Четвъртокласници 2024-2025 - II тема

• 22 318
  • 637
  •   1
Отговори
# 210
Радвам се,че има тема за споделяне на родителски вълнения покрай матурите. Аз лично преживях голям стрес.
По мат ми се стори лесно, но разнообразно. Смятам,че ако е бил концентриран би се бил справил. Но вчера беше толкова нервен,че бъркаше 800+950 било 7050. Очите ми .... спрях да го питам какво и да било. Беше много нервен.
По БЕЛ не е доволен, там текста за графиня Спокойствие и принцеса Търпение изобщо не съм убедена,че го е разбрал. Графиня???  Ами с моя син не сме коментирали до момента тази дума.. Здраве да е. Чакам резултатите с много вълнение и тревога. Пълно 6 му е дипломата, но тези НВО може да го метнат яко по пързалката, ако не е бил концентриран.

# 211
Личното ми мнение за НВО:
За БЕЛ считам, че текстът беше неподходящ. Разбирам, че е бил на талантлива наша писателка ( моите деца четат друг тип книги). Но дори аз като го четох до средата така се бях напрегнала, че краят го пропуснах. Отделно гледайки скалата за оценка и критериите и фактически какво се очаква да напишат децата за мен има...пропаст.
Текстът за редактиране беше с лесно откриваеми грешки.
Другите въпроси не съм чела.
За математика изобщо не мога да кажа лесно или трудно, защото както някои от вас и ние се готвим за състезания и сме "гърмяни" зайци за трудни задачи.

# 212
Разбирам те. Аз също, дето съм възрастен човек и не бях на НВО, бях влязла в някакво състояние, а на децата как ще е повлияло, не знам. Не съм го питала моят за емоциите му, но вече и няма значение.

Хубаво е текстчето, но за притеснени ученици и да им се пише това, със сигурност ще им е повлияло на настроението. 😉 А може просто ние с теб да сме много чувствителни.

Личното ми мнение за НВО:
За БЕЛ считам, че текстът беше неподходящ. Разбирам, че е бил на талантлива наша писателка ( моите деца четат друг тип книги). Но дори аз като го четох до средата така се бях напрегнала, че краят го пропуснах. Отделно гледайки скалата за оценка и критериите и фактически какво се очаква да напишат децата за мен има...пропаст.
Текстът за редактиране беше с лесно откриваеми грешки.
Другите въпроси не съм чела.
За математика изобщо не мога да кажа лесно или трудно, защото както някои от вас и ние се готвим за състезания и сме "гърмяни" зайци за трудни задачи.

# 213
Точно, текстът е хубав, насърчителен, но може би 2 дена по-рано Grinning

# 214
Споделям какви са били указанията към децата - записват мерни единици, т.е. в случая кв. дм., но не и пояснителен текст на задачи 17-20 вкл.

Какво би станало, ако на 17 задача има и добавен текст? Ще се отнемат всичките точки или само част? В решенията към 20 задача в скоби си има обяснителен текст. Знае ли се нещо конкретно или само се предполага?

В стаята, в която е била дъщеря ми, не са дадени никакви разяснения.....

# 215
Абсолютна глупост ще е да режат деца за подробен отговор.
Аз какво да кажа, моята едната е решавала задачата за пералня и хладилник с x и у Grinning. И се тревожа да не й отрежат точки заради "сложността "

# 216
Да, и аз тръпна в очакване. Simple Smile
На задачи 17-20 няма решения, а само отговори. Но на 17 и 20 зад. до числото дъщеря ми си е дописала и текст с букви. Пълна простотия ще бъде, ако затова се отнемат точки на децата.

# 217
Нямам представа, мога да попитам класната, но каквото и да ми каже тя, важното е какво оценителите ще решат. Ще видим какъв ще е резултатът.

# 218
Само да ви кажа, че на НВО в 7 клас на децата им бяха отнети точки, защото бяха добавили допълнително нещо, което не беше дадено в ключа. Изобщо не ме учудват вече с тъп@тиите си М@Н и проверяващи. Да си ощетен за верен отговор...
Нормално е да пишат допълнения, дори и децата, които не ходят на школи са учени така.
Същото се отнася и за текста с разбиране, учат ги от 1 клас да търсят отговора на нещата в него самия, сега хоп, освен това ги тестват ще се сетят ли , че освен това е нужно и нещо допълнително, за което може да се приеме и така и иначе.

# 219
Само да ви кажа, че на НВО в 7 клас на децата им бяха отнети точки, защото бяха добавили допълнително нещо, което не беше дадено в ключа. Изобщо не ме учудват вече с тъп@тиите си М@Н и проверяващи. Да си ощетен за верен отговор...
Нормално е да пишат допълнения, дори и децата, които не ходят на школи са учени така.
Същото се отнася и за текста с разбиране, учат ги от 1 клас да търсят отговора на нещата в него самия, сега хоп, освен това ги тестват ще се сетят ли , че освен това е нужно и нещо допълнително, за което може да се приеме и така и иначе.
Може ли малко детайли?

# 220
Беше по БЕЛ на НВО в 7 клас, трябваше да пишат за едни слонове и мамути. Децата бяха написали като допълнение думичката " Бивни"  и им взеха 2 т. заради това. Веднага след като се развихри дебата ( при излизане на ключа) дали е правилно или не, всички се обадихме на учителките и те бяха категорични, че при верен отговор, не следва да бъдат ощетени, но бяха. Особено за 7 клас и истерията която се получава покрай кандидастването всяка стотничка си е важна за децата.

# 221
  • София
Беше по БЕЛ на НВО в 7 клас, трябваше да пишат за едни слонове и мамути. Децата бяха написали като допълнение думичката " Бивни"  и им взеха 2 т. заради това. Веднага след като се развихри дебата ( при излизане на ключа) дали е правилно или не, всички се обадихме на учителките и те бяха категорични, че при верен отговор, не следва да бъдат ощетени, но бяха. Особено за 7 клас и истерията която се получава покрай кандидастването всяка стотничка си е важна за децата.

Племенникът ми 'уцели' мамутите... И да, наистина бяха рязали точки, ако отговорите не са в ключа.
Синът ми беше миналата година в 7 клас и беше споделил, че в школата изрично са им набивали в главите да внимават какво ги питат и да пишат много точно и прецизно. Т.е. ако се искат 2 неща да се опишат, да са само 2, а не - 3.

# 222
Твърде много изисквания станаха към тези 10-годишни деца, ми се струва. Първо да четат внимателно условията с всяка запетайка и мерна единица, второ да внимават да не си напишат някъде по погрешка имената, трето да прехвърлят всичко прецизно на бланката за отговори, четвърто да внимават кои отговори са само с цифри, и кои - с пояснителен текст.... И правилното решение на задачите, което е истински важното, увисва в цялото това напрежение.

# 223
Синът ми направи по 10-15 теста в училище или за домашно и по двата предмета. С формата са свикнали. На мен ми хареса тяхната организация (веднъж да му похваля за нещо училището) - нормален учебен ден. Мисля, че това е свалило част от напрежението. За капак той няма амбиции, раздава го непукист и ето, че върши работа. Сега се чудя, ако махнат НВО за всички класове от 2026/2027 година, каквато идея се прокрадна, как ще се разпределят после по училища?

# 224
Вероятно както е до момента след IV клас - чрез децентрализирани вътрешни състезания, организирани от всяко училище.

Общи условия

Активация на акаунт