Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 8 386
  • 130
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, д-р Хафузов. На 45 год. съм,с Хашимото,пия еутирокс 100 и хранителни добавки-магнезий,сао палмето и силиций,витамини и добавки за коса. Казвам това,защото имам въпрос към вас. На 12 май ми дойде и на 18 ми свърши,днес- 24 май отново прокървих. Слабичко е,но е като при цикъл. За първи път в живота ми се случва това. Въпросът ми е възможно ли е да е от някоя от добавките или е нещо друго? Благодаря ви.

Здравейте!
Не, добавките, които приемате, няма как да причинят генитално кървене. Уместно е да посетите специалист, за да може да се измери дебелината на лигавицата на матката и да се огледа дали има ендометриален полип.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:54 от Рaдост

# 31
Здравейте,д-р Хафузов.
Преди 10 години имам направено секцио по спешност.Цикълът ми е редовен,но все още се случва при цикъл да изпадат и конци от секциото.Явно са ме шили с обикновенни ,защото ако бяха разградим няма как да падат и да ги видя.Това нормално ли е?До кога ще падат ?

Здравейте!
Редно е да посетите специалист, за да може да се направи оглед.

# 32
Здравейте,докторе!
От 3 месеца се боря преди и след всеки мц,най -вече след полов контакт с гъбички.. Два пъти вагинален секрет,капсули и свещи, и след седмица отново. Нямам сърбеж, а дискомфорт и капки ярка кръв...Моля за съвет, благодаря ви!

Здравейте!
Наред с вагиналния секрет бих препоръчал да се вземе и цервикален секрет. Заедно с това да се пуснат изследвания за хламидия, уреаплазма и микоплазма. Има още някои по-подробни изследвания на вагиналната микрофлора. Може да се касае и за дисбиоза.

# 33
Здравейте, д-р Хафузов!

През юли 2023г родих и от тогава мога да кажа, че цикъла ми доста се скъси. Правих хормонални изследвания и всичко е горе-долу в норма, АГ каза, че няма от какво да се притеснявам. С мъжа ми желаем да имаме второ дете, но с този кратък цикъл не съм сигурна, че правилно изчислявам овулацията. Ползвам приложение за телефон, което показва, че овулацията настъпва докато все още имам кръвотечение. Самия цикъл също има своите особености - първоначално започва с леко кървене 2-3 дни, следват 3-4 сухи дни, няколко дни силно кръвотечение и още няколко зацапване - общо се явяват около 12-13 дни дискомфорт. Всичко това в рамките на нормалното ли е или да посетя още един специалист за мнение. До момента съм ходила при двама различни, които казват, че не виждат проблем.

Здравейте!
Наистина при Вас са настъпили промени в менструалния цикъл, които биха усложнили точното установяване на овулацията. Освен с приложение има и тест-лентички, но те не дават точна информация. Най-добре е да посетите репродуктивен специалист, за да може да Ви се назначат някои изследвания и да се проследи правилно овулацията.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:55 от Рaдост

# 34
Здравейте! Цикълът ми последно време идва всеки месец различно през 25, 36, 40, дойде ми на 28 март. Една седмица след цикъла след предпазен полов акт имам кафеникаво течение. От какво може да се дължи и какво да направя?

Здравейте!
Относно менструалния цикъл - не е нормално да имате такива големи промени. Редно е да посетите специалист, за да може да се пуснат хормонални изследвания и да се направи оглед на матка и яйчници. Кафеникавото течение може да се дължи и на оскъдно генитално кървене.

# 35
Здравейте, д-р Хафузов,

Моля за съдействие относно разчитане на тези резултати.

Здравейте!
Първа група е напълно нормален резултат.

# 36
Здравейте доктор Хафузов.На 43 г съм ,с дете на 1,5 г.Трябва ли да попна да пия ремифемин,тъй като усещам промяна в себе си,депресия,нервност,сънят ми изчезна.Пих антидепресанти близо година ,но въпреки това персистират тези колебания в настроението и нервите и съня

Здравейте!
Трябва да Ви се проследи менструалният цикъл и да се пуснат изследвания, за да се прецени дали да започнете прием на лекарства. Относно анамнезата за антидепресанти - може би е редно да посетите и специалиста, който Ви ги е изписал.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:56 от Рaдост

# 37
Здравейте,докторе!
От 3 месеца се боря преди и след всеки мц,най -вече след полов контакт с гъбички.. Два пъти вагинален секрет,капсули и свещи, и след седмица отново. Нямам сърбеж, а дискомфорт и капки ярка кръв...Моля за съвет, благодаря ви!

Здравейте!
Наред със вагиналния секрет бих препоръчал да се вземе и цервикален секрет. Заедно с това да се пуснат изследвания за хламидия, уреаплазма и микоплазма. Има още някои по-подробни изследвания на вагиналната микрофлора. Може да се касае и дисбиоза.
Благодаря Ви доктор Хафузов!

# 38
Здравейте Д-р Хафузов.Имам зачервяване около клитора и там секретираи се събира секрет  .Отшумява за ден два и пак се чувства болка и парене на това място.Изследвана съм за високорисковите HPV.отрицателни са .Наскоро пусках и вагинален секрет за изследване нищо не се изолира.Не мисля че е алергична реакция от препарат защото не съм сменяла нищо.Въпреки това ми изписаха Colpofix само за външно приложение.Моля за мнението Ви Благодаря предварително.

Здравейте!
Разбирам напълно тревогата Ви — симптомите, които описвате, са неприятни и заслужават внимание, особено щом се повтарят. Възможни причини може да са - хроничен вулвит или вулводиния (нервно възпаление), често не се установява инфекциозен агент при микробиология. Може да се влошава от стрес, триене, интимни продукти, тесни дрехи. Кандидоза – особено неалбиканс видове или ниско ниво на гъбички, които не се изолират лесно. Бактериална вагиноза/дисбактериоза – невинаги се хваща с рутинно микробиологично изследване и може да се прояви с раздразнение и неприятна миризма или секрет. Контактен дерматит или реакция към лубриканти, прах за пране, ежедневни превръзки и др., дори без нова експозиция — понякога чувствителността се развива с времето. Бих препоръчал вземането на по-подробни изследвания и също така евентуално посещаване на дерматолог.
Благодаря за отговора ви!Последните изследвания бяха за гъбички ,уреаплазма ,микоплазма ,Гандернела ,микроскопски препарат.Освен гъбички като последният бяха отр.резултатите ,какви други изследвания да пусна .Незнам с какво да третирам като мехлем мястото.

# 39
Здравейте, д-р Хафузов. На 33 годи съм със два спонтанни аборта между 6-8 г.с. от 2022 и 2023г. След тях по препоръка си направих изследване за тромбофилия( ще прикача снимка). Казаха ми, че са ниско рискови мутации които не налагат терапия. В началото на седмицата разбрах, че отново съм бременна ПРМ беше на 01.05.25г. Изключително съм притеснена. Според вас при такива мутации, има ли нужда от терапия на този етап. В момента приемам единствено метилирана форма на фолиева киселина.

# 40
Здравейте, Д-р Хафузов!
Бременна съм в 26 г.с. След покачване на кг с 4 кг за един месец правих обременяване с глюкоза по препоръка на АГ в 20 г.с.
Каза ми на база изследването, че съм с гестационен диабет и трябва да спазвам хранителен режим.
Спазвам режимът, но килограмите продължават да се качват. За един месец +2,7 кг. АГ препоръча консултация с ендокринолог, който при необходимост да изпише инсулин. /прегледът ще е идната седмица/
Нямам никакви оплаквания по време на цялата бременност и имам между 4 и 8 км на ден ходене пеша.
Какво е Вашето мнение? Има ли смисъл да се спазва строг хранителен режим?

# 41
Здравейте! Бременна съм в 28 г.с. В началото на бременността ми се появиха 2 папилома на пубиса и няколко малки кондилома в близост до срамните устни. Не съм правила цитонамазка по време на бременността, понеже следящия ме гинеколог твърди, че по време на бременност не е желателно. Същевременно АГ който ме следи по ЗК твърди че папиломите не са опасни, понеже са далеч от родовите пътища, но кондиломите представляват риск бебето да се зарази при раждането и настоява за секцио. Д-р Ставрев в АГ Селена твърди че не са пречка за нормално раждане и са безопасни "вирусчета". Моля за Вашия съвет, понеже много искам нормално раждане, но се страхувам да не заразя бебето..

# 42
Здравейте! На 32 години съм, нераждала. С мъжа ми правим опити от около година, до момента неуспешни. Имам редовен цикъл, по-болезнен 1 ден, с продължителност 5-6 дни. Посетихме репродуктивен специалист и андролог, назначиха ни изследвания, всичко излезе наред, при мен полови хормони, щитовидни, цитонамазка, вирусология, хламидия от цервикален секрет + кръвен е отрицателен, само Dheas излезе леко завишен. Мъжът ми си направи спермограми в две лаборатории, излезе като отклонение 3% морфология по Крюгер, според андролога няма проблем при него, има също така правен андрофлор тест, тест за виталност, днк фрагментация, HBA тест, всичко в норма, само НВА е под норма, но според андролога и това не е причина за неуспеха. Остана само хистеросалпингографията, която направихме преди дни и там открихме може би причината, запушени бяха и двете тръби- не са ми правили коремни операции, нямам изкарала хламидийна инфекция, но майка ми има ендометриоза, най-вероятно и при мен това е причината за резултатите ми. Имам адхезии от ляво и от дясно, прикачвам снимки и ако можете да ми кажете според вас, дали може да се правят опити предвид високия риск за извънматоочна бременност или направо да преминем към инвитро? Имаме записан час при репродуктивния специалист, но е чак след 3 седмици. Просто искам Вашето мнение предвид резултатите, които ще Ви прикача.Благодаря!

# 43
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов. На 33 годи съм със два спонтанни аборта между 6-8 г.с. от 2022 и 2023г. След тях по препоръка си направих изследване за тромбофилия( ще прикача снимка). Казаха ми, че са ниско рискови мутации които не налагат терапия. В началото на седмицата разбрах, че отново съм бременна ПРМ беше на 01.05.25г. Изключително съм притеснена. Според вас при такива мутации, има ли нужда от терапия на този етап. В момента приемам единствено метилирана форма на фолиева киселина.

Здравейте!
Мутациите, които се наблюдават при Вас, действително не налагат прилагането на нискомолекулярен хепарин (Клексан или Фраксипарин). Разбира се, трябва да се има предвид и анамнезата Ви.
Приемането на фолиева киселина е задължително при планиране на бременност и в ранните срокове на бременността. По този начин се прави профилактика на дефектите на невралната тръба при плода.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:59 от Рaдост

# 44
Здравейте, Д-р Хафузов!
Бременна съм в 26 г.с. След покачване на кг с 4 кг за един месец правих обременяване с глюкоза по препоръка на АГ в 20 г.с.
Каза ми на база изследването, че съм с гестационен диабет и трябва да спазвам хранителен режим.
Спазвам режимът, но килограмите продължават да се качват. За един месец +2,7 кг. АГ препоръча консултация с ендокринолог, който при необходимост да изпише инсулин. /прегледът ще е идната седмица/
Нямам никакви оплаквания по време на цялата бременност и имам между 4 и 8 км на ден ходене пеша.
Какво е Вашето мнение? Има ли смисъл да се спазва строг хранителен режим?

Здравейте!
Щом има данни за гестационен диабет, задължително трябва да спазвате хранителен режим. Поддържането на нормално телесно тегло подпомага и поддържането на нормални стойности на кръвната захар. Консултация с ендокринолог е също препоръчителна, за да може да се прецени дали е нужно прилагането на инсулин. Диабетът по време на бременност може да доведе до много усложнения.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:00 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт