Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 16 104
  • 234
  •   1
Отговори
# 195
Моля за съвет,една на 36г. и навлизам в менопаузата Sad може ли малко помощ да забавя този процес,няма никакво либидо,топли вълни започнаха,а ми се иска още да съм с цикъл Sad това ми са последните изследвания

# 196
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов! Може ли мнение за резултатите от цитонамазка и микробиология, лекарят ми е в отпуск и не отговаря. При колпоскопско изследване- "атрофичен епител без колпоскопски атипизъм".
П.П. На 48 г. с нередовен  цикъл. Преди няколко месеца се наложи прием на два антибиотика един след друг, вероятно това да е допринесло за влошена микробиология. Благодаря предварително!

Здравейте!

„Атрофичен епител без колпоскопски атипизъм“ означава, че лигавицата на шийката на матката показва признаци на изтъняване (атрофия), каквото е нормално в периода около и след менопаузата. „Без колпоскопски атипизъм“ означава, че не са открити подозрителни или предракови промени по време на изследването. „Втора Б група“ от резултат на ПАП тест (цитонамазка) е медицински термин, който се използва предимно в България и се отнася до класификацията по стария Папаниколау скрининг. Най-често се касае за възпалителни промени, каквито има при Вас след резултата от микробиологичното изследване. Уместно е да Ви се предпише антибиотик и да се повтори цитонамазката след лечение.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:46 от Рaдост

# 197
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов! Жена на 33 години, с лаб. изследвания - антимюлеров хормон със стойност 0,58 /реф. ст-сти на лаб е 0.70 - 7.50/  в съчетание с 1 година опити за забременяване. Правена е спермограма и урологична консултация на мъжа, като резултата е 95% патологични, 5% с нормална морфология, 525 млн. сперматозоида в еякулата, също така понижени стойности на свободен тестостерон и SHBG, изписани са хр. добавки и диетичен режим.
Овулация при жената вероятно има (+симптоми) и с помощта на лентички също позитивира. Въпреки това е предписан летрозол за стимулиране на овулация, по схема, но без някакво проследяване от страна на гинеколога.
 Нужна ли е вече консултация за евентуална инсеминация или инвитро?

Здравейте!

Жената вероятно има овулация (симптоми + положителни тестове), но е назначен летрозол без мониторинг, който не е оптимален подход при доказан стерилитет. АМХ от 0.58 ng/ml говори за намален яйчников резерв и нарушение в качеството на яйцеклетките.
При партньора – 5% морфология е на долната граница, но съчетано с хормонални нарушения и висок процент патологични форми, естествено зачеване е по-трудно.
На база данните – да, време е за консултация със специалист по асистирана репродукция поради изчерпващ се яйчников резерв – времето е критичен фактор, наличие на мъжки фактор и над 12 месеца без успех.
Бих препоръчал да не се губи време и да се изготви индивидуален план за действие, включително нужда от доуточняващи изследвания.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:47 от Рaдост

# 198
Скрит текст:
Здравейте, д-р Хафузов!

На 55 години съм, преди 7 години ми е премахната матката с шийката заради миоми. От 3-4 години през няколко месеца получавам тъпа болка ниско в десния яйчник, която се разпострира до горната част на костта на таза и се увеличава/съсредеточена е в мястото на апендикса/. Продължава около 5-6 часа и после отминава. При тази криза ме боли  най-вече когато съм в изправено положение и вървя и когато ходя по малка нужда. Нямам никакво течение. Когато легна на дясната страна не усещам болката. Не бях получавала тази криза повече от година, но преди две вечери пак се случи, но не беше чак толкова болезнено. Не съм посещавала лекар по време на такава криза, просто чакам да отмине. При гинекологичния преглед през Юли 2024 - само с ехограф , доктора ми каза, че няма данни за кистозни процеси или течност и яйчниците са свити. Не ми обясни на какво може да се дължи тази болка. На прегледа ми преди няколко дни с траснвагиален ултразвук, докторката каза, че даже не вижда яйчниците, но ме убеди, че няма туморни процеси в малкия таз. Предположи, че тези кризи са вследствие на сраствания. Възможно ли е и нормално ли е да не се видят яйчниците при жена на моята възраст при такъв преглед? Вие какво мислите за тези симптоми? Трябва ли да посетя друг гинеколог за по-обстоен преглед или може би уролог?

Благодаря предварително!

Здравейте!

Възможно ли е яйчниците да не се виждат при трансвагинален ехограф на тази възраст?
Да, това е често срещано при жени в менопауза. С напредване на възрастта яйчниците се свиват, губят обем и стават трудно визуализируеми, особено след хистеректомия, където анатомията е променена и достъпът с трансвагинален ултразвук е ограничен.

На какво може да се дължи болката?
Сраствания (адхезии) – чести след операции като хистеректомия, особено при наличие на миоми или усложнения.
Периодичен спазъм на чревна бримка, притисната от срастване.
По-рядко – хроничен апендицит или гастроентерологичен проблем.

Необходим ли е втори гинекологичен преглед?
Ако последните два ехографа са направени от опитни специалисти и изрично е изключен патологичен процес, не е задължително да търсите трето мнение, освен ако болките не зачестят или се засилят.

Да посетите ли уролог?
Имате болка при уриниране (която се повтаря извън тези „кризи“).
Има съмнение за притискане на пикочния мехур или уретерите от сраствания.
Желаете да изключите инфекция, цистит или друга урологична причина.

Може да се направи абдоминален ехограф (коремен), за по-широк обзор – понякога вижда структури, които трансвагиналният не хваща. Ако симптомите се повтарят, помислете за образна диагностика (напр. ЯМР на малък таз) – тя дава много по-добра представа за състоянието на срастванията и околните органи.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:48 от Рaдост

# 199
Здравейте, д-р Хафузов!
От два месеца цикъла ми е много кратък
Миналия месец беше 2 дни и половина, а този месец точно 3 и спря
Като на четвъртия ден леко ми прецапва кафеникаво. Цикълът попринцип ми е 6 дневен като си върви обилно.
Не знам влияе ли нещо това,че сме от бебеправещите.

Здравейте!

Скъсяването на менструацията до 2–3 дни, когато обичайно е била около 6 дни и с нормална обилност, може да се дължи на различни причини. Щом сте в период на „бебеправене“, е логично да обръщате повече внимание на такива промени.

Възможни причини могат да бъдат - хормонален дисбаланс – стрес, овулационни нарушения, колебания в нивата на естроген и прогестерон могат да доведат до по-кратка и по-слаба менструация; нисък резерв или наближаваща перименопауза – ако сте над 35, е възможно да има начален спад на АМХ и промени в менструалния модел; интензивно следене на овулация, промени в начина на живот или хранене, бързо отслабване или физическо натоварване – всичко това може временно да скъси или наруши цикъла.
Бих препоръчал консултация със специалист за по-нататъшни изследвания.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:49 от Рaдост

# 200
Преди време писах ,че ми е изписан Примолут Нор за 3 месеца ,понеже съм податлива към образуване на киста на единия яйчник. Първия месец -ОК ,цикъла дойде ,мина . Втори месец - дойде цикъла ,но само леко кафяво течение . На 39 г съм ,възможно ли е да съм в менопауза ? Изобщо има ли смисъл да пия хормони за предизвикване на цикъл ? Какво да изследвам ?

Здравейте!

Най-добре е да се консултирате със специалист за по-подробна анамнеза и преценка на състоянието Ви.

# 201
Здравейте, д-р Хафузов.
Имам ТСХ със стойност 5.59 при Горна граница 4.94. Според Вас строга причина ли е, за да спрем опити за зачеване? Приемам L-Thyroxin от 2 седмици преизписан от ендокринолог- като ще се проследява.
Притеснявам се, защото скоро започнахме опити и ако това е пречка и е застрашаващо искаме да бъдем информирани. Благодаря Ви!

Здравейте!

ТСХ от 5.59 е повишен над референтната горна граница (4.94), което показва лек хипотиреоидизъм. Важно е, че вече приемате L-Thyroxin и имате план за проследяване. Повишеният ТСХ може да влияе на фертилитета и риска от усложнения при бременност, затова е добре да се поддържа в оптимални граници (около 2). Не е нужно да спирате опитите за зачеване веднага, особено ако вече сте започнали лечение и сте под контрол на ендокринолог. Важно е да следите нивата на ТСХ и да коригирате дозата при нужда. Препоръчително е да обсъдите с лекаря си целевите стойности на ТСХ преди забременяване и да следите щателно хормоналния баланс, за да минимизирате риска.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:50 от Рaдост

# 202
Скрит текст:
Здравейте. Преди години се борех с хиперфункция, но влязох в ремисия преди 4г. След изследване и установяване на леко занижено ниво на FT4 приемах 2м Еутирокс. Вследствие FT4 се повиши, но TSH падна до 0.01. Спрях приема на Еутирокс, но TSH все още е 0.01. За пръв месец правим опити за зачеване. При МЦ 28 дни обичайно, установих, че този месец овулацията ми е на 21-вия ден благодарение на лентички. Притесних се, понеже ако менструацията ми отново дойде на 28-мия ден, явно ще се окаже, че имам къса Лф. Днес (на 4ти ден след доказана овулация с лентички) изследвах прогестерона. За пръв път следя овулацията си и не знам дали просто мц ще се удължи или ще се окаже къса ЛФ. Все пак теших да отида на изследване. Ще повторя на седмия ден.
Какво смятате за този резултат обаче? Бих била благодарна на мнение.
Също така има ли някаква закономерност между ниското TSH и прогестеронът евентуално? Добра идея ли е да правим опити?

Здравейте!

Ниското TSH (0.01) при вас най-вероятно е остатъчен ефект от предишната хиперфункция и лечението с Еутирокс. Това състояние може да влияе на овулацията и хормоналния баланс, но докато FT4 е в нормални граници и нямате симптоми на хипертиреоидизъм, не е задължително да се притеснявате. Относно лутеалната фаза – овулацията на 21-ви ден при цикъл 28 дни означава лутеална фаза около 7 дни, което е в долната граница на нормата (обикновено 12–14 дни се счита за оптимално). Прогестероновите нива на 4-ти и 7-ми ден след овулация ще помогнат да се прецени дали жълтъчното тяло функционира адекватно. Връзката между ниското TSH и прогестерона не е пряка. Ако се налага, ендокринологът може да прецени дали е нужно допълнително лечение за щитовидната жлеза преди или по време на опитите за зачеване. Като цяло, при липса на сериозни симптоми и с проследяване на прогестерона, няма причина да спирате опитите за забременяване. Но бих препоръчал консултация и с репродуктивен специалист.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:52 от Рaдост

# 203
Здравейте, д-р Рафет Хафузов, може ли да ми разчетете тези резултати от биохимичен скрининг. Товс ми е 4-та бременност и сега съм в 16 г. с. Докторът ми иска да повторим изследванията. Уж всичко е наред, но в мен останаха съмнение.
Благодаря!

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 13:32 от VmB25042106

# 204
Здравейте, доктор Хафъзов!
В постменопауза съм. На 48 г.
В резултата от цитонамазката ме притесни редът НЕТУМОРНИ ПРОМЕНИ: СКВАМОЗНА МЕТАПЛАЗИЯ. Какво означава? Страшно ли е?
Иначе групата е втора, няма други изменения.

# 205
Здравейте,доктор Хафузов.Имам интрамурална миома 10 см.На 48 год. съм.Имам редовен цикъл и нямам оплаквания свързани с миомата освен леко чувство на натиск върху пикочния мехур.Според мнения на 2 гинеколози трябва да направя операция с отстраняване на матка и яйчници,предвид възрастта ми.Според вас има ли вариант за отстраняване само на миомата и какво мислите в случая за емболизация и дали може да се приложи при мен?

# 206
Здравейте, нормално ли е 4-ти месец тестовете за овулация да са отрицателни през целия период от края на цикъл до началото на следващия? Изменя се наситеността на чертата, но никога не е положителна. Самата черта е наполовина наситена, наполовина много бледа в "пика" си. За какъв евентуален проблем може да става въпрос?

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 14:20 от Aneta D.

# 207
Д-р Хафузов, здравейте!
На 45 години съм, раждала съм три пъти, цикъла ми е редовен, но обилен от както се помня. Всяка година посещавам гинеколог,  прави ми обстоен преглед и ми взема цитонамазка. Нямала съм сериозни оплаквания, но този път резултатите малко ме притесниха, въпреки, че моята гинеколожка казва, че няма нищо тревожно.

Докторката ми изписа Колпофикс апликация 10дни след цикъл, два месеца.
Бихте ли споделили мнение, относно написаното в допълнителното описание.
Благодаря Ви, че отделяте от личното си време, за да ни дадете наставления!
Бъдете здрав! 🙂

# 208
Здравейте!
Бременна съм в 5+4г.с. От около 10 години страдам от мигрена, а откакто съм бременна, главоболията зачестиха - в момента вече пети ден имам силно главоболие и се притеснявам да взимам каквито и да е лекарства. Бременността протича без усложнения.
Моят АГ ми ме посъветва да се консултирам с невролог, но час имам чак след две седмици.
Преди бременността при пристъпи приемах Релпакс (елетриптан) 40 мг, но сега ми позволиха само парацетамол, който изобщо не ми помага.
Имате ли някакви препоръки какво мога да направя/приема в това положение? Благодаря предварително!

# 209
Здравейте, д-р Рафет Хафузов, може ли да ми разчетете тези резултати от биохимичен скрининг. Товс ми е 4-та бременност и сега съм в 16 г. с. Докторът ми иска да повторим изследванията. Уж всичко е наред, но в мен останаха съмнение.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт