Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 16 139
  • 234
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, Д-р Хафузов! От близо 2 години пробваме за дете, но не става. При няколко специалиста, които съм посетила, всички ми казват, че нямам проблем, хормоналните ми изследвания са в норма, привидно всичко е наред и с мен и със съпруга ми. Менструацията ми е през около 50% от пътите доста болезнена. Обикновено идва на около 30-33 ден, и не е точна почти никога. Понякога усещам лека, тъпа болка в долната част на корема, но не е нещо, което ме притеснява. Казвали са ми, че е от киста, която се пука по време на цикъл. Друг специфичен симптом нямам.

Как според вас да действам за напред, да направя ли снимка на тръбите, защото до сега докторите ме съветваха, че към момента няма смисъл, млада съм, не съм правила аборти и т.н., но времето си минава.

# 121
Здравейте д-р Хафузов! Аз съм на 27 години за пръв път съм бременна и съв в 8 г.с ,понеже започнах работа преди една седмица не се почуствах добре и си взех болнични от личния след това разбрах че съм бременна ,та въпроса ми е мога ли да започна да взимам болнични по бременност понеже средата в която е работата е свързана с отрови но имам прекъснати здравни осигуровки ще плащам ли много за болнични в тази ситуация и дали е възможно ?

# 122
Здравейте Д-Р Хафузов, искам да ви споделя моята ситуация аз съм на 2 Инвитро с няколко неуспешни трансфера, забременявам до 6 гс, и спира дасе развива плода, вчера пак имах трансфер на 18 ще правя кръвен тест, слагам си Пролутекс, естрофем, натаспин, а сега ми дадоха и Zarsioв деня на трансфера сложихме една цяла инжекция и сега през ден ще слагам по 0,05мг, Та сега искам да ви питам за това Zarsio ??  Несъм запозната с него предполагам че е за задържане и развитие на плода?
Какво мислите?

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 23:06 от Елена Юрия

# 123
здравейте д-р Хафузов,
преди почти 3 м. съм оперирана от премахване на два миомни възела.  Цикъл веднага (след 2 седмици) след операцията имах, както и втори нормален цикъл. В момента очаквам 3-ти. Циклите ми са все още обилни и със съсиреци. На 37г. съм и с 2 нормални раждания по 4 кг бебета. Вчера на прегледа при гинеколог, се оказа че имам уголемена матка. Преди това, никога не е било коментирано това.
Мнението на гинеколога е,
заради големите родени бебета (преди 13 и 6г). Въпросът ми е на какво може да се дължи това? Да не се е свила
матката или може да се касае за друг проблем? Или като цяло няма проблем.

Здравейте!
Ражданията като цяло водят до малко по-големи размери на матката. Това, придружено и с наличието на миомни възли, също може да доведе до уголемяване. Ако няма друга подлежаща патология, се възприема за нещо нормално.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:36 от Рaдост

# 124
Здравейте, Д-р Хафузов! От близо 2 години пробваме за дете, но не става. При няколко специалиста, които съм посетила, всички ми казват, че нямам проблем, хормоналните ми изследвания са в норма, привидно всичко е наред и с мен и със съпруга ми. Менструацията ми е през около 50% от пътите доста болезнена. Обикновено идва на около 30-33 ден, и не е точна почти никога. Понякога усещам лека, тъпа болка в долната част на корема, но не е нещо, което ме притеснява. Казвали са ми, че е от киста, която се пука по време на цикъл. Друг специфичен симптом нямам.

Как според вас да действам за напред, да направя ли снимка на тръбите, защото до сега докторите ме съветваха, че към момента няма смисъл, млада съм, не съм правила аборти и т.н., но времето си минава.

Здравейте!
Опитите в продължение на 2 години са си причина да потърсите мнение на репродуктивен специалист. Бих препоръчал снимка на тръбите, хормони, проследяване на овулация и спермограма за партньора. Също не трябва да се изпуска и факторът възраст. Болката, която изпитвате, ако е около овулацията, е нещо нормално, защото се причинява от пукането на доминантния фоликул.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:41 от Рaдост

# 125

Здравейте!
Опитите в продължение на 2 години са си причина да потърсите мнение на репродуктивен специалист. Бих препоръчал снимка на тръбите, хормони, проследяване на овулация и спермограма за партньора. Също не трябва да се изпуска и факторът възраст. Болката, която изпитвате ако е около овулацията е нещо нормално, защото се причинява от пукането на доминантният фоликул.

Благодаря Ви! Миналата седмица правих хормони, всичко за пореден път изглежда уж добре там.
Спермограма е правена, първата не беше отлична, пи 3 месеца Про фертил, и втората вече беше много добра. Продължава си поддържане с други добавки.
Като години аз скоро ще направя 30, той е на 38.

# 126
Здравейте, Доктор Хафузов.
Моята история е следната - вмомента съм на 26години, като предистория на 12години съм оперирана от киста на ляв яйчник (10см дермоидна). Яйчникът по чудо ми беше запазен и кистата отстранена. Преди годините цикъла ми е бил сравнително редовен, от 2-3 години насам в диапазона (26-30 дни). През годините винаги съм била с високи стойности на ЛХ на 3-4ти ден от МЦ вариращи от 10 нагоре. Тъй като от половин година правим опити за дете безуспешно и за последните 4 цикъла правя функционална киста и двата пъти на десния яйчник с болка вдясно, дори отиваща към кръста този месец отново пуснах хормони. Резултатите силно ме притесниха, според вас каква в прогнозата за близките 2-3 години, мислите ли че трябва да премина към инвитро до половин година. Силно ме притесняват ниските стойности на АмХ и високите на ФСХ и ЛХ. Прилагам изследванията от Август 2024 и Юли 2025 на ден 4ти от Мц. Прогресията в стойностите доста ме притеснява. Проблемът с кистите през месец- два и вече изчерпващия се яйчников резерв за моята възраст наистина доста ме безпокоят. Ще се радвам, ако можете да ме насочите със съвет .

# 127
Здравейте! Миналия месец имах закъснение на цикъла ,на прегледа се видя киста овуларна 3 см . Доктора ми предписа Примолут Нор. След приема цикъла дойде ,като уговорката ни беше след като ми свърши да отида на преглед. Вчера бях на преглед каза ,че няма киста вече ,но ми предписа Дуфастон ,който трябва да приемам на 15 -тия ден от менструацията ,но се притеснявам ,понеже в четвъртък заминавам на море ,а точно тогава, трябва да го започна . Дали е възможно да си предизвикам менструация по време на приема му ?

# 128
Здравейте докторе пиех ясмин 2 месеца на 29.06 беше последното хапче
На 02.07 имах кървене
На 11.07 бях На преглед като ми каза , че лигавицата е била M в 1 фаза от цикъла съм и имам 2 фоликула в десен яйчник 8 мм и 11 мм
В ляв яйчник имам един 12 мм
Но на снимката на ендометрума има някакво черно петно тя не ми каза какво е нито каза, че е нещо притеснително пращам ви снимки. Прочетох , че може да е някаква течност .
Днес сме 12.07  11 Ден от цикъла .
Според вас всичко нормално ли върви ??

# 129
Здравейте д-р Хафузов. Към момента съм бременна в 10 г.с, като приемам Циклогест 400 (×1 вечер) от 4 г.с като превантивна мярка, тъй като имам история със спонтанен аборт. Прогестерона ми и преди започването на препарата беше в норми, както е и сега. Въпроса ми е в коя г.с  и как се спира Циклогест - плавно или изведнъж ?

# 130
Здравейте!
Наближава да навърша 32 години, нямам партньор и мисля, че няма да създам скоро семейство. Започвам да се притеснявам дали някога ще имам дете. От около две години цикълът ми стана по-кратък с два дни и вече не е толкова обилен. Какви препоръки имате за мен, дали да замразя яйцеклетки? Може ли да ми обясните дали е болезнена процедура и колко струва горе-долу? Имам и един глупав въпрос - замразяването на яйцеклетки ще намали ли техния брой в организма и съответно, така не ми ли намаля шанса да забременея естествено, ако клетките са по-малко в яйчниците?
Имам предразсъдък към забременяването с донорска яйцеклетка и се страхувам да не "опра" дотам някой ден.
Благодаря!

# 131
Здравейте.Цикълът ми дойде с 10 дни по рано от дататa (продължи 3 дни) и имах и болки като пред менструални,но и цикълът ми беше по оскъден(и попринцип не е обилен) но този път по скоро нещо като зацапване.Попринцип ми е точен цикъла на 27-28дни.На какво може да се дължи това?И съм с проблемно забременяване,но скоро не съм пила никакви хапчета.Моля за съвет дали да си взема час за преглед или да изчакам датата по календар

# 132
Скрит текст:
Здравейте, Доктор Хафузов.
Моята история е следната - вмомента съм на 26години, като предистория на 12години съм оперирана от киста на ляв яйчник (10см дермоидна). Яйчникът по чудо ми беше запазен и кистата отстранена. Преди годините цикъла ми е бил сравнително редовен, от 2-3 години насам в диапазона (26-30 дни). През годините винаги съм била с високи стойности на ЛХ на 3-4ти ден от МЦ вариращи от 10 нагоре. Тъй като от половин година правим опити за дете безуспешно и за последните 4 цикъла правя функционална киста и двата пъти на десния яйчник с болка вдясно, дори отиваща към кръста този месец отново пуснах хормони. Резултатите силно ме притесниха, според вас каква в прогнозата за близките 2-3 години, мислите ли че трябва да премина към инвитро до половин година. Силно ме притесняват ниските стойности на АмХ и високите на ФСХ и ЛХ. Прилагам изследванията от Август 2024 и Юли 2025 на ден 4ти от Мц. Прогресията в стойностите доста ме притеснява. Проблемът с кистите през месец- два и вече изчерпващия се яйчников резерв за моята възраст наистина доста ме безпокоят. Ще се радвам, ако можете да ме насочите със съвет .

Здравейте!

Стойностите на АМХ не са толкова притеснителни. Въпросът е да не падат под 1.
Относно нивата на FSH и LH - много зависи в какъв момент от МЦ са пуснати. Високи нива на двата хормона при наличието на функционална киста е нещо очаквано.

Бих препоръчал проследяване на овулацията при Вас, за да може да знаете кога да имате целенасочени полови контакти и разбира се, спермограма за партньора.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 11:03 от Рaдост

# 133
Здравейте! Миналия месец имах закъснение на цикъла ,на прегледа се видя киста овуларна 3 см . Доктора ми предписа Примолут Нор. След приема цикъла дойде ,като уговорката ни беше след като ми свърши да отида на преглед. Вчера бях на преглед каза ,че няма киста вече ,но ми предписа Дуфастон ,който трябва да приемам на 15 -тия ден от менструацията ,но се притеснявам ,понеже в четвъртък заминавам на море ,а точно тогава, трябва да го започна . Дали е възможно да си предизвикам менструация по време на приема му ?

Здравейте!

Дуфастонът в случая е предписан за възпрепятстването на нова киста, а не да Ви предизвика цикъл.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 11:03 от Рaдост

# 134
Здравейте д-р Хафузов. Към момента съм бременна в 10 г.с, като приемам Циклогест 400 (×1 вечер) от 4 г.с като превантивна мярка, тъй като имам история със спонтанен аборт. Прогестерона ми и преди започването на препарата беше в норми, както е и сега. Въпроса ми е в коя г.с  и как се спира Циклогест - плавно или изведнъж ?

Здравейте!

Може да приемате циклогест до 12 г.с. и може да го спрете тогава.

Общи условия

Активация на акаунт