Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 8 146
  • 128
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте Д-р Хафузов! Наскоро разбрах, че съм бременна в 5та г.с.+3. При ехограф вчера ми казаха че сакът е с размер 4мм. Смятате ли, че е прекалено рано за аборт чрез вакуум? Трябва ли да изчакам размерът да се увеличи? Какво усложнения са възможни? До сега нямам аборти нито бременности, на 25 години съм, със Инсулинова резистентност и Хашимото.

Здравейте!

Ако сакът не отговаря на съответната седмица, може да изчакате малко, за да се види развитието.
Ако идеята Ви е прекъсване на бременността по собствено желание - предвид срока бих препоръчал медикаментозно прекъсване на бременността, без извършването на кюретаж.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 10:17 от Рaдост

# 91
Здравейте
Може би въпроса ми ще ви стори глупав,но ми се запуши носа и то много пръскат Стеримар и йолаклийн,Аг каза че може от тях и имам секрети и кихам.
Опасно ли е издухването на носа и кихането за самата бременост

# 92
Здравейте, д-р Хафузов! Имам няколко въпроси.
Бременна съм в 34+3 но ехаграф главата на бебето отговаряше на 37+3, крака на 32г.с това притеснително ли е минах и трите морфологии?
В момента имам обилно жълто течение понякога по воднисто прегледаха ме само със спекулум и ми казаха, че не са води, обаче все още продължавам да имам може ли само с вагинален преглед да разберат, че не са води и на ехограф казаха че са в норма водите?
От 20та седмица съм със скъсена и мека шийка последно в 32г.с беше 30мм затворена, спряха ви Утрогестана трябва ли да се притеснявам с такава дължина?

# 93
Здравейте, д-р Хафузов! От 3 години правим опити за бебе с мъжа ми, но за съжаление все неуспешни. Имам 1 спонтанен аборт в 7г.с през 2023г. След това през март 2024г лапароскопия, поради запушени тръби и хидросалпингс. С пластики съм на тръбите. Правихме стимулации 1вата с летрозол, 2рата с кломифен и 3тата с летрозол и фостимон, като и 3те без оптимален ефект само с по 1 доминантен фоликул.. Каква е причината според Вас да няма резултат от стимулациите и да не се стига до имплантация? Благодаря!

# 94
Здравейте, д-р Хафузов! Както ви споделих по нагоре имам воднисто жълто течение, днеска ми излезна резултата от влагалищния секрет имам Уреоплазма >10/5 и Proteus mirabilis и на стерилната урина Stafilokokus aureus изписаха ми Уназин 3х1 за 7 дена, въпроса ми е може ли тези бактерии да навредят на плода или да спукат водите тази терапия достатъчна ли е?

# 95
Здравейте
Може би въпроса ми ще ви стори глупав,но ми се запуши носа и то много пръскат Стеримар и йолаклийн,Аг каза че може от тях и имам секрети и кихам.
Опасно ли е издухването на носа и кихането за самата бременост

Здравейте, малко по-горе Ви отговорих на въпроса. Може да си кихате и духате носа на воля.

# 96
Здравейте, д-р Хафузов! Имам няколко въпроси.
Бременна съм в 34+3 но ехаграф главата на бебето отговаряше на 37+3, крака на 32г.с това притеснително ли е минах и трите морфологии?
В момента имам обилно жълто течение понякога по воднисто прегледаха ме само със спекулум и ми казаха, че не са води, обаче все още продължавам да имам може ли само с вагинален преглед да разберат, че не са води и на ехограф казаха че са в норма водите?
От 20та седмица съм със скъсена и мека шийка последно в 32г.с беше 30мм затворена, спряха ви Утрогестана трябва ли да се притеснявам с такава дължина?

Здравейте!
Седмицата на плода се определя от измерванията на BPD, HC, FL и AC. Редно е да се направят и доплери, за да може да се направи по-правилна преценка относно състоянието на плода.
Освен прегледа със спекулум може да се направи и бром-тимолова проба, която отчита дали има примеси на околоплодни води. Ехографското измерване на джобовете с околоплодни води също дава представа за състоянието им.
Относно шийката - малко е скъсена, но вече приближавате 37г.с. и начални промени в нея са нормални.

# 97
Здравейте, д-р Хафузов! От 3 години правим опити за бебе с мъжа ми, но за съжаление все неуспешни. Имам 1 спонтанен аборт в 7г.с през 2023г. След това през март 2024г лапароскопия, поради запушени тръби и хидросалпингс. С пластики съм на тръбите. Правихме стимулации 1вата с летрозол, 2рата с кломифен и 3тата с летрозол и фостимон, като и 3те без оптимален ефект само с по 1 доминантен фоликул.. Каква е причината според Вас да няма резултат от стимулациите и да не се стига до имплантация? Благодаря!

Здравейте!
Има вероятност яйчниците да не реагират на стимулации с таблетки и може би е време да се замислите за друг тип стимулация. Трябва да се отчете и яйчниковият резерв в случая.

# 98
Здравейте, д-р Хафузов! Както ви споделих по нагоре имам воднисто жълто течение, днеска ми излезна резултата от влагалищния секрет имам Уреоплазма >10/5 и Proteus mirabilis и на стерилната урина Stafilokokus aureus изписаха ми Уназин 3х1 за 7 дена, въпроса ми е може ли тези бактерии да навредят на плода или да спукат водите тази терапия достатъчна ли е?

Здравейте!
Всяка една вагинална инфекция може да доведе до преждевременно пукане на околоплодния мехур, но дали това ще се случи, няма как да се каже. Важното е, че вече сте започнала терапия.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 09:22 от Рaдост

# 99
Здравейте на 28 години съм имах спонтанен аборт поради причината че имах абсцес на на бъбрека 17. Ноември 2024 влязох в болница бях на лечение с антибиотици след като ме изписаха у дома тогава разбрах че съм била бременна то тогава вече бременноста била свършила в Германия съм и много трудно е да намериш часове за лекари след аборта 4 месеца нямах нормална менструация после два месеца имах нормална менструация започнахме на ново с опити за бебе но от два месеца имам само кафяво течение вместо цикъл които трае 2 3 дена само в дните на очаквана менструация тест за бременност направих отрицателен е не мисля че съм бременна на какво мога да направя имам записан час при гинеколог на 1 октомври

# 100
Здравейте докторе
Преди месец и половина ме оперираха от ендометриозна киста на десен яйчник зад матка която беше около 4 см. Операцията беше лапаротомия (отворена операция)
Доктора каза че не е съм имала нито срастваня нито огнища . Назначи ми лечение с противозачатъчни Ясмин каза да ги пия 3-6 месеца. Веднага след операцията цикъла ми дойде и аз почнах хапчетата 10 дни по късно при преглед се видя доминантен фоликул които е тръгнал да се развива,  но от хапчетата е спрял развитието си.
Въпроса ми е остават ми 4 хапчета от края на втория блистер може ли да ги допия и да не почвам 3 блистер а да почваме опити за бебе , защото това ни е целта ?
Преди операцията цикъла ми беше нередовен и имах ме неуспешни опити за бебе.
На 24 г. Съм
Благодаря ви! 😊

# 101
Здравейте,др Хафузов,,аз съм на 46год 22 год правих цветна снимка на тръбите запушени са решила да правя инвитро със донорски яйцеклетки, защото заради възрастта ми дават 1 процент със мои,хормоналните изследвания са ми добре амх 2, 12 .Имам камъни във жлъчката, жлъчния мехур е изключен, съветват ме да се оперирам Цикъла ми е редовен

# 102
Здравейте. Родих преди 7 месеца второто си дете с цезарово сечение. И двете са секцио заради прееклампсия. Не кърмя,цикълът ми всеки месец е с различна продължителност. Този месец беше 4 дни,предния бяха 5. Идва ми в нормалния диапазон максимум с три дни закъснение. Нормално ли е различната продължителност? Какво бихте препоръчали,в началото АГ ми беше изписала противозачатъчните Белара,но така и не ги започнах тогава по здравословни причини. Благодаря

# 103
Здравейте , след 6г.с. ЧХГ се увеличава , но не се удвоява , има ли опасност ? До сега увеличението на всеки 48часа беше малко над двойно , а сега 24.06- 19 194.68 и днес 26.06 30220.6

# 104
Здравейте, д-р Хафузов! От близо 1 година имам нередовен цикъл,смених 3 гинеколоза и нищо.Доверих се и ми изписа дуфастон 3 месеца по 3 пъти на ден,всичко точно докато го пих и в момента ,в който го спрях следващият месец отново ми закъсня и вместо на 28 ден ми дойде на 45 ден и то отново след консултация с друг гинеколог ,който ми изписа примолут нор.Ккогато ми дойде на 3 ден ми пусна тези изследвания и ми каза,да пия агнес 6 месеца и всичко ще се нормализира.Възможно ли е или ?Ходих и на ендокрино9лог,той каза,че всичко е наред и ми няма нищо.Къде да търся причината за объркания ми цикъл.Да си пусна ли прогестерон на 21 ден,за да видя стойностите,дали просто защото не са ми го пускали и от него зависи,ще съм ви много благодарна

Общи условия

Активация на акаунт