Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 22 370
  • 637
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Mama Ru, може би ще бъде така, както беше по мое време - с изпити по български език и по математика. Аз кандидатствах в езикова гимназия в друг град и там ми бяха изпитите и по двата предмета. Но това е от аналоговото време, преди края на миналия век. Сега едва ли ще се върне старият начин.  Но със сигурност ще има някаква цедка. На мен лично ми допада вариантът, който се прилага сега за кандидатстване след 4. клас за Математическа гимназия. Ходят на няколко състезания и сумарно се взима резултат, а не един изпит да е решаващ. Друг е въпросът, че доколкото чувам от майки, по тези състезания дават задачи извън материала, което за мен не е ОК. С'я - аз съм много ербап, но ние на математически състезания не сме ходили. Може да срещна много противници на този модел.

# 226
Нямам представа, мога да попитам класната, но каквото и да ми каже тя,
важното е какво оценителите ще решат. Ще видим какъв ще е резултатът.

Аз вече питах нашата класна и тя каза, че не би трябвало да се взимат точки. Тъй като се иска само отговор и на бланката го пише. А това че е доуточнено след това, уж не нарушава нищо, защото няма числов израз.
Но да видим резултатите.

# 227
Говорим след седми клас, когато децата се преразпределят. Състезания/ изпити може да има за МГ и ЕГ, но за професионалните гимназии какви вътрешни състезания? Само по успех беше след осми клас преди години, когато нямаше НВО, на пък имаше изпити по желание след 7 клас за МГ, ЕГ и по някоя паралелка в ПГ

# 228
Споделям мнението, че текста по бел беше неуместен, а като видях и автора ми стана ясно.  Тази писателка съм я гледала в някакво предаване, още тогава ми направи впечатление, че ми простееше. Вчера в една книжарница отворих една нейна детска книжка и ми се наби думата "отврат" като определение за някакво момиче и още една подобна дума сега не се сещам, но с едно отваряне и на един лист ме блъсна този нелицеприятен речник. Ами не бих дала на детето си да чете такава "литература".

# 229
Децата харесват Катя Антонова. Нейните книги ги издава издателство "Рибка". Моята дъщеря е чела всички части на Ванилия, фен им беше около първи-втори клас. Дори, когато се върна от матурата ми каза, че текста май бил от "Двете кралства". После четох в една статия, че специално е написан текста за НВО. Не мисля, че е бил неподходящ. Напротив, много тематичен за случая.

# 230
И моята госпожица изчете всички книги на Феята от захарницата. Бих казала, че и до днес и остават едни от любимите. За текста не бих казала, че е неуместен. За мен формулираните въпроса са неясни и двусмислени, както и з аматематиката използват се думи и термини, които децата на тази възраст не разбират. Многократно ми каза моята, че са питали деца за отделни неща, какво означават.

# 231
Добро утро! Броени дни и ще има резултати. Аз лично нямам търпение, детето също. По математика си откри една грешка и много го е яд. На мен ми е интересно по български, там има интрига на база не много ясните ключове и критерии.

# 232
  • Варна
Предни години гледах, че по-рано са излизали.
Дано и тази, че и нас ни гложди любопитството.
Математика проверих и очаква 100, по Бел 45/46 от възможните за самопроверка. Ядосан е като си видя грешката, но там има интрига с текстовете, така че чакаме. Оплака се, че времето не му стигнало и половината текст на последна задача не е видял чернова, така че кой знае какво е.
Попринцип се отказа да кандидатства в математическата и ни е все тая, но чисто любопитство.

# 233
  • Пловдив
И моята си беше открила една грешка по математика още веднага, което не изключва и други.

Изхвърлихме вече униформените блузки. Запазените нови на вид - в контейнерите на БЧК, наред с купчина други техни омалели дрешки, макар да не знам дали има смисъл конкретно за униформи. Тая седмица са шапка на тояга официално, без униформи и с телефони в училище, предават учебниците, без пари за храна, с храна от къщи, защото лавката излиза и тя във ваканция. Пак държим на купешки сандвичи (предлагах друго), но ги купихме от Лидл.

Догодина и двамата с малкия, бъдещ първокласник, са в друго училище. Него трябва да го запиша в срок до сряда. Малко ми е мъчно за нейното училище, свикнах му, а и е по-високо в рейтинга на мамите, имат и братовчедче там, първи за втори клас, с което така и не се запознаха, но не надвих на баща им - да бъдели в едно и също. Но това да е "проблемът". Да са живи и здрави и да върви гладко училището на всички.

# 234
Аз се чудя дали биха санкционирали решение с x и y  на задачата с печките. Решението е вярно, но е е за 4 клас училищна подготовка.
Едната чака 100 по мат , другата зависи от това как се възприеме горното решение. По БЕЛ  първата е 2 грешки на теста, втората с 1

# 235
  • Варна
Умалелите униформи от 1-2-3 клас, които бяха позапазени, ги пуснах в кварталната ФБ група да ги подаря. И веднага ги взеха. От следващата година отпадат ежедневните униформи, само ризи ще им искат за официални случаи. Подозирам каква е причината - фирмата, която ги шие, закрива физическия си магазин и само онлайн ще може да се поръчва. Ние така или иначе се гласим да ходим в друго училище, но фирмата е същата, може и там да отпаднат. А аз съм от фенките на униформените блузки. Знае си, че може само с тях да ходи и няма капризи.

# 236
Ние имаме една грешка по бел от незнание  значението на дума, което аз не отчитам като грешка, тъй като незнанието на дума не е нито граматически, нито правописен нито логически пропуск.
Аз искам да ви попитам има ли деца без телефони на тази възраст?

# 237
Няма защо да не се дадат точки за вярно решение, което води до правилен резултат. Моят син си прави уравнения за някои типове задачи, така го учат на състезателната математика. Консултирах се с колеги оценители, казаха, че не е проблем.

# 238
  • Пловдив
Някой знае ли колко по-рано от крайния срок са обявили резултатите миналата година?

# 239
  • Варна
Сега погледнах, че миналата година матурите са били на 27 и 28 май (понеделник и вторник), а резултатите са излезли на 06.06 (четвъртък) около 15:30 часа. Поне това видях в Danybon.

Общи условия

Активация на акаунт