Как тренирам - 30

• 23 560
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Известно е, че с възрастта мускулите на краката започват първи да страдат от загуба на маса и са под риск от саркопения Sad
Това за нетрениращите важи на 100%
При трениращите не знам как е, но при моите 50+ години когато съм на силова долна част, крака, започвам с най-голямо нежелание хе хе хе... мъчни са, но са задължителни, ако искаме да тичаме с внуците Simple Smile
Докато горна част, ръце и гърди ми е такъв кеф, че понякога повтарям и надвечер... ама аз си тренирам у дома...
Това по повод изказването на Невър по-горе за долна част тяло... при мен е зор, но гледам да не изоставам от темпото на Крис & Еди Wink

Аз имам няколко години до 50, но смея да твърдя, че тренировките за краката са ми любими, много са ми силни бедрата и по принцип не виждам никаква загуба на маса с възрастта. Вероятно при всеки е различно, аз съм класическия женски тип /с по-изнежена горна част.
Относно храненето: сутрин до към 12:30 наобяд не закусвам, може към 10 да пия колаген, разтворен във вода. След 12:30 хапвам плод и кисело мляко обикновено. После към 15ч обяд - каквото има, но да е сготвено - гледам няколко пъти в седмицата да ям пилешки гърди или телешко, винаги искам да има салата, независимо каква, и два пъти седмично - спагети с нещо си...За десерт - малко черен шоколад. Следобяд към 18:00 плод и протеинов шейк  и вечер - кисело мляко с разтворен протеин, или салата с протеинов тост с пуйка, или омлет -гледам да е нещо леко и да има протеин. Когато съм била на тренировка ям омлет и фета със салата, за да ме засити. Понякога включвам авокадо и чери домати, и  котидж. Уикендите са ми свободни дни, особено неделята, когато се храним винаги навън.

Относно кардиото - преди много бягах навън, също и по пътеки - сега съм го ограничила до 1-2 пъти в седмицата и то под формата на Бодикомбат /аеробно, възпроизвеждаш бойни движения/. Мързи ме, а и тялото ми е по-добре от всякога, за да се мъча на пътека. Освен това имам проблем с коляното /менискус, който лекувах консервативно и все още не е 100%ок.

# 61
Храненето ми не се различава особено в тренировъчни и нетренировъчни дни.
В момента отново тренирам на гладно - вечеряме късно и сутрин не мога да се накарам да ям в 6:30. Пия голяма чаша топла вода, кафе и втора чаша водас голяма доза есенциални аминокиселини и електролити.
След тренировка пия телешки протеин, а малко по-късно закусвам нещо от тези:
- филийка-две черен хляб с протеинова Филаделфия, шунка, краставица. Пълнозърнеста бисквита с черен шоколад.
- каша от елда с козе сирене и много малко масло. Лъжичка мед с кафето.
- три белтъка, един жълтък, краставици, домати, някоя маслина, черен хляб
- принцеса от черен хляб с пуешка или телешка кайма и резенче моцарела за разкош. 100-150 г скир

Обяд  - по същество едно и също. Винаги имам голяма салата (зелена или от зелеви растения), печено или задушено месо, малко въглехидрат (ориз, сладки картофи).

След обяд - обикновено е скир с плодове (любими са ми замразени от лятото малини или вишни) и малко шоколадова гранола за разкош.

Вечеря - месо, риба или яйца със задушени или печени зеленчуци. Вече избягвам сурови салати вечер. Когато хапвах сутрин преди тренировка, гледах да не ям въглехидрати вечер, но сега не се притеснявам от тях. Снощи например вечерях бяло месо от печено пиле с гарнитура от кафяв ориз басмати, грах и морков и няколко резена домат с магданоз.
Редовно пия бяло вино, но вече не ежедневно. Все пак съм на 52 и по-трудно се възстановявам Blush

Напоследък не следя калории, старая се само да имам достатъчно протеин във всички хранения.

# 62
И аз не следя калории и все по-рядко се качвам на кантар - не ме интересува особено.
Исках да ви споделя и нещо, което ми направи впечатление - от както почнах да пия креатин /1-2 седмици вече/, вечер спя като бебе - а преди и тук съм споделяла, че имам проблем със съня. Не съм променяла нищо друго в храненето си.

# 63
Когато спиш, мускулите, а особено мозъкът консумира енергия, може би най-голямата...
Креатинът зарежда клетките с АТФ, както и спомага за по-добри тренировки, т.е. помага косвено, не пряко Simple Smile

Каква марка креатин ползваш? Монохидрат ли е?

# 64
mamaLina, радвам се, че сподели за ползите от съня от креатина, днес чакам креатин от Мyprotein - Creapure creatine monohydrate избрах. Взела съм го заради АТФ ползите, мозъка, по-доброто възстановяване на мускулите, надявам се с дефицит да избегна задръжката на вода, до която може да доведе приема му.

За кардиото забравих да кажа - гледам всеки път след тренировка да правя 30 мин. стълби/ 30 мин. вървене под наклон. В някои седмици отивам и правя 1 час стълби. Кростренажор, колело и тичане никога, ама никога не правя, мразя ги. 😁

# 65
Аз така и не забелязах някакъв ефект от креатина. Ще пробвам да го спра като ми свърши този, който имам да видим дали ще усетя някаква разлика.

# 66
Този е https://sport-max.eu/product-eng-6568-BIOTECH-Creatine-Monohydra … KpTBoCnp8QAvD_BwE

Реално го пия по случайност, защото го беше купил синът ми /19 г/, който обаче не го пи както трябва /вероятно не приемаше достатъчно вода/и си направи голяма беля - чернодробните му показатели се увеличиха 13 пъти, заедно с хипер-фитнес-натоварването. Та бяхме по лекари, прави диета и за 10 дни ги нормализира. Тогава аз му го конфискувах, стоя ми 6 месеца в шкафа и скоро, четейки за ползите му особено при жените, се реших да го започна. Laughing Жал ми беше да го изхвърля. Нито обем виждам, нито някакви други промени, идеална добавка изглежда, а ме беше страх доста. В края на месеца имам кръвни изследвания и ще видя какво е положението при мен. Може би ще го пия още един -два месеца, а после ще го спра за лятото, защото няма да тренирам толкова интензивно. Но пак казвам, пила съм какво ли не за подобряване на съня, от креатина ползите в тази насока са ми впечатляващи.

# 67
  • Варна
https://www.bb-team.org/articles/4376_deloading-trenirovki
Невър  тук има инфо.
Аз съм имала полза някога, когато наистина тренирах.

# 68
Ноември, много благодаря. То май ще ми се наложи да направя делоуд заради махането на капилярите вероятно, та тамън да проверя теорията Simple Smile

# 69
Добро утро момичета! Искам да благодаря на Харпи, която отдавна не се е включвала тук за вдъхновението!

Това ми е от тази сутрин, никога не съм си и помисляла че мога да го направя. В тази връзка може ли да споделите безплатни апове за изминати километри, туй на айфона не ми отчита на метри а на километър и половина примерно.

# 70
  • Перник
Pur_joy, браво!
Никога не съм ползвала айфон, но приложенията по принцип имат опции за настройка как да отчитат разстоянието - мили, километри... Nike, Adidas, Under Armour имат безплатни бегачески приложения (ползвала съм за Андроид, но предполагам, че имат и версия за IOS) . Предполагам и други марки имат, но аз съм ползвала тези. Ако имаш желание и възможност, можеш да си вземеш спортен часовник, който освен изминато разстояние ще ти дава още мноого информация - калории, пулс и т.н.

# 71
Благодаря! И аз се замислям за спортен часовник, с телефона е неудобно да гледам колко съм изминала, но като цяло пак трябва да си го нося, за да слушам музика. Предложения за спортен часовник, марка, от къде, цена…?

# 72
Ох, най-доброто е Apple, но... $$$

На жена ми подарих FitBit за 400 лева, аз си взех от Амазон за 50... мина време... и двете вършат работа. Нейния се понадра, моя не го пазя, щото евтин, още не се е надрал... но му предстои надиране...
В този ред на мисли оня ден си поръчах още един такъв, само че по евтин, за 30 лева Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Ако случайно този го бастисам някъде... да имам замяна... като спортувам, в ежедневието... все някъде го закачам, покрай стените се хлъзга, по перилата на стълбите... хич не ми пука Simple Smile Като му стане нещо или ми писне от визята, слагам другия Simple Smile Който чакам да дойде...
Всички мерят чат-пат-някак-си-добре...
Ако искате наистина добро за фитнес - слага се на гърдите и така Simple Smile

Ако бях взел Епъл... щях да му треперя Simple Smile

# 73
За Apple се предлагат протектори за екрана и цели кейсове за корпуса. Дъщеря ми си бронира нейния и е устойчив на различни ежедневни ситуации и лоши атмосферни условия, каквито в нейния спорт са често срещани.
Моят е само с протектор на екрана.

Ако търсите часовник, който е подходящ за ежедневието, има доста спортни функции, не е огромен и не държите да е кръгъл, iWatch е добро решение. Мои приятели и колеги с по-старите му версии, от 6 нататък, си ги ползват с години и работят без забележки.

# 74
  • Перник
Какъв часовник и откъде е въпрос на предпочитания, нужди и възможности. Аз също започнах с китайчета по 30-тина лв., които изкарваха между 6 и 12 месеца. После си взех Гармин Форрънър 55 - абсолютно базов бегачески модел. И с него изкарах около година. Той си е ОК, но харесах Корос Пейс 3 на детето и си взех същия. От всички изброени, той ми е любим. Сложила съм му протектор на дисплея, защото не съм от най-внимателните Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт