33 годи съм със два спонтанни аборта между 6-8 г.с. от 2022 и 2023г. След тях по препоръка си направих изследване за тромбофилия( ще прикача снимка). Казаха ми, че са ниско рискови мутации които не налагат терапия. В началото на седмицата разбрах, че отново съм бременна ПРМ беше на 01.05.25г. Изключително съм притеснена. Според вас при такива мутации, има ли нужда от терапия на този етап. В момента приемам единствено метилирана форма на фолиева киселина.

Здравейте!
Мутациите, които се наблюдават при Вас, действително не налагат прилагането на нискомолекулярен хепарин (Клексан или Фраксипарин). Разбира се, трябва да се има предвид и анамнезата Ви.
Приемането на фолиева киселина е задължително при планиране на бременност и в ранните срокове на бременността. По този начин се прави профилактика на дефектите на невралната тръба при плода.

Много благодаря за отговора. Имам и още един въпрос. По мое желание изследвах ЧХГ и Прогестерон. Притесняваме ниската стойност на прогестерона. Какво е вашето мнение?

Не е заплашително ниска, но бих препоръчал добавянето на прогестеронов препарат за редовен прием.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:54 от Рaдост

# 54
Здравейте, докторе. От доста време имам лоша интимна миризма. Изледвания пусках, цитонамазка и т.н.  Нищо не откриха. Ползвах свещички , гелове - никакъв ефект. Миризмата си стои дори веднага след като съм взела душ. Много е неприятно, какво да правя? Какви продукти да изполвам? Моля за съвет! Благодаря

Здравейте!
Бих препоръчал по-подробно изследване на микрофлората, изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма и обстоен гинекологичен преглед.

# 55
Здравейте, свързвам се с вас за консултация. Преди около 8 месеца ми откриха едно стеснение на илиачната  вена, на което не съм  обърщала голямо внимание до сега. Преди няколко дни разбрах че съм бременна. Въпросът ми е състоянието ми съвместимо ли е с бременност има ли някакъв риск за мен. След 2 седмици ми се налага да пътувам за Англия като полетът е близо 4 часа после връщане отново чак септември когато ще съм в средата на 4 месец. Междувременно си имам изтръпва е на ляв крак, понякога ми се появяват синини най-вероятно от спукани вени, и болка в ляво на пъпа която гастроентеролог заключи че е свързана със съдовия проблем. Моля за мнение кое е най-удачно то решение аборт или има възможност всичко да протече нормално. В предвид че вече имам 2 деца

Здравейте!
С напредването на бременността усложненията, свързани с подобен тип състояния, може да се задълбочат. Не е нужно прекъсване на бременността, а просто по-редовно и внимателно проследяване.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:55 от Рaдост

# 56
Здравейте! Бременна съм в 28 г.с. В началото на бременността ми се появиха 2 папилома на пубиса и няколко малки кондилома в близост до срамните устни. Не съм правила цитонамазка по време на бременността, понеже следящия ме гинеколог твърди, че по време на бременност не е желателно. Същевременно АГ който ме следи по ЗК твърди че папиломите не са опасни, понеже са далеч от родовите пътища, но кондиломите представляват риск бебето да се зарази при раждането и настоява за секцио. Д-р Ставрев в АГ Селена твърди че не са пречка за нормално раждане и са безопасни "вирусчета". Моля за Вашия съвет, понеже много искам нормално раждане, но се страхувам да не заразя бебето..
Ъпдейтвам си запитването, понеже май се загуби в съобщенията и остана без отговор 🙏😊

# 57
Здравейте, д-р Хафузов!
Предстои ми секцио с близнаци. Имам стара коремна операция с вертикален белег от пъпа надолу. АГ, който ще ме изражда ми предлага да направи вертикален разрез по линията на стария белег. Избора остави на мен.
Има ли риск при такава операция и кой е по-добрият избор - вертикален или хоризонтален разрез?
Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 12:25 от Слънчоглед.

# 58
Здравейте! Бременна съм в 28 г.с. В началото на бременността ми се появиха 2 папилома на пубиса и няколко малки кондилома в близост до срамните устни. Не съм правила цитонамазка по време на бременността, понеже следящия ме гинеколог твърди, че по време на бременност не е желателно. Същевременно АГ който ме следи по ЗК твърди че папиломите не са опасни, понеже са далеч от родовите пътища, но кондиломите представляват риск бебето да се зарази при раждането и настоява за секцио. Д-р Ставрев в АГ Селена твърди че не са пречка за нормално раждане и са безопасни "вирусчета". Моля за Вашия съвет, понеже много искам нормално раждане, но се страхувам да не заразя бебето..
Ъпдейтвам си запитването, понеже май се загуби в съобщенията и остана без отговор 🙏😊

Здравейте!
Кондиломите не са безопасни "вирусчета", особено когато предстои раждане. Те са индикация за Цезарово сечение. При нормално раждане може да стане заразяване на плода през родовите пътища. Трябва да се има предвид тяхното разположение, време на появи и дали са HPV асоциирани.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:55 от Рaдост

# 59
Здравейте, д-р Хафузов!
Предстои ми секцио с близнаци. Имам стара коремна операция с вертикален белег от пъпа надолу. АГ, който ще ме изражда ми предлага да направи вертикален разрез по линията на стария белег. Избора остави на мен.
Има ли риск при такава операция и кой е по-добрият избор - вертикален или хоризонтален разрез?
Благодаря предварително!

Здравейте!
При наличен стар цикатрикс от вертикален разрез и при данни за многоплодна бременност във вашият случай най-удачно е да се следва хода на старата операция. Също така предходната операция може да е довела до сраствания, срединният разрез ще даде по-голямо поле за действие, защото наличието на сраствания може малко да затрудни оперативната интервенция. Козметичният ефект е важен, но по-важна сте Вие и Вашето здраве.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 11:56 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт