Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 8 386
  • 130
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, д-р Хафузов. Искам да попитам колко е нормалният пулс на бебето в 11-12г.с? Колко трябва да пулса над норма за да е притеснително? И какви са нормалните стойности на маточните артерии при преглед с доплер? Благодаря

# 16
Здравейте Д-р Хафузов,
Имам дете на година и половина, но от 9 месеца насам започнах да усещам, че нещо се случва с цикъла ми (преди това беше по часовник на 27/28 дена). Първо беше нередовен, после започва да се скъсява (на 22-24 дена) и става все по-оскъден. Следящия ме АГ препоръча да пусна хормони, които не му харесаха (FSH 14, АМХ 0.25). Накара ме да ги повторя на следващия цикъл (пуснати на ден 3) и в друга лаборатория, заедно с Инхибин. Резултата е още по-неприятен, предвид възрастта ми (31г.). Този  месец дори не се случи овулация. Изобщо не планувахме второ дете в следващите 2-3 години, но сякаш резултатите изобщо не са добри относно яйчниковия резерв. Какво е вашето мнение? Касае ли се НЯР или се случва нещо друго? Може ли да се коригира с хормони?

Благодаря ви!

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 20:53 от Valerita

# 17
Здравейте, на 33г. съм. От както имам цикъл винаги ми е обилен, с огромни съсиреци. В резултат едва ставам от леглото през тези периоди, с анемия. Също така ужасен ПМС. Питала съм лекарите за изследвания, освен тсх и инсулин преди няколко години, друго не са ми назначавали. Бяха в норма. Веднъж ми изписаха противозачатъчни, но не съм пила. Моля, за съвет!

# 18
Здравейте, д-р Хафузов. На 45 год. съм,с Хашимото,пия еутирокс 100 и хранителни добавки-магнезий,сао палмето и силиций,витамини и добавки за коса. Казвам това,защото имам въпрос към вас. На 12 май ми дойде и на 18 ми свърши,днес- 24 май отново прокървих. Слабичко е,но е като при цикъл. За първи път в живота ми се случва това. Въпросът ми е възможно ли е да е от някоя от добавките или е нещо друго? Благодаря ви.

# 19
  • Пазарджик
Здравейте,д-р Хафузов.
Преди 10 години имам направено секцио по спешност.Цикълът ми е редовен,но все още се случва при цикъл да изпадат и конци от секциото.Явно са ме шили с обикновенни ,защото ако бяха разградим няма как да падат и да ги видя.Това нормално ли е?До кога ще падат ?

# 20
Здравейте,докторе!
От 3 месеца се боря преди и след всеки мц,най -вече след полов контакт с гъбички.. Два пъти вагинален секрет,капсули и свещи, и след седмица отново. Нямам сърбеж, а дискомфорт и капки ярка кръв...Моля за съвет, благодаря ви!

# 21
Здравейте, д-р Хафузов!

През юли 2023г родих и от тогава мога да кажа, че цикъла ми доста се скъси. Правих хормонални изследвания и всичко е горе-долу в норма, АГ каза, че няма от какво да се притеснявам. С мъжа ми желаем да имаме второ дете, но с този кратък цикъл не съм сигурна, че правилно изчислявам овулацията. Ползвам приложение за телефон, което показва, че овулацията настъпва докато все още имам кръвотечение. Самия цикъл също има своите особености - първоначално започва с леко кървене 2-3 дни, следват 3-4 сухи дни, няколко дни силно кръвотечение и още няколко зацапване - общо се явяват около 12-13 дни дискомфорт. Всичко това в рамките на нормалното ли е или да посетя още един специалист за мнение. До момента съм ходила при двама различни, които казват, че не виждат проблем.

# 22
Здравейте! Цикълът ми последно време идва всеки месец различно през 25, 36, 40, дойде ми на 28 март. Една седмица след цикъла след предпазен полов акт имам кафеникаво течение. От какво може да се дължи и какво да направя?

# 23
Здравейте, д-р Хафузов,

Моля за съдействие относно разчитане на тези резултати.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 16:38 от Анонимен

# 24
Здравейте доктор Хафузов.На 43 г съм ,с дете на 1,5 г.Трябва ли да попна да пия ремифемин,тъй като усещам промяна в себе си,депресия,нервност,сънят ми изчезна.Пих антидепресанти близо година ,но въпреки това персистират тези колебания в настроението и нервите и съня

# 25
Здравейте, д-р. Хафузов!

Моят въпрос не е свързан с конкретен проблем, по-скоро с мое притеснение.
Откакто имам цикъл, винаги е бил точен като часовник, не съм имала болки нито проблеми с кожата. Винаги заковаваше на 28 дни.
След като родих, обаче, се появиха такива.
Родих преди 6г., проблемите започнаха първо с леко скъсяване на цикъла- между 1 и 3 дни, после започнаха болки, накрая се появи и АКНЕ преди цикъл. Нямам кисти, нямам проблеми с хормоните, цитомамазките ми са чисти, единствено имам малък миомен възел(простете, ако не е правилен термиана).
Притеснявам се, защото и до сега не мога да свикна с това скъсяване и другите неща. На 37 години съм, ако има значение. Половият ни живот с мъжа ми също е ограничен по независещи от нас причини, ако и това има значение.
Та въпросът ми е, на какво може да се дължи тази промяна?
Благодаря предварително!

Здравейте!
С напредването на възрастта и след бременност е нормално да настъпят промени в менструалция цикъл и понякога появяването на леки промени и в кожата. Миомният възел може да играе роля относно кървенето по време на менструация, но зависи къде е разположен самият възел и колко е голям.

Обикновено менструалният цикъл трае между около 28 дни като закъснение или подраняване със 7 дни се приема за норма. Също така самото менструално кървене между 3 и 7 дни също се приема за норма.

Половите контакти нямат отношение по въпроса.

# 26
Здравейте Д-р Хафузов.Имам зачервяване около клитора и там секретираи се събира секрет  .Отшумява за ден два и пак се чувства болка и парене на това място.Изследвана съм за високорисковите HPV.отрицателни са .Наскоро пусках и вагинален секрет за изследване нищо не се изолира.Не мисля че е алергична реакция от препарат защото не съм сменяла нищо.Въпреки това ми изписаха Colpofix само за външно приложение.Моля за мнението Ви Благодаря предварително.

Здравейте!
Разбирам напълно тревогата Ви — симптомите, които описвате, са неприятни и заслужават внимание, особено щом се повтарят. Възможни причини може да са - хроничен вулвит или вулводиния (нервно възпаление), често не се установява инфекциозен агент при микробиология. Може да се влошава от стрес, триене, интимни продукти, тесни дрехи. Кандидоза – особено неалбиканс видове или ниско ниво на гъбички, които не се изолират лесно. Бактериална вагиноза/дисбактериоза – невинаги се хваща с рутинно микробиологично изследване и може да се прояви с раздразнение и неприятна миризма или секрет. Контактен дерматит или реакция към лубриканти, прах за пране, ежедневни превръзки и др., дори без нова експозиция — понякога чувствителността се развива с времето. Бих препоръчал вземането на по-подробни изследвания и също така евентуално посещаване на дерматолог.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:51 от Рaдост

# 27
Здравейте, д-р Хафузов. Искам да попитам колко е нормалният пулс на бебето в 11-12г.с? Колко трябва да пулса над норма за да е притеснително? И какви са нормалните стойности на маточните артерии при преглед с доплер? Благодаря

Здравейте!
Нормалната сърдечната честота в тази гестационна възраст е между 120-160 уд/мин. Относно въпроса Ви за маточните артерии - те трябва да се разглеждат спрямо определени показатели и Вашето състояние.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:52 от Рaдост

# 28
Скрит текст:
Здравейте Д-р Хафузов,
Имам дете на година и половина, но от 9 месеца насам започнах да усещам, че нещо се случва с цикъла ми (преди това беше по часовник на 27/28 дена). Първо беше нередовен, после започва да се скъсява (на 22-24 дена) и става все по-оскъден. Следящия ме АГ препоръча да пусна хормони, които не му харесаха (FSH 14, АМХ 0.25). Накара ме да ги повторя на следващия цикъл (пуснати на ден 3) и в друга лаборатория, заедно с Инхибин. Резултата е още по-неприятен, предвид възрастта ми (31г.). Този  месец дори не се случи овулация. Изобщо не планувахме второ дете в следващите 2-3 години, но сякаш резултатите изобщо не са добри относно яйчниковия резерв. Какво е вашето мнение? Касае ли се НЯР или се случва нещо друго? Може ли да се коригира с хормони?

Благодаря ви!

Здравейте!
Със сигурност вече настъпват промени в организма Ви. Предвид стойностите на хормоните е очаквано да настъпват промени в менструалния цикъл. В случай че планувате следваща бременност, е редно да се консултирате с репродуктивен специалист в най-скоро време.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:53 от Рaдост

# 29
Здравейте, на 33г. съм. От както имам цикъл винаги ми е обилен, с огромни съсиреци. В резултат едва ставам от леглото през тези периоди, с анемия. Също така ужасен ПМС. Питала съм лекарите за изследвания, освен тсх и инсулин преди няколко години, друго не са ми назначавали. Бяха в норма. Веднъж ми изписаха противозачатъчни, но не съм пила. Моля, за съвет!

Здравейте!
Причина за това нещо може да бъдат състояния като промяна в нивата на естрогените, наличие на миомен възел, полип или ендометриоза. Наред с изследването на TSH може да пуснете и LH, FSH, estradiol. Противозачатъчните са добър метод, но не може вечно да ги приемате. Има медикаменти, които може да започнете малко преди цикъла и да обхванете самия цикъл и да имат хубав ефект.

Общи условия

Активация на акаунт